ΑΕΚ

ΑΕΚ: Τα 16 τρίποντα και η αμυντική "πληγή"

ΑΕΚ: Τα 16 τρίποντα και η αμυντική "πληγή"
EUROKINISSI

Η επιθετική ανισορροπία και η “πληγή” της άμυνας στο Πικ εν Ρολ. Η ΑΕΚ έχει λόγους να πιστεύει ότι έχασε δικό της παιχνίδι στο Ισραήλ. Τα 16 εύστοχα τρίποντα της “Ένωσης” όμως δεν λένε όλη την αλήθεια.

Η ΑΕΚ πήγε να πάρει ένα σπουδαίο διπλό κόντρα σε ένα από τα φαβορί του Basketball Champions League. Άγγιξε τη νίκη στην καυτή έδρα της Χάποελ. Ευστόχησε σε 16 τρίποντα. Στο τέλος όμως ηττήθηκε με 78-85.

Η μπασκετική λογική λέει πως όταν μία ομάδα έχει 16/29 τρίποντα σε εκτός έδρας αγώνα δεν γίνεται να ηττηθεί. Αυτή όμως είναι απλώς η μια άποψη. Η άλλη λέει πως όταν μία ομάδα βλέπει τον αντίπαλό της να σουτάρει με 68.6% στα δίποντα (24/35) δεν γίνεται να νικήσει, αφού μάλλον κάτι έχει κάνει στραβά.

Η ΑΕΚ μπορούσε να νικήσει. Αν δεν τραυματιζόταν ο Σλότερ ίσως να τα κατάφερνε. Ίσως και όχι όμως. Στην θεωρία όλα είναι εύκολα. Στην πράξη όμως ενίοτε αυτό αλλάζει. Το θέμα ωστόσο είναι πώς έφτασε να ηττηθεί σε ένα παιχνίδι που ευστόχησε σε 16 τρίποντα.

Η ΧΑΠΟΕΛ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΗ ΟΜΑΔΑ

Ένα πράγμα πρέπει να γίνει σαφές: Στα μάτια του κόσμου, η ΑΕΚ ηττήθηκε. Γιατί όμως να μη νίκησε η Χάποελ; Οι Ισραηλινοί έχουν φτιάξει μία πραγματικά ανταγωνιστική ομάδα με γεμάτο ρόστερ, το οποίο μπορούσε να χτυπήσει τις αμυντικές αδυναμίες που έχει η “Ένωση”.

Η Χάποελ έχει στο ρόστερ της τέσσερις περιφερειακούς που μπορούν να εκτελέσουν μετά από ντρίμπλα (Μπλατ, Φελντέιν, Μπράουν και Κάζινς που ακόμα ψάχνεται) και τρεις ψηλούς που μπορούν μετά το σκριν που κάνουν είτε να ρολάρουν προς το καλάθι, είτε να κάνουν Pop Out και να σουτάρουν από μέση ή μακρινή απόσταση (Τόμας, Μπράιμο και σε έναν βαθμό ο Ζάλμανσον).

Η ΑΜΥΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ “ΠΛΗΓΗ”

Η ΑΕΚ πήγε το παιχνίδι όσο καλύτερα μπορούσε. Δεν άφησε το τέμπο να ξεφύγει, δεν έδωσε πολλές ευκαιρίες στους Ισραηλινούς να τρέξουν. Τα συνολικά 16 τρίποντα που ευστόχησαν οι “κιτρινόμαυροι” σαφώς και έπαιξαν τον ρόλο τους σε αυτό. Κι αν αυτός ο τεράστιος αριθμός προκαλεί εντύπωση, η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ πράγματι χτίστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να... πυροβολεί συνεχώς από την περιφέρεια, έχοντας καλούς σουτέρ από την θέση του πόιντ γκαρντ μέχρι αυτή του πάουερ φόργουορντ. Το θέμα είναι η άλλη πλευρά του παρκέ.

Η “Ένωση” έχει προσπαθήσει να καλύψει αυτό το πρόβλημα με διάφορους τρόπους, κάνοντας σαφές ότι σε κατάσταση Πικ εν Ρολ αμύνεται όλη η πεντάδα και όχι μόνο οι δύο παίκτες που εμπλέκονται στην φάση. Έχει προσπαθήσει να φέρει βοήθειες από την γωνία της αδύνατης πλευράς, να κλείσει χώρους με έναν δεύτερο περιφερειακό που βρίσκεται στην κορυφή, με βοήθειες από την δυνατή πλευρά. Κάπου εκεί όμως ξεκινούν οι αμυντικές περιστροφές, στις οποίες η ΑΕΚ χρειάζεται δουλειά, αφού είναι ακόμα μία νέα ομάδα.

ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟ, ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ

Η ήττα στο Ισραήλ κόντρα σε ένα από τα φαβορί του BCL δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εκτός προγράμματος για την ΑΕΚ κι ας έχει και η ίδια βλέψεις που φτάνουν μέχρι το Final Four. Περισσότερο είναι ο τρόπος που χάθηκε το παιχνίδι που “πόνεσε” την “Ένωση”, που έχασε μία σημαντική ευκαιρία να βάλει γερές βάσεις για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στον όμιλό της.

Τα προβλήματα της ΑΕΚ στην άμυνα – αλλά και στην επίθεση στο κομμάτι της δημιουργίας – δεν πρόκειται να λυθούν μέσα σε μία μέρα. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος και αρκετή υπομονή από όλους για να μπουν τα πράγματα στην θέση τους. Η ταχύτητα προσαρμογής του Ρέι και η κατάσταση που θα βρίσκεται ο επιρρεπής στους τραυματισμούς – λόγω ιστορικού και ηλικίας – Σλότερ θα κρίνουν σίγουρα πολλά στην συνέχεια, αφού η ΑΕΚ έχει άμεση ανάγκη από τον πρώτο να βγει μπροστά και από τον δεύτερο να μένει αρκετή ώρα στο παρκέ. Μέχρι τότε, το μόνο που μπορούν να κάνουν όλοι στην “Ένωση” είναι... υπομονή.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ