ΜΠΑΣΚΕΤ

ΑΕΚ: Τσαλμπούρης και Μωραϊτης αρπάζουν τις ευκαιρίες

ΑΕΚ: Τσαλμπούρης και Μωραϊτης αρπάζουν τις ευκαιρίες

Ο Γιώργος Τσαλμπούρης και ο Δημήτρης Μωραϊτης βρέθηκαν στο προσκήνιο στην ΑΕΚ λόγω των τραυματισμών βασικών παικτών και με την παρουσία τους "φωνάζουν" ότι πλέον είναι έτοιμοι.

Ο αγώνας της ΑΕΚ με την Φουενλαμπράδα φώναζε... γκέλα από μακριά. Κόντρα στην ομάδα που πριν από μερικές ημέρες υπέταξε την Μπαρτσελόνα, η “Ένωση” είδε όλα να πηγαίνουν εναντίον της πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα για την 5η αγωνιστική του Basketball Champions League , αλλά στο τέλος πήρε τη νίκη με 78-71 .

Βλέποντας κάποιος την στατιστική του αγώνα αναρωτιέται αν πήγε και κάτι καλά στην ΑΕΚ. Οι Ντούσαν Σάκοτα και Βασίλης Καββαδάς ήταν εκτός αποστολής. Ο Βασίλης Ξανθόπουλος απλώς συμπλήρωσε την 12αδα και δεν αγωνίστηκε, αφού δεν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του. Ο Γιόνας Ματσιούλις έμεινε στους 4 πόντους. Ο Εξέβιερ Ράταν-Μέις στους 6 πόντους με 2/7 σουτ. Ακόμα και ο πιο σταθερός παίκτης της “Ένωσης” φέτος, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, βρέθηκε σε άσχημη βραδιά (7 πόντοi με 2/10 σουτ). Κι όμως, παρόλα αυτά, η ΑΕΚ κέρδισε.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει εξήγηση για τη νίκη των “κιτρινόμαυρων”. Η άμυνά τους στάθηκε – όπως σπάνια συμβαίνει φέτος είναι η αλήθεια – στο ύψος της, η απουσία του “μπομπέρ” Μάρκο Πόποβιτς αποδιοργάνωσε την Φουενλαμπράδα και ο Βινς Χάντερ έμοιαζε πάλι με παίκτη βγαλμένο από το ΝΒΑ . Είναι σαφές ότι δεδομένων των απουσιών και της άσχημης βραδιάς των “βαριών χαρτιών” της ομάδας, η νίκη επί της ισπανικής ομάδας είναι ένας μικρός άθλος για την ΑΕΚ. Αυτό δεν αλλάζει τα θέματα που υπάρχουν στο ρόστερ και τις ανισορροπίες του ροτέισον που οδηγούν σε αλχημείες τον Λούκα Μπάνκι. Δείχνουν όμως ότι αν μη τι άλλο η “Ένωση” έχει τον τρόπο να βρίσκει λύσεις και να κερδίζει. Το πραγματικό κέρδος όμως είναι άλλο.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΩΝ “ΜΙΚΡΩΝ”

Στην ΑΕΚ της νέας εποχής, της εποχής του Μάκη Αγγελόπουλου, το πλάνο έμοιαζε σαφές: Ο πρώτος στόχος ήταν η επιστροφή στο προσκήνιο. Ο δεύτερος ήταν οι τίτλοι. Ο τρίτος – που ήταν και ο πλέον δύσκολος – ήταν η ανάδειξη νεαρών Ελλήνων παικτών που θα αποτελέσουν την βάση της ομάδας για χρόνια. Για διάφορους λόγους το τελευταίο δεν έγινε πράξη άμεσα. Φέτος ωστόσο, έστω και λόγω συγκυριών, η “Ένωση” έχει μία μεγάλη ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα αυτό το όραμα.

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Τσαλμπούρης έκανε την αρχή στην Πυλαία με τον ΠΑΟΚ, φωνάζοντας “παρών” . Η ανταμοιβή του ήταν η παρουσία του στην βασική πεντάδα της ΑΕΚ κόντρα στην Φουενλαμπράδα, με τον 22χρονο φόργουορντ/σέντερ να στέκεται ξανά στο ύψος του, έχοντας 7 πόντους, 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 κόψιμο σε 15 λεπτά συμμετοχής. Ο Μωραϊτης από την πλευρά του ήρθε από τον πάγκο και για ακόμα μία φορά έδειξε ότι πρέπει να λογίζεται κανονικό μέλος και όχι... συμπληρωματικό, έχοντας 5 πόντους, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 14 λεπτά συμμετοχής. Ο Μπάνκι δεν έκανε χάρη στους δύο νεαρούς. Είδε την απόδοσή τους στην προπόνηση, τους έδωσε ευκαιρίες και είδε να τις αρπάζουν. Τόσο απλά.

Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Τόσο ο Τσαλμπούρης όσο και ο Μωραϊτης έχουν ακόμα πολλά να μάθουν. Δεν πρόκειται όμως να τα μάθουν με το να κάθονται στον πάγκο ακόμα και στα οικογενειακά διπλά, όπως γινόταν μέχρι και πέρυσι στον βωμό των υψηλών στόχων της ΑΕΚ. Για να βελτιωθούν πρέπει να παίζουν. Αυτό έχει ήδη αρχίσει να γίνεται. Όσο συνεχίζουν, δε, να έχουν τέτοια εικόνα στο παρκέ, οι ευκαιρίες θα είναι ακόμα περισσότερες στο μέλλον.

Είναι σαφές ότι αμφότεροι έχουν πολλά πράγματα να δουλέψουν. Ο Τσαλμπούρης εξακολουθεί να μην εντυπωσιάζει στην άμυνα του Pick and Roll και δεν έχει αποβάλλει το ελάττωμα να κατεβάζει το χέρι του όταν πάει για το κόψιμο, αντί απλώς να απλώσει τα τεράστια χέρια του για να σκεπάσει τον αντίπαλο. Ο Μωραϊτης δεν έχει μάθει ακόμα να ελέγχει το τέμπο ενός αγώνα και μπορεί να παρασυρθεί από τον ρυθμό, μην ξέροντας πότε να βάλει φρένο. Αυτά όμως είναι πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν μέσα από τα λάθη και τις... φωνές. Έτσι γίνεται πάντα στο μπάσκετ, αλλά και στον αθλητισμό γενικότερα. Αν δεν μάθεις να κάνεις διαφορετικά λάθη κάθε φορά δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθείς.

Οι συγκυρίες τα έχουν φέρει έτσι, ώστε οι δύο πιτσιρικάδες παίρνουν τις ευκαιρίες τους και μάλιστα σε ρόλους που τους αρέσουν και τους ταιριάζουν. Ο Τσαλμπούρης αγωνίζεται ως πάουερ φόργουορντ στο πλευρό του αθλητικού Βινς Χάντερ και ο Μωραϊτης ως βασικό δημιουργό σε καταστάσεις Pick and Roll και ενίοτε σε off the ball καταστάσεις όταν αναλαμβάνει δράση ο ανεβασμένος Λαρεντζάκης. Ο Λούκα Μπάνκι δεν προσπαθεί να τους αλλάξει, παρά να πάρει το βέλτιστο από αυτούς, βάζοντάς τους να κάνουν πράγματα που ξέρουν.

Ο Τσαλμπούρης και ο Μωραϊτης θεωρούνται δύο από τα μεγαλύτερα πρόσπεκτ που έχουν εμφανιστεί στο ελληνικό μπάσκετ, αφού διαθέτουν στοιχεία που γενικώς λείπουν από έναν έλληνα μπασκετμπολίστα. Οι τραυματισμοί τους έφεραν στο προσκήνιο και αμφότεροι δείχνουν πιο έτοιμοι από ποτέ για να αρπάξουν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται. Ο Μπάνκι φαίνεται να τους πιστεύει και το δείχνει με πράξεις. Η ΑΕΚ έχει λόγο να χαμογελά. Και ο λόγος δεν είναι η νίκη επί της Φουενλαμπράδα, αλλά αυτές που έρχονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ