FIBA WORLD CUP

Παγκόσμιο Κύπελλο: Ο τρόπος διεξαγωγής και οι 32 ομάδες

Giannis Antetokounmpo, of the Milwaukee Bucks, center, takes part in a training session of the Greek national team on Friday, Aug. 2, 2019 ahead of the FIBA Basketball World Cup 2019 in China.(AP Photo/Petros Giannakouris)
Giannis Antetokounmpo, of the Milwaukee Bucks, center, takes part in a training session of the Greek national team on Friday, Aug. 2, 2019 ahead of the FIBA Basketball World Cup 2019 in China.(AP Photo/Petros Giannakouris) AP

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινά σε οκτώ πόλεις της Κίνας και το Sport24.gr σας παρουσιάζει πως έφτασαν οι 32 ομάδες στο τουρνουά. Οι διασταυρώσεις, οι πόλεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό της 15ης Σεπτεμβρίου.

Η αυλαία ανοίγει και το 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο ετοιμάζεται να μας χαρίσει δύο πολύ όμορφες εβδομάδες γεμάτες θέαμα και ανταγωνισμό. Για πρώτη φορά στην τελική φάση θα συμμετάσχουν 32 ομάδες, μετά από τρεις διοργανώσεις στις οποίες πήραν μέρος 24 ομάδες, ενώ μόλις 16 διεκδικούσαν το τρόπαιο από το 1990 έως το 2002.

Η Κίνα ανοίγει την αγκαλιά της για να φιλοξενήσει σε οκτώ πόλεις (Πεκίνο, Γουχάν, Γκουαντζόου, Φοσάν, Σαγκάη, Ναντζίνγκ, Σεντζέν, Ντονγκουάν) το τουρνουά, τέσσερα χρόνια μετά από την ανάληψή του και την νίκη επί των Φιλιππίνων που επίσης ήθελαν αυτή τη μεγάλη γιορτή της καλαθοσφαίρισης.

Στην Κίνα, λοιπόν, ταξίδεψαν 12 ομάδες από την Ευρώπη, οκτώ από την Ασία/Ωκεανία, επτά από την Αμερική και πέντε από την Αφρική. την τελική φάση θα την απολαύσουν οι εξής 32: Αγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού, Νιγηρία, Σενεγάλη, Τηνησία, Αυστραλία, Κίνα (διοργανώτρια), Ιράν, Ιαπωνία, Ιορδανία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρωσία, Σερβία, Ισπανία, Τουρκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Δομινικανή Δημοκρατία, Πουέρτο Ρίκο, ΗΠΑ, Βενεζουέλα.

Ας δούμε μία προς μία τις ομάδες που προσπάθησαν να φτάσουν στην Κίνα:

ΑΦΡΙΚΗ: Τυνησία, Καμερούν, Τσαντ, Γουινέα, Νιγηρία, Ρουάντα, Μάλι, Ουγκάντα, Αγκόλα, Αίγυπτος, Μαρόκο, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Σενεγάλη, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ακτή Ελεφαντοστού, Μοζαμβίκη.

ΑΜΕΡΙΚΗ: Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παναμάς, Παραγουάη, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Πουέρτο Ρίκο, Μεξικό, Κούβα, Καναδάς, Δομινικανή Δημοκρατία, Παρθένες Νήσοι, Μπαχάμες.

ΑΣΙΑ/ΩΚΕΑΝΙΑ: Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Αυστραλία, Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Κινεζική Ταϊπέι, Ιορδανία, Λίβανος, Συρία, Ινδία, Ιράν, Καζακστάν, Κατάρ, Ιράκ.

ΕΥΡΩΠΗ: Σουηδία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αρμενία, Σλοβακία, Ολλανδία, Αυστρία, Αλβανία, Εσθονία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Λευκορωσία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Τουρκία, Λετονία, Ουκρανία, Λιθουανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ιταλία, Κροατία, Ρουμανία, Γαλλία, Ρωσία, Βέλγιο, Τσεχία, Φινλανδία, Ισλανδία, Γερμανία, Σερβία, Γεωργία, Ελλάδα, Ισραήλ, Μεγάλη Βρετανία.

Σε αυτά τα προκριματικά, στα "παράθυρα" όπως μάθαμε να τα αποκαλούμε, αρκετές ομάδες είχαν σοβαρό πρόβλημα στην στελέχωση των ρόστερ τους. Η Ελλάδα στερήθηκε σε μεγάλο βαθμό τους Ευρωλιγκάτους αθλητές της, ήταν όμως η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που προκρίθηκε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Εκεί, λοιπόν, οι 32 ομάδες θα χωριστούν σε οκτώ ομίλους:

Α' ΟΜΙΛΟΣ (Πεκίνο): Ακτή Ελεφαντοστού, Πολωνία, Βενεζουέλα, Κίνα

Β' ΟΜΙΛΟΣ (Γουχάν): Ρωσία, Αργεντινή, Νότια Κορέα, Νιγηρία

Γ' ΟΜΙΛΟΣ (Γκουαντζόου): Ισπανία, Ιράν, Πουέρτο Ρίκο, Τυνησία

Δ' ΟΜΙΛΟΣ (Φοσάν): Αγκόλα, Φιλιππίνες, Ιταλία, Σερβία

Ε' ΟΜΙΛΟΣ (Σαγκάη): Τουρκία, Τσεχία, ΗΠΑ, Ιαπωνία

ΣΤ' ΟΜΙΛΟΣ (Ναντζίνγκ): Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, Βραζιλία, Μαυροβούνιο

Ζ' ΟΜΙΛΟΣ (Σεντζέν): Δομινικανή Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιορδανία

Η' ΟΜΙΛΟΣ (Ντονγκουάν): Καναδάς, Σενεγάλη, Λιθουανία, Αυστραλία

Από κάθε όμιλο προκρίνονται οι δύο πρώτοι. Συνεχίζουν δηλαδή στην φάση των 16, όπου θα δημιουργηθούν τέσσερις νέοι όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Α' και Β' όμιλος θα συναντηθούν στη Φοσάν (Group I), Γ' και Δ' όμιλος θα συναντηθούν στην Γουχάν (Group J), Ε' και ΣΤ' όμιλος θα συναντηθούν στη Σεντζέν (Group K), Ζ' και Η' όμιλος θα συναντηθούν στη Ναντζίνγκ (Group L). Την ίδια ώρα, θα διεξάγονται και αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 17-32 με τις τρίτες και τις τέταρτες ομάδες κάθε ομίλου της πρώτης φάσης. Α' και Β' όμιλος θα συναντηθούν στην Γκουαντζόου (Group M), Γ' και Δ' όμιλος θα συναντηθούν στο Πεκίνο (Group N), Ε' και ΣΤ' όμιλος θα συναντηθούν στην Ντονγκουάν (Group O), Ζ' και Η' όμιλος θα συναντηθούν στην Σαγκάη (Group P). Τόσο στους ομίλους για τη φάση των 16, όσο και στους ομίλους για τις θέσεις 17-32, μεταφέρονται ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ της Α' φάσης.

Από τους ομίλους της φάσης των 16 προκρίνονται στα προημιτελικά οι δύο πρώτοι. Αν, για παράδειγμα, η Ελλάδα τερματίσει δεύτερη πίσω από τις ΗΠΑ, τότε θα είναι η Κ2 και θα συναντήσει στους οκτώ την L1, την ομάδα δηλαδή που θα τερματίσει πρώτη σε έναν όμιλο στον οποίο λογικά θα βρίσκονται Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία ή Καναδάς και Λιθουανία. Αν συμβεί αυτό το ενδεχόμενο, ο αγώνας θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου στη Σαγκάη.

Αναλυτικά, ο I1 θα παίξει με τον J2 στις 10/9 στη Ντονγκουάν, ο K1 θα παίξει με τον L2 στις 11/9 στη Ντονγκουάν, ο J1 θα παίξει με τον I2 στις 10/9 στη Σαγκάη και ο L1 θα παίξει με τον K2 στις 11/9 στη Σαγκάη.

Οι τέσσερις ομάδες που θα προκριθούν στα ημιτελικά, θα ταξιδέψουν στις 11 και στις 12 Σεπτεμβρίου στο Πεκίνο, το οποίο θα φιλοξενήσει τους ημιτελικούς (13/9) και τους τελικούς (15/9) της διοργάνωσης. Θα υπάρξουν και ματς κατάταξης για τις θέσεις 5-8, οι οποίοι θα γίνουν στις 12 Σεπτεμβρίου στην Ντονγκουάν και τη Σαγκάη και στις 14/9.

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ