ΑΕΚ

ΑΕΚ: Έχει στην Βόννη μία δουλειά

ΑΕΚ: Έχει στην Βόννη μία δουλειά
EUROKINISSI

Ο πρώτος αγώνας με την Βόννη έδειξε τον δρόμο στην ΑΕΚ, η οποία θέλει να σφραγίσει την πρόκριση στην Γερμανία, εστιάζοντας στα λάθη της για να κάνει πιο απλή την δουλειά της.

Στον πρώτο αγώνα στο ΟΑΚΑ κόντρα στην Βόννη, η ΑΕΚ απέφυγε το σοκ στο παρά πέντε. Στον σημερινό (21:00, LIVE Blog από το Sport24.gr) αγώνα στην Γερμανία, η “Ένωση” θέλει να φροντίσει να μην βρεθεί στην ίδια θέση.

Αποστολή Βόννη: Στέφανος Μακρής

Ο αγώνας με την Βόννη είναι ιδιαίτερος για την “Ένωση”. Το σύνολο που έχουν δημιουργήσει οι Γερμανοί έχει μία φιλοσοφία που πάει κόντρα στην αντίστοιχη της ΑΕΚ, η οποία ξέρει ότι για να μη μπει σε μπελάδες πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένη για 40 λεπτά. Οποιαδήποτε στιγμή αδυναμίας τιμωρείται από την Βόννη, κάτι που αποδείχθηκε και στο ΟΑΚΑ, όπου οι Γερμανοί είχαν το πάνω χέρι για 35 λεπτά.

Όπως δήλωσε και στην συνέντευξή του στο Sport24.gr ο Λίνος Χρυσικόπουλος όμως, αυτή τη φορά η ΑΕΚ οφείλει να είναι πιο συγκεντρωμένη και αυτό το ξέρουν όλοι. Είναι σαφές ότι οι “κιτρινόμαυροι” θέλουν να τελειώσουν την δουλειά σήμερα, προκειμένου να μην έχουν το άγχος ενός τρίτου ματς μέσα στην έδρα τους χωρίς κόσμο. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να γίνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα.

ΕΝ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ Ο (ΞΕΦΡΕΝΟΣ) ΡΥΘΜΟΣ

Το βασικό όπλο της Βόννης είναι η επίθεση σε καταστάσεις transition, δηλαδή στη γρήγορη μετάβαη της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση. Η Βόννη είναι μία ομάδα που ψάχνει κάθε ευκαιρία να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο με αιχμή του δόρατος τους Σίμονς και ΜακΚίνεϊ-Τζόουνς.

ΑΕΚ: Έχει στην Βόννη μία δουλειά
EUROKINISSI

Ακόμα όμως και όταν δεν σκοράρει σε πρώτο χρόνο, φροντίζει με ένα γρήγορο Πικ εν Ρολ στην κορυφή να δημιουργήσει καταστάσεις ανισορροπίας στην αντίπαλη άμυνα, αφού έχει έναν εξαιρετικό δημιουργό (Φρέιζερ) και παίκτες που κινούνται καλά χωρίς τη μπάλα.

Ο πρώτος στόχος της ΑΕΚ λοιπόν είναι να σταματήσει τον ρυθμό των Γερμανών. Η “Ένωση” πρέπει αρχικά να ματσάρει την ενέργεια της Βόννης και να έχει καλές επιστροφές στην άμυνα. Αυτό βέβαια σημαίνει αυτόματα ότι δεν υπάρχει περιθώριο να έχει κακές επιλογές στην επίθεση, αφού ένα σουτ υπό κακές προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργήσει αμυντική ανισορροπία.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΙΚΤΗ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ

Η Βόννη είναι μία ομάδα που παίζει πολύ γρήγορα, κάτι που σημαίνει ότι οι παίκτες θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι δεν υπάρχει το περιθώριο για την οποιαδήποτε χαλάρωση. Κάθε παίκτης που θα είναι στο παρκέ οφείλει να ξέρει τι θα περιμένει.

ΑΕΚ: Έχει στην Βόννη μία δουλειά
EUROKINISSI

Οι γκαρντ της ΑΕΚ πρέπει να προσέχουν την ικανότητα στου Μπράντεν Φρέιζερ στην δημιουργία σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ, την ικανότητα του Ντόναλντ Σλόαν να σκοράρει μετά από ντρίμπλα, την κίνηση σε off screen καταστάσεις (το τρέξιμο δηλαδή γύρω από τα σκριν) του εξαιρετικού σουτέρ Γιοσίκο Σάιμπου, την κίνηση χωρίς τη μπάλα του ΜακΚίνι Τζόουνς και του Πόλας Μπαρτόλο.

Οι ψηλοί των “κιτρινόμαυρων” ξέρουν ότι ο Μάρτιν Μπράουνινγκ είναι ένας ψηλός που παίζει εξαιρετικά το Πικ εν Ρολ, αφού κόβει άμεσα στο καλάθι, ενώ παράλληλα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι ο ύψους 2.16 μέτρων Άλεκ Μπράουν είναι ένας φονικός σουτέρ και κάνει ζημιές σε Πικ εν Ποπ καταστάσεις και ότι ο Στέφεν Ζίμερμαν κινείται εξαιρετικά χωρίς τη μπάλα πάνω στην βασική γραμμή.

Πάνω από όλα η ΑΕΚ πρέπει να θυμάται ότι οι Γερμανοί κινούνται όλοι σε απόλυτο συγχρονισμό. Ο κάθε παίκτης των Γερμανών ξέρει ανά πάσα στιγμή πού να σταθεί και τι να κάνει. Αν η Βόννη βρει έστω ένα αμυντικό κενό, τότε θα χτυπήσει άμεσα σε αυτό, αφού είναι μία εξαιρετική επιθετική ομάδα. Παράλληλα δε, είναι και μία ομάδα που μπορεί να ανανεώσει επιθέσεις με το... κιλό, άρα χρειάζεται και η απαραίτητη προσοχή στην διαφύλαξη του αμυντικού ριμπάουντ.

ΤΑ ΤΡΙΚ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα για την ΑΕΚ είναι ότι πρέπει να διαχειριστεί τα τρικ των Γερμανών στην άμυνα. Η Βόννη δεν είναι κάποιο αμυντικό οχυρό. Είναι όμως μια ομάδα που προσπαθεί να παίξει με το μυαλό του αντιπάλου της εφαρμόζοντας διάφορες άμυνες. Από το να πιέζει σε όλο το γήπεδο και να γυρίζει στην συνέχεια την άμυνά της σε ζώνη, μέχρι παγίδες σε διαφορετικά σημεία του γηπέδου και ματς-απ ζώνες σε ειδικές καταστάσεις.

ΑΕΚ: Έχει στην Βόννη μία δουλειά
EUROKINISSI

Όλα αυτά είναι πράγματα που η ΑΕΚ θα κληθεί να διαχειριστεί στην Γερμανία και να δείξει τον απαιτούμενο βαθμό συγκέντρωσης. Να μείνει πιστή στο πλάνο της και να στηριχθεί στην προσωπικότητα των παικτών της, οι οποίοι μπορούν να διαβάσουν σωστά τις καταστάσεις και να πάρουν τις σωστές επιλογές. Η ΑΕΚ οφείλει να εμφανιστεί σοβαρή και να μην πέσει στην παγίδα του γρήγορου ρυθμού και των πολλών κατοχών που θα θελήσουν να επιβάλλουν οι Γερμανοί.

ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ

Είναι ξεκάθαρο ότι η ΑΕΚ είναι πιο ποιοτική ομάδα από την Βόννη. Διαθέτει πιο βαθύ ρόστερ, έχει δείξει μεγαλύτερη σταθερότητα μέσα στην σεζόν και έχει δείξει πως όταν είναι συγκεντρωμένη μπορεί να κυριαρχήσει στο παρκέ. Για να έχουν όμως σημασία όλα αυτά, πρέπει να τα δείξει και στο παρκέ σήμερα.

Η ΑΕΚ κρατάει την τύχη της στα χέρια της. Είναι το φαβορί σε αυτή τη σειρά και οφείλει να το δέιξει. Στον πρώτο αγώνα έδωσε δικαιώματα, έκανε τους Γερμανούς να πιστέψουν στη νίκη, αλλά τελικά δεν το πλήρωσε. Στον δεύτερο αγώνα της σειράς θα είναι καλό να δείξει από το ξεκίνημα ποιος είναι το αφεντικό, προκειμενου να πανηγυρίσει την πρόκριση. Στο χέρι της είναι εξάλλου.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ