FIBA WORLD CUP

Γενική και όχι απλά ελληνική η κατακραυγή στους διαιτητές

Γενική και όχι απλά ελληνική η κατακραυγή στους διαιτητές
FIBA

Το Sport24.gr παραθέτει τις συλλογικές “φωνές” κατά των ρέφερι του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που για την ώρα αποτελούν μία παραφωνία της παγκόσμιας διοργάνωσης επισκιάζοντας τις προσπάθειες των πραγματικών πρωταγωνιστών

Η Εθνική Ανδρών επιστρέφει από την Σεντζέν με μαύρα υψωμένα πανιά και με την γνώριμη πικρή γεύση μίας σύντομης πορείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο που για ακόμα μία φορά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του καλοκαιριού.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε τη… μισή δουλειά απέναντι στην Τσεχία, αρκούμενο στην ανεπαρκή διάφορα των 7 πόντων και κάπως έτσι το ταξίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας τελείωσε πρόωρα και άδοξα.

Ίσως και άδικα…

Γιατί ουδείς μπορεί να στερήσει το δικαίωμα σε κανέναν διεθνή και δη στον μεγάλο πρωταγωνιστή, το πιο "hot" προϊόν που φιλοξένησε η Κίνα και είχε να επιδείξει η διοργάνωση, Γιάννη Αντετοκούνμπο, να κουβαλά ένα μεγάλο “αν” στα απόνερα του -νικηφόρου μεν, αποχαιρετιστήριου δε- αγώνα. Και της διοργάνωσης γενικότερα.

Ασφαλώς η αυτοκριτική και ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας μονοπωλούν τις σκέψεις και το ρεπορτάζ, ωστόσο το επαναλαμβανόμενο σύμπτωμα της Εθνικής σε διεθνή διοργάνωση δεν αναιρεί την επαναλαμβανόμενη… σύμπτωση φωνών διαμαρτυρίας στη διαιτητική παραφωνία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Ελλάδα είδε τον σούπερ σταρ της να αποβάλλεται με πέμπτο φάουλ και με 5’32’’ στο ρολόι, σε ένα ανάποδο σφύριγμα των “γκρι” οι οποίοι αποφάσισαν να δώσουν επιθετικό φάουλ του Αντετοκούνμπο και όχι αμυντικό φάουλ του Μπάλβιν που δεν είχε προλάβει να στηθεί. Έτσι, η Εθνική που σε εκείνο ο σημείο είχε προβάδισμα 10 πόντων αναγκάστηκε να παίξει χωρίς τον ηγέτη της στα επόμενα κρίσιμα λεπτά.

Γενική και όχι απλά ελληνική η κατακραυγή στους διαιτητές

ίδιου του Αντετοκούνμπο και εν συνεχεία της ΕΟΚ με την επιστολή διαμαρτυρίας στη FIBA μέσω της οποίας μίλησε για “ύποπτη διαμόρφωση αποτελέσματος”.

Κανείς δεν ξέρει ούτε και θα μάθει αν και κατά πόσο αυτή η απόφαση έπαιξε τον δικό της ρόλο στην έκταση της νίκης της Εθνικής, ωστόσο ο κόσμος το ‘χει πλέον τούμπανο στην Κίνα ότι μαζεύτηκαν πολλές ιαχές κατά των διαιτητών σε αυτό το τουρνουά.

Ας θυμηθούμε μερικά τέτοια παρόμοια παραδείγματα…

ΗΠΑ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Τον αγώνα της Εθνικής διαδέχτηκε το έτερο ζευγάρι του ομίλου, ανάμεσα σε Βραζιλία και ΗΠΑ. Η αντιμετώπιση των Βραζιλιάνων από τους διαιτητές και κυρίως μία φάση 7’10’’ πριν τη λήξη του πρώτου μόλις ημιχρόνου έκανε έξω φρενών τον Άτσο Πέτροβιτς.

Γενική και όχι απλά ελληνική η κατακραυγή στους διαιτητές
FIBA

αποχωρήσει έξαλλος για τα αποδυτήρια, αφού πρώτα έφτασε μέχρι το παρκέ για να μιλήσει στους διαιτητές, με τους παίκτες του να παρεμβαίνουν για να τον ηρεμήσουν. Μάλιστα, η Βραζιλία δεν εκπροσωπήθηκε ούτε από τον προπονητή της, ούτε από κάποιοι βοηθό και παίκτη της στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, αρνούμενη να δώσει το “παρών” σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

ΓΑΛΛΙΑ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Η πιο “θορυβώδης” περίπτωση της διοργάνωσης, την οποία ο προπονητής της Λιθουανίας Νταΐνιους Αντομάιτις χαρακτήρισε ως “γαμ… αστειότητα” και οδήγησε σε… λαϊκό ξεσηκωμό των Λιθουανών. Ήταν η επίμαχη φάση όπου ο Γκομπέρ έδιωξε αντικανονικά την μπάλα μετά την άστοχη βολή του Βαλαντσιούνας (στο 76-75), με τους διαιτητές να μην καταδεικνύουν την παράβαση μετρώντας τον πόντο και τη νίκη να πηγαίνει στους Γάλλους.

έκαναν ένσταση, η FIBA παραδέχτηκε το λάθος, τιμώρησε τους διαιτητές, αλλά την απέρριψε, προκαλώντας εν συνεχεία έτσι έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν και με υβριστικά συνθήματα από τους φιλάθλους στον αγώνα με τη Δομινικανή Δημοκρατία.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ-ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

“Οι παίκτες μου ένιωσαν σαν να τους έκλεψαν”. Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Ζβέζνταν Μίτροβιτς, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου εκείνου του αγώνα (της πρώτης φάσης) αρνήθηκε να μιλήσει για μπάσκετ.

Ο προπονητής του Μαυροβουνίου “έβραζε” με την αντιμετώπιση της ομάδας του, μιλώντας για… δεκάδες φάσεις και ζητώντας σεβασμό προς την ομάδα του, η οποία σε εκείνο το παιχνίδι είχε δεχτεί τέσσερις τεχνικές ποινές: “ Ελπίζω κάποιος να τιμωρήσει τον διαιτητή απόψε”, είχε καταλήξει ο Μίτροβιτς.

ΡΩΣΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Άλλο ένα παράδειγμα με διαμαρτυρία ομοσπονδιακού προπονητή, αυτή τη φορά του τεχνικού των Ρώσων, Σεργκέι Μπαζάρεβιτς. Στη συνέντευξη Τύπου εκείνου του αγώνα προσπάθησε να ακολουθήσει την προειδοποίηση της FIBA προς τους προπονητές και τις δηλώσεις τους κατά των διαιτητών, ωστόσο δεν απέφυγε τις… αιχμές:

Γενική και όχι απλά ελληνική η κατακραυγή στους διαιτητές
FIBA

Υπάρχει προειδοποίηση από την FIBA να μην μιλάμε για διαιτητές. Έτσι εγώ δεν πρόκειται να μιλήσω για τους διαιτητές, αλλά είχαμε 28 φάουλ και είχαν 17. Έτσι αυτοί σούταραν 36 βολές. Δεν μιλάω για τους διαιτητές. Εμείς σουτάραμε 11 βολές και όλο το παιχνίδι μας ήταν από το ζωγραφιστό. Έτσι, μπορώ να πω ότι αυτός ήταν παράγοντας του αγώνα”. Δύο ημέρες αργότερα έκανε μία παρόμοια δήλωση στο παιχνίδι της ομάδας του με την Πολωνία, λέγοντας: “Ήμασταν καλύτεροι σε όλα αλλά αυτοί σούταραν 38 βολές και εμείς 19”.

ΡΩΣΙΑ-ΝΙΓΗΡΙΑ

Η Ρωσία είχε επικρατήσει επί της Νιγηρίας σε εκείνο το παιχνίδι, στο “τζάμπολ” της πρώτης φάσης και της διοργάνωσης, ωστόσο η χαρά της νίκης δεν “άγγιξε” τον Αντρέι Βοροντσέβιτς που εξέφρασε κάπως πιο… ωμά τη δυσαρέσκειά του για την απόδοση των διαιτητών σε εκείνη την αναμέτρηση: “ Για να είμαι ειλικρινής οι διαιτητές ήταν άσχετοι, εντελώς άσχετοi”, για να προσθέσει κάπως πιο σκωπτικά: “Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα βελτιωθούν. Διαιτητές, πιστεύω σε εσάς".

Γενική και όχι απλά ελληνική η κατακραυγή στους διαιτητές
FIBA

ΚΑΝΑΔΑΣ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Μία ακόμη μορφή από την άλλη άκρη του Ατλαντικού που τίμησε με την παρουσία του στον πάγκο του Καναδά τη διοργάνωση ήταν ο προπονητής των -Πρωταθλητών του ΝΒΑ- Τορόντο Ράπτορς, Νικ Νερς.

Γενική και όχι απλά ελληνική η κατακραυγή στους διαιτητές

έβγαλαν εκτός εαυτού, όπως αποτυπώθηκε άλλωστε και στην κάμερα, η οποία “συνέλαβε” να μιλά σε πολύ έντονο ύφος με έναν εξ αυτών.

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ

Πιο ήπια η διαμαρτυρία που “ακούστηκε” στο εν λόγω ματς, ωστόσο η ατάκα για το επίπεδο των διαιτητών ήταν ενδεικτική της αρνητικής εικόνας που έχουν σχηματίσει ως τώρα στη διοργάνωση.

Ο φόργουορντ της Ιταλίας, Λουίτζι Ντατόμε έβαλλε κατά της τριάδας των ρέφερι εκείνου του αγώνα, θεωρώντας πως ήταν κατώτεροι των απαιτήσεων ενός ματς μεταξύ δύο τόσο δυνατών ομάδων: “Οι διαιτητές δεν ήταν για αυτό το επίπεδο. Έχω μεγάλο σεβασμό για τους διαιτητές και δεν έχω κάνει ποτέ τέτοια σχόλια στην ζωή μου, αλλά δεν ήταν για παιχνίδι τέτοιου επιπέδου”.

Photo Credits: FIBA

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ