ΜΠΑΣΚΕΤ

We are the champions (μέρος 2ο)

We are the champions (μέρος 2ο)

Από το Αζερμπαϊτζάν και την Αλβανία, μέχρι την Τσεχία και τη Φινλανδία, το Sport24.gr έκανε τον απολογισμό της σεζόν 2016-17 στα 36 “μικρά” πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Μετά τον απολογισμό στα εννέα πιο προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης , είναι η σειρά και των υπόλοιπων. Και είναι πολλά, 36 στον αριθμό! Τι έβγαλε ο απολογισμός; Στα 21 από αυτά υπήρξαν νέοι πρωταθλητές και στα 15 τα σκήπτρα παρέμειναν στις ομάδες που κατέκτησαν και τη σεζόν 2015-16 τον τίτλο.

Το μεγαλύτερο σερί πρωταθλημάτων ανήκει στη Νίμπουρκ, η οποία έφτασε αισίως τους 14 συνεχόμενους τίτλους στην Τσεχία (!), τρεις παραπάνω δηλαδή απ' όσους αριθμεί η Μπουντούτσνοστ στο Μαυροβούνιο. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι μόλις τρεις ομάδες αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες για πρώτη φορά στην ιστορία τους τη σεζόν 2016-17. Αυτές ήταν η NTD στο Αζερμπαϊτζάν, η Μπάσκο στη Μολδαβία και η Τραλί στην Ιρλανδία, στην παρθενική συμμετοχή της, μάλιστα, στο πρωτάθλημα!

Διαβάστε αναλυτικά τι έγινε στα 36 “μικρά” πρωταθλήματα ανά την Ευρώπη τη σεζόν 2016-17:

Αζερμπαϊτζάν

Η NTD κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς επικράτησε της 80-ies με 2-0 νίκες στους τελικούς. Η NTD είχε τερματίσει πρώτη και στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος με ρεκόρ 11-1. Ο Πόλαντ Χασάνοφ κατέκτησε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της σεζόν.

Αλβανία

Τα Τίρανα “σκούπισαν” τη Βλάζνια με 3-0 νίκες στους τελικούς και κατέκτησαν το πρωτάθλημα Αλβανίας για 16η φορά στην ιστορία τους και πρώτη από το 2012. Η ομάδα του Νίκολα Μιλάτοβιτς σάρωσε όλους τους τίτλους στην Αλβανία, καθώς νωρίτερα είχε κατακτήσει τόσο το Κύπελλο Αλβανίας, όσο και το Super Cup.

Αυστρία

Δεν κατάφερε να κάνει το repeat στην Αυστρία η Ομπερβαρτ, η ομάδα του Κρις Χουγκάζ. Η Κάπφενμπεργκ (3η στην κανονική περίοδο) έχασε το πρώτο παιχνίδι των τελικών αλλά κέρδισε τα επόμενα τέσσερα και με 4-1 νίκες κατέκτησε τον πέμπτο τίτλο της ιστορίας της και τον πρώτο από το 2004. Ο Σέρβος Μπόγκιτς Βουγιόσεβιτς αναδείχθηκε ο MVP των τελικών για την Κάπφενμπεργκ, η οποία κατέκτησε επίσης το Κύπελλο Αυστρίας και θα πάρει μέρος στο FIBA Europe Cup της σεζόν 2017-18.

Βέλγιο

We are the champions (μέρος 2ο)

Για 6η συνεχόμενη χρονιά ο τίτλος πήγε στα χέρια της Οστάνδης στο Βέλγιο. Η ομάδα του Ντάριο Γκριέγκια επικράτησε εύκολα των Βρυξελλών με 3-1 νίκες στους τελικούς και έκανε το νταμπλ, όπως συμβαίνει άλλωστε σταθερά την τελευταία πενταετία στο Βέλγιο. Ο 34χρονος Σέρβος πόιντ γκαρντ Ντούσαν Τζόρτζεβιτς κέρδισε το βραβείο του MVP των τελικών.

Βοσνία

Η Ιγκοκέα Αλεξάντροβατς επιβλήθηκε με 3-2 νίκες της Μπόσνα-Ρόγιαλ στους τελικούς του πρωταθλήματος και κατέκτησε τον πέμπτο συνεχόμενο τίτλο της στη Βοσνία. Στην Ιγκοκέα πήγε και το φετινό Κύπελλο, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Βουλγαρία

Το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημά της (και 26ο στην ιστορία της) πανηγύρισε η Λουκόιλ Ακαντέμικ. Η ομάδα της Σόφιας κατέβαλε στους τελικούς τη Μπερόε με 3-1 νίκες και πήρε παράλληλα και την εκδίκηση για την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου. Ο Ντάνι Γκίμπσον αναδείχθηκε ο πολυτιμότερος παίκτης. Η Μπερόε, από τη μεριά της, πέρα από το Κύπελλο Βουλγαρίας κατέκτησε και τη βαλκανική λίγκα (όπου πήραν μέρος 10 ομάδες από τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο και την Αλβανία), επικρατώντας στους τελικούς με 2-0 νίκες της Κουμάνοβο από τη FYROM.

Γεωργία

Περίπατο έκανε η Ντιναμό Τιφλίδας στους τελικούς του πρωταθλήματος Γεωργίας, καθώς “σκούπισε” με 3-0 την Κουτάισι (με συνολική διαφορά 47 πόντων) και κατέκτησε τον πέμπτο τίτλο της ιστορίας της και τον πρώτο από το 2014. Η Κουτάισι, από την άλλη, δεν κατόρθωσε να κάνει το repeat και αρκέστηκε στην κατάκτηση του Κυπέλλου.

Δανία

Έπειτα από διετές διάλειμμα το πρωτάθλημα της Δανίας επέστρεψε πάλι στις “αρκούδες” του Μπάκεν. Οι Μπάκεν Μπερς νίκησαν με 4-1 στους τελικούς την (κυπελλούχο και κάτοχο του τίτλου τα τελευταία δύο χρόνια) Χόρσενς και στέφθηκαν πρωταθλητές για 15η φορά στην ιστορία τους. Ο Ντεβόν Ακουν-Πάρσελ από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο αναδείχθηκε ο MVP των τελικών.

Ελβετία

Το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας της (και πρώτο από το 2005) κατέκτησε η Μοντέι, η οποία νίκησε με 4-2 στους τελικούς τους Λάιονς της Γενεύης. Τα “λιοντάρια” ήταν η ομάδα-έκπληξη των playoffs, καθώς πέταξαν νοκ άουτ στους ημιτελικούς τη Φριμπούρ, κάτοχο του τίτλου και πρώτη στην κανονική περίοδο.

Εσθονία

Με “σκούπα” (4-0) κατέκτησε το πρωτάθλημα η Κάλεβ/Κράμο απέναντι στη Ράπλα, κάνοντας το νταμπλ στην Εσθονία. Αυτός ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος τίτλος και ο ένατος συνολικά για την Κάλεβ/Κράμο. Ο 35χρονος Μπράνκο Μίρκοβιτς ανακηρύχθηκε ο πολυτιμότερος παίκτης των τελικών.

Ηνωμένο Βασίλειο

We are the champions (μέρος 2ο)

Ένα χρόνο μετά την ποδοσφαιρική Λέστερ ήταν η σειρά της μπασκετικής ομάδας να στεφθεί πρωταθλήτρια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Ράιντερς συνέτριψαν στον τελικό τη Νιούκαστλ 84-63, παίρνοντας παράλληλα και τη ρεβάνς για την απώλεια του τίτλου το 2016. Το φετινό ήταν το τρίτο συνολικά πρωτάθλημα της Λέστερ, η οποία κατέκτησε επίσης και το τρίτο σερί κύπελλο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ιρλανδία

Σε μία ελεύθερη βολή λίγο πριν από τη λήξη του τελικού κρίθηκε το πρωτάθλημα στην Ιρλανδία, όπου η Τραλί νίκησε την Τέμπλιογκ 74-73 και πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου στην πρώτη κιόλας συμμετοχή της στη λίγκα!

Ισλανδία

Έστω και στον πέμπτο αγώνα η KR κατάφερε να καταβάλει τη Γκρίνταβικ και να κατακτήσει το πρωτάθλημα με 3-2 νίκες στην Ισλανδία, το τέταρτο συνεχόμενο και το 16ο συνολικά στην ιστορία της. Παράλληλα έκανε και το νταμπλ, αφού κατέκτησε επίσης και το Κύπελλο Ισλανδίας.

Κόσοβο

Στη Σιγκάλ Πρίστινα πήγε και ο φετινός τίτλος στο Κόσοβο. Η ομάδα του Αούντριους Πρακουράιτις έκανε το “break” στον τέταρτο τελικό και επικράτησε της Μπασκίμι με 3-1 νίκες, κατακτώντας έτσι τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο της. Η Πρίστινα πήρε επίσης και το Κύπελλο του Κοσόβου.

Κροατία

Μέσα στην έδρα της Τσιμπόνα, την “Ντράζεν Πέτροβιτς Αρίνα”, πανηγύρισε το πρωτάθλημα της Κροατίας η Τσεντεβίτα με 3-2 νίκες. Ο Ράιαν Μπόουτραϊτ κέρδισε το βραβείο του MVP των τελικών και βοήθησε την Τσεντεβίτα να κατακτήσει το πρωτάθλημα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, κάνοντας παράλληλα και το νταμπλ.

Κύπρος

We are the champions (μέρος 2ο)

Άλλαξαν χέρια τα σκήπτρα στο κυπριακό πρωτάθλημα. Ύστερα από μία ολόκληρη δεκαετία ο Κεραυνός Στροβόλου στέφθηκε πρωταθλητής Κύπρου, καθώς επιβλήθηκε με 3-1 νίκες στους τελικούς της (κυπελλούχου) ΑΕΚ Λάρνακας . Ο Κεραυνός θα εκπροσωπήσει την Κύπρο και στο Basketball Champions League της σεζόν 2017-18.

Λετονία

Παρότι μπήκε στους τελικούς με μειονέκτημα έδρας, η VEF Ρίγα όχι μόνο κατέκτησε το πρωτάθλημα Λετονίας για πέμπτη φορά την τελευταία επταετία, αλλά “σκούπισε” κιόλας με 4-0 νίκες τη Βέντσπιλς, πρώτη στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 27-5. Η Ρίγα συμμετείχε παράλληλα στην VTB League, συνεπώς έπαιξε μόνο 18 αγώνες στην κανονική περίοδο (είχε ρεκόρ 14-4) και μπήκε στα playoffs από την ημιτελική φάση, όπου απέκλεισε με 3-0 νίκες τη Βαλμιέρα.

Λευκορωσία

Έξι αγώνες όλους κι όλους έδωσε στο πρωτάθλημα της Λευκορωσίας η Τσμόκι Μινσκ, η οποία έβγαλε όλη τη σεζόν παίζοντας στη VTB League και προστέθηκε στη λίγκα στους “4” των playoffs. Εκεί απέδειξε πόσο μεγάλη διαφορά επιπέδου έχει από τις υπόλοιπες ομάδες της χώρας, αφού “σκούπισε” με 3-0 νίκες τόσο την (3η) Βίτεμπσκ στους ημιτελικούς, όσο και τη (2η) Γκρόντνο-93 στους τελικούς, πανηγυρίζοντας το ένατο σερί πρωτάθλημά της. Ο Αλιαξάντρ Σέμιανιουκ ανακηρύχθηκε ο MVP των τελικών. Συν τοις άλλοις κατέκτησε κατέκτησε και το Κύπελλο Λευκορωσίας για 8η συνεχόμενη χρονιά, ενώ του χρόνου θα αγωνιστεί ξανά στο Basketball Champions League.

Λουξεμβούργο

Η Αμικάλ επικράτησε της Μουσέλ Πικέ με 2-1 νίκες και κατέκτησε τον τίτλο στο Λουξεμβούργο, κάνοντας παράλληλα και το νταμπλ. Αυτό ήταν το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα για την ομάδα από το Στάινσελ, μία μικρή πόλη 1.900 κατοίκων.

Μάλτα

Τον 13ο τίτλο στην ιστορία της -αλλά και το πρώτο έπειτα από οκτώ χρόνια- πανηγύρισε η Μπούπα Λουξόλ, που “σκούπισε” τη σειρά των τελικών (3-0) με τη Φλοριάνα και κατέκτησε το πρωτάθλημα στο Λουξεμβούργο. Πολυτιμότερος παίκτης των τελικών ήταν ο ύψους 2,23μ. Σάμουελ Ντεγκουάρα.

Μαυροβούνιο

Η Μπουντούτσνοστ χρειάστηκε πέντε αγώνες, έστω και δύσκολα όμως κατάφερε να καταβάλει τη Μόρναρ (3-2 νίκες) και να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την παντοκρατορία της, φτάνοντας τα 11 συνεχόμενα πρωταθλήματα. Από τότε που το Μαυροβούνιο έγινε ανεξάρτητο κράτος, καμία άλλη ομάδα δεν έχει καταφέρει να στεφθεί πρωταθλήτρια.

Μολδαβία

We are the champions (μέρος 2ο)

Η Μπάσκο στέφθηκε πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της, αφού επιβλήθηκε στους τελικούς της Αλφα Μπάσκετ με 3-2 νίκες. Η ομάδα του Μπάλτσι κατέκτησε και το κύπελλο Μολδαβίας, επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Νορβηγία

Αν και μπήκαν στα playoffs από την 5η θέση, οι Σέντρουμ Τάιγκερς κατόρθωσαν να κάνουν το repeat στη Νορβηγία, καθώς απέκλεισαν κατά σειρά τη Φρόγια (4η στην κανονική περίοδο) και τη Κόνγκσμπεργκ (1η στην κανονική περίοδο) και στον τελικό νίκησαν τη Γκίμλε 87-74.

Ολλανδία

Τα... πήρε όλα κι έφυγε η Χρόνινγκεν στην Ολλανδία. Η ομάδα του Ερικ Μπραλ έκανε το “triple crown”, καθώς μετά το Super Cup και το Κύπελλο Ολλανδίας, κατέκτησε εύκολα και το πρωτάθλημα (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά), επικρατώντας στους τελικούς της Ζβόλε με 4-1 νίκες. Κέρδισε μάλιστα τους τέσσερις αγώνες της με 34,5 πόντους διαφορά κατά μέσο όρο! Ο Αμερικανός φόργουορντ Τσέις Φίλερ ήταν ο MVP των τελικών.

Ουγγαρία

Το πέμπτο πρωτάθλημα της ιστορίας της κατέκτησε στην Ουγγαρία η Αλμπα Φέχερβαρ, καθώς νίκησε στους τελικούς τη Φάλκο (με 3-2 νίκες) και έδωσε τέλος έτσι στην κυριαρχία της Σολνόκι, η οποία είχε κατακτήσει τους τελευταίους τρεις τίτλους. Η Αλμπα έκανε επίσης το νταμπλ στην Ουγγαρία, αφού νωρίτερα στη σεζόν είχε κατακτήσει και το Κύπελλο.

Ουκρανία

Η Μπουντιβέλνικ ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ουκρανία τη σεζόν 2016-17. Η ομάδα του Κιέβου τερμάτισε πρώτη την κανονική περίοδο με ρεκόρ 25-2 και στα playoffs έφτασε με μόνο μία ήττα μέχρι τον τίτλο, καθώς επικράτησε στους τελικούς με 3-1 νίκες της Χιμίκ. Αυτός ήταν ο 10ος τίτλος της Μπουντιβέλνικ, που είχε MVP στους τελικούς τον Χένρι Ντάγκατ. Η Ντνίπρο αναδείχθηκε κυπελλούχος Ουκρανίας.

ΠΓΔΜ

Η ΜΖΤ Σκοπίων υπερασπίστηκε τον τίτλο της στον 5ο τελικό των playoffs της ΠΓΔΜ απέναντι στην (κυπελλούχο) Κάρπος Σόκολι και με 3-2 νίκες κατέκτησε άλλο ένα πρωτάθλημα, το έκτο στη σειρά.

Πολωνία

We are the champions (μέρος 2ο)

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ζιέλονα Γκόρα στέφθηκε πρωταθλήτρια στην Πολωνία, όπου επικράτησε με 4-1 στους τελικούς της Τόρουν. Ο Τζέιμς Φλόρενς, αν και έπαιζε λιγότερο από 19 λεπτά κατά μέσο όρο όλη τη χρονιά, ήταν ο MVP των τελικών, ενώ ιστορία έγραψε ο Αρτουρ Γκρόνεκ, που έγινε σε ηλικία 32 ετών ο νεαρότερος προπονητής που κατέκτησε ποτέ πρωτάθλημα στην Πολωνία. Η Ζιέλονα Γκόρα κατέκτησε και το Κύπελλο φέτος, ενώ από τον πρώτο γύρο αποκλείστηκε η Ανβιλ, η ομάδα που τερμάτισε πρώτη στην κανονική περίοδο.

Πορτογαλία

Ύστερα από διάλειμμα ενός έτους η Μπενφίκα επέστρεψε στο “θρόνο” της στην Πορτογαλία. Παρότι είχε το μειονέκτημα της έδρας στους τελικούς, η ομάδα του Κάρλος Λισμπόα “σκούπισε” την Πόρτο (3-0) και κατέκτησε το 27ο πρωτάθλημα της ιστορίας της, με τον Ρέιβεν Μπάρμπερ να κερδίζει το βραβείο του MVP. Εκτός από το πρωτάθλημα, οι “αετοί” κατέκτησαν επίσης το Κύπελλο και το League Cup, ενώ το Supercup πήγε στην Πόρτο.

Ρουμανία

Η U-BT Κλουζ Ναπόκα είναι η νέα πρωταθλήτρια Ρουμανίας, αφού επιβλήθηκε με 3-0 νίκες της Στεάουα Βουκουρεστίου στους τελικούς. Η U-BT έκανε επίσης το πρώτο νταμπλ της ιστορίας της, ενώ η πάλαι ποτέ κραταιά Στεάουα επέστρεψε στους τελικούς του ρουμανικού πρωταθλήματος για πρώτη φορά έπειτα από 21 χρόνια.

Σκοτία

Στην κορυφή του σκοτσέζικου πρωταθλήματος επέστρεψε η Φόλκερκ Φιούρι, που συνέτριψε στον τελικό την περσινή πρωταθλήτρια Μπόρομιουρ 95-75 και κατέκτησε τον τέταρτο τίτλο της την τελευταία πενταετία. Ο Λιθουανός Εντβίνας Λέγκινους κέρδισε το βραβείο του MVP του τελικού, έχοντας 30 πόντους με 9 τρίποντα.

Σλοβακία

Πρωταθλήτρια Σλοβακίας για 4η φορά στην ιστορία της ανακηρύχθηκε η Ιντερ Μπρατισλάβας. Η ομάδα του Ολιβερ Βίντιν κατέβαλε στους τελικούς με 4-1 νίκες τη Ρίκερ Κομάρνο, η οποία έφτασε τους τελικούς για 5η φορά την τελευταία εξαετία, εντούτοις δεν τα κατάφερε για τέταρτη. Η Ρίκερ κατέκτησε πάντως τη λίγκα των Αλπεων-Αδριατικής, ένα μικρότερης δυναμικότητας πρωτάθλημα που “γεννήθηκε” το 2015 και στο οποίο συμμετέχουν ομάδες της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Τσεχίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας. Στους τελικούς νίκησε την σλοβενική Ελιος 97-72 και ηττήθηκε στο άλλο ματς με 63-67. Η Κόζιτσε, πρώτη στην κανονική περίοδο, κατέκτησε το Κύπελλο Σλοβακίας.

Σλοβενία

We are the champions (μέρος 2ο)

Αν και η Ολίμπια Λιουμπλιάνας είναι ιστορικά η κυρίαρχος του σλοβενικού μπάσκετ με 16 από τα 26 πρωταθλήματα, είχε συμπληρώσει επτά χρόνια χωρίς τίτλο! Το σερί αυτό έσπασε φέτος για την ομάδα της Λιουμπλιάνας, καθώς αρχικά απέκλεισε την πρωτοπόρο της κανονικής περιόδου Κρκα και στους τελικούς επιβλήθηκε με 3-1 νίκες της Ρογκάσκα, κάνοντας έτσι το νταμπλ στη Σλοβενία. Αξίζει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των σλοβενικών τελικών MVP ανακηρύχθηκε ένας Αμερικανός, ο Ντιν Ολιβερ.

Σουηδία

Επέστρεψε στο θρόνο της ύστερα από μία δεκαετία η Λούλεα (πρώην Πλάνια), η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα στη Σουηδία. Η ομάδα του Πέτερ Οκβιστ επικράτησε της Σεντερτέλιε με 4-1 στη σειρά των τελικών και έσπασε ταυτόχρονα ένα σερί τεσσάρων τίτλων που μετρούσε η αντίπαλός της.

Τσεχία

Μόνη της... παίζει εδώ και χρόνια η Νίμπουρκ στην Τσεχία. Η ομάδα του Ρόνεν Γκίνζμπουργκ κατέκτησε το 14ο συνεχόμενο πρωτάθλημα, καθώς επικράτησε της Ντέτσιν με 2-0 νίκες στους τελικούς. Η Νίμπουρκ όχι μόνο έκανε το νταμπλ (κέρδισε και το Κύπελλο), αλλά έφτασε και στον τίτλο με απολογισμό 41-2 όλη τη χρονιά. MVP των τελικών ανακηρύχθηκε ο Κουβανός Χάουαρντ Σαντ-Ρους.

Φινλανδία

Έξι παιχνίδια και ένα “σπάσιμο” της έδρας χρειάστηκε η Κατάγια, προκειμένου να νικήσει τη Σαλόν Βίλπας με 4-2 στους τελικούς των φινλανδικών playoffs και να κατακτήσει το πρωτάθλημα για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία. Μόλις 6η τερμάτισε η Κούβοτ, η περσινή πρωταθλήτρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ