Παγκόσμιο Κύπελλο: Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 μπάσκετ ολοκληρώθηκαν και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την διοργάνωση.

Τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 ανήκουν πλέον στο παρελθόν, καθώς η αυλαία τους έπεσε κι έγινε γνωστές και οι 32 εθνικές ομάδες που θα ανταμώσουν στην Κίνα για την σπουδαία διοργάνωση του μπάσκετ. Το Sport24.gr με αφορμή το... κλείσιμο των παραθύρων σάς παρουσιάζει τα πέντε "must" που πρέπει να έχετε κατά νου.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 θα διεξαχθεί στην Κίνα από τις 31 Αυγούστου ως τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ οι αγώνες του θα φιλοξενηθούν στις πόλεις πόλεις Πεκίνο, Φοσάν, Γουχάν, Σενζέν, Ντονγκουάν, Σαγκάη, Ναντσίνγκ και Γκουάνγκτζου. Κατά την διάρκεια των 16 ημερών της διοργάνωσης θα γίνουν συνολικά 92 παιχνίδια, ενώ η Κίνα θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο κατά το παρελθόν έχει διεξαχθεί άλλες δύο φορές στην Ασία (στις Φιλιππίνες το 1978 και στην Ιαπωνία το 2006).

ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο πέρασε σε μία νέα εποχή, καθώς τα 31 από τα 32 εισιτήρια της διοργάνωσης - η Κίνα συμμετέχει ως οικοδέσποινα - δόθηκαν μέσω των "παραθύρων" της FIBA. Σε σύγκριση μάλιστα με το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 στην Ισπανία, το "παρών" στην διοργάνωση θα δώσουν οκτώ περισσότερες εθνικές ομάδες.

ΑΦΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΩΚΕΑΝΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τυνησία Τσεχία Αυστραλία Βραζιλία
Ανγκόλα Γαλλία Κίνα (οικοδέσποινα) Καναδάς
Ακτή Ελεφαντοστού Γερμανία Ιράν ΗΠΑ
Νιγηρία Ελλάδα Ιαπωνία Βενεζουέλα
Σενεγάλη Ιταλία Ιορδανία Πουέρτο Ρίκο
  Λιθουανία Νέα Ζηλανδία Δομινικανή Δημοκρατία
  Πολωνία Φιλιππίνες Αργεντινή
  Ρωσία Νότια Κορέα  
  Σερβία    
  Ισπανία    
  Τουρκία    
  Μαυροβούνιο    

 

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Οι 32... μονομάχοι αρχικά θα χωριστούν σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων και οι δύο πρώτες από κάθε γκρουπ θα συνεχίσουν στη φάση των "16", στην οποία θα συγκροτηθούν τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Οι ομάδες στους "16" κουβαλούν όλα τα αποτελέσματα από την α' φάση, ενώ οι εθνικές που ήταν μαζί στην α' φάση θα είναι μαζί και στην β', αλλά δεν θα ξαναπαίξουν. Οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο της β' φάσης θα συνεχίσουν στα playoffs, τα οποία θα διεξαχθούν με "μονά" παιχνίδια ως και τον τελικό της 15ης Σεπτεμβρίου. Οι οκτώ ομάδες από την β΄ φάση που δεν θα περάσουν στα playoffs θα παίξουν για τις θέσεις 9-16. Αυτές που θα  τερματίσουν στην 3η θέση των ομίλων της β' φάσης θα αγωνιστούν για τις θέσεις 9-12, ενώ οι τέταρτες για τις 13-16. Αγώνες κατάταξης φυσικά θα υπάρχουν και για τις θέσεις 5-8, αλλά και τις 17-32.

Για τις θέσεις 17-32 μάλιστα θα συγκροτηθούν τέσσερις όμιλοι με τις ομάδες που δεν κατάφεραν να προκριθούν στους "16", ενώ θα μεταφερθούν όλα τα αποτελέσματα  από την πρώτη φάση. Ο πρώτες ομάδες, οι δεύτερες, οι τρίτες και οι τέταρτες ομάδες των νέων γκρουπ εν συνεχεία θα παίξουν για τις θέσεις 17-20, 21-24, 25-28 και 29-32 αντίστοιχα.

 

ΣΕ ΘΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ

Η Εθνική Ελλάδας ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία στην πρόκληση των "παραθύρων" και ήταν η πρώτη χρονικά ομάδα που προκρίθηκε από την ευρωπαϊκή ζώνη. Η γαλανόλευκη μάλιστα με τη συνέπεια που έδειξε σε όλη την διάρκεια των προκριματικών θα είναι μία από τις οκτώ επικεφαλής των ομίλων. Επίσης στο γκρουπ των ισχυρών βάσει των rankings της FIBA βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Γαλλία, η Σερβία, η Αργεντινή και η Λιθουανία, ενώ επικεφαλής ομίλου θα είναι και η Κίνα ως οικοδέσποινα.

 

Τα υπόλοιπα γκρουπ δυναμικότητας ακόμα δεν έχουν οριστεί και θα ανακοινωθούν την προηγούμενη εβδομάδα της κλήρωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου στην πόλη Σενζέν της Κίνας παρουσία του πρεσβευτή της διοργάνωσης, Κόμπι Μπράιαντ. Σκοπός της FIBA είναι να αποφύγει όσο γίνεται περισσότερο την παρουσία ομάδων από την ίδια Ήπειρο και για αυτό ακόμα δεν ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα υπόλοιπα γκρουπ δυναμικότητας, τα οποία βάσει πλάνου θα συγκροτηθούν με απόλυτο σεβασμό τόσο στο ranking, όσο και στα γεωγραφικά κριτήρια. 

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Οι αγώνες κατάταξης για όλες τις θέσεις της διοργάνωσης δεν είναι κάτι το συνηθισμένο, αλλά μέσω αυτών θα καθοριστούν και τα επτά εισιτήρια που οδηγούν από το Παγκόσμιο Κύπελλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι δύο πρώτες ομάδες της τελικής κατάταξης από την Ευρώπη και οι δύο από την Αμερική θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, ενώ στο Τόκιο θα βρεθούν επίσης η πρώτη της τελικής κατάταξης από την Αφρική, η πρώτη από την Ασία και η πρώτη από την Ωκεανία.

Αυτό το κριτήριο είναι πολύ πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα μία ομάδα από την Αφρική ή την Ασία που θα τερματίσει στην 14η θέση να πάρει το εισιτήριο για να ταξιδέψει στο Τόκιο, αν είναι η καλύτερη της γεωγραφικής της ζώνης, ακόμα και στην περίπτωση που μπροστά της μπορεί να βρίσκονται ομάδες από άλλες Ηπείρους που έχουν, στις οποίες, όμως, έχουν καλυφθεί τα εισιτήρια. Αυτός είναι ο λόγος που θα υπάρχουν αγώνες κατάταξης για όλες τις θέσεις, καθώς στην FIBA θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο το "δείγμα" της κατάταξης να έχει ανισορροπίες που ίσως να προέκυπταν, αν οι ομάδες που αποκλείονταν στην α' φάση, δεν έπαιζαν άλλα παιχνίδια.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - η Ιαπωνία θα συμμετάσχει ως οικοδέσποινα - αυτές θα καθοριστούν από τα ισάριθμα Προολυμπιακά τουρνουά. Σε αυτά θα συμμετάσχουν 24 ομάδες και οι 16 εξ αυτών θα είναι εκείνες που θα βρεθούν πιο ψηλά στην κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ακόμα και οι δέκα προέρχονται από την ίδια γεωγραφική ζώνη της Ευρώπης, η οποία θα έχει 12 εκπροσώπους στην Κίνα.

Τέλος, η FIΒA για να διασφαλίσει πως όλες οι Ήπειροι θα εκπροσωπηθούν στα Προολυμπιακά Τουρνουά, σε αυτά θα συμμετάσχουν δύο ομάδες από την Ευρώπη, δύο από την Αμερική, δύο από την Ασία και δύο από την Αφρική. Στις ομάδες δεν θα δοθούν wild cards, καθώς η FIBA θα κάνει την επιλογή της βάσει αγωνιστικών κριτηρίων, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασίσει ποια θα είναι αυτά.

Photo credits: Eurokinissi

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

    PODCAST ΣΤΟ SPORT24.GR

    Τζόρνταν ή μήπως όχι;

    Ιτούδης, Σφαιρόπουλος, Μπαρτζώκας, Αταμάν, Λάσο, Πασκουάλ, Σπανούλης, Πρίντεζης, Μπουρούσης, Σκόλα και Μακ Κίσικ ψηφίζουν τον καλύτερο όλων των εποχών.

    HIGHLIGHTS