ΜΠΑΣΚΕΤ

Τίο Μαλεντόν: Το νέο αστέρι των Γάλλων

Τίο Μαλεντόν: Το νέο αστέρι των Γάλλων

Στον αγώνα της Βιλερμπάν με την Βαλένθια, στην βασική πεντάδα της γαλλικής ομάδας βρισκόταν ένα 17χρονο παιδί, ο Τίο Μαλεντόν. Αυτό το παιδί όμως τυχαίνει να είναι ο καλύτερος γκαρντ στην ηλικία του στην Ευρώπη.

Πέρασε στα ψιλά, κυρίως επειδή λίγοι το πρόσεξαν. Δεν θα έπρεπε όμως: Στην πρεμιέρα του EuroCup, η Βιλερμπάν παρατάχθηκε κόντρα στην Βαλένθια στην Ισπανία έχοντας στην βασική της πεντάδα έναν 17χρονο, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα έχοντας 8 πόντους και 2 ασίστ σε 17 λεπτά. Το όνομά του; Τίο Μαλεντόν. Σε πολλούς αυτό το όνομα δεν λέει κάτι. Σε όσους παρακολουθούν όμως τις μικρές ηλικίες λέει πάρα πολλά.

Ο Μαλεντόν γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 2001. Είναι ένας γκαρντ με ύψος 1.92 μέτρα και άνοιγμα χεριών 2.04 μέτρα. Βασικά, δεν είναι ακόμα ένας γκαρντ. Κατά πολλούς, μαζί με τον συμπατριώτη του Κίλιαν Χέις (17 χρονών, 1.95 μέτρα) είναι οι δύο καλύτεροι ποίντ γκαρντ στην ηλικία τους στην Ευρώπη και υποψήφιοι για να είναι λότερι πικ στο ΝΒΑ Draft του 2020.

Ο Μαλεντόν πάντως δεν είναι το συνηθισμένο NBA prospect που έχει κάποιος στο μυαλό του. Δεν είναι σούπερ αθλητικός, ούτε σπουδαίος σουτέρ. Για κάποιο λόγο όμως αυτό μοιάζει να μην έχει καμία σημασία όταν βρίσκεται στο παρκέ, κυρίως επειδή μπορεί σε έναν βαθμό να κάνει... τα πάντα.

ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ, ΑΛΛΑ ΝΤΡΟΠΑΛΟ, ΤΑΛΕΝΤΟ

Ο Μαλεντόν είναι ένας αθλητής πάνω από το μέσο όρο, ο οποίος τρέχει εξαιρετικά το γήπεδο. Μπορεί να μην έχει εκρηκτικό πρώτο βήμα, αλλά αυτό είναι αρκετά γρήγορο για να ξεμαρκάρεται. Δείχνει να αποφεύγει την επαφή, αλλά παρόλα αυτά βρίσκεται συχνά στο “ζωγραφιστό”. Δεν είναι σουτέρ, αλλά δεν γίνεται να τον αφήσει κάποιος ελεύθερο στην περιφέρεια γιατί θα το πληρώσει. Πάνω από όλα όμως, τον τελευταίο χρόνο έχει καταφέρει να τιθασεύσει το ένστικτό του και να μεταβληθεί από κόμπο γκαρντ σε “καθαρό” πόιντ γκαρντ.

Ο Μαλεντόν δεν κάνει ποτέ κάτι περιττό. Παίζει το παιχνίδι στον δικό του ρυθμό. Ξέρει πότε να ανεβάσει και πότε να μειώσει το τέμπο. Είναι ήδη ένας εξαιρετικός πασέρ και πολύ καλός σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ. Την ίδια στιγμή, είναι... μαμούνι στην άμυνα, αφού χάρη στα μακριά του χέρια και τα καλά του πλάγια βήματα μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικός. Δεν είναι τέλειος βέβαια.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Μαλεντόν είναι ότι... δεν μιλάει. Ακόμα και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του έχει αποκαλέσει τον εαυτό του ντροπαλό. Ακόμα και στις μικρές εθνικές ομάδες της Γαλλίας έκανε ένα βήμα πίσω για χάρη των συνομήλικων Χέις και Μάλκολμ Καζαλόν (17 χρονών, 1.98 μέτρα, το άλλο μεγάλο ταλέντο των Γάλλων), οι οποίοι έχουν πιο δυναμική προσωπικότητα. Την ίδια στιγμή, το σουτ του δεν είναι σταθερό και ενίοτε χάνει την συγκέντρωσή του. Δεν παύει βέβαια να είναι απλώς 17 χρονών, οπότε αυτή η απώλεια συγκέντρωσης είναι λογική.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μαλεντόν δεν έχει πάντα την προσοχή που θα περίμενε να έχει κάποιος με το ταλέντο του, κυρίως επειδή δεν μιλάει πολύ. Το γεγονός ωστόσο ότι έγινε ο πρώτος από την μαγική τριάδα των Χέις/Μαλεντόν/Καζαλόν που παίρνει σημαντικό χρόνο συμμετοχής σε επίπεδο ανδρών (αγωνίζεται κατά μέσο όρο 16.5 λεπτά και στο γαλλικό πρωτάθλημα) μάλλον μιλάει από μόνο του. Το πώς θα εξελιχθεί τελικά δεν μπορεί να το ξέρει κάποιος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνει ένας εξαιρετικός παίκτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ