ΑΕΚ

ΑΕΚ: Ο Ράις δεν είναι όλη η Μπάμπεργκ

ΑΕΚ: Ο Ράις δεν είναι όλη η Μπάμπεργκ
EUROKINISSI

Η ΑΕΚ έχει μπροστά της την πρόκληση της χρονιάς κόντρα στη Μπάμπεργκ. Μία ομάδα που με μία πρώτη ματιά μοιάζει με ομάδα του ενός (Ράις) και... δεν γεμίζει το μάτι. Αυτό όμως είναι που την κάνει τόσο επικίνδυνη.

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται για τον αγώνα της χρονιάς κόντρα στην Μπάμπεργκ (21:00, LIVE Blog από το Sport24.gr), στο πρώτο εκ των δύο παιχνιδιών της προημιτελικής φάσης του Basketball Champions League . Η πρόκληση είναι τεράστια. Και η απόστολή της δεν θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη.

ΑΕΚ και Μπάμπεργκ γνωρίζονται καλά. Το συναπάντημά τους στην φάση των Ομίλων φρόντισε για αυτό, με τους δύο αντιπάλους να μοιράζονται τις νίκες. Αυτή τη φορά ωστόσο αμφότεροι ξέρουν ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο. Το άγχος θα είναι περισσότερο. Λογικό αν σκεφτεί κανείς πως η ομάδα που θα αναδειχθεί νικήτρια της σειράς θα προκριθεί στο Final Four της διοργάνωσης.

Η ΑΕΚ δεν έχει απλώς δύσκολο έργο. Έχει ένα βουνό μπροστά της. Μπορεί η Μπάμπεργκ να μην έχει το ρόστερ και το μπάτζετ που είχε όταν αγωνιζόταν στην EuroLeague, αλλά είναι μία εξαιρετικά έμπειρη ομάδα, που πάντα έχει τον τρόπο της να βάζει δύσκολα στους αντιπάλους της.

Ο ΡΑΪΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Ο Ταϊρίς Ράις είναι ο μεγάλος σταρ της ομάδας, ο άνθρωπος από τον οποίο φαίνεται να ξεκινούν και να τελειώνουν όλα. Το μεγαλύτερο μέρος του επιθετικού παιχνιδιού της ομάδας στηρίζεται στην ικανότητά του σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ και σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός, κάτι που φαίνεται και από τους 16.7 πόντους και 4.7 ασίστ που έχει μέσο όρο. Οι Όγκουστιν Ρούμπιτ (14.5 πόντοι) και Κλιφ Αλεξάντερ (6.8 πόντοι) είναι αυτοί που ευνοούνται από αυτό το στυλ, με τον Ελάιας Χάρις (10.2 πόντοι) να προσφέρει συνέπεια στο σκοράρισμα. Αυτοί που κάνουν ωστόσο όλη την δουλειά είναι οι Νίκος Ζήσης και Ρίκι Χίκμαν.

οι οποίοι είναι συνομήλικοι με τον προπονητή τους, Φεντερίκο Περέγκο – αντιπροσωπεύουν λίγο-πολύ όλη την φιλοσοφία της Μπάμπεργκ: Ώριμοι, σταθεροί, με εκατοντάδες αγώνες υψηλού επιπέδου στο βιογραφικό τους, φέρνουν τα πάνω-κάτω κυρίως λόγω της ηρεμίας τους. Η ικανότητα του Ζήση και του Χίκμαν να ελέγχουν το τέμπο ενός αγώνα και να δημιουργούν για τον εαυτό τους και τους συμπαίκτες τους είναι πράγματα που δίνουν ισορροπία στην γερμανική ομάδα.

Η παρουσία των δύο έμπειρων γκαρντ είναι πρακτικά το αντιστάθμισμα στην... τρέλα του Ράις. Το φρένο που χρειάζεται όταν ο Αμερικανός γκαρντ πατάει γκάζι. Η πρώτη γραμμή άμυνας στην περιφέρεια και η κάλυψη στις αδυναμίες του άλλοτε παίκτη της Μακάμπι. Οι παίκτες που φροντίζουν ώστε το παιχνίδι να μοιράζεται και στους υπόλοιπους για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Και είναι ο κυριότερος λόγος που η Μπάμπεργκ είναι τόσο επικίνδυνη, αφού είναι αυτοί που εξασφαλίζουν μία συνέπεια – σε... εκνευριστκό για τους αντιπάλους βαθμό – στο παιχνίδι της ομάδας.

Η ΑΕΚ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ

Ο Λούκα Μπάνκι δεν δήλωσε τυχαία ότι η ΑΕΚ πρέπει να κάνει το τέλειο παιχνίδι στην Γερμανία. Δεν υπερέβαλε. Πράγματι για να μπορέσει η ΑΕΚ να σταθεί στην Γερμανία και να φέρει τα πράγματα στα μέτρα της ενόψει του δεύτερου αγώνα στο ΟΑΚΑ πρέπει να κάνει το τέλειο παιχνίδι. Όχι τόσο αγωνιστικά, όσο πνευματικά. Οφείλει να μην χάσει το μυαλό της, να μην την “υπνωτίσει” το δίδυμο των Ζήση-Χίκμαν, να μην πανικοβληθεί όταν ο Ράις προσπαθήσει να επιβάλει τον δικό του νόμο.

όπως στον πρώτο αγώνα στο ΟΑΚΑ . Θα θελήσει να βγάλει γρήγορα εκτός αγώνα τουλάχιστον έναν εκ των Ζήση-Χίκμαν. Θα “χτυπήσει” τους Γερμανούς στο Πικ εν Ρολ με τον Τζόρνταν Θίοντορ σε πρώτο χρόνο και τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη σε δεύτερο. Θα ποντάρει στην συνέπεια των Βινς Χάντερ και Ντιλρόι Τζέιμς κάτω από το καλάθι, στην προσωπικότητα και το σουτ των Γιόνας Ματσιούλις και Ντούσαν Σάκοτα στην θέση του πάουερ φόργουορντ, στην ενέργεια του Σαντ-Ρος. Θα απαιτήσει ένα ώριμο παιχνίδι από τον Μάλκολμ Γκρίφιν. Αυτό όμως που πρέπει πάνω από όλα να έχουν όλοι στο μυαλό τους είναι πως ακόμα και αν ακολουθήσει τέλεια το πλάνο της, η Μπάμπεργκ θα έχει τον τρόπο να είναι μέσα στο παιχνίδι. Και εκεί είναι που οι “κιτρινόμαυροι” θα κληθούν να δείξουν χαρακτήρα.

Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει επικίνδυνη την Μπάμπεργκ είναι το γεγονός ότι έχει την σπάνια ικανότητα να μένει πάντα μέσα σε ένα παιχνίδι, ανεξάρτητα από τη μέρα που βρίσκεται. Σε αυτή της τη συνέπεια στηρίχθηκε για να αποκλείσει την Μπάνβιτ. Ο Ράις βέβαια εξακολουθεί να είναι η... μισή ομάδα. Ο Ρούμπιτ ο πιο επικίνδυνος ψηλός. Ο Ζήσης και ο Χίκμαν τα... κομπιούτερ της. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ωστόσο είναι ότι οι Γερμανοί είναι ο ορισμός της ομάδας.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ