ΜΠΑΣΚΕΤ

We are the champions

We are the champions

Πέντε ομάδες συνέχισαν την ηγεμονία τους και τέσσερις νέες δυνάμεις ανέτειλαν στα εννέα “μεγάλα” πρωταθλήματα της Ευρώπης. Το Sport24.gr κάνει τον απολογισμό της σεζόν 2016-17.

Η ηγεμονία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, της Ζαλγκίρις, της Μπάμπεργκ, του Ερυθρού Αστέρα και της Φενέρμπαχτσε συνεχίστηκε και τη σεζόν 2016-17 σε VTB League, Λιθουανία, Γερμανία, Σερβία και Τουρκία αντίστοιχα. Αυτές οι πέντε ομάδες είχαν όλες μαζί απολογισμό 167-14 (ποσοστό νικών 92,2%) στα εγχώρια πρωταθλήματά τους, κατακτώντας για άλλη μία χρονιά -και εύκολα- τον τίτλο.

Στον αντίποδα, νέες δυνάμεις ανέτειλαν στα υπόλοιπα τέσσερα από τα εννέα πιο προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης (χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε την Ελλάδα) κατά τη σεζόν 2016-17. Από τη Σαλόν στη Γαλλία και τη Βαλένθια στην Ισπανία (που κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα), μέχρι τη Χάποελ Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ και τη Βενέτσια στην Ιταλία -η οποία είχε να γευτεί τίτλο από το 1943!

Διαβάστε αναλυτικά τι έγινε τη σεζόν 2016-17 στα εννέα “μεγάλα” ευρωπαϊκά πρωταθλήματα:

Γαλλία

We are the champions

Πέντε παιχνίδια χρειάστηκε η Σαλόν προκειμένου να κερδίσει τη σειρά των τελικών με τη Στρασμπούρ (με 3-2 νίκες) και να κατακτήσει το δεύτερο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Ο Γαλλοκαμερουνέζος γκαρντ Ζερεμί Ενζελί ήταν ο απρόσμενος ήρωας των τελικών, καθώς και αυτός που κέρδισε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη. Η Στρασμπούρ, από τη μεριά της, έφτασε για μία ακόμη φορά στην πηγή, νερό όμως δεν ήπιε. Η ομάδα του Βενσάν Κολέ έφτασε μέχρι τους τελικούς για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά (για πρώτη φορά είχε μειονέκτημα έδρας στη σειρά) και έχει πλέον 0/5. Η Ναντέρ κατέκτησε το Κύπελλο Γαλλίας, που πήρε μέσα στη χρονιά και το FIBA Europe Cup.

Γερμανία

We are the champions

Αν και δεν τερμάτισε πρώτη στην κανονική περίοδο, στα playoffs η Μπάμπεργκ απέδειξε ότι δεν έχει αντίπαλο στη Γερμανία. Αφού, λοιπόν, “σκούπισε” τη Μπάγερν στους ημιτελικούς, σκόρπισε με 3-0 και την Ολντενμπουργκ στους τελικούς , κερδίζοντας τη σειρά με 22 πόντους διαφορά κατά μέσο όρο και τον Φαμπιάν Κοζέρ να παίρνει το βραβείο του MVP. Αυτό ήταν το 9ο πρωτάθλημα στην ιστορία της Μπάμπεργκ (που είχε συνολικά 38-4 στη σεζόν), το τρίτο συνεχόμενο και το έβδομο την τελευταία οκταετία. Συν τοις άλλοις έκανε και το νταμπλ, αφού κατέκτησε και το Κύπελλο.

Ισπανία

We are the champions

Με τη συμπλήρωση 30 σεζόν στο ισπανικό πρωτάθλημα συνέπεσε ο πρώτος τίτλος στην ιστορία της Βαλένθια . Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνεθ κατάφερε να αποκλείσει στους “8” τη Μπαρτσελόνα (2-1), στους ημιτελικούς τη Μπασκόνια (3-1) και στους τελικούς να πάρει το πρωτάθλημα απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, πάλι με 3-1 νίκες και έχοντας το μειονέκτημα έδρας στη σειρά. Ο Μαυροβούνιος Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς ήταν ο MVP των τελικών, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το Copa Del Rey.

Ισραήλ

We are the champions

Για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ισραήλ η Χάποελ Ιερουσαλήμ, που επικράτησε με 83-76 της Μακάμπι Χάιφα (8ης στην κανονική περίοδο) στον τελικό των playoffs . Αξιο αναφοράς είναι ότι οι δύο καλύτερες ομάδες της κανονικής περιόδου (Χάποελ Χολόν και Χάποελ Εϊλάτ) αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο των playoffs. Το Κύπελλο κατέληξε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά στα χέρια της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ιταλία

We are the champions

Τον πρώτο τίτλο της έπειτα από 74 χρόνια κατέκτησε η ιστορική Βενέτσια του Μάικ Μπράμου, ένας σύλλογος που ιδρύθηκε το μακρινό 1872! Η ομάδα του Βάλτερ Ντε Ραφαέλε επιβλήθηκε στους τελικούς της Τρέντο με 4-2 νίκες (και τον Μέλβιν Ετζιμ να ανακηρύσσεται ο πολυτιμότερος παίκτης των τελικών) και ανέβασε το σύνολο των πρωταθλημάτων της στα τρία, μετά τα δύο που είχε κατακτήσει το 1942 και το 1943. Η Αρμάνι Μιλάνο κατέκτησε τους άλλους δύο τίτλους της χρονιάς στην Ιταλία, το Κύπελλο και το Supercup.

Λιθουανία

We are the champions

Η κυριαρχία της Ζαλγκίρις συνεχίστηκε για άλλη μία χρονιά στη Λιθουανία. Η ομάδα του Κάουνας επικράτησε με 4-1 νίκες στους τελικούς της Λιετκάμπελις και πανηγύρισε το έβδομο συνεχόμενο πρωτάθλημα και 15ο συνολικά στη Λιθουανία. Ο Εντγκάρας Ουλάνοβας ανακηρύχθηκε ο MVP των τελικών. Η Ζαλγκίρις ολοκλήρωσε τη σεζόν έχοντας συνολικό ρεκόρ 43-5, ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο Λιθουανίας, κάνοντας έτσι το πέμπτο νταμπλ της ιστορίας της. Μία λιθουανική ομάδα, η Βιτάουτας, κατέκτησε τη λίγκα της Βαλτικής, στην οποία λαμβάνουν μέρος ομάδας της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν. Στους τελικούς ηττήθηκε εντός έδρας στο πρώτο ματς από την Πιένο Ζβάιγκζντες με 88-85, αλλά κέρδισε το δεύτερο με 89-74.

Σερβία

We are the champions

Το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα κατέκτησε στη Σερβία ο Ερυθρός Αστέρας, που επιβλήθηκε εύκολα με 3-0 στους τελικούς της Ζελέζνικ , με τον Ογκνιεν Ντόμπριτς να κερδίζει το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη. Η ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς είχε συνολικό απολογισμό 18-1 στο σερβικό πρωτάθλημα και έκανε το Triple Crown μέσα στη σεζόν, αφού εκτός του πρωταθλήματος Σερβίας, κατέκτησε ακόμα το Κύπελλο και το πρωτάθλημα της Αδριατικής, όπου “σκούπισε” στους τελικούς την κροατική Τσεντεβίτα (3-0 νίκες), με MVP τον Τσαρλς Τζένκινς.

Τουρκία

We are the champions

Η Φενέρμπαχτσε ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στην Τουρκία τη σεζόν 2016-17, καθώς έκανε το repeat και κατέκτησε τον όγδοο τίτλο στην ιστορία της, τελειώνοντας μάλιστα τη σεζόν με 30 συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα και ρεκόρ 37-2! Σε περίπατο μετέτρεψε και τους (επεισοδιακούς) τελικούς η Φενέρ, η οποία “σκούπισε” με 4-0 τη Μπεσίκτας , με τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς να αναδεικνύεται ο πολυτιμότερος παίκτης της σειράς. Αυτός ήταν ο δεύτερος τίτλος της χρονιάς για την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η οποία κατέκτησε προηγουμένως και την EuroLeague. Το triple crown, πάντως, δεν το έκανε, αφού η Μπάνβιτ πήρε το Κύπελλο στην Τουρκία.

VTB League

We are the champions

Σε υπόθεση της ΤΣΣΚΑ εξελίχθηκε (και) η φετινή VTB League. Η ομάδα της Μόσχας έκλεισε πρώτη (με ρεκόρ 22-2) την κανονική περίοδο και δεν κοίταξε ποτέ πίσω της στα playoffs, καθώς “σκούπισε” κατά σειρά (με 3-0 νίκες) την Αστάνα, τη Λοκομοτίβ Κουμπάν και στους τελικούς τη Χίμκι , προσθέτοντας άλλον έναν τίτλο στην τροπαιοθήκη της, τον έκτο στη σειρά στη VTB League και τον όγδοο στα εννέα χρόνια που υφίσταται η λίγκα. Ο Νάντο Ντε Κολό ανακηρύχθηκε ο πολυτιμότερος παίκτης των playoffs.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ