FIBA WORLD CUP

Παγκόσμιο Κύπελλο 2019: Το Χάκα που θα χορέψουν οι Νεοζηλανδοί μπροστά στους Έλληνες

Παγκόσμιο Κύπελλο 2019: Το Χάκα που θα χορέψουν οι Νεοζηλανδοί μπροστά στους Έλληνες

Η Νέα Ζηλανδία θα είναι αντίπαλος της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Η ομάδα αυτή είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για το... all star τελετουργικό Χάκα. Τι θέλουν όμως να δείξουν οι "Tall Blacks" όταν το χορεύουν;

Η Νέα Ζηλανδία δεν είναι υπερδύναμη στο μπάσκετ, αλλά όλοι θέλουν να παίξουν μαζί της για να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον θρυλικό χορό Χάκα, το τελετουργικό που προέρχεται από την παράδοση των Μαορί, των ιθαγενών της χώρας και έχει γνωρίσει την αποθέωση σε όλα τα γήπεδα του κόσμου από αθλητές και φαν.

Οι Έλληνες διεθνείς, μετά από την κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έμαθαν πως θα έρθουν αντιμέτωποι με το Χάκα. Εκτός από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, πάντως, οι Νεοζηλανδοί θα κάνουν το τελετουργικό και μπροστά από τις Βραζιλία, Μαυροβούνιο.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ

Το Χάκα δεν είναι πολεμικός χορός! Τα πολεμικά Χάκα ονομάζονται "peruperu haka" και έχουν αρκετά κοινά με αυτά που χορεύουν οι αθλητές της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο, το τελετουργικό Χάκα είτε στο παρκέ, είτε στο ράγκμπι και στο ποδόσφαιρο αφορά χορευτικό που δοξάζει τη ζωή.

ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ

Η σύνθεση του χορού έγινε το 1820 από τον αρχηγό της φυλής, Ngati Toa. Ο Te Rauparaha σώθηκε από μία άγρια επίθεση και όταν βγήκε από την κρυψώνα του αντίκρισε τον αρχηγό μίας άλλης φυλής που τον βοήθησε. Έτσι, λοιπόν, τα λόγια του Χάκα είναι αφιερωμένα στον "τριχωτό άντρα" και είναι τα παρακάτω, μεταφρασμένα στα ελληνικά:

Χτύπησε τα χέρια πάνω στα πόδια

Φούσκωσε το στήθος

Λύγισε τα γόνατα

Άφησε τους γοφούς να ακολουθήσουν

Χτύπησε τα πόδια στο έδαφος όσο πιο δυνατά μπορείς

Είναι θάνατος! Είναι θάνατος!

Είναι ζωή! Είναι ζωή!

Είναι θάνατος! Είναι θάνατος!

Είναι ζωή! Είναι ζωή!

Αυτός είναι ο τριχωτός άντρας

Που έφερε τον ήλιο...

Και τον έκανε να λάμψει ξανά

Ένα βήμα προς τα πάνω, κι άλλο βήμα προς τα πάνω

Ένα βήμα προς τα πάνω

Ο ήλιος λάμπει

"ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ" ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το 2014, πάντως, λόγω του "Χάκα" παρεξηγήθηκαν οι Τούρκοι με τους Νεοζηλανδούς. Συγκεκριμένα, ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας και όταν άρχισε το τελετουργικό, η ομάδα του Αταμάν αποσύρθηκε από το παρκέ. Ο προπονητής της Τουρκίας είχε πει τότε ότι το έκανε για να κρατήσει το σύνολο συγκεντρωμένο στο παιχνίδι, από την άλλη οι... Μαορί κατηγόρησαν τους αντιπάλους τους για έλλειψη σεβασμού.

Η ΧΑΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι "Tall Blacks" αποθεώθηκαν και από το ελληνικό κοινό στους Ολυμπιακούς του 2004, ενώ έκαναν Χάκα μπροστά από την επίσημη αγαπημένη τέσσερα χρόνια αργότερα στο προολυμπιακό τουρνουά. Οι Νεοζηλανδοί το 2008 αποθεώθηκαν μετά την τέλεση της Χάκα και το video μπορείτε να το απολαύσετε παρακάτω:

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ