ΜΠΑΣΚΕΤ

Το καλοκαίρι των μικρών εθνικών ομάδων: Αυτοί που ξεχώρισαν

Το καλοκαίρι των μικρών εθνικών ομάδων: Αυτοί που ξεχώρισαν

Το Sport24.gr ξεχώρισε τους παίκτες που έλαμψαν στις τέσσερις φετινές διοργανώσεις των μικρών εθνικών ομάδων. Bonus: Το σπάνιο ισπανικό 3/3, το παρ' ολίγον ιστορικό ρεκόρ της Λετονίας και η ψηλότερη ομάδα που είδαμε ποτέ.

Άλλο ένα καλοκαίρι ολοκληρώθηκε για τις μικρές εθνικές ομάδες σε ανδρικό επίπεδο. Το 16ο καλοκαίρι από τότε που η FIBA τροποποίησε σημαντικά το καλεντάρι της και διοργανώνει σε ετήσια βάση (και όχι κάθε δύο χρόνια, όπως ίσχυε μέχρι το 2003) τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Νέων Ανδρών(U20), Εφήβων(U18)και Παίδων (U16).

Όπως συμβαίνει πάντα, έτσι και αυτό το καλοκαίρι "γεννήθηκαν" ουκ ολίγοι εκκολαπτόμενοι σταρ. Μερικοί έκαναν την πρεμιέρα τους, κάποιοι αναδείχθηκαν φέτος για πρώτη φορά, άλλοι συνέχισαν να εντυπωσιάζουν και να αφήνουν υποσχέσεις για το μέλλον. Η ώρα της αποτίμησης, λοιπόν, έφτασε για τα Eurobasket U20 , U18 , U16 και το Παγκόσμιο ΚύπελλοU19 . Σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

1. Ντένι Αβντίγια

(Ισραήλ,U20)

Ο επόμενος Λούκα Ντόντσιτς προέρχεται από το Ισραήλ. Ο Ντένι Αβντίγια οδήγησε το Ισραήλ στον τίτλο του Eurobasket U20, αναδείχθηκε MVP του τουρνουά και έδειξε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ό,τι δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να το κάνει στο παρκέ. Αν και 18 ετών κυριάρχησε απόλυτα σε ένα τουρνουά 20χρονων, έχοντας στο Τελ Αβίβ 18,4 πόντους, 8,3 ριμπάουντ, 5,3 ασίστ, 2,1 κλεψίματα και 2,4 μπλοκ κατά μέσο όρο. Ο ύψους 2,02μ. γκαρντ της Μακάμπι είναι το next big thing του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Το καλοκαίρι των μικρών εθνικών ομάδων: Αυτοί που ξεχώρισαν
FIBA FIBA

2. Ουμάρ Μπάλο

(Μάλι,U19)

Το Μάλι ήταν η ομάδα-έκπληξη όλου του καλοκαιριού με την πορεία του μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου U19 και ο Ουμάρ Μπάλο ήταν ο κύριος λόγος που συνέβη αυτό. Ο θηριώδης 17χρονος -ύψους 2,08μ.- σέντερ κυριάρχησε με τα φυσικά του προσόντα στο Ηράκλειο, όπου ήταν 7ος σκόρερ (17,6 πόντοι μ.ό.), 1ος ριμπάουντερ (11,8 μ.ό.) και 1ος μπλοκέρ (3,8 μ.ό.) του τουρνουά, μοιάζοντας ώρες ώρες σαν ένας μικρός Σακίλ Ο'Νιλ απέναντι στους αντιπάλους του.

3. Σαντιάγκο Αλντάμα

(Ισπανία, U18)

Τον Γκαρούμπα περιμέναμε να επισκιάσει τους πάντες στον Βόλο, ο Σαντιάγκο Αλντάμα μας προέκυψε. Ο ύψους 2,11μ. Ισπανός φόργουορντ έκλεψε την παράσταση στο Eurobasket U18 με το ολοκληρωμένο παιχνίδι του, που έφερνε έντονα στο νου τον Πάου Γκασόλ στα νιάτα του. Ο Αλντάμα ίσως να μην γίνει Γκασόλ, την πρώτη ύλη πάντως την έχει. Στον Βόλο οδήγησε την Ισπανία στο χρυσό μετάλλιο και αναδείχθηκε MVP , έχοντας 18 πόντους, 7,6 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ, 1,9 κλεψίματα και 2,3 τάπες μ.ό.

4. Βίκτορ Βεμπανιάμα

(Γαλλία,U16)

Αν η Γαλλία κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στο Ούντινε, δεν υπήρχε περίπτωση να μην ήταν ο MVP του Eurobasket U16. Ο Βίκτορ Βεμπανιάμα ήταν η ατραξιόν της διοργάνωσης και το μεγαλύτερο NBA prospect που υπήρχε στο Ούντινε, χάρις στον σπάνιο συνδυασμό ύψους (2,18μ.), τεχνικής κατάρτισης και γνώσης των βασικών. Ο 15χρονος Βεμπανιάμα είχε στο τουρνουά 9 πόντους, 9,6 ριμπάουντ και 5,3 τάπες κατά μέσο όρο, καταφέρνοντας να κάνει την διαφορά δίχως καν να παίρνει πολλές επιθέσεις.

5. Ούσμαν Γκαρούμπα

(Ισπανία,U18)

Από τότε που εμφανίστηκε στο ευρωπαϊκό προσκήνιο (2016) , ο Ούσμαν Γκαρούμπα δεν έχει πάψει να κυριαρχεί στα "μικρά" Eurobasket χάρις στην τεράστια φυσική του δύναμη και τα αθλητικά του προσόντα. Αυτό συνέβη και στον Βόλο, όπου οδήγησε μαζί με τον Αλντάμα την Ισπανία σε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο, δείχνοντας παράλληλα ότι δεν έχει πάψει να εξελίσσει το παιχνίδι του. Στο Eurobasket U18 ο 17χρονος σέντερ είχε 15,6 πόντους, 12,9 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και 2,1 τάπες ανά αγώνα.

Το καλοκαίρι των μικρών εθνικών ομάδων: Αυτοί που ξεχώρισαν

6. Ζοέλ Αγιαγί

(Γαλλία,U19)

Ο ηγέτης της Εθνικής Γαλλίας U19. Ο Ζοέλ Αγιαγί έδειξε στην Κρήτη ότι χρόνο με τον χρόνο εξελίσσεται, βελτιώνεται. Στα 19 του είναι ένας all-around combo γκαρντ που μπορεί να σκοράρει και να δημιουργήσει με κάθε πιθανό τρόπο στο γήπεδο. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 οδήγησε τους Γάλλους στο χάλκινο μετάλλιο, έχοντας 20,9 πόντους, 5,6 ριμπάουντ, 3,4 ασίστ, 2,1 κλεψίματα κατά μέσο όρο και συνολικό ποσοστό 50,9% στα σουτ.

7. Γιαμ Μαντάρ

(Ισραήλ,U20)

Ο έτερος σταρ -δίπλα στον Αβντίγια- του Ισραήλ στο Eurobasket U20. Ο Γιαμ Μαντάρ έβγαλε μάτια στο Τελ Αβίβ με το ορμητικό και γεμάτο ενέργεια παιχνίδι του, την απαράμιλλη τεχνική κατάρτιση και την έφεση τόσο στο σκοράρισμα, όσο και στην δημιουργία. Ο 19χρονος πόιντ γκαρντ της Χάποελ Τελ Αβίβ είχε 15,9 πόντους, 7,7 ασίστ, 3,1 ριμπάουντ και 1,4 κλεψίματα ανά αγώνα, σουτάροντας μάλιστα με 51,8% συνολικά, με 47,6% στο τρίποντο και με 81,3% στις βολές.

8. Αντέμ Μπόνα

(Τουρκία,U16)

Ένα μικρό μέρος των δυνατοτήτων του το έδειξε στο Eurobasket U18 του Βόλου, όπου έβαλε το χεράκι του ώστε η Τουρκία να φτάσει μέχρι τον τελικό και το αργυρό μετάλλιο. Κόντρα στους συνομήλικους του πάντως, στο Eurobasket U16, ο Αντέμ Μπόνα κυριάρχησε. Ο Τούρκος σέντερ είναι λίγο άγουρος, λίγο ατσούμπαλος, στο Ούντινε πάντως ήταν μακράν ο κορυφαίος αθλητής που είδαμε. Ο απολογισμός του ήταν 14,1 πόντοι, 10,3 ριμπάουντ και 4 τάπες κατά μέσο όρο, με ποσοστό 61,8% στα σουτ!

9. Τζούλιαν Λι Στρόδερ

(Πουέρτο Ρίκο,U19)

Η αποκάλυψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου U19 . Ο Πορτορικανός ύψους 2,01μ. πόιντ φόργουορντ με τις πλαστικές, αρμονικές κινήσεις και την σπάνια επαφή με το αντίπαλό καλάθι, ήταν ίσως ο πιο χαρισματικός σκόρερ που είδαμε αυτό το καλοκαίρι σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα. Ο Στρόδερ είχε 22 πόντους (με 45,3% ποσοστό ευστοχίας) και 6,1 ριμπάουντ μ.ό. στο Ηράκλειο και ήταν ο λόγος που το Πουέρτο Ρίκο έκανε την υπέρβαση και έφτασε μέχρι την 6η θέση.

Το καλοκαίρι των μικρών εθνικών ομάδων: Αυτοί που ξεχώρισαν

10. Ματέο Σπανιόλο

(Ιταλία, U16)

Μαζί με τον Ντομίνγκεθ και τον Κλάβτσαρ είναι ίσως οι κορυφαίοι πόιντ γκαρντ της γενιάς του 2003. Ο Ματέο Σπανιόλο, πάντως, έκανε το καλύτερο τουρνουά απ’ όλους. Ο Ιταλός άσος οδήγησε τους "ατζούρι" στο πρώτο τους μετάλλιο (χάλκινο) σε Eurobasket Παίδων από το 1991 και πέρα από τις πολύ καλές εμφανίσεις του, έδειξε και νοοτροπία νικητή, παίρνοντας τις κρίσιμες επιθέσεις. Ο απολογισμός του στο Ούντινε ήταν 16,3 πόντοι, 6,7 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ και 3,0 κλεψίματα κατά μέσο όρο.

Άλλοι 10 παίκτες που ξεχώρισαν: 1. Φιλίπ Πετρούσεβ (Σερβία,U19), 2. Αζουόλας Τουμπέλις (Λιθουανία,U18), 3. Φιλίπ Χέρκενχοφ (Γερμανία, U20),4. Μάρκο Πετσάρσκι (Σερβία,U19), 5. Άρνας Βελίτσκα (Λιθουανία,U20), 6. Εμάνουελ Σαρπ (Ισραήλ, U16), 7. Ζίγκα Σάμαρ (Σλοβενία,U18), 8. Ματίγια Μπέλιτς (Σερβία, U16),9. Νίκολα Ραντοβάνοβιτς (Σερβία,U16).10. Ισούφ Σάνον (Ουκρανία,U20).

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

1. Γιώργος Καλαϊτζάκης (U20)

Ουδείς θα θυμάται σε λίγα χρόνια ότι η Ελλάδα τερμάτισε 9η στο Eurobasket U20 του Τελ Αβίβ. Αξίζει πάντως να θυμόμαστε το μπάσκετ που έπαιξε η ομάδα του Γιώργου Λιμνιάτη και φυσικά τις καταπληκτικές εμφανίσεις του Γιώργου Καλαϊτζάκη. Το άστρο του δίμετρου γκαρντ του Παναθηναϊκού έλαμψε έντονα στο Τελ Αβίβ, όπου ήταν ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 19,7 πόντους κατά μέσο όρο , έχοντας ακόμα 5,7 ριμπάουντ και 4,4 ασίστ.

2. Σωτήρης Οικονομόπουλος (U16)

Η Εθνική Παίδων ήταν η ελληνική ομάδα-έκπληξη του καλοκαιριού . Και ο παίκτης-αποκάλυψη αυτής ήταν ο Σωτήρης Οικονομόπουλος, ο οποίος ξεχώρισε χάρις στο εξαιρετικό σουτ και την επαφή του με το αντίπαλό καλάθι. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού είχε στο Ούντινε 14,4 πόντους, 4,1 ριμπάουντ, 1,7 ασίστ και 1,1 κλεψίματα κατά μέσο όρο, σουτάροντας μάλιστα με τρομερά ποσοστά ευστοχίας: 58,1% στα δίποντα, 44,4% στα τρίποντα και 78,9% από την γραμμή των ελευθέρων βολών.

Το καλοκαίρι των μικρών εθνικών ομάδων: Αυτοί που ξεχώρισαν
FIBA

3. Δημήτρης Μωραΐτης (U20)

Ο κύριος συμπαραστάτης του Καλαϊτζάκη στην περιφέρεια της Εθνικής U20 δεν ήταν άλλος από τον Δημήτρη Μωραΐτη. Ο γκαρντ της ΑΕΚ (που θα παίζει τη νέα χρονιά δανεικός στον Κολοσσό) ήταν ο ηγέτης της Ελλάδας . Τελείωσε το Eurobasket όντας 1ος στα κλεψίματα (3,1 μ.ό.), 2ος στις ασίστ (7,0 μ.ό.) και 4ος στο σύστημα αξιολόγησης, μία θέση κάτω από τον Καλαϊτζάκη. Ο Μωραΐτης είχε ακόμα 16,1 πόντους και 5,4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο στο Τελ Αβίβ.

4. Θανάσης Μπαζίνας (U16)

Το μυαλό της Εθνικής Παίδων. Ο Θανάσης Μπαζίνας είναι ένας σύγχρονος combo γκαρντ που μπορεί να σκοράρει στο ένας εναντίον ενός, να σουτάρει από μακριά, να δημιουργήσει, να επιτεθεί στο αντίπαλο καλάθι. Κοντρολαρισμένος, εύστροφος, δεν αποκλείεται να αποδειχτεί το μεγαλύτερο (ελληνικό) prospect της γενιάς του 2003. Στο Ούντινε ο γκαρντ του Προμηθέα είχε 11,6 πόντους, 4,4 ριμπάουντ, 5,4 ασίστ και 2,4 κλεψίματα κατά μέσο όρο.

5. Αλέξανδρος Νικολαΐδης (U18)

Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος ήταν ο ηγέτης της Εθνικής Εφήβων και αυτός που ψηφίστηκε στην καλύτερη πεντάδα του Eurobasket U18. Αυτός όμως που έκλεψε τις καρδιές των περισσότερων ήταν ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Ο 17χρονος γκαρντ ήταν η αποκάλυψη της Ελλάδας , χάρις στο ταλέντο, το πάθος και το θράσος που έδειξε σε όλο το τουρνουά. Ο απολογισμός του στον Βόλο ήταν 11,7 πόντοι, 3,7 ριμπάουντ, 1,9 ασίστ και 1,4 κλεψίματα ανά αγώνα.

Το καλοκαίρι των μικρών εθνικών ομάδων: Αυτοί που ξεχώρισαν
FIBA FIBA

Άλλοι 5 Έλληνες που ξεχώρισαν: 1. Νίκος Ρογκαβόπουλος (U19, U18), 2. Λευτέρης Μαντζούκας (U16), 3. Γιώργος Καμπερίδης (U20), 4. Άρης Σωτηρίου (U19, U18), 5. Νίκος Αρσενόπουλος (U19).

ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΩΝ

Ήταν το καλοκαίρι της Ισπανίας. Οι μικροί "φούριας ρόχας" κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο σταEurobasket U16, U18και το αργυρό στοU20,ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους στις τρεις διοργανώσεις με συνολικό ρεκόρ 20-1! Με εξαίρεση τον τελικό τουEurobasketΝέων Ανδρών στο Τελ Αβίβ, όπου ηττήθηκαν από το Ισραήλ με 92-84, δεν έχασαν άλλο παιχνίδι αυτό το καλοκαίρι.

Η επίδοση της Ισπανίας δεν συνιστά πάντως ρεκόρ. Βλέπετε, το 2007 οι Σέρβοι είχαν κάνει κάτι που μάλλον δύσκολα θα δούμε στο μέλλον. Κατέκτησαν τα χρυσά μετάλλια σταEurobasket U20, U18, U16και στο Παγκόσμιο ΚύπελλοU19,με τους 86/87άρηδες (Τεόντοσιτς, Τέπιτς, Στίματς, Λάμποβιτς) τους 88/89άρηδες (Μάτσβαν, Ραντούλιτσα, Μάρκοβιτς, Μαριάνοβιτς, Κέσελ, Λάζιτς κ.α.) και την γενιά του 1991 (Μούσλι, Τζέκιτς).

Δύο χρυσά το ίδιο καλοκαίρι έχουν κατακτήσει πάντως ξανά στο παρελθόν οι Ισπανοί. Δύο φορές μάλιστα. Η πρώτη ήταν το 2011 σεU20καιU18(όταν κατέκτησαν και το χάλκινο μετάλλιο σε επίπεδο Παίδων) και η δεύτερη το 2016 (σεU16καιU20).Υπάρχει μόνο μία άλλη χώρα που έχει κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια το ίδιο καλοκαίρι. Το έκανε η Τουρκία το 2014 (σεU18καιU20).

ΤΟ ΠΑΡ' ΟΛΙΓΟΝ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΤΩΝ ΛΕΤΟΝΩΝ

Η Λετονία λίγο έλειψε να κάνει κάτι πρωτοφανές, ωστόσο το απέφυγε χάρις στις δύο νίκες που έκαναν οι παίδες, παραμένοντας στην 1η κατηγορία. Μέχρι τότε το λετονικό μπάσκετ μετρούσε 19 ήττες σε ισάριθμους αγώνες σταEurobasket U20, U18καιU16!Εάν η Εθνική Παίδων δεν κατάφερνε να σωθεί, τότε η Λετονία θα γινόταν η πρώτη χώρα που θα υποβιβαζόταν σε όλες τις κατηγορίες την ίδια χρονιά! Εν τέλει έγινε... απλάη 12η που είδε δύο ομάδες της να υποβιβάζονται στην 2η κατηγορία το ίδιο καλοκαίρι.

Είχαν προηγηθεί η Γεωργία το 2004 (σεU16,U18)και το 2008 (σεU16,U20),ηΠολωνία το 2005 (σεU16,U18) και το 2013 (σεU16, U18), το Βέλγιο το 2005 (σεU16,U18),η Γερμανία το 2006 (σεU16,U18), η Ισλανδία το 2006 (σεU16, U18),η Σλοβενία το 2007 (σεU16, U18) και το 2017 (σεU18, U20),το Ισραήλ το 2009 (σεU18, U20), η Τσεχία το 2009 (σεU16, U18),η Ουκρανία το 2013 (σεU18, U20),η Μεγάλη Βρετανία το 2015 (σεU16, U20) καιη Ρωσία το 2015 (σεU16, U20).

ΠΑΙΔΕΣ ΓΑΛΛΙΑΣ: ΨΗΛΟΤΕΡΟΙ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ... ΜΠΑΚΣ!

Το καλοκαίρι των μικρών εθνικών ομάδων: Αυτοί που ξεχώρισαν
FIBA FIBA

Στα Eurobasket Παίδων δεν βλέπεις συχνά ομάδες με πολλούς παίκτες άνω των δύο μέτρων. Η πρωταθλήτρια Ισπανία, για παράδειγμα, είχε έναν. Η αντίπαλός της στον τελικό, από την άλλη, είχε... οκτώ. Κι όμως, η Γαλλία παρουσίασε στο Ούντινε ίσως την ψηλότερη ομάδα που έχει εμφανιστεί στην ιστορία της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Ενδεχομένως και σε όλες τις διοργανώσεις "μικρών" εθνικών ομάδων.

Σε ένα τουρνουά όπου οι υπόλοιπες 15 ομάδες είχαν μέσο όρο ύψους 1,96μ., η ομάδα του Μπερνάρ Φορ είχε 2,02, περίπου δηλαδή όσο ήταν και ο βασικός της πόιντ γκαρντ, ο Ουσμάνε Ντιένγκ (2,01μ.)! Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, ο μέσος όρος των παικτών που αγωνίστηκαν στο ΝΒΑ τη σεζόν 2018/19 ήταν 2 μέτρα. Ακόμα και οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο είχαν πολύ μικρότερο μέσο όρο ύψους από τους Γάλλους Παίδες (2μ.)...

Photo credits: FIBA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ