ΜΠΑΣΚΕΤ

"Τιμή να σε θέλουν γίγαντες, όπως ο Ολυμπιακός"

"Τιμή να σε θέλουν γίγαντες, όπως ο Ολυμπιακός"

Η Αδριατική λίγκα βρέθηκε εν μέσω των "πυρών" που ανταλλάσσουν οι FIBA και Euroleague, με την Παγκόσμια ομοσπονδία να θέτει θέμα νομιμότητας του project, στο οποίο έχουν αποταθεί οι "αιώνιοι". Μέχρι ποιο σημείο; Διαβάστε.

Η ABA League (ευρύτερα γνωστή ως Αδριατική λίγκα) προέκυψε στον μπασκετικό χάρτη, το 2001, ως συνέπεια της ανάγκης που είχε διαγνωστεί μεταξύ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κροατία, ΠΓΔΜ, Mαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία), να αποκτήσουν μια ενιαία λίγκα, με τη συμμετοχή των καλύτερων.

Αργότερα, προστέθηκαν και άλλα έθνη, ενώ υπάρχουν πάντα οι "αιώνιοι" να χρησιμοποιούν την Αδριατική λίγκα ως... τον πιθανότερο προορισμό, όταν αισθάνονται -για τους λόγους τους- πως δεν θέλουν να συνεχίσουν στην Ελλάδα. Επικοινωνήσαμε με τον GM της διοργάνωσης, Ρόμαν Λίσατς για να μας εξηγήσει μέχρι πού έχουν φτάσει οι ελληνικές ομάδες, προς τι... η προειδοποίηση της FIBA πως θα "αφαιρέσει" την ABA League από τα πρωταθλήματα και πώς έφτασε να δίνει θέσεις στη Euroleague -προνόμιο που είχαν τα πρωταθλήματα της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και ούτω καθ' εξής.

Κατ' αρχάς, θα ήθελα να μας πείτε πώς πάει η φετινή σεζόν;

"Tα moto που έχουμε ως διοργάνωση, είναι κατ' αρχάς πως το παρελθόν σε διδάσκει πολλά πράγματα και ότι αν δεν σκέφτεσαι και δεν δουλεύεις για το μέλλον σου, τότε δεν το ζεις. Κάπως έτσι, φτάσαμε φέτος στην 14η σεζόν της ABA League και είμαστε στην καλύτερη φάση. Στο σωστό δρόμο για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Από την αρχή της προσπάθειας μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός, κάθε σεζόν. Μπορούμε να πούμε ότι σημειώσαμε πρόοδο, σε κάθε τομέα.

Μαζί με τους οργανισμούς, δώσαμε τη μάχη μας με την ιδιαίτερη οικονομική κατάσταση και όλοι μπορούν να δουν το προϊόν αυτής της δουλειάς. Το μπάσκετ ήταν ανέκαθεν κάτι πολύ περισσότερο από ένα παιχνίδι, σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης και ως τέτοιο το αντιλαμβανόμασταν πάντα. Έτσι, ζήσαμε αύξηση στην προσέλευση του κόσμου, στην τηλεθέαση, ενώ οι ομάδες μας εκφράζουν την ικανοποίηση τους, όπως και οι χορηγοί, αλλά και οι φίλαθλοι. Είμαστε ενώπιον μιας πολύ ενδιαφέρουσας ολοκλήρωσης της ρέγκιουλαρ σίζον και μετά θα 'χουμε τις μάχες για το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, αλλά και τις θέσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι οργανισμοί δεν κρύβουν τις υψηλές προσδοκίες, που έχουν να κάνουν με την ποιότητα των ρόστερ και την ικανότητα των διοικήσεων".

Τι έγινε τελικά, με το έγγραφο που σας είχε στείλει η FIBA, στο οποίο σας ζητούσε να αποδείξετε τη διαφάνεια στη λειτουργία της διοργανώτριας αρχής, διαφορετικά θα προέβαινε σε μέτρα του τύπου να απασχολούνται τα μέλη σας, μόνο στις εθνικές λίγκες;

" Η ABA League είναι πλήρως διαφανής διοργάνωσης, από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της. Λογικό, αν σκεφτείτε ότι το project προέκυψε από το ενδιαφέρον των ιδίων των οργανισμών. Εκείνοι είναι τα μέλη, οι συνεργάτες. Και αυτό τα λέει όλα. Οι σύλλογοι μας είναι οι ιδιοκτήτες της ABA League και μαζί προγραμματίζουμε κάθε επόμενο βήμα. Αν είναι κάτι καλό για τις ομάδες, είναι καλό και για τη διοργάνωση. Γίνεται αντιληπτό πως δεν κάνουμε το παραμικρό, χωρίς την πλήρη συμφωνία των συλλόγων.

Επίσης, θέλουμε να μιλήσουμε με τις εθνικές ομοσπονδίες, γιατί αυτό είναι προς όφελος του μπάσκετ. Αλλά η απόλυτη προτεραιότητα μας, είναι να προστατεύσουμε τα μέλη μας. Η επιτυχία της Σερβίας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, είναι άξια θαυμασμού. Ήμασταν από τους πρώτους που έδωσαν συγχαρητήρια στη σερβική ομοσπονδία, για τη φανταστική δουλειά που έχει κάνει. Κατ' αρχάς, τους συγχαρήκαμε για την επιλογή του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, για εθνικό κόουτς και μετά για κάθε άλλο κομμάτι που οδήγησε σε αυτήν την τεράστια επιτυχία. Όλοι οι παίκτες του ρόστερ, με εξαίρεση τον Νέναντ Κρστιτς, ανδρώθηκαν στην ΑΒΑ League και έξι εξ αυτών αγωνίζονταν στο πρωτάθλημα μας, την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Αυτό μας κάνει υπερήφανους. Είναι το καλύτερο παράδειγμα, ως προς την ανάγκη που υπάρχει να κάνουν κουμάντο οι οργανισμοί στα θέματα τους, ενώ οι εθνικές ομοσπονδίες φροντίζουν τις εθνικές ομάδες. Όταν όλοι κάνουν τη δουλειά τους, το μπάσκετ μόνο να προοδεύσει μπορεί".

Θεωρείτε πως βρίσκεστε στη μέση της κόντρας που υπάρχει μεταξύ της Euroleague και της FIBA και αφορά την αλλαγή του προγραμματισμού, από το 2017 και έπειτα, με ματς εθνικών ομάδων μέσα στη σεζόν ;

" Πολλοί αντιλαμβάνονται κατ' αυτόν τον τρόπο την όλη κατάσταση, αλλά ελπίζω να κάνουν λάθος. Τέτοιου είδους πρακτικές, μόνο κακό μπορούν να κάνουν στο άθλημα μας και κανείς δεν μπορεί να νιώθει υπερήφανος για αυτές. Η Euroleague και η ULEB ήταν η οικογένεια μας, από την αρχή. Τα ενδιαφέροντα των συλλόγων μας, είναι η κατ' αρχάς προτεραιότητα που έχουμε. Αυτό ήταν το όραμα πάνω στο οποίο προέκυψε η ULEB, ως ένωση οργανισμών. Το ίδιο ισχύει και για την Euroleague, την κορυφαία διοργάνωση σε συλλογικό επίπεδο. Βασιζόμαστε απόλυτα πάνω τους και αυτό είναι κάτι που δεν θα αλλάξει. Όπως πάντα, θα κάνουμε κάθε δυνατό βήμα προς, αφού προηγουμένως μας διαβεβαιώσουν οι συνεργάτες και οι σύλλογοι πως αυτό θέλουν. Θα φροντίσουμε πως όλα θα γίνουν σύμφωνα με τα "θέλω" της ULEB και της Euroleague.

Ένα γεγονός που δεν πρέπει να λησμονεί κάποιος, είναι αυτό του 2008, οπότε η ΑΒΑ League έλαβε πλήρη αναγνώριση από την ΕΕ, για την προσφορά στην εδραίωση φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Οπότε, η ΑΒΑ έχει κάνει πολλά, για την ανανέωση της επικοινωνίες αυτών των χωρών, μετά τον πόλεμο. Αυτό είναι απόδειξη ότι η σημασία της λίγκας μας ξεπερνά τα σύνορα του μπάσκετ και είναι το τέλειο παράδειγμα ως προς το πώς μπορεί ο αθλητισμός να ενώσει τον κόσμο. Όταν μιλούν για την επιτυχία μας και τους λόγους της ύπαρξης μας, δεν πρέπει να αγνοούν αυτά τα γεγονότα. Αν κάποιος θέλει να τα αμφισβητήσει, θα πρέπει να σκεφτεί δυο φορές".

Τι έχετε να σχολιάσετε επί των δηλώσεων ανθρώπων της σερβικής ομοσπονδίας, σχετικές με την απόφαση τους να ενισχύσουν την εθνική λίγκα, με την επιστροφή των ομάδων που παίζουν στην Αδριατική λίγκα;

"Η Μέταλατς, που είναι ρούκι στην ΑΒΑ League, είναι ένα παράδειγμα που θα μπορούσε να είναι και η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Μια ομάδα από το Βάλιεβο, έχει κάνει τεράστια βήματα σε επίπεδο οργάνωσης, υποδομής και ποιότητας, την τελευταία περίοδο. Δεν είναι το ίδιο κλαμπ, με αυτό που αγωνιζόταν στη σερβική λίγκα και αναγκάστηκε να εξελιχθεί, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μας και να λάβει το ΟΚ της συμμετοχής. Όλα τα παιχνίδια έχουν τηλεοπτική κάλυψη, έχουμε φέρει κοντά μας νέους χορηγούς, ενώ η αγορά μας αφορά 40.000.000 ανθρώπους. Όλα αυτά, εγγυώνται την μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα και ευημερία. Με άλλα λόγια, έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη όλων των μπασκετικών δομών. Καμία χώρα δεν μπορεί να τα κάνει αυτά, μόνη. Για να μη μιλήσω για τα οικονομικά δεδομένα, που από μόνα τους είναι σημείο κλειδί".

Τα τελευταία χρόνια, ελληνικές ομάδες και για την ακρίβεια ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός εξέφρασαν την επιθυμία να παίξουν στην Αδριατική λίγκα.

"Είχαμε κάποιες συζητήσεις με τον Ολυμπιακό, αλλά ποτέ δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες. Παρ' όλα αυτά, το ενδιαφέρον ενός τέτοιου "γίγαντα", μιας εκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών συλλόγων, είναι απόδειξη πως έχουμε φτάσει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο ανταγωνισμού. Νιώθουμε υπερήφανοι κάθε φορά που κάποιος θέλει να έλθει κοντά μας. Αυτό μας λέει πως κάνουμε καλή δουλειά και ότι υπάρχουν και άλλοι που εκτιμούν τη δουλειά μας. Με τον Παναθηναϊκό δεν είχαμε κάποια επαφή. Όταν ωστόσο, ένας οργανισμός που έχει πάρει ουκ ολίγα ευρωπαϊκά και απολαμβάνει του σεβασμού όλου του κόσμου εκφράζεται θετικά για την ABA League, δεν μπορεί παρά να είναι κάτι που μας τιμά. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις, χωρίς ενδελεχή σκέψη. Πριν κάθε κίνηση, θα πρέπει όλοι μας να σκεφτόμαστε κάθε option και μετά να επιλέγουμε εκείνη που θα κάνει καλό στο μπάσκετ".

Μέχρι τώρα, μόνο η Μακάμπι έχει κάνει το άλμα -για μια σεζόν. Θεωρείτε ωστόσο, πιθανό το ενδεχόμενο να ανοίξετε και άλλο τα σύνορα σας;

" Αυτή είναι μια προοπτική που δεν πρέπει να αποκλείσουμε και μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και την προώθηση του αθλήματος. Η Μακάμπι έδωσε μια ιδιαίτερη διάσταση στη λίγκα μας και ήταν τιμή μας που την είχαμε στο πρωτάθλημα μας. Όλοι γνωρίζουμε τη δυναμική αυτής της ομάδας και τι σήμαινε για όλους το γεγονός ότι άνηκε στη λίστα μας. Την ίδια ώρα, ξέρω πως και οι Ισραηλινοί απήλαυσαν τη διαδικασία. είμαστε υπερήφανοι που δεχόμαστε διαρκώς το ενδιαφέρον οργανισμών θα παίξουν στη λίγκα μας. Θα επαναλάβω ωστόσο, πως πριν κάθε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν όλες τις παραμέτρους και πρώτα από όλα το πώς θα κάνουμε καλύτερο το προϊόν μας και στο τέλος της ημέρας, το μπάσκετ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ