ΑΕΚ

Δεν είναι πισωγύρισμα, είναι σφαλιάρα

CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο ΠΑΟΚ θύμισε στην ΑΕΚ ότι όσο καλές και να είναι οι δόξες της ευρωπαϊκής διάκρισης, στην Stoiximan.gr Basket League όμως πρέπει να φτύσεις αίμα για να κερδίσεις.

Το ημερολόγιο δείχνει 12 Απριλίου 2018. Η ΑΕΚ είναι μέσα σε όλους τους στόχους της: Έχει κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος, βρίσκεται στο Final Four και βρίσκεται σε καλή απόσταση από την τετράδα της Stoiximan.gr Basket League. Θα μπορούσε να βρίσκεται στην 4αδα. Αλλά για να γίνει αυτό θα έπρεπε να κερδίσει τον ΠΑΟΚ. Αυτό όμως δεν έγινε.

Σε έναν αγώνα που είχε χαρακτήρα “τελικού” με έπαθλο μία θέση στην πρώτη τετράδα, ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε πιο διαβασμένος και με περισσότερη ενέργεια, παίρνοντας μία δίκαιη νίκη. Την δεύτερη φετινή του νίκη κόντρα στην ΑΕΚ για την ακρίβεια φέτος. Ο Ντράγκαν Σάκοτα μίλησε μετά το τέλος του αγώνα για πρόβλημα νοοτροπίας, λέγοντας ότι ίσως έλθει κάποιο πρόστιμο . Δεν είναι βέβαια σίγουρο ότι αυτή θα ήταν και η λύση, αλλά αυτή είναι μία απόφαση που ανήκει στην ΑΕΚ.

Παρακολουθώντας κάποιος τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ μπορούσε να διαπιστώσει διά γυμνού οφθαλμού την διαφορά στην ενέργεια των δύο ομάδων. Η ΑΕΚ δεν εμφανίστηκε... μπλαζέ όμως. Απλώς μετά από την σειρά με την Στρασμπούρ φάνηκε να έχει “αδειάσει” λίγο, μην έχοντας την δύναμη να ακολουθήσει τον πιο φρέσκο ΠΑΟΚ. Η ομάδα του κόουτς Παπαθεοδώρου όμως δεν είχε απλώς περισσότερη ενέργεια. Ήταν και εξαιρετικά διαβασμένη, καταδεικνύοντας ένα πρόβλημα της ΑΕΚ το οποίο είχε κρυφτεί με τις τελευταίες μαζεμένες νίκες: Όταν δεν μπουν τα σουτ από την περιφέρεια η “Ένωση” έχει πρόβλημα.

ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Η ΑΕΚ έχει κάνει πολλές υπερβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Άξονας αυτών των υπερβάσεων ήταν η ενέργεια που έβγαζε στο παρκέ στην άμυνα, αλλά και το γεγονός ότι εστίασε πολύ στο να δημιουργήσει ανισορροπία στις αντίπαλες ομάδες μέσω καταστάσεων απομόνωσης (Isolation) των Μάνι Χάρις και Κέβιν Πάντερ από την περιφέρεια και του Ντιλρόι Τζέιμς από την θέση του πάουερ φόργουορντ και ενίοτε του σέντερ, ψάχνοντας την έξτρα πάσα για ένα ελεύθερο τρίποντο. Το πλάνο αυτό πήγε τόσο καλά στον δεύτερο αγώνα με τη Νίμπουρκ και σε όλη την σειρά με την Στρασμπούρ, που στην “Ένωση” φάνηκε να επαναπαύονται σε αυτό. Και το πλήρωσαν, όχι μόνο κόντρα στον ΠΑΟΚ, αλλά και κόντρα στον Πανιώνιο πριν από μερικές εβδομάδες.

CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η ικανότητα των Πάντερ και Χάρις στο να βρίσκουν το δικό τους σουτ (αλλά όχι των συμπαικτών τους) είναι σπάνια. Η “Ένωση” όμως οφείλει να βάλει ξανά ποικιλία στο παιχνίδι της, διαφορετικά θα γίνει σταδιακά προβλέψιμη και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα. Κόντρα σε έναν καλά διαβασμένο ΠΑΟΚ, ο Πάντερ έμεινε άποντος και ο Χάρις στους 7 πόντους με 0/7 τρίποντα, ενώ η ΑΕΚ συνολικά είχε 5/29 τρίποντα. Έχοντας όμως εγκλωβιστεί σε αυτή την λογική, βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ, γνωρίζοντας τελικά την ήττα.

Δίνοντας τόσο μεγάλο βάρος στην ικανότητα των τριών Αμερικανών σε καταστάσεις Isolation η ΑΕΚ χάνει την ισορροπία της. Απειλεί σχεδόν αποκλειστικά από έξω προς τα μέσα για 40 λεπτά, δεν δημιουργεί την φθορά που πρέπει και γίνεται προβλέψιμη. Η ΑΕΚ οφείλει να βρει ξανά μία ισορροπία στο παιχνίδι της και να εκμεταλλευτεί τα δυνατά σημεία και των άλλων παικτών της: Την ικανότητα του Μάικ Γκριν και του Βασίλη Ξανθόπουλου σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ όταν συνεργάζονται με τον Βινς Χάντερ, το παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι του Δημήτρη Μαυροειδή και – όταν παίζει – του Βασίλη Καββαδά, το μέσα-έξω παιχνίδι του Ντούσαν Σάκοτα, την δυνατότητα που δίνει ο Λαρεντζάκης να υπάρχει στο παρκέ ένας παίκτης που μπορεί να δημιουργήσει τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους συμπαίκτες του, την κίνηση χωρίς την μπάλα του Παναγιώτη Βασιλόπουλου. Πρέπει να ξαναβάλει ποικιλία στην επίθεσή της, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΩΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Στην καλή της μέρα έχει αποδείξει ότι μπορεί να κερδίσει τον οποιοδήποτε. Στην κακή της μέρα είναι ώρες-ώρες δύσκολο να την βλέπεις στο παρκέ να παίζει, αφού δείχνει προβλέψιμη και άνευρη. Ακόμα και στις κακές μέρες της βέβαια έχει καταφέρει χάρη σε ξεσπάσματα να σώσει καταστάσεις, αλλά αυτό δεν θα συμβαίνει πάντα.

Δεν είναι πισωγύρισμα, είναι σφαλιάρα
BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE

Η “Ένωση” έχει κάνει φέτος πολλές και σημαντικές ανατροπές. Κόντρα στην Στρασμπούρ στην Γαλλία έκανε πιθανότατα το καλύτερο φετινό της παιχνίδι, μοιάζοντας πιο ώριμη από ποτέ . Μερικές ημέρες αργότερα κόντρα στον ΠΑΟΚ έμοιαζε να κάνει ένα βήμα πίσω, έστω και μικρό.

Η ήττα από τον ΠΑΟΚ δεν είναι πάντως πισωγύρισμα για την ΑΕΚ. Δεν είναι όμως και “καμπανάκι κινδύνου” όπως αρέσκονται πολλοί να αναφέρουν σε τέτοιες καταστάσεις. Η ήττα από τον ΠΑΟΚ ήταν μία ξεκάθαρη σφαλιάρα, η οποία ίσως χρειαζόταν για να επανέλθουν οι “κιτρινόμαυροι” στην πραγματικότητα και να καταλάβουν ότι μόνο αν είναι πάντα συγκεντρωμένοι στο παρκέ μπορούν να κάνουν υπερβάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα έρχονται ήττες.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ