FIBA WORLD CUP

Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία 103-97: Πρόκριση με Giannis και Ιωάννης

ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ / ΚΙΝΑ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2019 / ΕΛΛΑΔΑ - ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FOR EDITORIAL USE ONLY / XINHUA NEWS AGENCY)
ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ / ΚΙΝΑ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2019 / ΕΛΛΑΔΑ - ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FOR EDITORIAL USE ONLY / XINHUA NEWS AGENCY) EUROKINISSI SPORTS

Έστω και με... ζόρια, η Ελλάδα λύγισε τη μαχητική Νέα Ζηλανδία και προκρίθηκε στην φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θα συνεχίσει στη Σεντζέν με αντιπάλους τις ΗΠΑ και την Τσεχία.

Στο ματς με τη Βραζιλία έβγαλε μόνη της τα μάτια της και μπήκε στα πολύ βαθιά της διοργάνωσης. Το απόγευμα της Πέμπτης (5/9) η Εθνική στάθηκε όρθια, με τα καλά και τα άσχημα (κυρίως στην άμυνα) διαστήματά της. Νίκησε τη Νέα Ζηλανδία 103-97 στο Ναντζίνγκ Τζιμνάσιουμ και προκρίθηκε στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας όπου θα αντιμετωπίσει την Team USA και την Τσεχία με στόχο να χωρέσει στα προημιτελικά. Το ταξίδι συνεχίζεται λοιπόν νοτιότερα, στη Σεντζέν και όχι στη Ντονγκουάν για τις θέσεις κατάταξης 17-32 και συνεχίζεται με πολύ λιγότερο άγχος πλέον.

Η Ελλάδα θα παίξει τα ρέστα της στο ματς του Σαββάτου (7/9) με τους Αμερικανούς του Γκρεγκ Πόποβιτς. Αν τους κερδίσει, τότε απέναντι στους Τσέχους του Τόμας Σατοράνσκι θα κλειδώσει την οκτάδα. Αλλιώς θα χρειαστεί ήττα της Βραζιλίας από την Τσεχία για να ελπίζει.

ΝΑΝΤΖΙΝΓΚ, ΚΙΝΑ: Χάρης Σταύρου

Εξαιρετικός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που φλέρταρε με το πρώτο triple-double στο Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά δεν το έκανε, καταπληκτικός ο Ιωάννης Παπαπέτρου που έκοψε τα πόδια των Νεοζηλανδών με την αποτελεσματικότητά του στο περιφερειακό σουτ, πολύ καλοί και οι Γιώργος Πρίντεζης - Θανάσης Αντετοκούνμπο, με τον δεύτερο να είναι ιδανικός απέναντι σε ομάδες σαν τους Tall Blacks. Μικρή σημασία έχει η εμφάνιση σε έναν αγώνα αυτής της κρισιμότητας, το αποτέλεσμα ήταν το ζητούμενο, σίγουρα όμως το γεγονός ότι ο πρώην παίκτης του Κοροίβου Αμαλιάδας, Κόρι Γουέμπστερ, πέτυχε 21 πόντους στο πρώτο μέρος και γενικά η Νέα Ζηλανδία έκανε μεγάλη ζημιά στην αμυντική λειτουργία της Εθνικής, θα πρέπει να προβληματίζει τον Θανάση Σκουρτόπουλο εν όψει Team USA.

Ο MVP

Σπουδαίο ματς από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που έφαγε ΠΟΛΥ (μπασκετικό) ξύλο από τους Νεοζηλανδούς, αλλά κυριάρχησε. Φλέρταρε με το πρώτο triple-double του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν το έκανε, ομως η συνεισφορά του σε κάθε τομέα ήταν σημαντική με τον Ιωάννη Παπαπέτρου να αξίζει να μοιραστεί μαζί του το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της αναμέτρησης χάρη στην αποτελεσματικότητα που είχε πίσω από τη γραμμή των 6μ.75.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Και λίγα λάθη έκανε (2) στο πρώτο δεκάλεπτο η Εθνική και τα ριμπάουντ ήλεγξε και τις βολές έβαλε (6/8) για να πάρει αυτή τη διαφορά των εννέα πόντων. 14/6/4 είχε ο Γιάννης στο πρώτο μέρος, με τα καμπανάκια των triple-double (δεν έχει γίνει ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο) να χτυπούν από νωρίς, την ώρα που ο Κόρι Γουέμπστερ (πρώην του Κοροίβου) μετρούσε 21 πόντους από 8/11 σουτ (5/7 τρίποντα) και έδειχνε την έλλειψη ενός αναλώσιμου άσου στην περιφέρεια. Οι αρκετές άστοχες βολές είναι ένα κομμάτι που πρέπει να προσέξουν οι διεθνείς, που είχαν πάντως εξαιρετική αναλογία ασίστ/λαθών, έπαιξαν ομαδικά, χωρίς εγωισμούς, απλά δεν βρήκαν ποτέ τρόπο να αμυνθούν στο τρελό παιχνίδι των αντιπάλων τους. Πήραν τουλάχιστον τη νίκη και συνεχίζουν στη διοργάνωση.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με τους Καλάθη, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Πρίντεζη, Αντετοκούνμπο ξεκίνησε το ματς ο Σκουρτόπουλος, για να έχει τον Γιάννη στον ρόλο του… κυνηγού του stretch-five Ρομπ Λο. Ο Greek Freak έβγαλε πολύ νωρίς ένα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ highlight εναντίον… όλων, πριν βάλει και τρίποντο για το 9-4 στο δεύτερο λεπτό και ξανακαρφώσει για το 11-4. Οι Νεοζηλανδοί πήραν timeout στα 2:21 μετά το τζάμπολ, ο MVP είχε φορέσει το mean face του, όμως ο Χενάρε ξύπνησε τους παίκτες του που απάντησαν με ένα σερί 10-0 για το προσπέρασμα. Η Εθνική έμεινε χωρίς σκορ για τέσσερα λεπτά, μέχρι ο Παπαπέτρου να σκοράρει τρίποντο για το 14-14, να βάλει και δεύτερο για το 21-17 και να δείξει ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό. Η πίεση του Καλάθη οδήγησε στο 25-17 και το τρίποντο του Σλούκα στο 28-17 της πρώτης περιόδου.

Μπορεί συνεργασίες να μην υπήρχαν στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου, όμως Σλούκας και Μπουρούσης ανέβασαν κι άλλο τη διαφορά (33-21 στο 12’), την ώρα που ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έκανε τρομερή δουλειά στην άμυνα με deflections, κοψίματα και πολλή πίεση στη μπάλα. Ο Κόρι Γουέμπστερ βρήκε μπροστά για να μαζέψει το σκορ στους έξι (37-31), για να βάλει ο Λαρεντζάκης μεγάλο τρίποντο που κράτησε τους Νεοζηλανδούς σε απόσταση ασφαλείας. Ο Γιάννης λειτουργούσε ως δημιουργός στις παγίδες των αντιπάλων του και έκανε εκπληκτική δουλειά, ακόμη κι έτσι όμως οι Tall Blacks δεν το έβαζαν κάτω. Μείωσαν στους πέντε με βολές του Ίλι για να κλείσει το πρώτο μέρος στο 51-44 από χορευτικό τελείωμα του Greek Freak. Η άμυνα δεν ήταν καλή και οι 21 πόντοι του Γουέμπστερ "πονούσαν".

Οι Νεοζηλανδοί έγιναν ακόμη πιο επικίνδυνοι στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, όμως ένα τρίποντο του Θανάση από τη γωνία έγραψε το 56-45 και η Ελλάδα συνέχισε να έχει τον έλεγχο. Ο Καλάθης σκόραρε πέντε σερί πόντους για το 64-51 στο 25’, οι Tall Blacks εκνευρίστηκαν με τους διαιτητές, αλλά και πάλι δεν άφηναν ούτε μισή ευκαιρία παρά το γεγονός ότι συνεχώς κυνηγούσαν. Πάλεψαν με πείσμα, κέρδισαν μια τεχνική του Βασιλόπουλου και ξαναμπήκαν στο ματς (66-60 στο 27’), με τον Παπανικολάου να έχει σε εκείνο το σημείο 3/3 βολές αλλά να μην τους κόβει τη φόρα. Ο Αμπερκρόμπι έκανε ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα το 70-66 της τρίτης περιόδου.

Τρίποντο του Παπαπέτρου και δεύτερο δικό του μακρινό σουτ έκαναν το 77-68 στο 32’, με τον Πρίντεζη να προσφέρει και τρίτη βόμβα για το 80-68 που έμοιαζε πλέον αδύνατο να ανατραπεί. Είχαν ήδη επιβιώσει πολλές φορές οι Νεοζηλανδοί, επιβίωσαν ακόμα μία όταν ο Ρομπ Λο μείωσε στο 82-77, πριν ο Γιάννης σκοράρει γκολ-φάουλ και ο Καλάθης βάλει μακρινό δίποντο για το 87-79 στο 37’. Εκεί κρίθηκε το ματς, καθώς οι παίκτες του Σκουρτόπουλου κράτησαν μια καλή διαφορά, είχαν καθαρό μυαλό στην επίθεση και δεν κοίταξαν ποτέ ξανά πίσω. Ο πρώτος τελικός κατακτήθηκε, μένουν ακόμη πέντε για το ακατόρθωτο.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Τρίτο ματς της Εθνικής, τρίτο σερί sold-out στο Ναντζίνγκ Τζιμνάσιουμ.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βάσκεζ, Λεζκάνο, Χουάνγκ

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 28-19, 51-44, 70-66, 103-97.

ΕΛΛΑΔΑ (Σκουρτόπουλος): Γιάννης Αντετοκούνμπο 24 (5/7 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 11/15 βολές, 10 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 λάθη, 2 κλεψίματα σε 30'16''), Θανάσης Αντετοκούνμπο 10 (1), Μπουρούσης 3 (1 τρίποντο σε 6'54''), Καλάθης 14 (2 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Λαρεντζάκης 9 (1 τρίποντο, 6/7 βολές), Παπανικολάου 7 (1/8 σουτ, 5/5 βολές, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Παπαπέτρου 16 (2/2 δίποντα, 4/6 τρίποντα), Πρίντεζης 13 (1), Σλούκας 7 (1/4 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ), Βασιλόπουλος.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (Χενάρε): Άμπερκρομπι 18 (3/5 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 3/4 βολές, 6 ριμπάουντ), Ντιλέινι 2, Φοτού 15 (6/6 δίποντα, 3/4 βολές), Ίλι 9 (9 ριμπάουντ), Λο 5 (1), Πλέτζερ, Ράσμπατς, Σμιθ - Μίλνερ, Τάι Γουέμπστερ 17 (6/9 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 2/5 βολές), Κόρι Γουέμπστερ 31 (4/6 δίποντα, 7/12 τρίποντα, 2/2 βολές).

Τα ομαδικά στατιστικά της Ελλάδας: 20/34 δίποντα, 12/30 τρίποντα, 27/37 βολές, 36 ριμπάουντ (29+6), 26 ασίστ, 9 λάθη, 9 κλεψίματα, 1 τάπα.

Τα ομαδικά στατιστικά της Νέας Ζηλανδίας: 23/38 δίποντα, 12/28 τρίποντα, 15/25 βολές, 34 ριμπάουντ (28+6), 21 ασίστ, 12 λάθη, 5 κλεψίματα, 1 τάπα.

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ