FIBA WORLD CUP

Γιαννάκης στον Sport24 Radio 103.3: "Οι Αργεντίνοι αγαπούν τους συμπαίκτες τους"

BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Λίγη ώρα μετά το φινάλε του ημιτελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα σε Αργεντινή και Γαλλία, ο Παναγιώτης Γιαννάκης φιλοξενήθηκε στον αέρα του Sport24 Radio 103.3 και μίλησε για όσα βλέπει και βιώνει στο Πεκίνο τις τελευταίες ημέρες (audio).

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Κίνα, για να παρακολουθήσει τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο "Δράκος" είδε τη Γαλλία να κερδίζει την Team USA πριν από δύο μέρες ( με την "Equipe" να αναζητά τα... μυστικά του πριν τα καταφέρουν οι "μπλε"), ενώ παρακολούθησε πώς η Ισπανία και η Αργεντινή πήραν το εισιτήριο για τον τελικό της Κυριακής (15/9, 15:00).

Λίγη ώρα αφότου ολοκληρώθηκε ο δεύτερος ημιτελικός της διοργάνωσης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης φιλοξενήθηκε στον ραδιοφωνικό αέρα του Sport24 Radio 103.3 και μίλησε στον Παντελή Βλαχόπουλο και τον Γιώργο Συρίγο για όσα βλέπει και βιώνει τις τελευταίες ημέρες στην Κίνα.

Αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή "Είναι να γελάει κανείς":

Για τον ημιτελικό Αργεντινή - Γαλλία και την απόδοση του Λουίς Σκόλα : "Χαίρεσαι να βλέπεις μια τέτοια ομάδα, άσχετα με το αποτέλεσμα. Οι παίκτες δίνουν τα πάντα και στα δύο μέρη του γηπέδου. Είναι έξυπνοι, πατάνε κάθε τετραγωνικό του γηπέδου. Αν υπήρχε αισθητήρας, θα έδειχνε ότι πάτησαν και στα 30 μέτρα του μήκους και στα 15 μέτρα του πλάτους. Παίζουν στην επίθεση όσο περισσότερο μπορούν σαν συνεργάτες, αγαπάνε τους συμπαίκτες τους, παίζουν για τους συμπαίκτες τους και από την ομάδα τους έχουν πάρει την ιεραρχία που πρέπει, γιατί ξέρουν πολύ καλά ποιος πραγματικά μπορεί να αποφασίζει για κάποιες φάσεις αλλά και ταυτόχρονα ξέρουν πώς να καλύπτουν τις αδυναμίες κάποιων συμπαικτών τους.

Δεν παραπονιούνται για τα λάθη τους, αγαπάνε τα λάθη του συμπαίκτη τους και όταν κάνουν λάθος, προσπαθούν ακόμη περισσότερο για να καλύψουν το λάθος. Παίζουν 100% κάθε κατοχή είτε αμύνονται είτε επιτίθενται. Και φυσικά μοιράζονται την μπάλα με τρομερή ταχύτητα. Ξέρουν ότι μετά από ένα split στην ρακέτα πρέπει να γίνουν δύο πάσες. Ξέρουν ότι όταν θα πάνε να κάνουν φάουλ, ότι δεν πρέπει να είναι γκολ - φάουλ. Είναι πολύ συγκεντρωμένοι και πάνε σε βοήθεια σε όποιον συμπαίκτη τους έχει αδυναμία. Έπαιξαν με μια ομάδα με απίστευτο ταλέντο, αλλά φυσικά άλλη μια ομάδα που δεν μπορούσε να παίξει με τρία γκαρντ και να αλλάξει τον ρυθμό του παιχνιδιού. Και κάθε φορά που πήγαινε ο Γκομπέρ να κόψει κάποιον, αυτός έδινε ασίστ ή έβγαζε την μπάλα έξω για να υπάρξει κυκλοφορία. Λάτρευες αυτό που έβλεπες.

Να βλέπεις αυτά τα παιδιά να μάχονται και να αγωνίζονται. Υψηλό ποσοστό στις επιτυχημένες συνεργασίες. Σε αντίθεση με τους Γάλλους οι οποίοι από την πίεση έχασαν το μυαλό τους και αντί να παίζουν ομαδικά βάσει σχεδίου, ο καθένας λειτουργούσε μόνος του με τρίποντα απελπισίας, κοιτάζοντας τον χρόνο και το πώς θα κατεβάσουν γρήγορα τη διαφορά. Κέρδισε η ομάδα που ήξερε το πώς να κερδίσει και δούλεψε πιο πολύ για να το κερδίσει. Χαίρομαι τις ομάδες που δουλεύουν μέσα στο γήπεδο, άσχετα αν το σχέδιο θα πετύχει".

Για το αγωνιστικό κομμάτι που αφορά την Αργεντινή: "Η διαφορά είναι ότι εκμεταλλεύονται κάθε φορά, επειδή πασάρουν με ταχύτητα, οποιοδήποτε close out τους δοθεί. Και αν τυχόν μείνει κάποιος μέσα, παίρνουν με καλή ισορροπία ένα σουτ με δύο, τρεις παίκτες στο επιθετικό ριμπάουντ. Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι που αν δουλέψεις θα αμειφθείς. Ας μην είσαι ο καλύτερος σουτέρ. Γιατί ο Ντεκ είναι ο καλύτερος σουτέρ; Πρώτο βήμα και close out επίθεση θα σου καρφώσει την μπάλα στα μούτρα και θα σου ρίξει και μια φάπα".

Για το ματς της Αργεντινής με τη Σερβία και το μαρκάρισμα του Ντεκ στον Γιόκιτς: "Επειδή έχω μαρκάρει παιδιά πάνω από 2.05 και ήμουν 1.90, το παιχνίδι είναι στο έδαφος και αν κάποιος προσπαθεί να πάρει χώρο και να σουτάρει, στο τέλος χάνει την ισορροπία. Και συγχρόνως ταλαιπωρείται και κουράζεται και ας βάλει μερικά. Ο Φουρνιέ έβαλε αλλά άμα δεις τη στατιστική, τι ποσοστό είχε; Γιατί αυτή η ταλαιπωρία που τραβάει, άμα βάλει τρία – τέσσερα, τα υπόλοιπα 10 που θα πάρει, θα είναι άστοχα. Και μετά βιαζόταν να απαντήσει για να καλύψει τη διαφορά. Υπάρχουν τρόποι για να έχει αποτελεσματικότητα, ακόμη και όταν έχεις αδυναμίες. Πήραν του Φουρνιέ την μπάλα τρεις φορές μέσα από τα χέρια. Δεν άφησαν καμιά στιγμή το παιχνίδι. Να μην ξοδέψουν ενέργεια, να μην πιέσουν. Η Γαλλία μπήκε να παίξει και αυτό που είχε σχεδιάσει, από την πίεση, το ξέχασε".

Για το ότι η Ελλάδα δεν είχε αυτές τις αρχές στο παιχνίδι της: "Δεν ξέρω. Ο τρόπος που θεωρώ ότι πρέπει να παίζει η ομάδα που θα βοηθήσω, είναι να παίζει σε όλο το γήπεδο και όχι στο ένα τέταρτο. Μπορεί με τους Αμερικανούς να κοροϊδέψω ότι παίζω σε όλο το γήπεδο και να παίζεις στο ένα τέταρτο. Αλλά σίγουρα δεν θα παίζεις δειλά, θα παίζεις για να κερδίσεις. Θα δείξεις από την αρχή, εσύ θα καθορίσεις το παιχνίδι. Σε κάποια στιγμή ο Ντε Κολό δεν σκέφτηκε να τρέξει, να έχει έναν παίκτη απέναντί του και να μην πηγαίνει. Σκέφτηκε να μην ξοδέψει ενέργεια".

Για τον τελικό: "Θεωρώ ότι η Αργεντινή είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Οι Ισπανοί εκμεταλλεύτηκαν το ότι οι Αυστραλοί έχασαν τον ρυθμό τους και τη φρεσκάδα τους. Και τη στιγμή που μέχρι το 33' θα μπορούσαν να πάρουν διαφορά, έπαιξαν δειλά. Και οι Ισπανοί μπορούν να σουτάρουν άσχημα, αλλά στο τέλος να βάλουν δύο σουτ και να πάρουν όλο το παιχνίδι. Ο Μιλς μετά το 33′ έπαιζε μόνος του και αυτό ήταν καταστροφικό. Δεν μπορεί μια ομάδα να πηγαίνει με δύο γκαρντ σε αυτό το επίπεδο. Οι Ισπανοί με τρία γκαρντ άλλαξαν όλο το ματς. Δεν είναι εύκολο όσο καλός παίκτης και να είναι κάποιος να διαχειριστεί την πίεση και να την αντέξει".

Για το αν η Εθνική έχει γκαρντ και σουτέρ: "Θεωρώ ότι έχουμε ταλέντο. Δεν έχουμε 30 παιδιά αλλά έχουμε κάποια παιδιά που θα μπορεί να δουλεύει μέσα στο γήπεδο. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να συνεργαζόμαστε και να δουλέψουμε σε πράγματα τα οποία θα συναντήσουμε. Προετοιμασία για αυτά που θα βρω μπροστά μου. Θέλει δουλειά. Πρέπει να παίζουμε και στα 30 μέτρα, με 10 παιδιά μίνιμουμ σε κάθε παιχνίδι, ίσως και οι 12. Και το παιχνίδι που έκαναν όλους να μας ζηλεύουν. Η προηγούμενη φουρνιά αυτό δίδαξε. Απλά πράγματα αλλά είναι και πολύ δύσκολα. Φαίνεται απλό αλλά δεν είναι...".

Για τον Σκόλα: "Έκανε έναν από τους μεγαλύτερους ημιτελικούς. Φοβερό ματς. Ξέρει που πρέπει να σταθεί, έχει τεράστια τεχνική, είναι πανέξυπνος. Και για να βοηθήσει την ομάδα του και για να εκτελέσει. Πριν ξεκινήσει προετοιμασία ήταν σε ένα καμπ για μικρά παιδιά, αγαπάει το παιχνίδι. Προετοίμασε το σώμα του γι' αυτό το τουρνουά. Έχει ποιότητα στις αποφάσεις του και αν κουραστεί, ζητάει αλλαγή. Πρέπει να ξέρεις πότε κουράζεσαι για να έχεις ποιότητα στην αποτελεσματικότητά σου. Είναι πάρα πολλά πράγματα που γίνονται μέσα στο παιχνίδι. Κάθε φορά που μπαίνεις στο γήπεδο, δεν πρέπει να σκέφτεσαι το χρόνο και το σκορ. Αν το κάνεις αυτό και άστοχο να είναι, θα βρεις τον τρόπο να το κάνεις εύστοχο. Μπορείς να βάλεις εξάποντο; Βάλε, αν μπορείς. Έχουμε ικανότητες αρκεί να δουλέψουμε".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ