FIBA WORLD CUP

Ελλάδα - Μαυροβούνιο 85-60: Το πρώτο βήμα από τα οκτώ

ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ / ΚΙΝΑ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2019 / ΕΛΛΑΔΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FOR EDITORIAL USE ONLY / FIBA.COM)
ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ / ΚΙΝΑ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2019 / ΕΛΛΑΔΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FOR EDITORIAL USE ONLY / FIBA.COM) EUROKINISSI SPORTS

Εντυπωσιακή στο πρώτο μέρος, "τσούλησε" στο ρελαντί στο δεύτερο, η Εθνική διέλυσε το Μαυροβούνιο 85-60 στην πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας.

Κάθε αρχή και... εύκολη, αρκεί να την κάνεις εσύ τέτοια! Η Εθνική ταξίδεψε στην Κίνα για να πετύχει κάτι μεγάλο, κάτι σπουδαίο, δούλεψε με χαμηλούς τόνους και χωρίς φανφάρες, αντιμετώπισε τις αδυναμίες της και στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου έδειξε τι πραγματικά μπορεί να κάνει όταν δεν παίζει φιλικά, αλλά επίσημα ματς. Συνέτριψε το Μαυροβούνιο (85-60), έκανε το πρώτο από τα οκτώ βήματα που ονειρεύεται και συνεχίζει με ταπεινοφροσύνη για την αναμέτρηση της Τρίτης (3/9 στις 15:00 ώρα Ελλάδας) με την αρκετά δυνατή, σκληρή, έμπειρη και γρήγορη Βραζιλία.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γνώρισε την αποθέωση από τα πρώτα σουτάκια, μιάμιση ώρα πριν από το τζάμπολ, μέχρι το φινάλε της αναμέτρησης, όμως η Ελλάδα είχε πολλούς διακριθέντες. Ο Πρίντεζης με τα σουτ άνοιξε την άμυνα των αντιπάλων του, ο Μπουρούσης έπαιξε πολύ μυαλωμένα με την τρομερή εμπειρία του, ο Καλάθης ήταν ηγέτης στον άσο, ο Παπαγιάννης έδειξε πράγματα, όλοι έβαλαν από ένα λιθαράκι απέναντι στην παρέα του Νίκολα Βούτσεβιτς που έμεινε χαμηλά (12 πόντοι, 6/14 δίποντα, 0/1 δίποντο, 0/1 τρίποντο, 3 ριμπάουντ σε 23 λεπτά συμμετοχής) για τα δικά του δεδομένα. All-Star είναι στο ΝΒΑ, απέναντί του όμως είχε μια πραγματικά πολύ συγκεντρωμένη ομάδα που μοιάζει έτοιμη για όλα.

ΝΑΝΤΖΙΝΓΚ, ΚΙΝΑ: Χάρης Σταύρου

O MVP

Και όμως, δεν ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που έπαιξε μόλις 16 λεπτά και για να προφυλαχθεί, αλλά και για να ξεκουράσει τα γόνατά του εν όψει των πιο κρίσιμων αγώνων που σίγουρα θα έρθουν. Κορυφαίος της Ελλάδας ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης που σκόραρε 16 πόντους σε 19 λεπτά συμμετοχής, με 3/4 δίποντα, 2/2 τρίποντα και 4/4 βολές. Θα χρειαστεί το επιθετικό ταλέντο του πολύπειρου φόργουορντ, που θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός, αλλά και οικονομικός ταυτόχρονα από τη γραμμή του τριπόντου για να βοηθήσει με τα ανοιχτά σουτ που θα έχει σε κάθε αγώνα. Είναι σε εξαιρετική κατάσταση, το έδειξε στα φιλικά προετοιμασίας, το έδειξε και στο πρώτο επίσημο ματς στην Κίνα.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Η Εθνική έκλεισε χωρίς τρίποντο το πρώτο δεκάλεπτο, είχε όμως 7/8 δίποντα και τον έλεγχο των ριμπάουντ. Οι Μαυροβούνιοι, από την άλλη, έμειναν στους 16 πόντους στο πρώτο μέρος από 7/28 σουτ (!) και είχαν μόλις τέσσερις ασίστ για δέκα λάθη. Προσθέστε και τα οκτώ λιγότερα ριμπάουντ και καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη ήταν η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων. Από το εικοσάλεπτο κρίθηκε το ματς, με τους δυο προπονητές να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και να χρησιμοποιούν το ρολόι για να κρατήσουν φρέσκους τους αθλητές τους εν όψει της συνέχειας στη διοργάνωση.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με τους Καλάθη, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο, Μπουρούση ξεκίνησε η Ελλάδα το ματς, με τον Νικ να σκοράρει τον πρώτο πόντο της αναμέτρησης με βολή στο δεύτερο λεπτό. Οι άμυνες ήταν σκληρές από την πρώτη φάση, όμως ο Greek Freak έβγαλε νωρίς το πρώτο highlight με κάρφωμα στον αιφνιδιασμό για το 5-2 και χάρισε και δεύτερο τέτοιο για το 7-4 στο έκτο λεπτό. Χαμηλό το σκορ, με μία Εθνική όμως που είχε τον έλεγχο και πήγε στο 11-4 χάρη στην καλή της λειτουργία στο πίσω μέρος του γηπέδου και την ψυχραιμία της στο σετ παιχνίδι και τον… τοίχο των Μαυροβούνιων. Ο Σλούκας μπήκε νωρίς στο ματς για να μεγαλώσει τη διαφορά, ο Πρίντεζης έγραψε το 15-4 στο 8’ και όλα πήγαιναν καλά για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα την ώρα που ο Βούτσεβιτς δεν έβρισκε τρόπους για να σκοράρει.

Τα πρώτα τρίποντα της Εθνικής ήρθαν στις αρχές του δεύτερου δεκαλέπτου, δύο μάλιστα από τον Πρίντεζη που εκτόξευσε τη διαφορά πριν ο Παπαγιάννης κάνει το 33-13 στο 16' και απογοητεύσει ακόμη περισσότερο τους αντιπάλους του. Η ροή της αναμέτρησης βοήθησε τον Σκουρτόπουλο να μοιράσει τον χρόνο στους παίκτες του, να δοκιμάσει σχήμα με τον Γιάννη στο τρία και τον Πρίντεζη στο τέσσερα, να δώσει στον Θανάση αρκετό για να βοηθήσει με την ενέργειά του και κάπως έτσι το 42-16 του ημιχρόνου έμοιαζε να έχει κρίνει το ματς από πολύ νωρίς.

Με την αρχική πεντάδα στο παρκέ, η Ελλάδα συνέχισε να είναι αποτελεσματική στην άμυνα στο τρίτο δεκάλεπτο, κράτησε τη διαφορά ψηλά και με τον Γιάννη να κάνει τα πάντα, δεν αντιμετώπισε προβλήματα. Το μπλοκ του Greek Freak στον Βούτσεβιτς τράνταξε το Ναντζίνγκ Τζιμνάσιουμ, οι Μαυροβούνιοι έδειξαν να έχουν ακόμη… ζωή όταν μείωσαν στο 51-31, σημείο στο οποίο ήρθαν και οι πρώτες έντονες φωνές ανάμεσα στους Έλληνες διεθνείς. Ήταν μια στιγμή που έδειξε ακόμη περισσότερο πόσο πιστεύουν στις δυνατότητές τους και πόσο σοβαροί έχουν ταξιδέψει στην Κίνα. Ακολούθησε timeout του Σκουρτόπουλου και ένα νέο καλό διάστημα της Εθνικής με τον Σλούκα να φτιάχνει, να σκοράρει και να κάνει τη διαφορά.

Το 63-38 της τρίτης δεν άφηνε στους Μαυροβούνιους περιθώρια αισιοδοξίας, το κάρφωμα του Πρίντεζη στον αιφνιδιασμό για το 67-40 στο 32' ουσιαστικά έδιωξε οποιοδήποτε ενδιαφέρον υπήρχε και οι δύο προπονητές άρχισαν να δοκιμάζουν ακόμη περισσότερα πρόσωπα, ακόμη περισσότερες καταστάσεις για τη συνέχεια του τουρνουά. Ο Λαρεντζάκης πήρε χρόνο και έδωσε σκορ, ο Παπαγιάννης τελείωσε φάσεις κοντά στο καλάθι με δυναμισμό και το μυαλό όλων βρισκόταν πρόωρα στη Βραζιλία, μια ομάδα πολύ διαφορετική, πολύ πιο επιθετική, με απλά λόγια πολύ καλύτερη από το αξιόμαχο Μαυροβούνιο που όμως δεν είτε βάθος για να αποφορτίσει τον μεγάλο του αστέρα από την άμυνα της Ελλάδας.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Γέμισε το κλειστό της Ναντζίνγκ, το Ναντζίνγκ Τζιμνάσιουμ. Αρκετή ώρα πριν από το τζάμπολ, μάλιστα, υπήρχαν χιλιάδες φίλαθλοι στις εξέδρες για να δουν από κοντά τον MVP του ΝΒΑ, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βάσκεζ, Μπαρτέλ-Μάινα, Ζάστσουκ

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 17-9, 42-16, 63-38, 85-60.

ΕΛΛΑΔΑ (Σκουρτόπουλος): Αντετοκούνμπο Γ. 10 (4/7 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 2/2 βολές, 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 λάθη, 2 κλεψίματα, 1 τάπα σε 16'00''), Αντετοκούνμπο Θ. 8 (1), Μπουρούσης 12 (2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Καλάθης 5 (2/7 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 1/2 βολές, 7 ασίστ), Λαρεντζάκης 7 (1), Μάντζαρης 2 (5 ασίστ), Παπαγιάννης 15 (7/8 δίποντα, 1/1 βολή, 9 ριμπάουντ, 2 τάπες), Παπανικολάου 2, Παπαπέτρου 4, Πρίντεζης 16 (3/4 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 4/4 βολές), Σλούκας 4, Βασιλόπουλος.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ (Μίτροβιτς): Μπιέλιτσα 9 (1), Ντούμπλιεβιτς 5 (1/5 σουτ, 3/4 βολές, 5 ριμπάουντ), Ιβάνοβιτς 9 (1 τρίποντο, 3/10 σουτ, 5 ασίστ), Νίνταμ 5 (1/5 τρίποντα), Πόποβιτς Α., Πόποβιτς Π. 11 (1), Ράντοντσιτς, Ράντοβιτς 2, Σέχοβιτς Σουάντ 3 (1/4 τρίποντα), Σέχοβιτς Σεάντ 2, Τοντόροβιτς 2, Βούτσεβιτς 12 (6/14 σουτ).

Τα ομαδικά στατιστικά της Ελλάδας: 27/41 δίποντα, 6/17 τρίποντα, 13/15 βολές, 42 ριμπάουντ (34+8), 23 ασίστ, 15 λάθη, 9 κλεψίματα, 7 τάπες.

Τα ομαδικά στατιστικά του Μαυροβουνίου: 18/48 δίποντα, 5/19 τρίποντα, 9/13 βολές, 30 ριμπάουντ (18+12), 13 ασίστ, 12 λάθη, 8 κλεψίματα, 2 τάπες.

Ο επόμενος αγώνας των δύο ομάδων: Η Ελλάδα θα παίξει με τη Βραζιλία (3/9 στις 15:00 ώρα Ελλάδας), ενώ το Μαυροβούνιο θα παλέψει με τη Νέα Ζηλανδία σε έναν πρόωρο τελικό επιβίωσης για τις δύο ομάδες (3/9 στις 11:00 ώρα Ελλάδας).

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ