FIBA WORLD CUP

Παγκόσμιο Κύπελλο: Η Τσεχία και η χαμένη ελληνική δυναμική

Παγκόσμιο Κύπελλο: Η Τσεχία και η χαμένη ελληνική δυναμική
FIBA FIBA

Η Ελλάδα έχει το όνομα, αλλά η Τσεχία διαθέτει την χάρη στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αποτελώντας την μεγάλη έκπληξη του τουρνουά. Οι αριθμοί απλά το επιβεβαιώνουν.

Το παιχνίδι με τις ΗΠΑ πάει, πέρασε. Η Τσεχία ακολουθεί και στην Ελλάδα λέμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί. Το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα; Διότι μία νίκη επί της Τσεχίας με 12 πόντους διαφορά (που χρειάζεται για να προκριθεί στους "8") ίσως να φάνταζε κάτι απλό, κάτι φυσιολογικό πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου , εντούτοις δεν είναι. Όχι έτσι όπως παρουσιάζονται οι δύο ομάδες στην Κίνα.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η Ελλάδα δεν παίζει σαν να είναι καλύτερη ομάδα από την Τσεχία στο τουρνουά. Δεν χρειάζεται καν ιδιαίτερη ανάλυση για να το καταλάβει κανείς. Η ομάδα του Ρόνεν Γκίνζμπουργκ ηττήθηκε στην πρεμιέρα από τους Αμερικανούς 67-88 και έκτοτε παρουσιάζεται ολοένα και καλύτερη, αφού εν συνεχεία νίκησε εύκολα την Ιαπωνία (89-76), την Τουρκία (91-76) και την Βραζιλία (93-71). Και η αυτοπεποίθηση των Τσέχων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο...

" Θεωρώ ότι αυτή η ομάδα έχει τρομερή αυτοπεποίθηση και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε με 11 ή 12 πόντους διαφορά. Παίζουμε καλά και θέλουμε να κερδίσουμε το παιχνίδι", έλεγε χθες στα τσεχικάmediaγια το παιχνίδι με την Ελλάδαο Βόιτσεκ Χρούμπαν. Η αλήθεια είναι ότι βάσει στατιστικής, η Τσεχία είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στην διοργάνωση.

Παγκόσμιο Κύπελλο: Η Τσεχία και η χαμένη ελληνική δυναμική
FIBA FIBA

Έπειτα από τέσσερις αγώνες μόνο τρεις ομάδες σουτάρουν καλύτερα από την Τσεχία (50,6%) στην Κίνα. Κάτι που οφείλει σε μεγάλο βαθμό στην ομοιογένειά της, στις δημιουργίες του Σατοράνσκι (7,0 ασίστ μ.ό.), στο ομαδικό της πνεύμα (4η σε ασίστ στο τουρνουά με 22,3 μ.ό.) και στην ικανότητά των ψηλών της (Μπάλβιν, Αουντα) να τελειώνουν τις φάσεις γύρω από το καλάθι.

Η Εθνική δεν θα έχει εύκολο έργο να σταματήσει την επίθεση της Τσεχίας, η οποία αρέσκεται να παίζει σε υψηλό τέμπo. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεγελάει το γεγονός ότι η ομάδα του Γκίνζμπουργκ έχει μόνο έναν παίκτη πάνω από 2,06μ. (Μπάλβιν). Έπειτα από τέσσερα ματς είναι 1η στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε πόντους από επιθετικά ριμπάουντ (14,5 μ.ό.) και 3η σε πόντους μέσα από την ρακέτα (41,5 μ.ό.) -πίσω μόνο από τους Σέρβους και τους Λιθουανούς.

Η Τσεχία έχει στην περιφέρεια δύο δίμετρους γκαρντ (Σατοράνσκι, Χρούμπαν) και χρησιμοποιεί σχήματα με πολλούς γκαρντ/φόργουορντ, επομένως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα ανταποκριθεί αμυντικά η Ελλάδα με το δίδυμο Καλάθη – Σλούκα για περισσότερη ώρα ταυτόχρονα στο παρκέ, όπως προανήγγειλε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος μετά το ματς με τις ΗΠΑ. Ο στόχος δεν είναι άλλος βέβαια από το πιο γρήγορο παιχνίδι και την καλύτερη δημιουργία στην επίθεση. Εκεί, όπου " είναι το πρόβλημα"όπως είπε στονSport24Radio 103,3ο Κώστας Σλούκας .

Παγκόσμιο Κύπελλο: Η Τσεχία και η χαμένη ελληνική δυναμική
FIBA FIBA

" Οι επιλογές μας στην επίθεση δεν ήταν οι καλύτερες. Το πρόβλημα είναι εκεί. Πρέπει να τρέξουμε παραπάνω, γιατί(σ.σ. οι Τσέχοι)έχουν πιο βαριά κορμιά, η άμυνα να είναι το ίδιο σφιχτή, όπως σήμερα και να έχουμε καλύτερες επιλογές στην επίθεση", είπε μεταξύ άλλων ο διεθνής γκαρντ μετά το παιχνίδι με τους Αμερικανούς και η αλήθεια είναι ότι οι αριθμοί τον επιβεβαιώνουν. Μέχρι κεραίας.

Κόντρα στις ΗΠΑ η Ελλάδα είχε την 3η χειρότερη επιθετική επίδοσή της σε Παγκόσμιο Κύπελλο (53 πόντοι), σούταρε συνολικά με ποσοστό 31,8% και είχε 7/27 τρίποντα. Το χειρότερο νούμερο, πάντως, δεν φαίνεται στα ομαδικά στατιστικά, αλλά στοshot chartτης αναμέτρησης. Η Εθνική είχε 12/30 σουτ μέσα από την ρακέτα, επίδοση που σίγουρα δεν μπορεί να επαναληφθεί στο ματς με την Τσεχία.

Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει και να εκμεταλλευτεί την ικανότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στοtransition. Πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά στα ριμπάουντ (είναι 31η στον τομέα των επιθετικών) και να κλέψει μπάλες, κάτι όχι και τόσο εύκολο απέναντι σε μία ομάδα που είναι 27η στον τομέα των λαθών με μόνο 10,8 ανά αγώνα. Παράλληλα, θα πρέπει να βάλει τα ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια και να περιορίσει αυτά των Τσέχων, που είναι 4οι στο τουρνουά σε ευστοχία στα τρίποντα με 42,5%.

Πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο ηFIBAείχε τοποθετήσει την Ελλάδα στην 6η θέση τωνpower rankingsκαι την Τσεχία στην 21η. Μέχρι τις 31 Αυγούστου η Ελλάδα ήταν ομάδα για μετάλλιο και η Τσεχία δεν υπολογιζόταν καν για τους "16". Είναι η ώρα λοιπόν να αποκατασταθεί η τάξη. Να επιβεβαιώσει η Ελλάδα την δυναμική της. Και για να το κάνει αυτό, δεν θα χρειαστεί μόνο να αντιστρέψει την εικόνα των δύο ομάδων μέχρι τώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και σχεδόν όλους τους αριθμούς.

Photo credits: FIBA

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ