FIBA WORLD CUP

Παναγιώτης Φασούλας: "Γιατί πότε είχαμε σουτέρ;"

Παναγιώτης Φασούλας: "Γιατί πότε είχαμε σουτέρ;"

Ο Παναγιώτης Φασούλας φιλοξενήθηκε στο Facebook Live του Sport24.gr και παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, με επίκεντρο φυσικά την Εθνική ομαδα και την επόμενη μέρα.

Μία από τις μεγάλες δόξες του ελληνικού μπάσκετ και εκ των πρωταγωνιστών της "χρυσής" Εθνικής ομάδας του 1987, με θητεία και στην πολιτική, φιλοξενήθηκε στο Facebook Live του Sport24 και παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Παντελή Βλαχόπουλο, γύρω από την Εθνική αλλά και πολλά σοβαρά ζητήματα για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ.

Στην αρχική του τοποθέτηση για τον αποκλεισμό της Ελλάδας, ο Παναγιώτης Φασούλας είπε: "Ήταν κάτι σαν τσαγκαροδευτέρα. Έβαλε σε κατάθλιψη όλους τους μπασκετικούς -και όχι μόνο- στην Ελλάδα. Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε δύσκολη φάση η Εθνική ομάδα. Βεβαίως είναι πολλά τα χρόνια που τέτοιες μέρες είμαστε απογοητευμένοι και αυτό το θέμα πρέπει να το δούμε πλέον”.

Θα ήθελα να δω από τους παίκτες να βγουν μπροστά και να πουν ότι όπως παίζουμε δεν πάμε καλά

Για την περίοδο που η Εθνική έπαιρνε τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο και όλη η Ελλάδα την είχε... σταυρώσει: "Ήμασταν πολύ τυχεροί που δεν υπήρχαν τα social media. Απορώ καμιά φορά με τους παίκτες. Εγώ δεν έχω social, μόνο κάτι fake account. Δεν θέλω να έχω γιατί σε αποπροσανατολίζουν. Δεν είναι ότι δεν θες να ακούς την κριτική. Αυτοί οι παίκτες με το που τελειώνει το ματς μπαίνουν στα social. Όσοι κινούνται γύρω από όλες τις ομάδες αποπροσανατολίζονται. Ξεχνάς τον στόχο, προσπαθεί ο καθένας να σώσει τον εαυτό του. Είναι γενικό σχόλιο δεν αφορά μόνο την Εθνική. Είναι η γενικότερη εικόνα που βγάζεις. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα η εικόνα είναι πως υπάρχει μία σειρά κατάταξης από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο που φταίει. Εμείς δεν πρέπει να μπαίνουμε σε αυτό. Δεν είναι τα σχόλια των φιλάθλων που θα καθορίσει ένα παιχνίδι. Αν υπήρχε κάτι στραβό σε αυτή την ομάδα, που προφανώς υπήρχε, θα ήθελα να δω από τους παίκτες να βγουν μπροστά και να πουν ότι όπως παίζουμε δεν πάμε καλά και να κάνουμε κάτι άλλο. Αυτά δεν μπορούμε να τα ξέρουμε εμείς καλύτερα από αυτούς. Στο Ακρόπολις δεν εντυπωσιάστηκα από την ομάδα σε κανένα παιχνίδι".

Για τι μπορεί να βγει και να πει ένας παίκτης δημόσια: "Αυτό δεν είναι να το πεις στις δηλώσεις. Να πει ότι δεν μπορώ να αποδώσει στο 2 ή ότι πρέπει να παίξουμε άλλη άμυνα, ή ότι πρέπει να βγάλουμε τον Γιάννη από τη διεκδίκηση του ριμπάουντ και να τον έχουμε έτοιμο να κυνηγήσει τον αιφνιδιασμό. Δεν έχω τεχνική άποψη ότι αυτό δεν κάναμε σωστά, δηλαδή έχω άποψη αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μου, όμως σίγουρα αυτοί που ήταν στην ομάδα ξέρουν πολύ καλά τι έκαναν ή τι δεν έκαναν.

Προφανώς και θα έπαιρνε έκταση η παρουσία του Γιάννη αλλά έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο. Δεν έγινε όμως αυτό. Μετά, λέμε δεν έχουμε σουτέρ. Πότε είχαμε σουτέρ; Έχουμε σουτέρ που δεν είναι οι κλασικοί τριποντάκηδες. Ο σουτέρ είναι ένας τύπους που σουτάρει, αλλά δεν ασχολείται με την άμυνα. Αυτός δεν είναι αγαπητός στους προπονητές γιατί δεν ακολουθεί τη λογική που θέλουν να περάσουν. Αν είχαμε δύο σουτέρ τρομερούς με 80% ευστοχία τι τον χρειαζόμασταν τον MVP; Θα βάζαμε τα τρίποντα. Δεν είναι έτσι όμως. Τον χρειαζόμαστε, αλλά πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε σωστά. Είδα στο μαtς με τη Βραζιλία ότι πήρε 7 προσπάθειες. Γενικά πήρε λίγο την μπάλα στα χέρια του".

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και αν θα ξαναέρθει άμεσα στην Εθνική: "Ένας παίκτης σαν τον Γιάννη κάνει ό,τι θέλει και αυτό που μπορεί να θέλει να κάνει είναι να σεβαστεί τους ανθρώπους που επενδύουν πάνω σε αυτόν. Δεν είναι θητεία η Εθνική ομάδα Δεν θα είναι λιποτάκτης αν δεν έρθει. Μακάρι να πάμε στους Ολυμπιακούς αγώνες. Πρέπει να περάσουμε στους Ολυμπιακούς".

Τι κοιτάνε στο βίντεο; Πηγαίνουν σε τόσες φάσεις και δεν πάνε στην τελευταία και πιο καθοριστική όπως έγινε στο Λιθουανία-Γαλλία ή στο φάουλ του Γιάννη

Για το πόσο εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί η ομάδα με Γιάννη και χωρίς Γιάννη: "Με τα παράθυρα της FIBA υπάρχει ένα καλό και κακό. Το καλό είναι ότι περνάς από μία μεγάλη δεξαμενή παικτών και διαλέγεις Το είδαμε, δόθηκε ευκαιρία σε πολλά παιδιά. Το κακό που υπάρχει είναι ότι δεν αποκτά ομοιογένεια η ομάδα".

Παναγιώτης Φασούλας: "Γιατί πότε είχαμε σουτέρ;"

Για τους κανονισμούς της FIBA: "Υπάρχει ένα μπάσκετ που παίζεται στο Παγκόσμιο και διαμαρτύρονται όλοι. Και πώς να μη διαμαρτύρονται; Έχει διαφορετικούς κανονισμούς η Ευρωλίγκα, άλλους το NBA,άλλους η FIBA, άλλους η Ασία. Και έχουν παράπονα όλοι και τυχαίως. Βλέπουμε να γίνονται τόσες φάσεις και να πηγαίνουν οι διαιτητές να κοιτάνε στο βίντεο αν ήταν τρίποντο ή δίποντο ένα σουτ στο 23' . Τι κοιτάνε στο βίντεο; Πηγαίνουν σε τόσες φάσεις και δεν πάνε στην τελευταία και πιο καθοριστική όπως έγινε στο Λιθουανία-Γαλλία ή στο φάουλ του Αντετοκούνμπο. Ο θεματοφύλακας του παγκόσμιου μπάσκετ είναι η FIBA. Και αυτή θα πρέπει να βρει τον τρόπο να εξομαλύνει τη διαδικασία της εφαρμογής των κανονισμών. Να δει ποιοι είναι πιο σωστοί; Να επιλέξει αν θέλει να παίξει με κανονισμούς FIBA ή NBA; Ο Πόποβιτς είχε εικόνα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και έπαιξε ευρωπαϊκό μπάσκετ. Έβαλε 69 πόντους με εμάς. Δεν υπάρχει πιο δύσκολος κριτής για τον καθέναν μας από αυτό που σκέφτεται ο καθένας για τον εαυτό του. Ξέρουμε πολύ καλά τι κάνουμε λάθος ή σωστά. Το να μου κάνεις εσύ την κριτική σου ωραίο είναι, αλλά όταν είσαι καταδικαστικός...".

Γ ια τις ευθύνες της ΕΟΚ: "Βεβαίως και η ΕΟΚ έχει τις ευθύνες της, αλλά ωφελεί σε κάτι Είναι αυτή που είναι. Δεν έχω συμμετάσχει σε συμβούλιο οπότε δεν ξέρω πώς γίνεται. Δεν βλέπω καμιά διάθεση από κάποιον να θέλει να βγει μπροστά, να θέλει να συγκρουστεί και να αλλάξει την κατάσταση. Δεν έχω ιδέα γιατί γίνεται αυτό. Ίσως να μη θέλουν ή να μην έχουν χρόνο. Έχει κανείς διάθεση να αφιερώσει χρόνο από την οικογένειά του και τη ζωή του και να την αφιερώσει στην ομοσπονδία. Τον ρωτάτε; Το κακό με τη χώρα μας είναι πως όλες οι σημαντικές θέσεις προϋποθέτουν να έχεις λύσει όλα σου τα προβλήματα. Πρέπει να αφιερώσεις 8-9 ώρες τη μέρα, 12 μήνες τον χρόνο γιατί το αγαπάς. Έχεις, όμως και άλλες".

Δεν ακούγεται η φωνή και η άποψη της Ελλάδας για το μπάσκετ

Αναφορικά με τους λόγους που ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν θέλει τις παλιές δόξες της Εθνικής δίπλα του: "Συζητά με διάφορους. Δεν είναι πάντα η ευθύνη ενός όταν δεν μιλάς με κάποιον. Ο άνθρωπος αυτός είναι αρκετά χρόνια στην Ομοσπονδία αλλά τέλος πάντων έχει συνδέσει το όνομά του με το μπάσκετ. Είναι ένα σημαντικό πρόσωπο για το μπάσκετ. Το γιατί δεν θέλει να το ανοίξει ο ίδιος είναι κάτι που αφορά τον ίδιο και τον περίγυρό του. Το γιατί στη FIBA δεν υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι από τον Άρη τον Ζώη που να προέρχεται από την ελληνική ομοσπονδία είναι επίσης κάτι που δεν ξέρει κανείς. Ο κύριος Ζαγκλής είναι επίσης μόνος του. Δεν ακούγεται η φωνή και η άποψη της Ελλάδας για το μπάσκετ, παρά μόνο από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Δεν υπάρχουν πολλαπλασιαστές της άποψής του. Πρέπει να ανοίξει η στελέχωση της ΕΟΚ. Πρέπει να έχουν ρόλο περισσότεροι άνθρωποι και δεν χρειάζεται να είναι πρώην μπασκετμπολίστες. Υπάρχου άνθρωποι που έχουν δώσει διαπιστευτήρια στο μπάσκετ. Το κάνει ο πρόεδρος αλλά το κάνει με όσους ανθρώπους δεν έχουν πρόβλημα να του λένε την άποψή τους. Κι εγώ του τι λέω. Μην ξεχνάτε σε τι κατάσταση βρίσκεται η Ομοσπονδία τα τελευταία 7 χρόνια. Βρέθηκε με μειωμένα τα οικονομικά της. Βρίσκουμε μια παθογένεια και το στηλιτεύουμε. Δεν λέμε, όμως, τι γίνει με τους τεχνοκράτες. Τι γίνεται στην Α1; Εκεί που θα οι Πατρινοί θα παρακολουθούν τον Απόλλωνα, οι οπαδοί του Ρεθύμνου το Ρέθυμνο, αλλά οι Παναθηναϊκοί και οι Ολυμπιακοί θα πρέπει να περιμένουν να δουν την Ευρωλίγκα για να δουν τις ομάδες τους να συγκρούονται. Και εκεί το μπάσκετ έχει πάει πίσω. Πρέπει να γίνουν πολλά για να αλαλάξει το μπάσκετ και το προϊόν., Δεν μπορούν να ζητάνε οι παίκτες ό,τι θέλουν. Ίσως πρέπει να γίνει salary cap. Ίσως να πρέπει να γίνεις draft. Θα πας σε πιο μικρές ομάδες στην αρχή και μετά θα πας σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό".

Παναγιώτης Φασούλας: "Γιατί πότε είχαμε σουτέρ;"

Γ ια όσα μπορούν να αλλάξουν στο ελληνικό μπάσκετ: "Η Μπαρτσελόνα έχει ομάδα γυναικείου μπάσκετ στην Α2 στην Ισπανία. Αυτό το μεγάλο Football club δίνει σημασία στο μπάσκετ. Δεν είμαστε μακριά από τη δημιουργία Ευρωλίγκας στις γυναίκες. Εκεί πάλι θα τους κοιτάμε από μακριά και θα γελάμε. Άλλοι παράδειγμα. Γιατί δεν υπάρχουν σταντ να πουλάνε φανέλες των παικτών στο ΟΑΚΑ; Πωλούνται μόνο διαδικτυακά από έναν επιχειρηματία; Υπάρχει άνθρωπος που θέλει του Αντετοκούνμπο ή του Σλούκα ή του Καλάθη; Εγώ είμαι Ολυμπιακός και θα ήθελα μία φανέλα του Καλάθη με την Εθνική και όχι με τον Παναθηναϊκό".

Για το Ακρόπολις: "Ποτέ δεν μας έκανε καλό το Ακρόπολις εμείς το βλέπαμε πάντα σαν μία διαδικασία περίεργη. Είναι και το θέμα των διαιτητών. Δεν είναι εύκολο για έναν Έλληνα διαιτητή που μπορεί να είναι αντικειμενικοί απέναντι σε ένα τουρνουά της Εθνικής του. Δεν το κερδίσαμε το τουρνουά και δεν χτύπησε καμπανάκι. Δεν αξιοποιήθηκε το τουρνουά".

Είμαστε παντρεμένοι με το αποτέλεσμα

Για το τι μπορεί να αλλάξει στην Εθνική ομάδα: "Πρέπει να δούμε αν θα μείνει ο Σκουρτόπουλος, αν θα μείνει ο Μπουρούσης. Αν μείνει δεν πρέπει να μας πει τι έγινε με τον Ντόρσεϊ. Ο Ντόρσεϊ ψάχνοντας να βρει ομάδα αρνήθηκε να παίξει συμπαίκτης του Αντετοκούνμπο; Στον Ντόρσεϊ όπως και στον Καλάθη και στον Σλούκα βεβαίως και του εγγυάσαι μία θέση στη 12άδα. Τον Βασιλόπουλο τον εκτιμώ πάρα πολύ για όσα έχει κάνει στη ζωή του. Αν θέλαμε γκαρντ γιατί πήραμε τον Βασιλόπουλο. Έφαγαν όλοι τον Παπαγιάννη που έπαιξε στο πρώτο και μετά δεν έπαιξε. Ο Θανάσης απέδειξε με τον χρόνο που έπαιξε ότι δικαιούται χρόνο. Πολλές περιπτώσεις παικτών. Όπως αυτή του Κουφού Δεν απαντάει στα τηλέφωνα. E-mail δεν υπάρχουν; Ας μας πουν γιατί δεν έρχεται ο Κουφός".

Για το μέλλος της Εθνικής και τους παίκτες που εκλείπουν: "Υπάρχει ένας Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οπίος αν είχε αξιόλογη πορεία τα τελευταία δύο χρόνια θα ήταν στην Εθνική. Εύχομαι και ελπίζω να καταλάβει ότι το μέλλον του εξαρτάται μέσα από την επιτυχία της ομάδας που συμμετέχει. Ο Σπανούλης έπαιζε στη Λάρισα και μετά στο Μαρούσι. Τον ήξερε κανείς; Το Μαρούσι έκανε εξαιρετική χρονιά στην Ευρωλίγκα, από εκεί τον είδαν. Ο Ολυμπιακός άφησε τον Πρίντεζη να φύγει, ξαναγύρισε στον Ολυμπιακό έγινε μεγάλος παίκτης. Θα βρούμε παίκτες. Δεν χανόμαστε. Χανόμαστε επειδή δεν μπορούμε να πάρουμε το αποτέλεσμα. Εμείς οι Έλληνες είμαστε παντρεμένοι με το αποτέλεσμα. Αν ο Πόποβιτς δεν κερδίσει το Παγκόσμιο τι θα κάνει; Το Παγκόσμιο μπάσκετ που ξέρει ο Πόποβιτς δεν τον ξέρει κανένας; Πήρε τέσσερα Πρωταθλήματα με τον Ντάνκαν που δεν πηδούσε ούτε εφημερίδα. Είναι ο μόνος προπονητής που ό,τι κάνει το αποδίδει στους παίκτες. Μιλάει μόνο για τους παίκτες. Είναι προσωπικότητα ο άνθρωπος. Κι όμως, είναι πιθανό να χάσει το χρυσό".

Παναγιώτης Φασούλας: "Γιατί πότε είχαμε σουτέρ;"

Για το πώς γίνεται να υπάρχουν τόσες χαμένες βολές στην Εθνική: "Πώς γίνεται να χάνουμε τόσες βολές: “Είναι μικρόβιο στην Ελλάδα. Είμαι από αυτούς που δεν έβαζαν βολές. Θα σας πω γιατί δεν βγάζουμε σουτέρ. Παιδιά έχετε. Τα πάτε για προπόνηση; Μπορείς να πας άλλη ώρα να κάνεις προπόνηση; Δεν υπάρχει τρόπος για ένα παιδί να κάνει ατομική προπόνηση, .εκτός αν πας σε ειδικό. Αυτό δε μπορεί να το λύσει η Ομοσπονδία. Όταν σου λέει κάνε 3.000 σουτ. Πότε και πού να τα κάνεις; Ξέρετε κάνα γήπεδο; Έτσι και οι βολές, οι οποίες είναι και θέμα ψυχολογίας. Αν είσαι σε μία ομάδα που τις χάνει, ακόμα κι εσύ που βάζεις θα τις χάσεις. Στον Ολυμπιακό το λέγαμε αυτό, ότι ήταν σαν ίωση. Από εκεί και πέρα είναι και η αντίληψη που έχεις για το μπάσκετ. Τα παιδιά δεν διασκεδάζουν το μπάσκετ που παίζουν. Είναι μουτρωμένα. Δεν είναι εύκολο να μιλήσει με ένα παιδί που είναι τόσο μικρότερό σου. Αν τους μιλήσεις θα ακουστείς σαν συμβουλευτικός παππούς. Μία φορά σε ένα φιλικό στο Ρόντερνταμ, το 1988 χωριστήκαμε σε κλίκες μετά το Ευρωμπάσκετ και καταστραφήκαμε. Δεν μιλάγαμε ο ένας στον άλλον. Στραβοκοιτάγαμε ο ένας στον άλλο. Στο Τορόντο δεν έγινε τίποτα. Εγώ είχα μεγάλο βάρος που τους άφησα χωρίς προπονητή. Μου στέλνει ο Τάρλατς από το Βελιγράδι και με ρωτάει μιλάνε αγγλικά στον πάγκο. Μόνο ένας δεν μιλάει ελληνικά, ο Καλάθης αλλά καταλαβαίνει. Κι αυτό ακόμα είναι πρόβλημα”.

Για την επόμενη μέρα στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής: "Να βρεθεί ο Σκουρτόπουλος με τον Μπαρτζώκα και τον Ιτούδη, τον Σφαιρόπουλο και να πει ρε παιδιά έχουμε ένα παγκόσμιο. Πάμε όλοι μαζί; Να το προτείνει έστω. Να το κάνει η Ομοσπονδία. Γιατί δηλαδή ο παίκτης του Ολυμπιακού να παίζει με αυτόν του Παναθηναϊκού και εσύ δεν συνεργάζεσαι με άλλου; Γιατί εγώ να γίνω ρολίστας και εσύ δεν γίνεσαι ρολίστας; Γιατί να έχω αντιμετώπιση φαντάρου και να κάνω υπομονή σε μπινελίκια και οτιδήποτε άλλο; Τι σημαίνει ότι δεν πληρώνεσαι; Προπονείς την Εθνική ομάδα. Αν γίνονταν όλα αυτά θα είχαμε και εμείς οι φίλαθλοι να έχουμε μια πιο ανοιχτή άποψη. Θα βλέπαμε την προσπάθεια και δεν θα τα βάζαμε με έναν”.

Για τον λόγο που έφυγε από τον ΠΑΟΚ: "Δεν με θέλανε και ήταν φανερό. Τότε, ακόμα και να μη σε θέλανε έπρεπε να κάτσεις, να δεχτείς μείωση μισθού και να χειροκροτείς από τον πάγκο. Εγώ έφυγα και ήθελα να πάω στον Ολυμπιακό γιατί οι ΠΑΟΚτζήδες είχαν την μεγαλύτερη κόντρα. Εγώ διάλεξα να πάω στον Ολυμπιακό για αυτό το λόγο. Εκείνοι θα χαίρονταν να πάω στη Δάφνη. Δεν θα κάνω τη χάρη σε κανέναν να επηρεάσει τον ψυχισμό μου. Όποιος μπαίνει στη λογική του Instagram ψιλοτρελαίνεται".

Για το πώς το διαχειριζόταν ο ίδιος το κομμάτι της κριτικής: "Όταν διαβάζεις παίρνεις και κακές αποφάσεις. Στην πολιτική δεν γίνεται βέβαια. Πρέπει να διαβάζεις. Κι αυτό ήταν και το χειρότερο κομμάτι της ημέρας μου από το οποίο χαίρομαι που απαλλάχτηκα".

Για το αν είναι πιο δύσκολο να είσαι πολιτικός: "Όσον αφορά αυτό, ναι. Αλλά από ότι φαίνεται και οι δικοί μας τώρα διαβάζουν τι πιστεύει ο Μπάμπης απο τον Χολαργό και η άλλη από την Καστοριά".

Για τον λόγο που οι ίδιοι οι παίκτες δεν έφυγαν από το γήπεδο σε κρούσματα βίας ή όταν τους έβριζαν χυδαία: "Δεν έχουμε κρούσματα βίας σοβαρά στο μπάσκετ. Παλιά είχαμε. Τη δεκαετία του '30 έγινε τελικός Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο και το κάνανε στη Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι μία ιστορία του 1920 και του 1930. Εγώ στενοχωριέμαι όταν κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα. Είμαστε σε μία χώρα που για να διακοπεί ο αγώνας πρέπει να σε πετύχει το μπουκάλι. Στα ελληνικά παιχνίδια γίνεται χαμός, στην Ευρώπη δεν γίνεται τίποτα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η ατιμωρησία είναι που φέρνει τη βία".

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ