ΙΤΑΛΙΑ

Ο Τζεντίλε στον δρόμο της εξιλέωσης

Ο Τζεντίλε στον δρόμο της εξιλέωσης

Ο Αλεσάντρο Τζεντίλε έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά στη Lega Basket, θυμίζοντας τον προ διετίας εαυτό του. Δεν το λένε μόνο οι αριθμοί, αλλά κι ο προπονητής του στη Βίρτους Μπολόνια, Αλεσάντρο Ραμάλι, που μίλησε επ' αυτού στο Sport24.gr.

Η περσινή σεζόν δεν ήταν απλά κακή για τον Αλεσάντρο Τζεντίλε. Ήταν κάτι πολύ χειρότερο, αφού είδε τις "μετοχές" του να κάνουν limit down ξανά και ξανά, σε σημείο να βρίσκεται στον "αέρα' το καλοκαίρι. Η λάμψη του αρχηγού της Αρμάνι Μιλάνο ξεθώριασε επικίνδυνα, το πέρασμα από τον Παναθηναϊκό Superfoods ήταν βραχύβιο και με απογοητευτικά αποτελέσματα, ενώ κι η θητεία του στη Χαπόελ Ιερουσαλήμ ολοκληρώθηκε άδοξα. Μέσα σε όλα, είπε το τελευταίο "αντίο" στον παππού του, για να κλειστεί ακόμη περισσότερο στον εαυτό του.

Προφανώς δεν τέθηκε θέμα παρουσίας του στο Eurobasket, μετά απ' όσα (δεν) έκανε με τρεις διαφορετικές ομάδες μέσα σε οκτώ μήνες, με τον Έτορε Μεσίνα να ανακοινώνει γρήγορα την απουσία του από την προετοιμασία της Ιταλίας και τον ίδιο να εκλαμβάνει το συγκεκριμένο γεγονός ως μια ευκαιρία να δουλέψει σε ατομικό επίπεδο ώστε να επιστρέψει δριμύτερος.

Η Αρμάνι Μιλάνο κατάφερε να ξεφορτωθεί τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του (που θα του απέφερε κάτι παραπάνω από 1.500.000 ευρώ), με τον 25χρονο γκαρντ/φόργουορντ να ψηφίζει... ασφάλεια για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Η Βίρτους Μπολόνια "άνοιξε την αγκαλιά" της για εκείνον, ποντάροντας στη διάθεσή του για επιστροφή στην ελίτ αλλά -πάνω απ' όλα- στην παρουσία του αδερφού του, Στέφανο, στην ομάδα.

Ο "γάμος" δεν άργησε να έρθει, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά. Αίφνης, ο Αλεσάντρο Τζεντίλε δεν θυμίζει πια βετεράνο, αλλά... κανονικό παίκτη. Κι όχι απλά αυτό, αλλά ηγέτη. Μετά από τρεις αγώνες στη Lega Basket έχει 19.7 πόντους (με 57.1% στα δίποντα, 14.3% στα τρίποντα και 50% στις βολές), 8 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 1 τάπα ανά 31 λεπτά συμμετοχής. Μαζί του, η Βίρτους Μπολόνια έχει κάνει δύο νίκες, δείχνοντας πως επέστρεψε. Για τα καλά. Η επιστροφή του στις κλήσεις της "σκουάντρα ατζούρα" το αποτυπώνει ανάγλυφα.

Ο νυν προπονητής του, Αλεσάντρο Ραμάλι, μίλησε στο Sport24.gr για τη διαδικασία επανένταξης του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού Superfoods σε λογική πρωταθλητισμού. Εξήγησε πως όλα είναι θέμα επιθυμίας, ενώ τόνισε πως αδιαφόρησε για όσα ακούστηκαν πέρσι για τη συμπεριφορά του 25χρονου γκαρντ/φόργουορντ αφού " προτιμώ να έχω ιδία άποψη για κάθε τι".

Ο Τζεντίλε στον δρόμο της εξιλέωσης

δέχθηκε πολύ μεγάλη πίεση ο Αλεσάντρο. Ξέρεις τι θέλω να πω με αυτό; Στην καριέρα ενός αθλητή όλα μπορούν να συμβούν. Να κάνει μια κακή χρονιά, να ξεφύγει λίγο από αυτό που έχει ο κόσμος στο μυαλό του. Είναι κάτι φυσιολογικό, κι η ζωή άλλωστε έτσι είναι. Κάποιες στιγμές είναι δύσκολες. Το πιο σημαντικό όμως είναι να βρίσκεις τη δύναμη να επιστρέψεις, κι εγώ θεωρώ πως ο Αλεσάντρο την έχει".

Τι εννοούσε με αυτό; " Είναι πολύ σημαντικό ότι έχει μεγάλο κίνητρο και δίψα για να ξαναγίνει αυτό που ήταν", απάντησε πριν σταθεί στη συνάντηση που είχε με τον ίδιο στη διάρκεια του καλοκαιριού: " Όταν μιλήσαμε για πρώτη φορά, κατάλαβα αυτό ακριβώς: ότι έχει τρομερό κίνητρο και επιθυμία. Ήθελε να πάει σε μια ομάδα που θα του δίνει τη δυνατότητα να είναι ήρεμος και να νιώθει οικεία. Λόγω και της παρουσίας του αδερφού του εδώ, η Βίρτους Μπολόνια τού έδινε αυτή τη δυνατότητα", και συνέχισε:

" Τον βλέπω καθημερινά να δουλεύει με μεγάλη προσήλωση και ηρεμία. Έχει την ικανότητα, δε, να μεταφέρει στο παρκέ αυτά τα στοιχεία, να δείχνει πόσο θέλει να βοηθήσει την ομάδα με το παιχνίδι του. Είναι πολύ δεκτικός σε κάθε τι του ζητάει η ομάδα και αυτό μεταφράζεται σε έξτρα αυτοπεποίθηση, που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά του. Είμαι της άποψης πως όταν έχεις διάθεση για να προσφέρεις, μπορείς να τα καταφέρεις".

Αγωνιστικά, ο 25χρονος γκαρντ/φόργουορντ έχει καταφέρει και με το παραπάνω να μετατρέψει σε (καλούς) αριθμούς την εμπιστοσύνη με την οποία τον έχουν αντιμετωπίσει όλοι στη Μπολόνια, με τον Αλεσάντριο Ραμάλι να εξηγεί πως " αν ο ίδιος πιστεύει στην αλλαγή, θα τα καταφέρει. Παλεύει καθημερινά να ανακάμψει, το δείχνει με την εικόνα του στο γήπεδο, σε προπονήσεις και αγώνες. Δεν ήρθε εδώ απλά για να παίξει, αλλά για να πετύχει. Είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης για την ομάδα, από την άποψη πως μπορεί να αμυνθεί σε όλες τις θέσεις και να έχει πολλούς διαφορετικούς ρόλους στην επίθεση. Προσφέρει στο σκοράρισμα, στην άμυνα, στα ριμπάουντ. Μιλάμε για τον καλύτερο παίκτη της Lega Basket στο transition".

Αλήθεια, πριν πάρει την απόφαση να "ανάψει" το πράσινο φως για την απόκτησή του, δεν θορυβήθηκε από την περιρρέουσα περσινή ατμόσφαιρα για τον χαρακτήρα και την εκτός παρκέ συμπεριφορά του; " Άκουσέ με, προσπαθώ να κρίνω τους ανθρώπους ο ίδιος. Δεν χρειάζομαι την άποψη άλλων, για να διαμορφώσω εικόνα για τον χαρακτήρα κάποιου. Δεν με ενδιαφέρει τι λεγόταν ή τι ακουγόταν πέρσι. Από την στιγμή που μίλησα ο ίδιος μαζί του, πήρα τις απαντήσεις που ήθελα. Η προσωπική μου άποψη για τον Αλεσάντρο είναι καλή", απάντησε για να επιτείνει τη σημασία των λεγομένων του με μία ακόμη ατάκα: " Κάποιες φορές δεν είναι σημαντικό το παρελθόν, αλλά το παρόν και το μέλλον. Μιλάμε για ένα παιδί που κοιτάζει μπροστά, τον ενδιαφέρει το πως θα "ξαναχτίσει" το παρόν και το μέλλον του".

Ο Τζεντίλε στον δρόμο της εξιλέωσης

Αντιλαμβάνεται πως ο ενθουσιασμός και τα σχόλια για την... επιστροφή του Αλεσάντρο Τζεντίλε είναι ήδη πολλά; Ο Αλεσάντρο Ραμάλι δεν κοιτάζει αυτά, ούτε δίνει σημασία σε ό,τι ακούγεται για την "αναγέννηση" του "Μεγαλέξανδρου" της γειτονικής χώρας. " Μετά από τρεις αγωνιστικές δεν μπορεί κάποιος να πει ότι... είναι πάλι εδώ. Είναι πολύ γρήγορο και άδικο, αν θες την άποψή μου. Ο Αλεσάντρο δουλεύει καθημερινά, θα το ξαναπώ όσες φορές χρειαστεί. Και δουλεύει όχι για να κάνει κάτι σήμερα, αλλά για να επιστρέψει συνολικά εκεί που του αξίζει να βρίσκεται. Γι αυτόν τον λόγο, δεν βιάζεται. Ξέρει ότι το μονοπάτι που έχει μπροστά του είναι μακρύ, αλλά έχει τη διάθεση να δουλέψει για να πετύχει αυτό που θέλει. Αυτό είναι το μυστικό, να ξέρεις. Η επιμονή και η υπομονή. Όταν κυνηγάς κάτι με πάθος, μπορεί να σου γίνει ψύχωση και να βγεις εκτός δρόμου. Γι αυτό θέλει ηρεμία και υπομονή. Ο Αλεσάντρο έχει και τα δύο".

Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με τον τρόπο που παίζει ο 25χρονος γκαρντ/φόργουορντ, αν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με αυτό που είδαμε στο δίμηνο που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού Superfoods. " Κάθε παίκτης έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Ο Αλεσάντρο προσπαθεί να βελτιώσει τις αδυναμίες του, ξέρει ότι δεν είναι σουτέρ, αλλά είναι ένα παιδί που μπορεί να βάλει την μπάλα στο καλάθι χάρη στην ικανότητα που έχει στην προσωπική φάση. Το βασικότερο όλων είναι ότι έχει αυτοπεποίθηση, που φαίνεται στον τρόπο που πατάει στο παρκέ", σχολίασε πριν μπει ο επίλογος αναφορικά με το αν η δική του αναγέννηση μπορεί να συνδυαστεί με αυτή της Βίρτους Μπολόνια, ήτοι με επιστροφή στους τελικούς της Lega Basket:

(γελάει) " Δεν ξέρω τι να σου πω γι αυτό, είναι πολύ μακριά. Το ατομικό ταλέντο δεν μπορεί από μόνο του να καθορίσει την πορεία μιας ομάδας, γιατί σημασία έχει τι κάνει το σύνολο, όχι ο ένας. Αν συνεχίσει πάντως σε αυτούς τους ρυθμούς ο Αλεσάντρο, θεωρώ ότι θα είναι ένα πολύ μεγάλο "συν" για την ομάδα μας".

Κι αν σας κάνει εντύπωση το γεγονός πως ανέφερε ξανά και ξανά τη σημασία της ομάδας, μην ξεχνάτε πως το καλοκαίρι οι "μελανόλευκοι" απέκτησαν -πέραν του Αλεσάντρο Τζεντίλε- τους Όλιβερ Λαφαγιέτ, Πιέτρο Αραντόρι και Μάρκους Σλότερ, στην προσπάθειά τους να δηλώσουν πως είναι πάλι "εδώ" στη Lega Basket.

Photo Credits: Virtus Bologna

TAGS ΙΤΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ