ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπριάνα Στιούαρτ: Από την κακοποίηση στην κορυφή

Μπριάνα Στιούαρτ: Από την κακοποίηση στην κορυφή

Η πορεία της Μπριάνα Στιούαρτ, της πάουερ φόργουορντ της Εθνικής ΗΠΑ, από την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη σε παιδική ηλικία, μέχρι την κορυφή του WNBA με το Σιάτλ (VIDEO).

" Δεν το έχω πει σε πολλούς ανθρώπους. Δεν μιλάω πολύ για τα συναισθήματά μου. Οπότε είναι άβολο. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το πω. Είναι όμως η ώρα...". Έτσι προλόγιζε τον περασμένο Οκτώβριο το Player's Tribune το κείμενο της Μπριάνα Στιούαρτ. Της σταρ του WNBA που αποφάσισε στα 23 της χρονιά να αποκαλύψει κάτι που λίγοι (εκτός του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος της) γνώριζαν: ότι έχει υποστεί σε παιδική ηλικία σεξουαλική κακοποίηση.

Περίπου ένα χρόνο αργότερα η Μπριάνα Στιούαρτ έχει κατακτήσει τα πάντα. Πριν από εννέα ημέρες (13/9) οδήγησε το Σιάτλ στο τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας του στο WNBA , "σκουπίζοντας" στους τελικούς τις Ουάσινγκτον Μίστικς. Η ίδια έγινε η πιο μικρή σε ηλικία MVP Τελικών στην ιστορία της λίγκας, καθώς και η 6η παίκτρια που κατέκτησε την ίδια χρονιά το βραβείο MVP τόσο στην κανονική περίοδο όσο και στους Τελικούς. Συν τοις άλλοις έγινε η τρίτη παίκτρια που έβαλε 30+ πόντους σε ματς τίτλου στο WNBA.

Ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη της η Στιούαρτ έγινε η απόλυτη σταρ στο γυναικείο επαγγελματικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Αναδείχθηκε δεύτερη σκόρερ της κανονικής περιόδου με 21,8 πόντους κατά μέσο όρο και ανέβασε ακόμα τον πήχη στα playoffs, όπου είχε 23,9 πόντους και 6,7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο με την Στορμ, οδηγώντας την παράλληλα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Τρία χρόνια παίζει στο WNBA η Στιούαρτ. Τρία χρόνια κατά τα οποία έχει κατορθώσει πέρα από MVP της κανονικής περιόδου και των Τελικών να αναδειχθεί η κορυφαία rookie (2016), να κατακτήσει το βραβείο της παίκτριας της χρονιάς από το Associated Press, να παίξει σε δύο All-Star Games, να κρεμάσει στο στήθος της ένα χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και να υπάρξει μέλος της μεγαλύτερης "αυτοκρατορίας" στην ιστορία του γυναικείου κολεγιακού μπάσκετ.

Μπριάνα Στιούαρτ: Από την κακοποίηση στην κορυφή

Κι όλα αυτά έπειτα από μία απόλυτα επιτυχημένη τετραετία στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το οποίο οδήγησε σε τέσσερα πρωταθλήματα NCAA από το 2013 έως το 2016, κατέκτησε ισάριθμες φορές το βραβείο της καλύτερης παίκτριας του κολεγιακού τουρνουά (MOP) και η παρουσία της στις Χάσκις συνέπεσε με το ιστορικό σερί των 111 νικών που "έτρεξε" το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ από το φθινόπωρο του 2014 μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι δα και η πλέον αναμενόμενη για μία αθλήτρια που σε ηλικία 9 έως 11 ετών έπεσε επανειλημμένως θύμα σεξουαλικής κακοποίησης... " Δεν έχω κάνει ποτέ θεραπεία για αυτό, δεν ήθελα να μιλάω για αυτό. Δεν ήθελα να το ξαναζήσω. Είναι κάτι που προσπάθησα να κρύψω όσο περισσότερο μπορούσα. Έχω κλάψει πολύ. Κλαίω περισσότερο όταν λέω για αυτό σε κάποιον που είναι σημαντικός για μένα", είχε γράψει στο συγκινητικό κείμενο του Οκτωβρίου η Στιούαρτ.

" Το να μιλάω για ότι πέρασα και να εξηγώ τι συνέβη, με έκανε πιο σκληρή. Είμαι αναγκασμένη να το ξαναζήσω. Τότε καταλαβαίνεις ότι ήταν αληθινό. Δεν ήταν απλά ένας απαίσιος εφιάλτης. Ήταν σαν μία άλλη ζωή, που έζησα κάποτε. Ποτέ όμως δεν θα πάρω πίσω εκείνην περίοδο της ζωής μου. Και οι αναμνήσεις που έχω, δεν μπορώ να τις διαγράψω. Μερικές φορές εύχομαι να υπήρχαν περισσότερες μαύρες τρύπες".

Η πορεία της Στιούαρτ από εκείνη την περίοδο της ζωής της και μετά είναι φυσικά ολότελα διαφορετική. Στα 24 της χρονιά η Αμερικανίδα πάουερ φόργουορντ είναι μία από τις καλύτερες παίκτριες στο γυναικείο μπάσκετ. Πλέον ετοιμάζεται να μπει και στη μάχη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Τενερίφης με την αμερικανική ομάδα, όπου φιλοδοξεί να κατακτήσει το τρίτο της χρυσό μετάλλιο μετά το 2014 (Παγκόσμιο Κύπελλο) και το 2016 (Ολυμπιακοί Αγώνες).

Οι καλύτερες στιγμές της Μπριάνα Στιούαρτ στους Τελικούς του WNBA:


Photo credits: AP Photo/Ralph Freso
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ