FIBA WORLD CUP

VIDEO: Γιατί η παρέμβαση του Αντετοκούνμπο είναι αντικανονική

ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το διώξιμο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο tip in του Μάρκο Γκούντουριτς λίγο πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα έφερε μεγάλη συζήτηση. Το Sport24.gr παραθέτει τον κανονισμό και εξηγεί γιατί η παρέμβαση είναι αντικανονική (VIDEO).

Η Σερβία νίκησε την Ελλάδα στην παράταση, στην αυλαία του "Ακρόπολις" -αν και θα μπορούσε να τα είχε καταφέρει αρκετά πιο εύκολα. Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς βρέθηκε στο +3 με 23.4'' για το τέλος της κανονικής διάρκειας, με τον Βασίλιε Μίτσιτς να έχει σε εκείνο το χρονικό σημείο δικαίωμα για δύο βολές.

Ο γκαρντ της Αναντολού Εφές έχασε αμφότερες, για να ακολουθήσει η φάση που ξεσήκωσε τον πάγκο της Σερβίας. Στη δεύτερη βολή, μετά την αναπήδηση της μπάλας στη στεφάνη, ο Μάρκο Γκούντουριτς έκανε το tip in, για να ακολουθήσει το διώξιμο του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Οι διαιτητές κατόπιν διαβούλευσης αποφάσισαν να μην μετρήσουν το σερβικό καλάθι, γεγονός που έφερε την έκρηξη του Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος ζήτησε μάλιστα να δουν το instant replay.

Η φάση είναι εξαιρετικά δύσκολη, με τους "γκρίζους" να αποφασίζουν επί της ουσίας με βάση όσα είδαν με γυμνό μάτι. Πριν εξηγήσουμε την ουσία της φάσης και τον κανονισμό που δικαιώνει τα σερβικά παράπονα, οφείλουμε βέβαια να επισημάνουμε ότι στην αρχή της φάσης (στη διεκδίκηση του ριμπάουντ) υπάρχει φάουλ του Μάρκο Γκούντουριτς στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Άρα διακοπή του χρόνου και δύο βολές στον ηγέτη της Εθνικής Ανδρών.

Από εκεί και πέρα, για να πάμε στην ουσία των σερβικών παραπόνων για το διώξιμο της μπάλας από τη στεφάνη, με την άνεση του replay και του slow motion όμως, φαίνεται πως η κίνηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι αντικανονική. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται, στον κανονισμό της FIBΑ:

"Ο Α1 επιχειρεί σουτ εντός παιδιάς. Η μπάλα περιστρέφεται γύρω από το δαχτυλίδι, με το μικρότερο μέρος της να είναι κάτω από το επίπεδο του δαχτυλιδιού, όταν ο Β1 την αγγίζει. Αυτό είναι παράβαση παρεμβολής (interference violation). Η μπάλα είναι μέσα στο καλάθι, όταν το μικρότερο μέρος της είναι μέσα ή κάτω από το επίπεδο του δαχτυλιδιού".

VIDEO: Γιατί η παρέμβαση του Αντετοκούνμπο είναι αντικανονική

Από αυτό λοιπόν προκύπτει το γεγονός ότι το καλάθι έπρεπε να μετρήσει, κάτι που εφόσον γινόταν θα έφερνε τη Σερβία στο +5 και την κατοχή σε ελληνικά χέρια.

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ