FIBA WORLD CUP

Σενεγάλη - Φιλιππίνες 79-81 (64-64κ.α.)

Σενεγάλη - Φιλιππίνες 79-81 (64-64κ.α.)

Η μαχητικότητα που έδειξαν σε όλη τη διοργάνωση επιβραβεύτηκε για τις Φιλιππίνες που έστω και στο τελευταίο παιχνίδι κέρδισαν με 81-79 (64-64κ.α.) την Σενεγάλη και ολοκλήρωσαν με γλυκιά γεύση την παρουσία τους στα ισπανικά γήπεδα

Ο τελευταίος αγώνας των Φιλιππίνων στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας συνδυάστηκε με την πρώτη της νίκη, καθώς έπειτα από ένα δραματικό παιχνίδι επικράτησαν στην παράταση με 81-79 (64-64 κ.α.) της Σενεγάλης. Οι Ασιάτες αποχαιρέτησαν έτσι την διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι, ενώ πήραν νίκη σε παγκόσμιο επίπεδο έπειτα από 40 χρόνια. Στην αντίπερα όχθη οι Αφρικανοί θα περιμένουν το παιχνίδι της Κροατίας με το Πουέρτο Ρίκο προκειμένου να μάθουν αν τερμάτισαν στην 3η ή στην 4η θέση του ομίλου. Με νίκη της "Χρβτσκα" η ομάδα του Τσέιχ Σαρ θα βρεθεί στην επόμενη φάση από την 4η θέση, ενώ σε περίπτωση ήττας των Κροατών θα βρεθεί στους "16" από την 3η θέση του Β' ομίλου.

Ο πρωταγωνιστής

Ο Αντρέι Μπλατς πάλεψε πολύ σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο για να χαρίσει έστω και μία νίκη στην ομάδα του και τελικά έστω και στο τέλος τα κατάφερε. Ο Αμερικανός σέντερ ολοκλήρωσε ακόμα ένα παιχνίδι με νταμπλ - νταμπλ έχοντας 18 πόντους και 14 ριμπάουντ.

Ο αριθμός του αγώνα

Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν τραγικό για τη Σενεγάλη που πέτυχε μόλις 5 πόντους και έδωσε το δικαίωμα στις Φιλιππίνες να τρέξουν ένα σερί 19-0

Ο αγώνας

Περισσότερο αναγνωριστικό χαρακτήρα είχαν τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, καθώς από τη μία οι Σενεγαλέζοι προσπαθούσαν να προσαρμοστούν στο άναρχο στυλ και στον σκληρό τρόπο παιχνιδιού των Φιλιππινέζων, ενώ από την πλευρά τους οι παίκτες του Τσοτ Ρέγιες αναζητούσαν τη φόρμουλα που θα τους έδινε το δικαίωμα να κοντράρουν τα εξαιρετικά αθλητικά προσόντα των αντιπάλων τους. Ο πολιορκητικός κριός για την ομάδα του Σαρ ήταν ο Μουχάμαντ Φαγιέ, ο οποίος άλλοτε με σουτ όταν η άμυνα των Ασιατών έκλεινε προς τα μέσα κι άλλοτε με ντράιβ όταν υπήρχε ανοιχτός διάδρομος έδινε συστηματικά πόντους στην ομάδα του αποτελώντας μία αξιόπιστη πηγή σκορ (19-13 στο 10').

Τα προβλήματα έδειχναν να μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο για τις Φιλιππίνες που είδαν στις αρχές της δεύτερης περιόδου τον Ντε Οκάμπο να αποχωρεί τραυματίας στο κεφάλι για τα αποδυτήρια έπειτα από σύγκρουση που είχε. Η ροή του αγώνα, όμως ευνόησε τους παίκτες του Τσοτ Ρέγιες που με ηγέτες τους Μπλατς και Ντάλισταν εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την επιθετική καθίζηση των αντιπάλων τους τρέχοντας ένα επιμέρους 21-2 (το 22-16 μετατράπηκε σε 24-37).

Σενεγάλη - Φιλιππίνες 79-81 (64-64κ.α.)

Στην επανάληψη οι Σενεγαλέζοι μπήκαν με στόχο να ανατρέψουν την εις βάρος τους διαφορά και να αποφύγουν τα λάθη που έκαναν στο πρώτο μισό. Οι "Γκίλας" δεν πιάστηκαν εξαπίνης και προσπάθησαν να αναχαιτίσουν την πίεση που τους ασκούνταν κάτι που κατάφεραν για μεγάλο διάστημα της περιόδου. Μετά τα μέσα του δεκαλέπτου οι Αφρικανοί ανέβασαν στροφές καταφέρνοντας να μειώσουν τη διαφορά κάτω από τους 10 πόντους. Το πρόβλημα για την ομάδα του Τσέιχ Σαρ ήρθε όταν 2,5 λεπτά πριν το τέλος της περιόδου τραυματίστηκε στη μέση ο Εντιαγέ. Παρά την απώλεια οι Αφρικανοί είχαν πιστέψει πλέον ότι μπορούν να γυρίσουν το παιχνίδι και ολοένα αύξαναν την πίεση τους στους αντιπάλους τους που έψαχναν εναγωνίως τρόπους να διατηρήσουν τα ηνία στο σκορ. Ότι κυνηγούσε για αρκετή ώρα η Σενεγάλη το κατάφερε 2,5 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα όταν και ξαναβρέθηκε μπροστά στο σκορ (61-60) έχοντας καλύψει τη διαφορά. Τα τελευταία δευτερόλεπτα του παιχνιδιού έγινε ένα πραγματικό ντέρμπι και για να βγει νικητής χρειάστηκε το έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης. Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε καθόλου με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ με τους Φιλιππινέζους τελικά να είναι αυτοί που μέσα από τη διαδικασία των βολών πήραν το ροζ φύλλο αγώνα με... Αυτή ήταν η πρώτη νίκη των Ασιατών στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο αποχαιρετούν με ψηλά το κεφάλι

Τα δεκάλεπτα: 19-13, 24-37, 44-49, 64-64 (κ.α.), 79-81

Σενεγάλη (Σαρ): Νταλμέιδα 9 (1), Τόμας 2, Εντογιέ, Ντιόπ 2, Εντογιέ 13 (3), Φαγιέ 20 (3), Εντούρ 13 (1), Εντιαγιέ 5, Ντιένγκ 13, Μπάντζι 2.

Φιλιππίνες (Ρέγες): Άλαπαγκ 18 (3), Τενόριο (1), Τσαν 4, Ντέιβιντ, Ντε Οκάμπο 2, Νόργουντ 7 (1), Μπλατς 18 (1), Φαγιάρδο 15, Ντάλισταν 6 (2), Αγκιλάρ 6, Πίνγκρις.

Δηλώσεις

Τσοτ Ρέγιες: ''Αν εξαιρέσουμε το ματς με την Ελλάδα στα άλλα φτάσαμε πολύ κοντά στη νίκη. Νομίζω πως αξίζαμε να περάσουμε στην επόμενη φάση, φτάσαμε κοντά, αλλά δεν τα καταφέραμε. Πάντως πετύχαμε το στόχο μας, που ήταν να ξαναφέρουμε τις Φιλιππίνες στο παγκόσμιο προσκήνιο του μπάσκετ. Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου, τα έδωσαν όλα παρότι κάποιοι αντιμετώπιζαν τραυματισμούς. Όπως είπα και στους παίκτες μου, δεν ξέρω αν και πότε θα ξαναπαίξουμε σε αυτή τη διοργάνωση, αλλά αγωνιστήκαμε για την περηφάνια των συμπατριωτών μας και των οικογενειών μας''.

Τζιμ Αλάπαγκ: " Είναι απίστευτο το συναίσθημα. Απ' όταν ήμουν παιδί ονειρευόμουν αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να ζητήσω κάτι περισσότερο από την καριέρα μου".

Σενεγάλη - Φιλιππίνες 79-81 (64-64κ.α.)
Σενεγάλη - Φιλιππίνες 79-81 (64-64κ.α.)
TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ