ΜΠΑΣΚΕΤ

ΑΕΚ: Εχει αποκτήσει μέταλλο νικητή

ΑΕΚ: Εχει αποκτήσει μέταλλο νικητή
EUROKINISSI

Με το "διπλό" στην έδρα της Χάποελ, η ΑΕΚ των πολλών και σημαντικών απουσιών επιβεβαίωσε ότι πλέον έχει αποκτήσει μέταλλο νικητή, ξεδιπλώνοντας τις αρετές της στο παρκέ.

Ενα 8λεπτο βγαλμένο από το ΝΒΑ. Δύο κενά διαστήματα που κόντεψαν να στοιχίσουν τη νίκη και ένα δυναμικό φινάλε. Η ΑΕΚ τα βίωσε όλα κόντρα στην Χάποελ Ιερουσαλήμ πριν πάρει τη νίκη με 83-70 στο Ισραήλ , αποκτώντας το πάνω χέρι στην προσπάθειά της να κατακτήσει την κορυφή του ομίλου της στο Basketball Champions League, αφού είναι μόνη πρώτη με ρεκόρ 7-1.

Η ΑΕΚ των προβλημάτων, που παρατάχθηκε χωρίς τους Βασίλη Ξανθόπουλο, Βασίλη Καββαδά, Χάρη Γιαννόπουλο και με τον Εξέβιερ Ράταν-Μέις ανέτοιμο, πήγε στο Ισραήλ και έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα σε μία ισχυρή ομάδα με μεγαλύτερο μπάτζετ. Είχε ρόλους, είχε ισορροπία και στις δύο πλευρές του παρκέ, είχε και ένα διάστημα που θύμισε τους... Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς στο ξεκίνημα του αγώνα όταν είχε 13/14 σουτ!

Όλα αυτά είναι όμορφα. Πάνω από όλα όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι πήρε μία ακόμα νίκη, που την έφερε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της πρόκρισης. Το ακόμα καλύτερο είναι ότι στην “Ένωση” έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι θα έρθουν ακόμα καλύτερες ημέρες όταν επιστρέψουν οι τραυματίες της. Αρκεί βέβαια τότε να μην μπλεχτούν οι ρόλοι.

Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΡΑΤΑΝ-ΜΕΙΣ... ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΤΟΝ ΓΚΡΙΦΙΝ

Ο Μάλκολμ Γκρίφιν ξεκίνησε την σεζόν – επιεικώς – μέτρια. Σε μία περιφέρεια με αρκετούς παίκτες που θέλουν την μπάλα στα χέρια τους για να είναι αποδοτικοί και όχι αρκετούς σουτέρ, ο Αμερικανός γκαρντ φαινόταν εκτός ρυθμού. Τον τελευταίο καιρό ωστόσο μοιάζει με άλλο παίκτη. Βασικά, μοιάζει με τον παίκτη που είχε στο μυαλό της η ΑΕΚ όταν τον απέκτησε το καλοκαίρι. Και είναι δεδομένο ότι ο τραυματισμός του Ράταν-Μέις έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Το γεγονός ότι ο Γκρίφιν βγήκε μπροστά αυτό το διάστημα δείχνει πολλά για την προσωπικότητά του και το ταλέντο του. Την ίδια στιγμή βέβαια δεν γίνεται να μην παρατηρήσει κάποιος ότι κόντρα στην Χάποελ σημείωσε όλα τα καλάθια του με προσωπικές ενέργειες (λέι-απ, καρφώματα, σουτ μετά από ντρίμπλα) και κανένα σε κατάσταση Catch and Shoot, όπως του είχε ζητηθεί στο ξεκίνημα της χρονιάς, όταν η μπάλα ήταν στα χέρια του Ράταν-Μέις. Αυτό σίγουρα κάτι σημαίνει και αποδεικνύει κάτι που υποψιάζονταν πολλοί: Η συνύπαρξη των δύο παικτών στην περιφέρεια θέλει... πολλή δουλειά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο... ΙΣΟΡΡΟΠΙΣΤΗΣ ΣΑΝΤ-ΡΟΣ

Όταν ξεκίνησε η σεζόν και ο Χάουρντ Σαντ-Ρος ήταν στα... πιτς λόγω τραυματισμού, στην ΑΕΚ είχαν ξεκαθαρίσει ότι η απουσία του Κουβανού ήταν κομβικής φύσης. Ο άλλοτε παίκτης της Νταρουσάφακα ήταν ανέκαθεν ένας παίκτης με χαρακτηριστικά... κόλλας, που έδενε όλη την υπόλοιπη πεντάδα στην εκάστοτε ομάδα του. Από τότε που πάτησε παρκέ το έχει αποδείξει αυτό και φέτος, όντας αυτός που άλλαξε τα δεδομένα στην ΑΕΚ.

Ο Κουβανός φόργουορντ είναι ουσιαστικά ο ισορροπιστής της ΑΕΚ. Ο άνθρωπος που εξασφαλίζει ότι η ΑΕΚ θα έχει την απαιτούμενη ενέργεια σε άμυνα και επίθεση. Αυτά που κάνει στο παρκέ δεν μπορούν να τα κάνουν πολλοί παίκτες σε αυτό το επίπεδο και όσο περνάνε οι αγώνες και βρίσκει ρυθμό τα πράγματα θα γίνονται μόνο καλύτερα.

ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΟ

Με τους Γκρίφιν και Σαντ-Ρος να τραβάνε πάνω τους τα φώτα, πέρασε στα ψιλά η παρουσία δύο παικτών που βρίσκονται μονίμως στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων. Ο λόγος για τους Βινς Χάντερ και Γιαννούλη Λαρεντζάκη, που για ακόμα ένα παιχνίδι τράβηξαν... κουπί κι ας μην φάνηκε αυτό όσο άλλες φορές.

Στο πλευρό του υπήρχε ξανά ο πιο σταθερός παίκτης της φετινής ΑΕΚ, ο Λαρεντζάκης. Σε μία βραδιά που πήρε λιγότερες επιθετικές πρωτοβουλίες (8 πόντοι με 3/8 σουτ, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ), ο διεθνής γκαρντ είχε το τρομερό +25 στο στον δείκτη +/-! Το γεγονός ότι τα καλά διαστήματα της ΑΕΚ έρχονται όταν βρίσκεται αυτός στο παρκέ δεν είναι τυχαίο. Ο Λαρεντζάκης έχει εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικό two-way παίκτη (εξίσου καλός σε άμυνα και επίθεση), ο οποίος από το ξεκίνημα της σεζόν είναι πλέον ξεκάθαρα ο δεύτερος δημιουργός της ομάδας, όντας παράλληλα αυτός που ανοίγει χώρους για τους υπόλοιπους, αφού οι αντίπαλοι σέβονται την ικανότητά του να σουτάρει από την περιφέρεια σε καταστάσεις Catch and Shoot.

ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Η ΑΕΚ βρίσκεται εντός στόχων, με τον αποκλεισμό στο Κύπελλο Ανδρών από τον ΠΑΟΚ – σε ένα δύσκολο παιχνίδι που διεξήχθη όμως εκτός έδρας – να αποτελεί τη μοναδική παραφωνία. Η “Ένωση” παίζει όμορφο μπάσκετ στην επίθεση και είναι “σφιχτή” πίσω, βελτιώνεται καθημερινά και, για πρώτη φορά επί εποχής Μάκη Αγγελόπουλου, αναδεικνύει νεαρούς παίκτες, δίνοντας χρόνο συμμετοχής στους Μωραϊτη και Τσαλμπούρη..

Οι “κιτρινόμαυροι” έχουν ακόμα μπροστά τους σχεδόν 6 μήνες μπάσκετ. Σε αυτό το διάστημα θα κληθούν να εμφανιστούν ακόμα καλύτεροι, κάτι που προϋποθέσει, αρχικά, την ομαλή ενσωμάτωση των απόντων στην ομάδα. Οι Ξανθόπουλος, Καββαδάς, Γιαννόπουλος θα επιστρέψουν κάποια στιγμή και ο Ράταν-Μέις θα βελτιώνεται, δίνοντας περισσότερες επιλογές στον Μπάνκι, ο οποίος βέβαια θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να τους εντάξει σε ένα σύνολο που έχει βρει ρυθμό χωρίς να διαταράξει τις ισορροπίες. Δεν θα είναι απλό αυτό, αλλά είναι απαραίτητο για να βγει με επιτυχία η σεζόν.

Οι συνθήκες τα έχουν φέρει έτσι, που η ΑΕΚ μπορεί να υποστηρίξει πως όταν επιστρέψουν όλοι οι τραυματίες θα έχει 15 ετοιμοπόλεμους παίκτες, κάτι που δεν μπορούσε να ισχυριστεί ποτέ στο παρελθόν. Ακόμα και η παρουσία στην 12αδα θα είναι δύσκολη υπόθεση. Αυτό δείχνει πολλά για τον τρόπο που χτίστηκε το φετινό ρόστερ, δίνοντας το περιθώριο στον Λούκα Μπάνκι να έχει ένα ανταγωνιστικό σύνολο στα χέρια του. Τα καλύτερα είναι... μπροστά για την “Ένωση” και το “διπλό” στο Ισραήλ ήταν απλώς η τελευταία απόδειξη για αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ