ΓΑΛΛΙΑ

Σεμάζι Κρίστον, ο πόιντ γκαρντ που παρακολουθεί... η μισή Ευρώπη

Oklahoma City Thunder's Semaj Christon plays during the second half of an NBA basketball game against the Minnesota Timberwolves Tuesday, April 11, 2017, in Minneapolis. (AP Photo/Jim Mone)
Oklahoma City Thunder's Semaj Christon plays during the second half of an NBA basketball game against the Minnesota Timberwolves Tuesday, April 11, 2017, in Minneapolis. (AP Photo/Jim Mone) AP

Την ώρα που ο Μπριάντε Γουέμπερ διαλύει τα κοντέρ, στη Γαλλία υπάρχει ένας ακόμη εξαιρετικός γκαρντ που γράφει σπουδαία νούμερα και παρακολουθείται από ομάδες της EuroLeague. Το όνομά του, Σεμάζι Κρίστον.

Το όνομά του δεν λέει πολλά σε όσους δεν ασχολούνται με το ΝΒΑ, είναι όμως αρκετά γνώριμο στους φίλους των Θάντερ καθώς ο Σεμάζι Κρίστον έπαιξε με τη φανέλα της ομάδας της Οκλαχόμα Σίτι τη σεζόν 2016/17. Στα 27 του χρόνια ο ύψους 1μ.91 πόιντ γκαρντ έχει αφήσει το ΝΒΑ εδώ και μία διετία και φέτος κάνει μια σπουδαία χρονιά που τον έχει βάλει στο στόχαστρο αρκετών μεγάλων ομάδων της Ευρώπης και τουλάχιστον δύο της EuroLeague.

Γεννημένος στο Οχάιο, ο Κρίστον έπαιξε στο Πανεπιστήμιο Ζέιβιερ από το 2012 έως το 2014 αφού προηγουμένως έπαιξε στην Brewster Academy με τους ΤζαΚάρ Σάμπσον, Τι Τζέι Γουόρεν, Μιτς ΜακΓκάρι, παίκτες που είτε έπαιξαν, είτε συνεχίζουν να αγωνίζονται στο ΝΒΑ. Έγινε draft στο νούμερο 55 από τους Μαϊάμι Χιτ το 2014 και κατέληξε στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ μέσω των Σάρλοτ Χόρνετς. Έπαιξε στην G-League τη σεζόν 2014/15, συνέχισε στην Πέζαρο τη σεζόν 2015/16, γύρισε στους Θάντερ την περίοδο 2016/17 και την επόμενη βρέθηκε στην Κίνα για να φορέσει τη φανέλα των Γκουαντζόου Λονγκ-Λάιονς πριν συνεχίζει στο Πουέρτο Ρίκο (Σαντέρος ντε Αγουάδα) και το Ισραήλ. Εκεί έκανε πέρυσι εξαιρετική χρονιά με τη Χάποελ Μπερ Σεβά (18.8 πόντοι, 2.1 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1.6 κλεψίματα ανά 28.6 λεπτά συμμετοχής), φέτος όμως είναι ακόμη καλύτερος και πιο ώριμος από ποτέ.

Ο Κρίστον μετακόμισε στο γαλλικό πρωτάθλημα για να παίξει με τη Λιμόζ και στο EuroCup και μέχρι στιγμής δεν είναι απλά καλός, αλλά ένας εκ των 3-4 κορυφαίων της διοργάνωσης. Σε επτά αγώνες μετράει 17.6 πόντους από 48% στο δίποντο, 34% στο τρίποντο και 78% στις βολές, 2.4 ριμπάουντ, 8 ασίστ, ένα κλέψιμο και μόλις 2.3 λάθη ανά 33 λεπτά συμμετοχής. Αν, μάλιστα, δεν είχε 2/18 δίποντα στους αγώνες με Βενέτσια και Παρτίζαν, τα ποσοστά του θα ήταν εντυπωσιακά. Ανέκαμψε από αυτές τις δύο εμφανίσεις με 36 πόντους από 12/17 δίποντα, 2/7 τρίποντα και 6/7 βολές, πέντε ριμπάουντ και 19 ασίστ απέναντι στην Τόφας και την Ρίτας και συνεχίζει.

Στη γαλλική Λίγκα ο Κρίστον έχει 16.1 πόντους, 2.9 ριμπάουντ, 7.8 ασίστ και 1.4 κλεψίματα ανά 33.9 λεπτά σε οκτώ αγώνες και είναι μαζί με τον Μπριάντε Γουέμπερ (15.4 πόντοι, 4.1 ριμπάουντ, 6.8 ασίστ, 4 κλεψίματα ανά 34.1 λεπτά) οι δύο κοντοί που ξεχωρίζουν. Η Λιμόζ έχει ρεκόρ 3-5 στο πρωτάθλημα και 2-5 στο EuroCup σε όμιλο με τις Βενέτσια, Παρτίζαν, Τόφας, Ρίτας, Λοκομοτίβ Κουμπάν, όμως ο Κρίστον κάνει καταπληκτική δουλειά και δείχνει έτοιμος για ακόμη ένα βήμα προς τα εμπρός. Αν όλα εξελιχθούν φυσιολογικά, το καλοκαίρι του 2020 θα έχει επιλογές για να παίξει στη EuroLeague, καθώς υπάρχουν ήδη ομάδες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για εκείνον.

Γκαρντ με καλό μέγεθος, εξαιρετικό χαρακτήρα, έχει κίνητρο, σκοράρει από κάθε θέση του παρκέ, είναι ένας πολύ αξιόλογος δημιουργός που προσπαθεί να μην παίρνει μεγάλο ρίσκο, μπορεί να λειτουργήσει και στις δύο θέσεις των κοντών με την ίδια άνεση και μπαίνει στην πιο παραγωγική ηλικία του έτοιμος να καθιερωθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

TAGS ΓΑΛΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ