FIBA WORLD CUP

Ελλάδα - Δομινικανή Δημοκρατία 87-75: Μάθημα γι' αυτά που θα ακολουθήσουν

Ελλάδα - Δομινικανή Δημοκρατία 87-75: Μάθημα γι' αυτά που θα ακολουθήσουν

Σε ένα πολύ δυναμικό φιλικό προετοιμασίας, η Ελλάδα νίκησε τη Δομινικανή Δημοκρατία στον ημιτελικό του τουρνουά της Σουτσόου με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να... απολαμβάνει το "ξύλο" των αντιπάλων του.

Στο προτελευταίο της φιλικό πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο , η Ελλάδα βρήκε απέναντί της έναν αντίπαλο περιορισμένων δυνατοτήτων. Έναν αντίπαλο κοντό, αλλά σκληρό. Η Δομινικανή Δημοκρατία δεν έχει μαζί της ούτε τον Αλ Χόρφορντ, ούτε τον Καρλ-Άντονι Τάουνς, ούτε καν τον Τζέιμς Φελντέιν, αντιμετώπισε όμως με σοβαρότητα την αναμέτρηση στον ημιτελικό του τουρνουά της Σουτσόου, εκνεύρισε τους παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου και τους προετοίμασε γι' αυτά που θα συναντήσουν αρχικά στη Ναντζίνγκ και εν συνεχεία στη Σεντζέν.

Το τελικό 87-75 ελάχιστη σημασία έχει, όπως μικρή σημασία έχει και η συμμετοχή της Ελλάδας στον τελικό αυτού του τουρνουά που δεν έχει μεγαθήρια. Ίσως και να μη χρειάζονταν τέτοιοι αντίπαλοι σε αυτή τη φάση της προετοιμασίας. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είδε τους Δομινικανούς να τον τραβούν σε όλο το ματς, ανταπεξήλθε όμως στην πρόκληση και ήταν για ακόμα μια φορά ο κορυφαίος του παρκέ. Αυτό θα συμβαίνει σε κάθε αγώνα της Εθνικής, που αυτή τη φορά δεν είχε στη δωδεκάδα της τον άρρωστο (φαρυγγίτιδα) Αντώνη Κόνιαρη την ώρα που ο Κώστας Σλούκας ετοιμάζεται να μπει στο αεροπλάνο με προορισμό την Κίνα.

Την Τρίτη (26/8) στις 14:30 η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει στον τελικό του τουρνουά της Σουτσόου τη Βενεζουέλα.

O MVP

Δεν μπορεί να δυσκολευθεί από ομάδες του επιπέδου της Δομινικανής Δημοκρατίας ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που κυριάρχησε σε όσα διαστήματα πίεσε τον εαυτό του. Αυτή τη φορά δεν έπαιξε στα όρια, θα λέγαμε ότι απλά "χάιδεψε το γκάζι" χωρίς υπερβολές, ακόμη κι έτσι όμως έμοιαζε να αντιμετωπίζει εφήβους. Του άρεσε η σκληράδα των Δομινικανών, έβαλε τις βολές, έκοψε σουτ, έβγαλε "μαγικές" ασίστ, ήταν απολαυστικός. Σε 22:38 είχε 26 πόντους από 7/8 δίποντα και 12/14 βολές από 11 κερδισμένα φάουλ.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Με 14 πόντους από 5/5 δίποντα και 4/4 βολές έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ωστόσο οι 24+24 που δέχθηκε η Ελλάδα στις δύο πρώτες περιόδους της αναμέτρησης, ήταν ένα στοιχείο που προβλημάτισε. Πολύ καλή επίδοση τα 7/12 τρίποντα της Εθνικής, ακόμη καλύτερη το 90% στις βολές (18/20), σίγουρα όμως τα 13 κλεψίματα των Δομινικανών είναι ένας αριθμός που τραβάει το μάτι. Όπως και το μόλις 38% που είχαν στο δίποντο, δείγμα του μεγέθους της Ελλάδας στη ρακέτα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με τους Καλάθη, Παπανικολάου, Βασιλόπουλο, Γ. Αντετοκούνμπο, Μπουρούση στην πεντάδα της, η Ελλάδα βρήκε για ακόμα μία φορά κλειστούς χώρους στη ρακέτα. Ο Greek Freak δεν είχε πρόβλημα να τελειώσει φάσεις κοντά στο καλάθι, ο Βασιλόπουλος κι ο Καλάθης ισοφάρισαν στο 13-13 στο τέταρτο λεπτό (!), οι άμυνες δεν ήταν αποτελεσματικές και το timeout του Σκουρτόπουλου στο 6' άλλαξε την εικόνα του αγώνα. Η Ελλάδα απάντησε με σερί 9-0 για να περάσει μπροστά με 22-18, με το δεκάλεπτο να κλείνει με μια μικρή ένταση ανάμεσα στον Αντετοκούνμπο και τον Ρόχας που έδωσε περισσότερο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση. Η αρχική πεντάδα έβγαλε όλη την περίοδο, με τον Καλάθη να μένει έως το 13' στο παρκέ και τους Λαρεντζάκη - Πρίντεζη να ηγούνται της second unit για το 39-33 στο 15'. Παπαπέτρου και Παπαγιάννης προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν το μέγεθος και τη δύναμή τους, όμως ένα μικρό 5-0 των Δομινικανών έκλεισε το πρώτο μέρος στο 48-47.

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τον Θανάση στη θέση τρία και τον Γιάννη να βλέπει δυο και τρεις παίκτες πάνω του, να τον τραβούν από τα χέρια, από τη φανέλα, από παντού. " Τι θα γίνει;;;" αναρωτιόταν ο ηγέτης της Εθνικής, με τους διαιτητές να προσπαθούν να... ηρεμήσουν τους Δομινικανούς που ήταν πάντως ανταγωνιστικοί και βοήθησαν την Ελλάδα να καταλάβει τι θα συναντήσει στη Ναντζίνγκ. Η αλήθεια είναι ότι δεν διεκδίκησαν πάντως και τη νίκη, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να κρατά τη διαφορά σε ασφαλή επίπεδα στην τέταρτη περίοδο, να σκοράρει, να δημιουργεί, να κόβει σουτ και με απλά λόγια να κυριαρχεί και στις δύο άκρες του παρκέ την ώρα που οι αντίπαλοί συνέχιζαν να τον χτυπούν σε κάθε μέρος του κορμιού του. Δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο...

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Γέμισε ξανά το κλειστό της Σουτσόου, που απόλαυσε άλλο ένα σόου του MVP του ΝΒΑ, γκρίνιαξε για το σκληρό παιχνίδι των Δομινικανών και γενικά χειροκρότησε κάθε όμορφη φάση από το σαραντάλεπτο των δύο ομάδων.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 24-21, 48-47, 66-61, 87-75

ΕΛΛΑΔΑ (Σκουρτόπουλος): Λαρεντζάκης 5 (1), Καλάθης 7 (1/1 τρίποντο, 5 ασίστ), Μπουρούσης 2, Παπαγιάννης 12 (5/5 δίποντα), Πρίντεζης 11 (4/6 δίποντα, 1/1 τρίποντο), Παπανικολάου 3 (1/1 τρίποντο), Μάντζαρης 6 (2/2), Παπαπέτρου 10 (5/6 δίποντα, 5 ριμπάουντ), Γ. Αντετοκούνμπο 26 (7/8 δίποντα, 12/14 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 μπλοκ), Θ. Αντετοκούνμπο 2

ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Γκαρσία): Πένα 3 (1), Μεντόζα 13 (3/8 τρίποντα), Λιζ 13 (2), Ρόχας 16 (5/8 δίποντα, 2/3 τρίποντα), Σουέρο 2, Ντε Λεόν 2, Βάργκας 2, Ραμόν 3 (1), Σολάνο 5 (1), Ρόμπερτς 7, Γκαρσία 3, Μοντέρο 6 (1)

Τα ομαδικά στατιστικά της Ελλάδας: 24/37 δίποντα, 7/12 τρίποντα, 18/20 βολές, 32 ριμπάουντ (30 αμυντικά - 2 επιθετικά), 19 ασίστ, 5 κλεψίματα, 5 μπλοκ, 19 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά της Δομινικανής Δημοκρατία: 15/39 δίποντα, 12/32 τρίποντα, 9/11 βολές, 25 ριμπάουντ (15 αμυντικά - 10 επιθετικά), 17 ασίστ, 13 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 13 λάθη

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ