FIBA WORLD CUP

Ρίκι Ρούμπιο: Όταν γεννήθηκε ο "θρύλος" του

Ρίκι Ρούμπιο: Όταν γεννήθηκε ο "θρύλος" του
FIBA FIBA

Το Sport24.gr θυμάται τον 16χρονο Ρίκι Ρούμπιο, όταν έκανε quadruple-double και κατακτούσε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο και το πρώτο βραβείο MVP (VIDEO).

Κάποτε ο Ρίκι Ρούμπιο ήταν το παιδί-θαύμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο επόμενος μεγάλος σταρ. Η πορεία του, λοιπόν, ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη. Έπαιξε στα 17 του στην Liga Endesa, έγινε διεθνής με την Εθνική Ανδρών στα 20, επιλέχθηκε στο Νο. 5 του Draft το 2009 και τα τελευταία οκτώ χρόνια κάνει καριέρα στο ΝΒΑ. Έπρεπε όμως να φτάσει τα 29, για να αγγίξει το πικ της καριέρας του.

Ο γκαρντ από το Ελ Μασνού της Καταλονίας το έκανε στην Κίνα. Εκεί όπου μετέτρεψε την Εθνική Ισπανίας στην "δική του" ομάδα και την οδήγησε στον δεύτερο τίτλο της σε Παγκόσμιο Κύπελλο , κατακτώντας παράλληλα το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη με 16,4 πόντους, 6,0 ασίστ, 4,6 ριμπάουντ και 1,5 κλέψιμο κατά μέσο όρο.

Όσοι παρακολουθούν στενά τις μικρές εθνικές ομάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ίσως θυμηθούν την τελευταία φορά που ο Ρούμπιο κατέκτησε ένα βραβείο MVP. Ήταν το 2006, στο Eurobasket U16 που διοργανώθηκε τότε στο Λινάρες, στο Μάρτος και στο Αντούχαρ της Ισπανίας. Τότε που είχε οδηγήσει την παιδική "ρόχα" στο χρυσό μετάλλιο, έχοντας στατιστικά που ουδείς άλλος μπόρεσε να καταγράψει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Ρίκι Ρούμπιο: Όταν γεννήθηκε ο "θρύλος" του

Ο Ρούμπιο είχε σε εκείνο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 23,2 πόντους, 12,8 ριμπάουντ, 7,1 ασίστ και 6,5 κλεψίματα κατά μέσο όρο. Ήταν ο πρώτος σκόρερ, ριμπάουντερ, πασέρ και κλέφτης της διοργάνωσης. Έκανε τρία τριπλ-νταμπλ και στον ημιτελικό με την Κροατία (106-82) τελείωσε το ματς με το μοναδικό κουαντρούπλ-νταμπλ που έχει σημειωθεί ποτέ σε επίσημη διοργάνωση της FIBA: 19 πόντους, 10 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 11 κλεψίματα.

ΤΟ "ΘΑΥΜΑ" ΤΟΥ ΑΝΤΟΥΧΑΡ

Στον τελικό με την Ρωσία, δε (ο οποίος κρίθηκε στην 2η παράταση με την Ισπανία να επικρατεί με 110-106), ο απολογισμός του ήταν 51 πόντοι, 24 ριμπάουντ, 12 ασίστ, 7 κλεψίματα, 16/25 δίποντα, 13/17 βολές και 2/6 τρίποντα σε 49 λεπτά. Επίσης, ήταν και αυτός που έστειλε το ματς στην παράταση, αμέσως μετά το τρίποντο του Μπαμπουνασβίλι 1,4'' πριν από τη λήξη.

Η Ρωσία προηγήθηκε σε εκείνο το σημείο 87-84 και η Ισπανία δεν είχε άλλο τάιμ άουτ, συνεπώς ήταν αναγκασμένη να κάνει την επαναφορά από την δική της πλευρά και να ελπίζει σε ένα θαύμα. Και τότε συνέβη αυτό:

Το τρίποντο του Ρούμπιο λίγο μπροστά από το κέντρο του γηπέδου κράτησε την Ισπανία ζωντανή. Έστειλε τον τελικό στην παράταση. Και γέννησε τον "θρύλο" για τον 15χρονο Ισπανό, που έκανε πράγματα που δεν είχαν ξαναγίνει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αυτό που συνέβη εκείνο το βράδυ ήρθε για λίγο στο μυαλό του και του 29χρονο, πια, Ρούμπιο δύο ημέρες πριν από την έναρξη του τελικού στην Κίνα.

" Το 2006 είχα κατακτήσει το πρώτο μου χρυσό μετάλλιο με την Εθνική U16. Πλέον έχω την ευκαιρία να πάρω και ένα πολύ σπουδαιότερο", είπε μετά τον ημιτελικό με την Αυστραλία. Το είπε και το έκανε. Και δεν έμεινε στο χρυσό μετάλλιο. Πήρε σπίτι του και το δεύτερο βραβείο MVP.

Photo credits: FIBA

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ