ΑΕΚ

ΑΕΚ: Καλύτερα δεν μπορούσε

ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΧΑΝΔΡΙΩΤΗΣ" / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΧΑΝΔΡΙΩΤΗΣ" / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η εικόνα της ΑΕΚ στο τουρνουά της Κύπρου ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική. Τώρα μένει να ενσωματωθούν στην ομάδα οι 4 απόντες.

Η ΑΕΚ πήγε στην Κύπρο ως το απόλυτο αουτσάιντερ στο τουρνουά των απουσιών, αλλά κατέκτησε τον τίτλο με 3 νίκες σε 3 παιχνίδια κόντρα σε Παναθηναϊκό, Χίμκι και Μακάμπι. Όσο καλό κι αν ήταν αυτό για λόγους γοήτρου βέβαια, ήταν και το τελευταίο που είχε σημασία.

Η ΑΕΚ δεν πήγε στην Κύπρο για να κατακτήσει τον τίτλο. Πήγε για να δει το επίπεδο ετοιμότητάς της – έστω και με τις απουσίες των Λαρεντζάκη, Ράταν-Μέις, Σαντ-Ρος και Καββαδά – και να δει ο Λούκα Μπάνκι αν αυτό που δουλεύει η ομάδα στις προπονήσεις μπορούν να βγουν στο παρκέ. Τηρουμένων των αναλογιών δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ευχαριστημένος από αυτά που είδε.

Η ΑΕΚ έπαιξε όμορφο μπάσκετ, έβγαλε ωραίες συνεργασίες στο παρκέ, έδειξε μέρος της φιλοσοφίας της και έβγαλε κέρδη. Πάνω από όλα όμως μπόρεσε να κάνει μερικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση ενόψει μίας απαιτητικής σεζόν. Το Sport24.gr προσπαθεί να σκιαγραφήσει τα πρώτα δείγματα γραφής της “Ένωσης”.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΟΛΩΝ

Ο Λούκα Μπάνκι παραδοσιακά είναι ένας προπονητής που δίνει ελευθερίες στους παίκτες του στην επίθεση. Βασικά, δίνει ελευθερίες σε συγκεκριμένους παίκτες, αυτούς που θέλει να “τραβήξουν κουπί”, αλλά φροντίζει ώστε και οι υπόλοιποι να κάνουν πράγματα που τους κάνουν να αισθάνονται άνετα στο παρκέ. Αυτό ακριβώς σκοπεύει να κάνει και στην ΑΕΚ .

ΑΕΚ: Καλύτερα δεν μπορούσε

Είναι γεγονός ότι δύσκολα θα βρεθεί στο παρκέ ξανά η ίδια ομάδα που είδαμε στην Κύπρο. Η επιστροφή των τραυματιών Ράταν-Μέις, Σαντ-Ρος, Βασίλη Καββαδά και του διεθνή Λαρεντζάκη θα αλλάξει αρκετά. Δεν θα αλλάξει όμως την φιλοσοφία που υπάρχει και δίνει λίγο μεγαλύτερη ελευθερία σε όλους, αλλά και το γεγονός ότι – όπως φαίνεται – το σκορ μάλλον θα πηγαίνει ψηλά φέτος.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΑΜΥΝΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΑΣ

Δεν πρέπει ο κόσμος να λησμονεί ότι η “Ένωση” παρατάχθηκε στην Κύπρο χωρίς τους δύο καλύτερους αμυντικούς περιφερειακούς της (Σαντ-Ρος, Λαρεντζάκης). Ακόμα κι έτσι, ο Λούκα Μπάνκι έδωσε το στίγμα του με τις σύνθετες άμυνες που χρησιμοποίησε. Αυτό έκανε πάντα στις ομάδες που ήταν εξάλλου και το ίδιο σκοπεύει να κάνει και στην ΑΕΚ. Μπορεί αυτό το τρικ να είναι μία σύνθετη ζώνη – που χρησιμοποίησε για πάρα πολύ ώρα στο τουρνουά της Κύπρου – μπορεί να είναι ένα διαφορετικό pressing σε όλο το γήπεδο, μπορεί να είναι οι διαφορετικοί τρόποι που θα αμυνθεί η ομάδα στο Pick and Roll. Σίγουρα πάντως οι σύνθετες άμυνες θα είναι κανόνας στην ΑΕΚ.

ΑΕΚ: Καλύτερα δεν μπορούσε

ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΟΙ, ΘΕΤΙΚΟΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ

Οι νίκες σε αυτό το τουρνουά δεν είναι κάτι που πρέπει να σταθούν στην ΑΕΚ. Μπορούν όμως να σταθούν στην θετική εικόνα της ομάδας και στην κατάσταση ετοιμότητας των περισσότερων παικτών, που έδειξαν σχεδόν έτοιμοι ενόψει μία απαιτητικής σεζόν.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΧΑΝΔΡΙΩΤΗΣ" / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΧΑΝΔΡΙΩΤΗΣ" / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο κόσμος είναι λογικό να σταθεί στον Δημήτρη Μωραϊτη. Ο 19χρονος γκαρντ, ο οποίος αναδείχθηκε MVP του τουρνουά , για πολλούς ήταν αποκάλυψη. Για όσους τον παρακολουθούν εδώ και χρόνια όμως όχι, αφού πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει βγάλει το ελληνικό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Η ΑΕΚ πρέπει να βρει έναν τρόπο να τον βοηθήσει να εξελιχθεί, κάτι που θα γίνει μόνο μέσα από χρόνο συμμετοχής. Το υπό ποιο καθεστώς θα γίνει αυτό είναι ένα ζήτημα που καλούνται να λύσουν στην “Ένωση”. Το ίδιο ισχύει και για τους Γιώργο Τσαλμπούρη και Γιάννη Αγραβάνη, που είχαν καλή παρουσία στο διάστημα που χρησιμοποιήθηκαν. Όσο για τον 17χρονο Νίκο Ρογκαβόπουλο, που αγωνίστηκε λιγότερο από όλους, η υπόθεσή του είναι διαφορετική, αφού είναι ο μικρότερος της παρέας.

Τελειώνοντας: Η ΑΕΚ βρίσκεται σε καλό δρόμο. Τα δείγματα που παρουσιάστηκαν ήταν πέρα για πέρα θετικά. Το θέμα πλέον είναι να ενσωματωθούν και να εγκλιματιστούν στο σύνολο οι απόντες, προκειμένου η “Ένωση” να συνεχίσει να βελτιώνεται ενόψει της έναρξης της σεζόν. Όλα τα υπόλοιπα θα φανούν στο παρκέ.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ