ΑΕΚ

Γιαννούλης Λαρεντζάκης: Έτοιμος για εκτόξευση

Γιαννούλης Λαρεντζάκης: Έτοιμος για εκτόξευση
EUROKINISSI

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης βίωσε μία τριετία γεμάτη συγκινήσεις στην ΑΕΚ, κατά την διάρκεια της οποίας ενηλικιώθηκε μπασκετικά, ανεβαίνοντας επίπεδο. Πλέον, ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα της καριέρας του.

Ηταν το καλοκαίρι του 2016 η ΑΕΚ αποφάσιζε να πληρώσει το buy out που υπήρχε στο συμβόλαιο του Γιαννούλη Λαρεντζάκη με την Σαραγόσα, κάνοντας δικό της τον γκαρντ από την Κύθνο. Ηταν μία απόλυτα λογική κίνηση για πολλούς λόγους, η οποία έμελλε να βγάλει κερδισμένες και τις δύο πλευρές.

Τρία χρόνια αργότερα, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους, λύνοντας την συνεργασία τους. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να ψάξει για το επόμενο βήμα της καριέρας του, με την ΑΕΚ να μην θέλει να του σταθεί εμπόδιο, ψάχνοντας πλέον τον... επόμενο Λαρεντζάκη.

Ήταν μία τριετία γεμάτη συγκινήσεις για τις δύο πλευρές, από την οποία αμφότερες είχαν μόνο κέρδη σε όλα τα επίπεδα. Πλέον όμως τόσο ο Λαρεντζάκης όσο και η ΑΕΚ οφείλουν να κοιτάξουν την δική τους (διαφορετική) ατζέντα και να πορευτούν ανάλογα.

Το Sport24.gr κάνει μία αναδρομή στην παρουσία του Λαρεντζάκη στην ΑΕΚ, κατά την διάρκεια της οποίας έγινε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας και ενηλικιώθηκε μπασκετικά, φτάνοντας μέχρι την Εθνική Ανδρών.

ΑΠΟ ΣΚΟΡΕΡ... ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ

Είναι η σεζόν 2016/17. Προπονητής της ΑΕΚ είναι ο Γιούρι Ζντοβτς, ο οποίος θέλει να χτίσει μία ομάδα που θα παίζει μπάσκετ που θα ξεκινάει από την άμυνα. Μία ματιά στους γκαρντ της ΑΕΚ στο ξεκίνημα της σεζόν όμως (Ούκιτς, Ντίξον, Ιβάνοβιτς, Λαρεντζάκης), αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι η άμυνα δεν αποτελούσε ακριβώς προτεραιότητα για αυτούς. Τότε ήταν που ο Σλοβένος πήρε την απόφαση να δώσει αμυντικό ρόλο σε έναν παίκτη που ήταν κατ' εξοχήν παίκτης επίθεσης: Τον νεοφερμένο Γιαννούλη Λαρεντζάκη.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

ο τότε 23χρονος γκαρντ εξελίχθηκε στον καλύτερο αμυντικό της ΑΕΚ, αναλαμβάνοντας μονίμως τον καλύτερο περιφερειακό των αντιπάλων. Το πρώτο βήμα προς την καθιέρωση είχε ήδη γίνει.

Ο Λαρεντζάκης κέρδισε χρόνο συμμετοχής μέσα από την άμυνά του. Σταδιακά, άρχισε να αναλαμβάνει περισσότερες πρωτοβουλίες και στην άλλη πλευρά του παρκέ, έχοντας κερδίσει τον σεβασμό των συμπαικτών του. Την σεζόν 2016/17 ο “Λάρι” αγωνίστηκε από πόιντ γκαρντ μέχρι και... πάουερ φόργουορντ σε κάποια παιχνίδια λόγω των απουσιών. Το φινάλε της χρονιάς τον βρήκε να είναι ένα από τα κέρδη της ομάδας. Λίγο καιρό αργότερα ήρθε και η αναγνώριση, αφού κλήθηκε στην προετοιμασία της Εθνικής Ανδρών για το Eurobasket 2017, όντας από τους τελευταίους που “κόπηκε”.

ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ

Επιστρέφοντας την σεζόν 2017/18, ο Λαρεντζάκης είχε καταφέρει να κερδίσει με το σπαθί του μία θέση στο ροτέισον της “Ένωσης”, ψάχνοντας το επόμενο βήμα στην εξέλιξή του. Έχοντας καθιερωθεί στη μνήμη του κόσμου ως ένας συνεπής αμυντικός, ο Λαρεντζάκης άρχισε να “λύνεται” όλο και περισσότερο στην επίθεση, με τις “ευλογίες” αρχικά του Σωτήρη Μανωλόπουλου και ακολούθως του Ντράγκαν Σάκοτα που διαδέχθηκε τον Έλληνα τεχνικό.

BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Στην γεμάτη ταλέντο ΑΕΚ της σεζόν 2017/18, η οποία κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος και το Basketball Champions League, ο Λαρεντζάκης ήταν από αυτούς που έδιναν ώθηση με τον δυναμισμό του στην άμυνα, την αυτοθυσία του – αφού στον τελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε με ένεση στους κοιλιακούς – και την άγνοια κινδύνου που πάντα τον χαρακτήριζε στην επίθεση χάρη στην επαφή του με το καλάθι. Σαφώς και είχε ψεγάδια, με σημαντικότερο ότι ενίοτε δεν διάβαζε πάντα σωστά το παιχνίδι, ωστόσο ήταν ξεκάθαρο πως είχε κάνει ακόμα ένα βήμα μπροστά.

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Στην αφετηρία της σεζόν 2018/19, με τον Λούκα Μπάνκι πλέον στον πάγκο, ο ρόλος του Λαρεντζάκη στην ΑΕΚ θεωρείτο πλέον κομβικός. Με τους “κιτρινόμαυρους” να αποφασίζουν να πάρουν κάποια ρίσκα στην περιφέρεια (που δεν τους βγήκαν) με την απόκτηση των Εξέβιερ Ράταν-Μέις και Μάλκολμ Γκρίφιν και τον Βασίλη Ξανθόπουλο να απουσιάζει από πολλούς αγώνες λόγω διάφορων τραυματισμών, ο Λαρεντζάκης “τράβηξε” κουπί στο πρώτο μέρος της σεζόν.

Όπως αποδείχθηκε αργότερα, η σεζόν 2018/19 θα ήταν η τελευταία του Λαρεντζάκη στην ΑΕΚ, παρά το γεγονός ότι είχε ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο. Η “Ένωση” είχε κάνει από την άνοιξη ακόμα πρόταση στον Λαρεντζάκη για τριετή επέκταση συμβολαίου, με τον γκαρντ από την Κύθνο όμως να ζητάει χρόνο. Ήθελε να εξετάσει όλες τις επιλογές του, αφού θεωρούσε ότι έπειτα από μία τριετία με τα “κιτρινόμαυρα” έπρεπε να ψάξει για το βήμα παραπάνω στην καριέρα του. Στην ΑΕΚ από την πλευρά τους αποφάσισαν ότι δεν ήθελαν να διατηρήσουν στο ρόστερ τους έναν παίκτη που ίσως να έχει το μυαλό του αλλού, ασχέτως αν ο 26χρονος γκαρντ είχε ξεκαθαρίσει πως το μυαλό του θα ήταν μόνο στις υποχρεώσεις του με την ΑΕΚ. Όπως και να έχει, οι δύο πλευρές αποφάσισαν ότι το “διαζύγιο” ήταν πλέον η καλύτερη επιλογή.

ΗΡΘΕ ΣΧΕΔΟΝ ΕΤΟΙΜΟΣ, ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΔΙΕΘΝΗΣ

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είναι η ξεκάθαρη απόδειξη πως όταν ένας παίκτης, τότε καλά πράγματα μπορούν να του συμβούν. Είναι ένας ένας παίκτης με φιλοδοξίες και δεν το έκρυψε ποτέ. Αυτό που τον έκανε να ξεχωρίσει ήταν πως, σε αντίθεση με άλλους παίκτες της γενιάς του, ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο προς την καθιέρωση.

Γιαννούλης Λαρεντζάκης: Έτοιμος για εκτόξευση
EUROKINISSI

Έχοντας βάλει ως στόχο να πάει σε μία ομάδα με μεγαλύτερο μπασκετικό ταβάνι από την ΑΕΚ, είτε επιπέδου EuroLeague είτε EuroCup, θα έχει την ευκαιρία κόντρα σε καλύτερους αντιπάλους να βελτιωθεί. Κατά τα φαινόμενα, αυτό είναι πολύ πιθανό να γίνει σε ομάδα του εξωτερικού - όπου ο ανταγωνισμός και στις εθνικές διοργανώσεις θα είναι μεγαλύτερος - με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν κρούσεις από ομάδες της Ισπανίας και της Ρωσίας. Όλες οι ομάδες εξάλλου θέλουν να έχουν στο ρόστερ τους ψηλά γκαρντ με ικανότητα στην δημιουργία, με τον ύψους 1.96 μέτρων Λαρεντζάκη να καλύπτει αρκετές από αυτές τις... απαιτήσεις.

Η ΑΕΚ από την πλευρά της έκανε μία επένδυση στο πρόσωπο του Λαρεντζάκη και έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται δικαιωμένη. Πήρε έναν παίκτη από μία μικρομεσαία ομάδα της Basket League και τον έκανε διεθνή. Του έδωσε ευκαιρίες, τον άφησε να μάθει από τα λάθη του, τον είδε να γίνεται μέλος του ροτέισον της ομάδας και να βοηθάει τα μέγιστα στην κατάκτηση τριών τίτλων.

Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να τον κρατήσει και ίσως να τον κάνει τον επόμενο ηγέτη της, αλλά παράλληλα δεν μπορεί να ψέξει τον Λαρεντζάκη επειδή θέλησε να ανέβει επίπεδο. Τώρα καλείται να βρει τον “επόμενο Λαρεντζάκη”. Θα είναι ο Βασίλης Τολιόπουλος; Ο Νίκος Γκίκας; Θα είναι ο Δημήτρης Μωραΐτης, που λογικά φέτος θα παραχωρηθεί δανεικός; Ο Δημήτρης Κακλαμανάκης; Θα είναι ο Γιώργος Τσαλμπούρης; Ίσως ο νεαρότερος όλων, Νίκος Ρογκαβόπουλος; Δεν είναι σίγουρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΑΕΚ οφείλει να βρει έναν Έλληνα παίκτη σε καλή μπασκετική ηλικία, πάνω στον οποίο θα στηριχθεί για χρόνια.

Το τέλος της σχέσης του Λαρεντζάκη με την ΑΕΚ ήρθε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για όλους. Οι δύο πλευρές χώρισαν σαν φίλοι. Πέρασαν μαζί μία όμορφη τριετία, κατά την διάρκεια της οποίας η ΑΕΚ βρήκε έναν Έλληνα παίκτη να στηριχθεί και ο Λαρεντζάκης μία ομάδα που τον πίστεψε και τον ανέδειξε. Τώρα πλέον μπορούν και οι δύο να κοιτάξουν το καλύτερο για αυτούς.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ