FIBA WORLD CUP

Γαλλία - Αυστραλία 67-59: Τρίτοι με σπουδαίο Μπατούμ οι τρικολόρ

France's Nando de Colo (12) celebrates with teammate Nicolas Batum after a basketball game against Serbia at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Wednesday, Aug. 10, 2016. (AP Photo/Charlie Neibergall)
France's Nando de Colo (12) celebrates with teammate Nicolas Batum after a basketball game against Serbia at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Wednesday, Aug. 10, 2016. (AP Photo/Charlie Neibergall) AP PHOTO/CHARLIE NEIBERGALL

Ο Νικολά Μπατούμ ντύθηκε υπερήρωας στο τρίτο δεκάλεπτο και σχεδόν μόνος του κράτησε όρθια την Γαλλία, που επικράτησε της Αυστραλίας (67-59) για να κατακτήσει την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας.

Εχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε αυτά τα παιχνίδια "ματς των απογοητευμένων". Δεν είναι έτσι όμως όταν κρίνεται ένα μετάλλιο. Αυστραλία και Γαλλία πάλεψαν με πείσμα το μεσημέρι της Κυριακής (15/9) στο παρκέ της Κάντιλακ Αρίνα, με τον Νικολά Μπατούμ να κάνει πράγματα και θαύματα και να δίνει με τη βοήθεια του Νάντο Ντε Κολό την νίκη (67-59) και το χάλκινο στην ομάδα του. Οι τρικολόρ κυνηγούσαν συνεχώς στα πρώτα 30 λεπτά του αγώνα, έκαναν την αντεπίθεσή τους στο τέταρτο δεκάλεπτο και έστειλαν τους αντιπάλους τους στην τέταρτη θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΠΕΚΙΝΟ: Χάρης Σταύρου

Ένα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΌ διάστημα του Μπατούμ στο τρίτο δεκάλεπτο, σε άμυνα κι επίθεση, το σκοράρισμα του Ντε Κολό, αλλά και τρία σερί εύστοχα τρίποντα του Άντριου Αλμπισί έριξαν τους Αυστραλούς στο καναβάτσο, σε μια κακή βραδιά του Ρουντί Γκομπέρ και σε μια μέτρια του Εβάν Φουρνιέ. Ο Τζο Ινγκλς πάλευε μόνος εναντίον όλων για τα καγκουρό, που είδαν τον Πάτι Μιλς να δυσκολεύεται από την κούραση και την άμυνα της Γαλλίας, δεν πήραν σημαντικές βοήθειες στην επίθεση από τους Ντελαβεντόβα, Μπέινς, Μπόγκουτ και δεν κατάφεραν να πάρουν το πρώτο μετάλλιο της ιστορίας τους σε αυτή τη διοργάνωση.

Ο MVP

Σπουδαία η συνεισφορά των Αλμπισί - Ντε Κολό στο σκοράρισμα, όμως η Γαλλία δεν θα είχε σταθεί όρθια και δεν θα είχε "επιβιώσει" χωρίς το τρομερό ξέσπασμα του Νικολά Μπατούμ στο τρίτο δεκάλεπτο. Ήταν παντού ο φόργουορντ των Σάρλος Χόρνετς, έκλεψε μπάλες, πήρε ριμπάουντ, κέρδισε επιθετικά φάουλ, σκόραρε, πίεσε την μπάλα, την μοίρασε κιόλας άψογα, για μερικά λεπτά έμοιαζε να βρίσκεται σε κάθε γωνιά του γηπέδου. Έκανε τη διαφορά με την εμπειρία του, σε ένα όχι και τόσο καλό για εκείνον τουρνουά που ολοκληρώθηκε με φαντασμαγορικό τρόπο και με ακόμη ένα μετάλλιο. 33 λεπτά έπαιξε και δεν έκανε λάθος...

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

4/15 δίποντα είχαν οι Γάλλοι στο πρώτο δεκάλεπτο, από έξι λάθη μετρούσαν οι δύο ομάδες σε ένα πολύ σκληρό ματς με αρκετά επιθετικά φάουλ. Στο ημίχρονο οι παίκτες του Κολέ σούταραν με 23% μέσα από το τρίποντο και είχαν μόλις τέσσερις ασίστ, την ώρα που οι αντίπαλοί τους εκτελούσαν με 46% στα συνολικά σουτ αλλά πλήρωσαν στο φινάλε τα 4/17 που είχαν πίσω από την γραμμή των 6μ.75 και τα 19 τους λάθη για τις 13 τελικές τους πάσες.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Πιο έτοιμοι οι Αυστραλοί, μπήκαν καλά στο ματς και με τον Μιλς να κάνει τη διαφορά στο κομμάτι του σκοραρίσματος έδωσαν περισσότερη έμφαση στην άμυνα. Δέχθηκαν τέσσερις πόντους στο πρώτο εξάλεπτο (4-10), με τον Ντελαβεντόβα να κερδίζει δύο επιθετικά φάουλ από τους Γκομπέρ - Φουρνιέ και μια τεχνική ποινή του πρώτου και τους διαιτητές να προσπαθούν να περιορίσουν το μπασκετικό ξύλο στις δύο ρακέτες. Ένα τρίποντο του Ντε Κολό στο φινάλε της περιόδου (11-16) κράτησε τους Γάλλους κοντά, με το τέμπο να πέφτει ακόμη περισσότερο στο δεύτερο δεκάλεπτο αλλά τους παίκτες του Λεϊμάνις να κρατούν ένα καλό προβάδισμα (18-26 στο 17') και να κλείνουν το πρώτο μέρος στο +9 (21-30) με μια πραγματικά πολύ πεισμωμένη και αποφασιστική εμφάνιση.

Ενα γκολ-φάουλ του Κέι άνοιξε το δεύτερο μέρος για το +12 των Αυστραλών (21-33), που μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο το προβάδισμά τους απέναντι στους απαράδεκτους και πολύ απογοητευμένους Γάλλους. Το κίνητρο ήταν μεγαλύτερο για τους παίκτες του Λεϊμάνις, ένα τρίποντο του Μπατούμ (32-42) έμοιαζε να δίνει ζωή στην ομάδα του στα μέσα της τρίτης περιόδου, πριν το ματς γίνει ακόμη πιο σκληρό. Οι Αυσταλοί έκαναν το ένα λάθος πίσω από το άλλο, το ένα επιθετικό φάουλ μετά το άλλο, ο Μπατούμ (εκπληκτικός σε διαδοχικές φάσεις σε άμυνα κι επίθεση), ο Ντε Κολό κι ο Φουρνιέ βγήκαν μπροστά και το 42-44 στο 28' ουσιαστικά έφερνε ένα νέο παιχνίδι μπροστά στα μάτια μας.

Ο Ντε Κολό ήταν ασταμάτητος και αυτός έγραψε το 50-46 στο 32' με τρίποντο εκτός ισορροπίας, οι Γάλλοι που δεν είχαν προηγηθεί έως το 30' έδειξαν έτοιμοι για το χάλκινο μετάλλιο, με τον Αλμπισί να βάζει τρία περιφερειακά σουτ, να γράφει το 63-56 και να κρίνει οριστικά την αναμέτρηση υπέρ της ομάδας του μπροστά στα μάτια του Τόνι Πάρκερ που ταξίδεψε στο Πεκίνο για να στηρίξει την ομάδα της καρδιάς του.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Περίπου 14.000 θεατές παρακολούθησαν τον μικρό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι περισσότεροι ήταν με το μέρος της Γαλλίας, καθώς παλαιότερες δηλώσεις του Άντριου Μπόγκουτ για Κινέζο κολυμβητή έβαλαν την Αυστραλία στη... μαύρη λίστα.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βάζκεζ, Ζουράποβιτς, Πασκουάλ

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 11-16, 21-30, 42-46, 67-59

ΓΑΛΛΙΑ (Κολέ): Αλμπισί 9 (3), Μπατούμ 9 (1 τρίποντο, 6 ασίστ), Ντε Κολό 19 (3), Φουρνιέ 16 (2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Γκομπέρ 2 (6 ριμπάουντ), Λαμπεϊρί 2, Εμπαγιέ, Ντιλικίνα 2 (1/7 σουτ), Πουαριέ 8 (7 ριμπάουντ), Τουπάν

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Λεϊμάνις): Μπέινς 5 (1), Μπόγκουτ 5 (6 ριμπάουντ), Κρικ, Ντελαβεντόβα 4, Γκούλντινγκ, Ίνγκλις 17 (1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ), Κέι 9, Μιλς 15 (2)

Τα ομαδικά στατιστικά της Γαλλίας: 16/45 δίποντα, 9/21 τρίποντα, 8/13 βολές, 38 ριμπάουντ (27 αμυντικά - 11 επιθετικά), 15 ασίστ, 13 λάθη, 8 κλεψίματα, 1 μπλοκ

Τα ομαδικά στατιστικά της Αυστραλίας: 21/37 δίποντα, 4/17 τρίποντα, 5/9 βολές 36 ριμπάουντ (31 αμυντικά - 5 επιθετικά), 13 ασίστ, 19 λάθη, 3 κλεψίματα, 4 κοψίματα

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ