FIBA WORLD CUP

Παγκόσμιο Κύπελλο 2019: Το προφίλ της Νέας Ζηλανδίας

Oklahoma City Thunder's Steven Adams of New Zealand plays against the Minnesota Timberwolves in the first half of an NBA preseason basketball game Friday, Oct. 5, 2018, in Minneapolis. (AP Photo/Jim Mone)
Oklahoma City Thunder's Steven Adams of New Zealand plays against the Minnesota Timberwolves in the first half of an NBA preseason basketball game Friday, Oct. 5, 2018, in Minneapolis. (AP Photo/Jim Mone) AP

Δύο μεγάλες μορφές στον πάγκο, ένα καλό ρόστερ που θα παίξει γρήγορο μπάσκετ, ο σούπερ NBAer που έχει κόντρα με την ομοσπονδία και ένας πρώην παίκτης του Κοροίβου που θέλει προσοχή. Αυτή είναι η Νέα Ζηλανδία.

Ο Στίβεν Άνταμς των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ είναι το μεγαλύτερο όνομα του μπάσκετ της Νέας Ζηλανδίας, ωστόσο η εθνική ομάδα της χώρας δεν θα έχει τον θηριώδη σέντερ στη σύνθεσή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019. Ναι, η Ελλάδα είναι αρκετά τυχερή που δεν θα τον συναντήσει στη Ναντζίνγκ της Κίνας, θα συναντήσει όμως μια αρκετά σκληρή ομάδα που θα προσπαθήσει με run-and-gun παιχνίδι να της βάλει δυσκολίες.

Ο Άνταμς (που έχει 17 αδέλφια) κρατάει... μανιάτικο στους παράγοντες της ομοσπονδίας το γεγονός ότι δεν του πλήρωναν τα οδοιπορικά όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ και ο παίκτης των Θάντερ έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να αγωνιστεί με την Νέα Ζηλανδία μέχρι να προκύψει μια νέα κατάσταση στη χώρα. Πολ Χενάρι και Πέρο Κάμερον, δύο από τις σημαντικότερες μορφές του αθλητισμού της χώρας, είναι οι προπονητές και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τη μία από τις τρεις αντιπάλους της Ελλάδας στην Ναντζίνγκ.

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Και όμως, πήρε την πρόκριση για την Κίνα μέσω... Ασίας! Αντιμετώπισε την Κορέα (εντός έδρας ήττα με 80-86 και εκτός έδρας νίκη με 93-84), το Χονγκ Κονγκ (εκτός έδρας νίκη με 133-74 και εντός έδρας νίκη με 124-65), την Κίνα (εκτός έδρας νίκη με 82-73 και εντός έδρας νίκη με 67-57), ενώ στη δεύτερη φάση έπαιξε με τη Συρία (εκτός έδρας νίκη με 107-66 και εντός έδρας νίκη με 97-74), τον Λίβανο (εντός έδρας νίκη με 63-60 και εκτός έδρας νίκη με 69-67) και τον Λίβανο (εντός έδρας νίκη με 95-69 και εκτός έδρας ήττα με 86-80).

Με απλά λόγια, στην πρώτη φάση είχε ρεκόρ 5-1 με μέσο όρο επίθεσης τους 96.5 πόντους και άμυνας τους 73.2, ενώ 5-1 είχε και στη δεύτερη φάση για να προκριθεί εύκολα στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μαζί με τη δεύτερη Κορέα. Η τρίτη ομάδα του ομίλου, η Ιορδανία, είχε τρεις νίκες λιγότερες και ισοβάθμισε με την Κίνα που όμως παίζει ως οικοδέσποινα στη διοργάνωση.

Ο ΑΣΤΕΡΑΣ

Τον λένε Κόρι Γουέμπστερ, είναι 30 ετών, έχει ύψος 1μ.89 και παίζει στις θέσεις των γκαρντ. Πέρασε πριν από μερικά χρόνια από τον Κόροιβο Αμαλιάδας χωρίς να λάμψει, όμως τον περασμένο Οκτώβριο τρέλανε το ΝΒΑ σε φιλικό ματς των Σανς με τους Μπρέικερς . Ο Γουέμπστερ είναι το μεγάλο όνομα της ομάδας της χώρας του και στο Φοίνιξ έδειξε ότι έχει πραγματικά πολύ ταλέντο, καθώς σκόραρε 27 πόντους με 7/14 δίποντα, 4/10 τρίποντα και 1/1 βολή, ενώ είχε 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ, ένα κλέψιμο και κανένα λάθος σε 40 λεπτά.

Στα προκρικατικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ο Γουέμπστερ είχε 15.7 πόντους με 46% στο δίποντο, 43% στο τρίποντο, 62% στις βολές, 2.7 ριμπάουντ, 3.3 ασίστ και όλα αυτά ανά 25 λεπτά συμμετοχής. Είναι καλός παίκτης, ειδικά όταν παίζει με την εθνική ομάδα της χώρας του. Εξίσου καλός είναι και ο Τάι Γουέμπστερ, ένας 23χρονος γκαρντ που αγωνίζεται στη Γαλατασαράι και έχει προοπτική να ξεχωρίσει τα επόμενα χρόνια.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Γιατί πολύ απλά είναι η Νέα Ζηλανδία! Από τα χρόνια του Πέρο Κάμερον, του Κερκ Πένι και του Σον Μαρκς, οι Tall Blacks είχαν πείσμα, πάθος, αυταπάρνηση και σκληράδα, αυτόν τον χαρακτήρα συνεχίζουν να έχουν με αρκετά λιγότερο ταλέντο. Το ταβάνι τους δεν είναι πολύ ψηλό, θα προσπαθήσουν όμως να τρέξουν, να πιέσουν και να σουτάρουν από μακριά, θέλουν υψηλό σκορ και χρειάζονται προσοχή. Μια σοβαρή Ελλάδα, δεν μπορεί να χάσει από εκείνους.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο Πολ Χενάρι έκανε σημαντική καριέρα ως παίκτης, ήταν μάλιστα στις καλές ομάδες της Νέας Ζηλανδίας. Στα 40 του πλέον, έχει τον ρόλο του head coach με τον Πέρο Κάμερον να είναι ο άμεσος συνεργάτης του. Φοβερό δίδυμο για τη χώρα, μεγάλες μορφές για το μπάσκετ της Νέας Ζηλανδίας οι δυο τους. Εκτός της εθνικής ομάδας, ο Χενάρι εργάζεται και στην αυστραλιανή Μέλμπουρν Γιουνάιτεντ ως assistant coach.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ

Άιζαν Φοτού (25 ετών, 2μ.03) με 13.5 πόντους, 6.1 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ ανά 23 λεπτά, Τομ Αμπερκρόμπι (31 ετών, 1μ.98) με 13.6 πόντους, 3.6 ριμπάουντ και μία ασίστ ανά 23 λεπτά, Κόρι Γουέμπστερ (30 ετών, 1μ.89) με 15.7 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ ανά 25 λεπτά, Τάι Γουέμπστερ (23 ετών, 1μ.93) με 11.3 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 5 ασίστ ανά 22.6 λεπτά και Σία Ίλι (26 ετών, 1μ.84) με 10 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και 5.3 ασίστ ήταν οι κορυφαίοι της Νέας Ζηλανδίας στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019.

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ