FIBA WORLD CUP

Παγκόσμιο Κύπελλο 2019: Οι 8 πόλεις και τα γήπεδα της διοργάνωσης

Παγκόσμιο Κύπελλο 2019: Οι 8 πόλεις και τα γήπεδα της διοργάνωσης

Οκτώ μεγαλουπόλεις, οκτώ όμορφα γήπεδα, αυτές είναι οι εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 που ξεκινά σε λίγες μέρες στην Κίνα.

Για τρίτη φορά στην ιστορία της, η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα διεξαχθεί σε ασιατικό έδαφος. Το 1978 έγινε στις Φιλιππίνες, με την Γιουγκοσλαβία να επικρατεί με 82-81 στην παράταση της Σοβιετικής Ένωσης και την Βραζιλία να παίρνει το χάλκινο μετάλλιο με τη νίκη της (86-85) επί της Ιταλίας. Το 2006 το Μουντομπάσκετ φιλοξενήθηκε στην Ιαπωνία, με την Ισπανία να κερδίζει την Ελλάδα στον τελικό (70-47) και τις ΗΠΑ να "παίρνουν" την Αργεντινή (96-81) στο ματς του χάλκινου μεταλλίου. Τώρα, η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη ανοίγει την αγκαλιά της για το μπάσκετ, με οκτώ πόλεις να μοιράζονται ένα τουρνουά που θα έχει για πρώτη φορά 32 ομάδες.

Πεκίνο, Γουχάν, Γκουαντζόου, Φοσάν, Σαγκάη, Ναντζίνγκ, Σεντζέν, Ντονγκουάν είναι οι οκτώ διοργανώτριες πόλεις, κάποιες από τις οποίες σίγουρα θα αναγνωρίζετε πιο εύκολα με λατινικούς χαρακτήρες καθώς η προφορά τους είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

ΠΕΚΙΝΟ - WUKESONG ARENA

Η πρωτεύουσα της Κίνας, μια πόλη 24 εκατομμυρίων κατοίκων, θα φιλοξενήσει το Group A (Ακτή Ελεφαντοστού, Πολωνία, Βενεζουέλα, Κίνα), το Group N για τις θέσεις κατάταξης 17-32, τους ημιτελικούς και τους τελικούς της διοργάνωσης. Το γήπεδο ονομάζεται Wukesong Arena, είναι επίσης γνωστό ως Cadillac Arena, ενώ στον χάρτη το βρίσκει κανείς και ως MasterCard Center καθώς αυτή ήταν η ονομασία του από το 2011 έως το 2015. Βρίσκεται στην περιοχή Χαΐντιαν, άνοιξε της πύλες του το 2008 για το τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων και ανακαινίστηκε έναν χρόνο μετά (!) για να φιλοξενήσει από το 2010 τους Μπεϊτζίνγκ Ντακς τους οποίους προπονεί ο Γιάννης Χριστόπουλος. Εχει χωρητικότητα 19.000 θεατών.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2019: Οι 8 πόλεις και τα γήπεδα της διοργάνωσης

ΓΟΥΧΑΝ - WUHAN SPORTS CENTER

Η Γουχάν, πόλη με πληθυσμό που αγγίζει τα 11 εκατομμύρια, θα φιλοξενήσει το Group B (Ρωσία, Αργεντινή, Νότια Κορέα, Νιγηρία) και το Group J στην φάση των 16 της διοργάνωσης. Το Wuhan Gymnasium είναι μέρος ενός αθλητικού κέντρου που στεγάζει γήπεδο ποδοσφαίρου και κολυμβητήριο, φιλοξένησε το Πανασιατικό Πρωτάθλημα το 2011 και το 2014.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2019: Οι 8 πόλεις και τα γήπεδα της διοργάνωσης

ΓΚΟΥΑΝΤΖΟΟΥ - GUANGZHOU GYMNASIUM

Πόλη 15 εκατομμυρίων ανθρώπων, η Γκουαντζόου θα φιλοξενήσει το Group C (Ισπανία, Ιράν, Πουέρτο Ρίκο, Τυνησία) και το Group Μ για τις θέσεις κατάταξης 17-32. Το Guangzhou Gymnasium είναι ένα γήπεδο 10.000 θεατών που φιλοξενεί αγώνες μπάσκετ, ποδοσφαίρου σάλας, μπάντμιντον και πινγκ πονγκ, άνοιξε τις θύρες του τον Ιούνιο του 2001 και έχει φιλοξενήσει μια σειρά σημαντικών διοργανώσεων και συναυλιών. Υπάρχει μια παρανόηση πως οι αγώνες θα γίνουν στην Guangzhou International Sports Arena των 18.000 θεατών, στην οποία έγιναν μάλιστα και φιλικά ματς προετοιμασίας του ΝΒΑ το 2010, ωστόσο αυτό δεν ισχύει καθώς η FIBA δίνει ως έδρα το Gymnasium.

ΦΟΣΑΝ - FOSHAN INTERNATIONAL SPORTS & CULTURAN CENTER

Πόλη... φυσιολογικών αριθμών, καθώς έχει πληθυσμό 7 εκατομμυρίων ανθρώπων. Θα φιλοξενήσει το Group D (Ανγκόλα, Φιλιππίνες, Ιταλία, Σερβία) και το Group I στην φάση των 16, στο Foshan International Sports & Culturan Center των 14.700 φιλάθλων. Το συγκεκριμένο γήπεδο είναι η δεύτερη έδρα των Γκουαντζόου Λάιονς στους οποίους έπαιξε πέρυσι ο άλλοτε NBAer Μαρίς Σπέιτς, άνοιξε τον Νοέμβριο του 2018 και είναι πραγματικά ολοκαίνουργιο και πολύ εντυπωσιακό.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2019: Οι 8 πόλεις και τα γήπεδα της διοργάνωσης

ΣΑΓΚΑΗ - SHANGHAI ORIENTAL SPORTS CENTER

Η πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας, με πληθυσμό 26 εκατομμυρίων ανθρώπων, θα φιλοξενήσει το Group E (Τουρκία, Τσεχία, ΗΠΑ, Ιαπωνία), το Group P στη δεύτερη φάση, δύο προημιτελικούς και ένα ματς για τις θέσεις 5-8. Το Shanghai Oriental Sports Center βρίσκεται σε έναν εντυπωσιακό χώρο που φιλοξενεί κλειστό κολυμβητήριο 5.000 θεατών και ανοιχτό κολυμβητήριο επίσης 5.000 θεατών, έχει χωρητικότητα 18.000 ανθρώπων. Όπως και στη Γκουαντζόου, έτσι και στη Σαγκάη υπήρξε μια παρανόηση καθώς πολλοί πίστεψαν ότι οι αγώνες θα γίνουν στην εξίσου εντυπωσιακή Mercedes-Benz Arena.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2019: Οι 8 πόλεις και τα γήπεδα της διοργάνωσης

ΝΑΝΤΖΙΝΓΚ - NANJING YOUTH OLYMPIC SPORTS PARK

Πόλη με πληθυσμό που ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια, θα φιλοξενήσει το Group F (Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, Βραζιλία, Μαυροβούνιο) και το Group L στη φάση των 16. Το Nanjing Youth Olympic Sports Park έχει αρκετές αθλητικές εγκαταστάσεις, ξεχωρίζει όμως η μπασκετική αρένα που χωράει 20.000 θεατές και είναι η μεγαλύτερη στην χώρα! Για τους Έλληνες που θα κάνουν το ταξίδι, να πούμε ότι κι εγώ μπορεί να υπάρξει παρανόηση καθώς στην πόλη υπάρχει και το Nanjing Sports Center που έχει γήπεδο μπάσκετ χωρητικότητας 13.000 θεατών. Δεν είναι όμως αυτός ο χώρος που θα φιλοξενήσει τους αγώνες της Εθνικής στην πρώτη φάση.

ΣΕΝΤΖΕΝ - SHENZHEN BAY SPORTS CENTER

Από τις πιο εντυπωσιακές, ταχύτερα αναπτυσσόμενες, μοντέρνες και ενδιαφέρουσες πόλεις της Κίνας, η Σεντζέν έχει πληθυσμό που αγγίζει τα 13 εκατομμύρια, θα φιλοξενήσει το Group G (Δομινικανή Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιορδανία) και το Group K στη φάση των 16 όπου λογικά θα βρεθούν η Ελλάδα και οι ΗΠΑ. Το Shenzhen Sports Centre περιλαμβάνει ποδοσφαιρικό στάδιο 20.000 θεατών και μπασκετική αρένα 13.000 θεατών, άνοιξε το 2011 και φιλοξενεί συχνά συναυλίες και διάφορα σημαντικά γεγονότα.

ΝΤΟΝΓΚΟΥΑΝ - DONGFENG NISSAN CULTURAL & SPORTS CENTRE

Πόλη με πληθυσμό που ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τη Σεντζέν, θα φιλοξενήσει το Group H (Καναδάς, Σενεγάλη, Λιθουανία, Αυστραλία), το Group O για τις θέσεις κατάταξης 17-32, δύο προημιτελικούς και ένα ματς για τις θέσεις κατάταξης 5-8. Το Dongfeng Nissan Cultural & Sports Centre έχει χωρητικότητα 16.133 θεατών, άνοιξε τον Αύγουστο του 2014, φιλοξενεί την ομάδα Γκουαντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς και έχει προδιαγραφές για αγώνες ΝΒΑ όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2019: Οι 8 πόλεις και τα γήπεδα της διοργάνωσης
TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ