ΜΠΑΣΚΕΤ

ΑΕΚ: Ο Τσαλμπούρης ψάχνει – και αξίζει – την ευκαιρία του

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η ήττα από τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο Ανδρών “πλήγωσε” την ΑΕΚ, που έχασε έναν από τους βασικούς της στόχους. Ανέδειξε όμως τον Γιώργο Τσαλμπούρη, η παρουσία του οποίου “φωνάζει” ότι αξίζει ευκαιριών.

Ο ΠΑΟΚ υπέταξε έπειτα από αγώνα-θρίλερ την ΑΕΚ , κερδίζοντάς την με 82-80 στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ανδρών . Η ήττα και ο αποκλεισμός πόνεσε την “Ένωση”, η οποία δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τα σκήπτρα της. Μέσα σε αυτό το άσχημο κλίμα όμως, ο Γιώργος Τσαλμπούρης φώναξε “παρών”, δείχνοντας έτοιμος για περισσότερες ευκαιρίες.

Κακά τα ψέματα. Όταν έχουν περάσει λιγότερες από 24 ώρες από έναν αποκλεισμό, το να χαμογελάει κάποιος για την παρουσία ενός παίκτη μοιάζει με... παρηγοριά στον άρρωστο. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου το μόνο που ενδιαφέρει τους πάντες είναι τι θα γίνει αύριο και όχι τι μπορεί να συμβεί σε 2 μήνες.

Η ΑΕΚ των τριών σημαντικότατων απουσιών (Σάκοτα, Ξανθόπουλος, Καββαδάς) μόλις έχασε τον πιο ρεαλιστικό της στόχο: Μία πορεία στο Κύπελλο Ανδρών, το οποίο πέρυσι κατέκτησε θριαμβευτικά. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο πισωγύρισμα έπειτα από μία ονειρεμένη σεζόν, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Ίσως όμως έχει έρθει η στιγμή να καταλάβουν όλοι ότι μπορεί πράγματι ακόμα και σε ένα κακό παιχνίδι, έναν αποκλεισμό, να αναδειχθούν θετικά. Ακόμα και αν αυτά προέκυψαν από... σπόντα λόγω των απουσιών των Ξανθόπουλου και Σάκοτα, που οδήγησε στο να πάρουν χρόνο συμμετοχής οι Μωραϊτης και Τσαλμπούρης, με τον πρώτο να είναι για ακόμα μία φορά θετικός και τον δεύτερο να δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο.

ΣΑΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ

Ο Γιώργος Τσαλμπούρης ανήκει στο δυναμικό της ΑΕΚ από το 2015. Σε αυτή την τριετία έχει πάρει απλώς σκόρπιες ευκαιρίες, ενώ πέρυσι παραχωρήθηκε δανεικός στον Κολοσσό H Hotels, παίρνοντας ακόμα κι εκεί λιγότερες ευκαιρίες από ότι θα περίμενε κάποιος. Είναι ξεκάθαρο πως το παιχνίδι του παραμένει υπό διαμόρφωση, ότι έχει πράγματα που πρέπει να δουλέψει. Παράλληλα όμως είναι σαφές πως έχει έρθει η στιγμή να βρει έναν σαφή ρόλο σε μία ομάδα που έχει κάνει μία επένδυση πάνω του.

Με τον Καββαδά να μένει εκτός 12αδας λόγω θλάσης και τον Σάκοτα να βγαίνει νοκ-άουτ στο ζέσταμα του αγώνα με τον ΠΑΟΚ, ο Τσαλμπούρης χρειάστηκε να πέσει κατευθείαν στα βαθιά. Δεν έδειξε να φοβάται όμως, παρά έμοιαζε σαν έτοιμος από καιρό, προσφέροντας 8 πόντους και 3 ριμπάουντ σε 14 λεπτά συμμετοχής. Έκανε την δουλειά του, πρόσφερε λύσεις στις δύο πλευρές του παρκέ, έπαιξε με πλάτη στο καλάθι (που πάντα ήταν πρόβλημα), έδειξε βελτιωμένος στην άμυνα στο post (που είναι από τα στοιχεία που έχριζε βελτίωσης λόγω του κορμιού του), πάλεψε στα ριμπάουντ. Σαφώς και έκανε τα λάθη του, αφού ο ΠΑΟΚ τον σημάδεψε σε καταστάσεις Pick and Roll και υπήρξαν μία-δύο στιγμές που έδειξε να μπερδεύεται στις αμυντικές περιστροφές της ΑΕΚ. Δεν γινόταν όμως να τα κάνει και όλα τέλεια.


Στα 22 του χρόνια ο Τσαλμπούρης δεν είναι πια παιδάκι και ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Σταδιακά μπαίνει στο στάδιο της μπασκετικής ωριμότητας και ο μόνος τρόπος να βελτωθεί και να ανέβει επίπεδο είναι να πάρει τις αντίστοιχες ευκαιρίες. Στο φινάλε, αν μπορεί να σταθεί σε έναν εκτός έδρας αγώνα κόντρα στον ΠΑΟΚ για τα προημιτελικά του Κυπέλλου, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κάποιος ότι δεν μπορεί να προσφέρει και σε άλλα παιχνίδια αντίστοιχες λύσεις.

Είναι δεδομένο ότι στην ΑΕΚ, όπως και σε όλες τις ομάδες, υπάρχει μία ιεραρχία. Υπάρχουν αρχές και ρόλοι. Δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη ο Τσαλμπούρης να παίζει ξαφνικά 20 λεπτά. Μπορεί όμως σταδιακά να αποκτήσει έναν ρόλο στο ροτέισον. Έναν ρόλο που “φώναξε” με την παρουσία του στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ ότι αξίζει να τον έχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ