ΑΕΚ

ΑΕΚ: Μαθήματα χημείας κόντρα στη Βόννη

ΑΕΚ: Μαθήματα χημείας κόντρα στη Βόννη
EUROKINISSI

Η χημεία που (ξανα)αναζητείται, τα μεγάλα σουτ, οι αλλαγές στην άμυνα και τα 45 δευτερόλεπτα που έκριναν το παιχνίδι. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει τη νίκη της ΑΕΚ επί της Βόννης.

Σε ένα βράδυ που πήγαν (σχεδόν) όλα στραβά, η ΑΕΚ επέζησε. Κόντρα στην Βόννη η “Ένωση” βίωσε ένα τρίτο θρίλερ μέσα σε μερικές ημέρες μετά τις οριακές νίκες επί του Ρεθύμνου και του Πανιωνίου για την ΕΚΟ Basket League, αλλά στο τέλος έδειξε (πάλι) χαρακτήρα, παίρνοντας τη νίκη με 92-85.

Τρία σερί παιχνίδια η ΑΕΚ χρειάστηκε να ξεπεράσει αρχικά τον δικό της κακό εαυτό και κατόπιν το εμπόδιο του αντιπάλου. Τρία σερί παιχνίδια χρειάστηκε να βγουν κάποιοι παίκτες μπροστά και να λειτουργήσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Κόντρα στην Βόννη αυτό παραλίγο να μην είναι αρκετό, αφού οι Γερμανοί έπαιζαν χωρίς άγχος και κόντεψαν να κάνουν μεγάλη ζημιά, αλλά... τέλος καλό όλα καλά.

ΤΟ ΧΑΛΑΡΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΕΦΕΡΕ ΠΙΕΣΗ

Η ΑΕΚ μπήκε με μία περίεργη διάθεση στην άμυνα. Είχε μία πρωτοφανή, για τα δικά της δεδομένα, ιλαρότητα στην πίσω πλευρά του παρκέ, την οποία η Βόννη – μία φύσει επιθετική ομάδα – δεν άφησε ανεκμετάλλευτη, χτυπώντας συνεχώς την “Ένωση” σε καταστάσεις transition, σκοράροντας εύκολους πόντους. Όταν το παιχνίδι, δε, πήγαινε σε κατάσταση πέντε εναντίον πέντε, οι Γερμανοί έμοιαζαν απόλυτα διαβασμένοι στην άμυνα της ΑΕΚ στο Πικ εν Ρολ (η “Ένωση” παίζει πάντα με επιθετικό Hedge Out, με τον ψηλό να βγαίνει δυναμικά στον αντίπαλο γκαρντ πριν επιστρέψει πίσω), βγάζοντας το ένα ελεύθερο σουτ μετά το άλλο.

Υπάρχει μία λεπτομέρεια στην άμυνα που παίζει η ΑΕΚ, η οποία και κάνει την διαφορά: Για να έχει επιτυχία πρέπει και οι πέντε παίκτες να είναι απόλυτα συγχρονισμένοι. Την στιγμή που ο σέντερ της “Ένωσης” βγαίνει να μαρκάρει δυναμικά τον αντίπαλο περιφερειακό, ο ένας παίκτης της αδύνατης πλευράς (συνήθως αυτός που μαρκάρει την γωνία) να τσεκάρει κατευθείαν τον αντίπαλο σέντερ και ο άλλος παίκτης της αδύνατης να τον καλύψει άμεσα. Αυτό απαιτεί ταχύτητα, συγκέντρωση. Για τρία δεκάλεπτα η ΑΕΚ δεν είχε τίποτα από αυτά και το πλήρωσε με το να δέχεται το ένα ελεύθερο σουτ μετά το άλλο, με αποτέλεσμα σταδιακά να αυξηθεί το άγχος και η πίεση.

Η ΒΟΝΝΗ ΕΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΗΣ ΑΕΚ

Την ίδια στιγμή που η άμυνα της ΑΕΚ ήταν κατώτερη των προσδοκιών, στην επίθεση είχε να αντιμετωπίσει διάφορα τρικ των Γερμανών. Από την πίεση σε όλο το γήπεδο που κατέληγε σε ζώνη, στην προσέγγιση “pack the paint” (όπου τέσσερις παίκτες ήταν κοντά στην ρακέτα, γεμίζοντάς την για να κλείσουν τους χώρους) και σε ματς-απ ζώνες ανά διαστήματα, η Βόννη δοκίμασε πολλά. Αυτή η επιλογή πρακτικά απενεργοποίησε το Πικ εν Ρολ της ΑΕΚ, αφού οι ψηλοί της δεν είχαν χώρους. Παράλληλα όμως ενεργοποίησε τους περιφερειακούς.

Παίζοντας κόντρα σε μία άμυνα που έπαιζε με το μυαλό της, η ΑΕΚ χρειαζόταν να σκοράρει (πολύ) από την περιφέρεια. Αυτό ακριβώς έκανε, δίνοντας μπάλες στους περιφερειακούς της για να σουτάρουν μετά από ντρίμπλα (Ρέι, Λάνγκφορντ, Τσάλμερς) και βγάζοντας παράλληλα σουτ στους ψηλούς της (από τις 45 μοίρες ο Χρυσικόπουλος, από τις γωνίες ο Ματσιούλις). Η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ δεν αντιμετώπισε πρόβλημα από την άμυνα της Βόννης, κάτι που φαίνεται και από τους 92 πόντους που σημείωσε. Ήταν η άμυνά της αυτή που την άγχωσε. Και ήταν μία αλλαγή προσέγγισης που θα έφερνε τα πάνω-κάτω.

ΤΑ 45 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΛΑ

Η ΑΕΚ επιλέγει μόνο σε πολύ ειδικές συνθήκες να εφαρμόσει την λογική των αλλαγών σε όλα τα σκριν στην άμυνά της. Ο αγώνας με την Βόννη πληρούσε όλες τις προδιαγραφές ενός αγώνα ειδικών συνθηκών, για αυτό και πάρθηκε μία μεγάλη απόφαση στα μέσα της τέταρτης περιόδου ή μάλλον από το 36΄κι έπειτα: Η ΑΕΚ θα άλλαζε σε όλα τα σκριν για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα των Γερμανών.

Αυτή η λογική ήταν που βοήθησε τελικά την “Ένωση” να βρει μερικές μαζεμένες καλές άμυνες στην τέταρτη περίοδο για να πάρει ανάσες. Και τότε ήταν που βγήκε μπροστά ο παίκτης που την κράτησε σε όλο το παιχνίδι, ο Κέντρικ Ρέι, σημειώνοντας δύο μεγάλα τρίποντα, για να να ακολουθήσει μία ακόμα καλή άμυνα του Μάρκους Σλότερ και ένα καλάθι του Λάνγκφορντ για το 85-78. Αυτή η ακολουθία κράτησε 45 δευτερόλεπτα και ήταν αρκετή για την ΑΕΚ προκειμένου να πάρει το πάνω χέρι, πριν απλώς δώσει τη μπάλα στον Λάνγκφορντ στο φινάλε για να πάρει τη νίκη.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΧΗΜΕΙΑ

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται για την τελική ευθεία της σεζόν βιώνοντας μία περίεργη κατάσταση, αφού πρακτικά πρέπει να χτίσει ξανά κάποιες αρχές, αφού θα είναι για πρώτη φορά πλήρης με αυτή την σύσταση. Η επιστροφή του Λάνγκφορντ (και σε μερικές ημέρες του Γκίκα) είναι ευλογία, αλλά την ίδια στιγμή χρειάζεται μία ανακατανομή ρόλων για την “Ένωση”, με τον Ηλία Παπαθεοδώρου να καλείται ξανά να μοιράσει διαφορετικά τον χρόνο συμμετοχής προκειμένου να χωρέσει όλους τους γκαρντ που έχει στην διάθεσή του.

Παίκτες που έπαιζαν πολύ θα παίζουν λιγότερο ή και καθόλου. Τα σουτ που έπαιρναν κάποιοι άλλοι παίκτες θα μειωθούν. Ο τρόπος που θα κινείται η ΑΕΚ στην επίθεση θα γίνει πάλι πιο προσωποκεντρικός για να αξιοποιηθεί ο Λάνγκφορντ, τα σχήματα με τους τρεις περιφερειακούς ενδέχεται να γίνουν κανόνας, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί κάποιος να δει και ψηλά σχήματα με τους Ματσιούλις και Χρυσικόπουλο να είναι ταυτόχρονα στο παρκέ στις θέσεις των φόργουορντ. Όλα αυτά θέλουν χρόνο για να τα συνηθίσουν όλοι στην ομάδα, αλλά οι υποχρεώσεις τρέχουν.

Το βασικό για την ΑΕΚ αυτή τη στιγμή είναι ότι ετοιμάζεται για το κρισιμότερο κομμάτι της σεζόν έχοντας όλα τα όπλα στην διάθεσή της. Είναι λογικό αρχικά να υπάρχουν ανισορροπίες, ωστόσο μία ματιά στο βάθος που θα αποκτήσει ξανά η “Ένωση” αρκεί για να υπάρξει αισιοδοξία. Αυτό που πρέπει να εξασφαλισθεί τώρα είναι να συνεχίσουν να έρχονται τα θετικά αποτελέσματα προκειμένου να είναι πιο ομαλή η μετάβαση στη νέα εποχή. Στο χέρι όλων είναι να συμβεί αυτό.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ