ΜΠΑΣΚΕΤ

Τα 10 πράγματα που μας αρέσουν στα "παράθυρα"

Τα 10 πράγματα που μας αρέσουν στα "παράθυρα"

Οι νέοι που είναι ωραίοι και οι παλιοί που είναι αλλιώς. Ο ανταγωνισμός που αυξάνεται και η ανάδειξη νέων αστεριών. Οι φίλαθλοι που μπαίνουν στο παιχνίδι και η αποκέντρωση. Οι παίκτες που αγωνίζονται για την φανέλα και οι "πόρτες" που ανοίγονται. Τα δέκα καλύτερα στοιχεία των "παραθύρων" της FIBA που ξεχώρισε το Sport24.gr.

Το πέμπτο "παράθυρο" της FIBA είναι προ των πυλών και το Sport24.gr συγκέντρωσε δέκα στοιχεία που έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019.

Οι εθνικές ομάδες από την Πέμπτη (29/11) θα αρχίσουν να μπαίνουν σιγά - σιγά στην μάχη του 2ου "παραθύρου" της β΄ φάσης των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το Sport24.gr σας παρουσιάζει έναν διαφορετικό "δεκάλογο" συμπερασμάτων που έχουν προκύψει από τις "μάχες" για τα τα εισιτήρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟΙ

Η ανάδειξη νεαρών παικτών είναι κάτι που πάντα αρέσει στους φιλάθλους και κατά την διάρκεια των "παραθύρων" οι φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μερικά... αστεράκια. Σίγουρα κάποιοι εξ αυτών δεν θα φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο και υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν με την εθνική τους ομάδας. Οι νεαροί παίκτες, όμως, συγκεντρώνουν εμπειρίες, οι οποίες μόνο να τους βοηθήσουν μπορούν στη συνέχεια της καριέρα τους. Ακόμα και ο Τζανάν Μούσα, ο οποίος στην α' φάση των προκριματικών είχε μέσο όρο 15,3 πόντους, 4 ριμπάουντ, 1,5 κλέψιμο πήρε πολύτιμες εμπειρίες από την συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ την ευκαιρία να αγωνιστούν με τις εθνικές ομάδες της χώρας τους είχαν παίκτες όπως οι Τάιλερ Ντόρσεϊ και Ντίνος Μήτογλου, αλλά οι Νικ Μανιόν (Ιταλία) και Αρνόλντας Κουμλπόκα (Λιθουανία), οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να περιμένουν κάποια χρόνια για το ντεμπούτο τους.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΕΜΠΕΙΡΟΙ

Τα 10 πράγματα που μας αρέσουν στα "παράθυρα"

Οι νεαροί παίκτες δεν είναι οι μοναδικοί που κερδίζουν σε προσωπικό επίπεδο από την συμμετοχή τους στα προκριματικά. Το ίδιο ισχύει και για τους πιο έμπειρους και δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα, καθώς παίκτες όπως οι Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Βαγγέλης Μαργαρίτης ο Παναγιώτης, Λίνος Χρυσικόπουλος, Γιαννούλης Λαρεντζάκης και Νίκος Γκίκας πήραν τεράστια ώθηση από την συμμετοχή τους στην Εθνική. Η αυτοπεποίθησή τους ανέβηκε, καθώς ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση που τους παρουσιάστηκε κι έδειξαν ικανοί να σταθούν στο υψηλό επίπεδο.

ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Οι εθνικές ομάδες που παρουσιάστηκαν στα "παράθυρα" έχοντας υποστεί... λίφτινγκ στα "παράθυρα" δεν ήταν λίγες. Οι παίκτες, όμως, που συμμετείχαν σε αυτά είχαν την ευκαιρία να κάνουν το step up και στην επαγγελματική τους καριέρα. Πολλοί από τους παίκτες που βρίσκονται στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο "έφτιαξαν" το όνομά τους και μέσω της παρουσίας τους στην εθνική τους ομάδα. Οι παίκτες που αγωνίζονται στα προκριματικά - ανεξάρτητα από την ηλικία τους - έχουν την ευκαιρία να δείξουν τις ικανότητες τους στο υψηλό επίπεδο και μέσω των εθνικών να βοηθήσουν την καριέρα τους. Σχεδόν όλες οι χώρες έχουν αναδείξει ένα νέο πρόσωπο, το οποίο αργά ή γρήγορα θα το δούμε ή θα το ξαναδούμε στην EuroLeague.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΡΟΣΤΕΡ

Τα 10 πράγματα που μας αρέσουν στα "παράθυρα"

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος το καλοκαίρι θα έχει έναν ευχάριστο "πονοκέφαλο", καθώς θα κληθεί να επιλέξει το τελικό ρόστερ της Εθνικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο από μία μεγαλύτερη "δεξαμενή" παικτών. Οι "αντικαταστάτες" βλέπετε , ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις απαιτήσεις και στο βάρος της φανέλας της επίσημης αγαπημένης και σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια η στελέχωση του ρόστερ της γαλανόλευκης δεν θα είναι το ίδιο εύκολη υπόθεση, καθώς ο ανταγωνισμός πλέον είναι μεγαλύτερος.

ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ "ΠΑΡΑΘΥΡΑ"

Για τα "παράθυρα" και την διαμάχη της FIBA με την EuroLeague έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά. Οι φίλαθλοι πάντως δείχνουν έμπρακτα πως "αγκαλιάζουν" τους αγώνες της προκριματικής φάσης, καθώς το sold out των αναμετρήσεων είναι πιο κοντά στον "κανόνα" παρά στην "εξαίρεση".

ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ "ΔΕΝΟΝΤΑΙ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ

Τα προκριματικά δίνουν την ευκαιρία να αναθερμανθούν οι σχέσεις των εθνικών ομάδων με τους φιλάθλους και αποκτήσουν και πάλι επαφή. Οι φίλαθλοι πλέον έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις εθνικές τους ομάδας και κατά την διάρκεια της σεζόν και με την παρουσία τους στα γήπεδα δείχνουν πόσο τους είχε λείψει να βλέπουν τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των χωρών τους εν δράσει.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ

Τα 10 πράγματα που μας αρέσουν στα "παράθυρα"

Οι αγώνες των προκριματικών ανά τον κόσμο δεν γίνονται στις πρωτεύουσες. Η επιλογή να διεξάγονται οι αγώνες μακριά από αστικά κέντρα και σε επαρχιακές πόλεις πέρα από αναγκαία είναι και πετυχημένη, καθώς μέσω των παιχνιδιών ενισχύονται οι δεσμοί των φιλάθλων με το μπάσκετ. Βλέπετε στις μικρές πόλεις οι φίλαθλοι δεν έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν από κοντά αγώνες της EuroLeague, αλλά στα "παράθυρα" απολαμβάνουν αγώνες υψηλού επιπέδου και δεν χαλαρώνουν οι δεσμοί με την πορτοκαλή θεά.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Οι Εθνικές ομάδες εδώ και πολλά χρόνια είχαν... ταυτιστεί με τα καλοκαίρια, αλλά πλέον παίρνουν "μερίδιο" και από τις υπόλοιπες εποχές του έτους. Το σύστημα των προκριματικών μεσούσης της σεζόν που επέλεξε η FIBA δεν στρέφει το βλέμμα προς τις εθνικές μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα "παράθυρα δίνουν την ευκαιρία να ασχολούμαστε και να παρακολουθούμε αγώνες όπως π.χ. το Ελλάδα - Σερβία και κατά την διάρκεια της σεζόν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ

Τα 10 πράγματα που μας αρέσουν στα "παράθυρα"

Ο αθλητισμός ταυτίζεται όλο και περισσότερο με τον επαγγελματικό αθλητισμό. Οι αγώνες των εθνικών ομάδων, όμως, μας θυμίζουν πως είναι όταν κάποιος παίκτης αγωνίζεται για την φανέλα και την δόξα και όχι για το χρήμα και τα συμβόλαια. Φυσικά το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μομφή για τους επαγγελματίες αθλητές, οι οποίοι ακόμα και με τους συλλόγους τους σκέφτονται πρώτα τη νίκη και την επίτευξη του στόχου της ομάδας τους. Η συντριπτική πλειοψηφία άλλωστε των παικτών δεν έχει κρύψει το πόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό είναι να αγωνίζεσαι για την εθνική ομάδα.

ΝΕΕΣ "ΠΟΡΤΕΣ"

Οι αγώνες των "παραθύρων" δίνουν την ευκαιρία στο μπάσκετ να ανοίξει νέες... πόρτες. Χώρες που δεν έχουν μεγάλη παράδοση γνωρίζονται πλέον καλύτερα με το άθλημα και σε βάθος χρόνου τόσο οι εθνικές ομάδες, όσο και οι σύλλογοι θα κερδίσουν από αυτή την διαδικασία. Ο κόσμος δείχνει θετικός σε αυτή την διαδικασία και μέσω των προκριματικών δημιουργούνται οι βάσεις, ώστε το μπάσκετ να αυξήσει περισσότερους φιλάθλους. Παράλληλα, όμως, μπαίνουν και οι βάσεις, ώστε χώρες με όχι μεγάλη παράδοση να κάνουν ένα βήμα μπροστά.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ