ΑΕΚ

Τόσο μπορεί, τόσο παίζει

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ  ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η βαριά ήττα από τον Παναθηναϊκό δεν προκάλεσε εντύπωση σε κανέναν στην ΑΕΚ. Όχι όταν όλη την σεζόν η “Ένωση” έχει μόνο αναλαμπές και της λείπει η σταθερότητα. Για αυτό και λογικά σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές.

Ο Ντράγκαν Σάκοτα τα είπε όλα μετά την βαριά ήττα από τον Παναθηναϊκό μέσα σε μερικές λέξεις : “ Αυτή την ομάδα έχουμε. Μέχρι να αλλάξουμε κάποια πράγματα πρέπει να παλέψουμε με αυτά που έχουμε”.

Η ΑΕΚ... ψάχνεται εδώ και καιρό και ψάχνει την αγορά για παίκτη. “ Από τη μέρα που ανέλαβα προσπαθούμε να βρούμε κάτι” δήλωσε ο Σάκοτα. “Δεν έχουμε την ισορροπία που θα ήθελα σαν προπονητής. Προσπαθούμε, αλλά δεν είναι εύκολο”. Η ΑΕΚ έχει περάσει αρκετές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια. Έχουν περάσει χρονιές που άλλαζε τους ξένους με τέτοια ευκολία που είχε καταντήσει σχεδόν ανέκδοτο. Ποτέ όμως ξανά από τότε που επέστρεψε στο προσκήνιο τα πράγματα δεν έδειχναν τόσο άσχημα. Κάτι που αποτελεί σχήμα-οξύμωρο αν αναλογιστεί κανείς ότι σε περίπου ένα μήνα ετοιμάζεται για τον σημαντικότερο αγώνα της σύγχρονης ιστορίας της, αφού αντιμετωπίζει στον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος.

Η αλήθεια είναι ότι η φετινή ΑΕΚ είναι (επιεικώς) κακοφτιαγμένη. Οποιαδήποτε στιγμή εξάλλου μία ομάδα του επιπέδου της “Ένωσης” έχει σταθερά στο ροτέισον τρεις ξένους παίκτες (Γκριν, Χάρις, Τζέιμς), με τους άλλους τρεις να έχουν... συμπληρωματικό ρόλο (Μπάρλοου, Ελόνου και Άτιτς) καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Και αυτό φάνηκε πιο ξεκάθαρα από ποτέ κόντρα σε μία ομάδα επιπέδου EuroLeague όπως ο Παναθηναϊκός.

Κενά που “φωνάζουν” εδώ και καιρό

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ  ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI


Τα προβλήματα είναι γνωστά στην “Ένωση” εδώ και καιρό. Από το πρόβλημα που παρατηρείται σε οργάνωση και εκτέλεση όταν ο αντίπαλος “κλειδώνει” τον Γκριν, μέχρι την απουσία σταθερού σουτέρ, την αδυναμία του Μπάρλοου και του Άτιτς να σταθούν σε αυτό το επίπεδο (αν και ο δεύτερος δεν έχει πάρει και πολλές ευκαιρίες) και τα σκαμπανεβάσματα του Ελόνου, ο οποίος έχει ένα από τα πιο “βαριά” συμβόλαια και πλέον είναι ουσιαστικά τρίτος σέντερ της ομάδας πίσω από τους Καββαδα και Μαυροειδή. Η ΑΕΚ όμως δεν έχει την πολυτέλεια να βλέπει τον ξένο σέντερ της σε ρόλο τρίτου ψηλού.

Οι “κιτρινόμαυροι” ξέρουν τα προβλήματά τους. Τα παραδέχθηκε και ο Ντράγκαν Σάκοτα όταν δήλωσε πως “ οι αντίπαλοι πλέον μας διαβάζουν εύκολα. Χρειαζόμαστε έναν παίκτη με διαφορετικό στυλ για να αλλάξουμε κάτι”. Τι χρειάζεται δηλαδή η ΑΕΚ; Έναν περιφερειακό με οργανωτικές ικανότητες που να μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ και να σουτάρει από την περιφέρεια. Κάτι που, κακά τα ψέματα, δεν είναι εύκολο να βρεθεί τον Ιανουάριο. Βασικά, όπως αποδεικνύεται, δεν μπορούσε να βρεθεί ούτε τον... Δεκέμβριο, αφού η ΑΕΚ ψάχνει για παίκτη πάνω από ένα μήνα.

Η αλήθεια είναι ότι την δεδομένη στιγμή η ΑΕΚ χρειάζεται αρκετές αλλαγές για να μπορέσει να σταθεί (αγωνιστικά) στα πόδια της. Η έλευση ενός περιφερειακού με ικανότητα στην δημιουργία και στο σουτ είναι το πρώτο βήμα. Το άλλο είναι να βρει έναν τρόπο να διαμορφώσει διαφορετικά την γραμμή ψηλών της, αφού – κατά παραδοχή του ίδιου του Ντράγκαν Σάκοτα – η παρουσία τριών βαριών κορμιών στην θέση του σέντερ δημιουργεί πρόβλημα.

Το αν τελικά αυτό το πρόβλημα θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου και στην απομάκρυνση του Τσινέμελου Ελόνου είναι μία καλή ερώτηση. Η αλήθεια ωστόσο είναι πως αποτελεί κοινό μυστικό στην πιάτσα των ατζέντηδων ότι στην ΑΕΚ ψάχνουν εδώ και καιρό για δύο παίκτες: Έναν περιφερειακό και έναν ψηλό.

Κρίσιμο σταυροδρόμι

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ  ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI


Η “Ένωση” βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Στην επίθεση είναι προβλέψιμη και στην άμυνα ένα βήμα πίσω. Όλοι ξέρουν ότι αν σταματήσουν την ικανότητα των Γκριν, Χάρις σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός, περιορίσουν την δράση του Ντούσαν Σάκοτα από την περιφέρεια και προσφέρουν βοήθειες από την περιφέρεια στα ποσταρίσματα των Μαυροειδή και Καββαδά “μπλοκάρουν” την ομάδα, ανεξάρτητα από το αν οι Λαρεντζάκης ή Τζέιμς βρουν τρόπο να σκοράρουν με προσωπικές ενέργειες.

Την ίδια στιγμή, στην άμυνα έχει αποδειχθεί ότι ένα απλό Πικ εν Ρολ ή μία κατάσταση απομόνωσης στην περιφέρεια και “σημάδεμα” συγκεκριμένων παικτών (Γκριν, Χάρις) αρκεί για να έρθει ένα εύκολο καλάθι. Έτσι όμως η ΑΕΚ δεν γίνεται να κάνει την υπέρβαση. Βασικά, αν συνεχίσει έτσι, είναι αμφίβολο πλέον αν θα τερματίσει στην πρώτη τετράδα της Stoiximan.gr Basket League (!) αφού αυτή την στιγμή είναι 7η στην τριπλή ισοβαθμία με Κολοσσό (6ος) και Ρέθυμνο (8ος) με ρεκόρ 6-6, όταν ο 4ος ΠΑΟΚ έχει ρεκόρ 8-4.

Είναι πλέον πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει στην ΑΕΚ. Η ομάδα χρειάζεται αλλαγές... χθες. Και η λογική λέει ότι αυτές δεν θα αργήσουν, αφού πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η χρονιά να τελειώσει από τον Ιανουάριο αν η ΑΕΚ ηττηθεί σε δύο μέρες (17/1) από την Ρόζα Ράντομ εκτός έδρας. Μέχρι λοιπόν να έρθουν αυτές οι αλλαγές χρειάζεται απλώς... υπομονή.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ