ΜΠΑΣΚΕΤ

Τάνιεβιτς: "Τα κλειστά συμβόλαια σκοτώνουν τις εθνικές λίγκες"

Τάνιεβιτς: "Τα κλειστά συμβόλαια σκοτώνουν τις εθνικές λίγκες"
VAGVOLGYI BALINT, NYUGAT.HU

Ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς τάχθηκε ανοικτά υπέρ των "παραθύρων" κι έριξε τα κατέκρινε την στάση που διατηρεί η EuroLeague στην διαμάχη της με την FIBA.

Ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς πήρε θέση για την κόντρα που υπάρχει μεταξύ της FIBA και της ΕuroLeague, έριξε τα βέλη του προς την πλευρά της ECA και δεν έκρυψε πως είναι υπέρ των "παραθύρων".

"Είναι γελοίο να έχουμε ένα κλειστό γκρουπ ομάδων στην EuroLeague, να παίζεις στη διοργάνωση εξαιτίας ενός συμβολαίου. Το κλείσιμο του μπάσκετ σκοτώνει τις εθνικές λίγκες. Το παράδειγμα είναι η Βενέτσια, η πρωταθλήτρια Ιταλίας, που δεν έχει δικαίωμα να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα. Οι άνθρωποι της περιοχής από την οποία προέρχομαι, αντιγράφουν τα πάντα"μ δήλωσε ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς στην "Sportzki Zurnal", ενώ αναφερόμενος επίσης στην κόντρα της EuroLeague με την FIBA τόνισε:

"Θα ήθελα, αν υπήρχε μία κοινή γλώσσα ομιλίας, να έχουμε την ομαλή διεξαγωγή των παραθύρων, χωρίς η EuroLeague να βάζει 28 ματς περισσότερα κάθε χρόνο. Τώρα βλέπετε τα αποτελέσματα, πόσες εκπλήξεις υπάρχουν. Ο Ολυμπιακός, που είναι μια θαυμάσια ομάδα, χάνει με 35 πόντους εντός έδρας και μετά πάει εκτός έδρας και νικάει με 30. Είναι πολύ δύσκολο να διατηρείται μία ομάδα στην ίδια κατάσταση παίζοντας σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις, χωρίς προπόνηση, με όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν στα ταξίδια στην Ευρώπη. Πρέπει να μειώσουν τους αγώνες και να κάνουν χώρο για τις εθνικές ομάδες και τα παράθυρα."

Επίσης, ο τεχνικός διευθυντής της ιταλικής ομοσπονδίας μίλησε για:

...την δυνατότητα των Εθνικών ομάδων να παίζουν εντός έδρας αγώνες: "Πότε θα δει ο κόσμος τους παίκτες που αγαπάει; Γιατί το ποδόσφαιρο το κάνει και είναι πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση από το μπάσκετ; Ο Νεϊμάρ, ένας παίκτης που κοστίζει 600εκ. παίζει σε φιλικά παιχνίδια. Οι δικοί μας παίκτες είναι μεγαλύτεροι από τον Νεϊμάρ, ή τον Μέσι; Τα επιχειρήματα εναντίον των παραθύρων είναι γελοία".

...τον Τζόρντι Μπερτομέου: "Φανταστείτε ότι έδωσαν μία πρόταση σύμφωνα με την οποία πρέπει όλοι μας να εναρμονιστούμε σε αυτούς και οι εθνικές λίγκες να μην έχουν τόσα πολλά παιχνίδια οι εθνικές λίγκες. Γιατί δε μας λένε επίσης με ποιο χέρι να σουτάρουμε, με το αριστερό ή το δεξί, επειδή αυτοί ανακάλυψαν το μπάσκετ; Ολα αυτά μου μοιάζουν με τους πολιτικούς που θέλουν να κυριαρχήσουν στον πλανήτη. Τώρα έχουν και κάποιους προπονητές στο πλευρό τους. Όταν βλέπεις τις δηλώσεις τους σχεδόν πάντα διαβάζεις κάτι εναντίον της FIBA. Οχι μόνο σχετικό με τα Παράθυρα, αλλά και με άλλα πράγματα. Ποτέ δεν είχα διαφορετικές απόψεις για ένα θέμα και ούτε τώρα έχω".

...το μέλλον: "Ο Μπερτομέου προκαλεί ολοένα και περισσότερο. Η τελευταία πρόταση του είναι προφανέστατα προκλητική. Δε βλέπω λύση, διότι δεν υπάρχει Ευρώπη, δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην Ευρώπη, το δεξί χέρι δεν ξέρει τι ποιεί το αριστερό. Το μόνο που ξέρουν είναι πόσο υψηλός παραμένει ο μισθός τους".

...τους ξένους παίκτες στην Ευρώπη: "Δεν έχουμε κανένα περιορισμό όσον αφορά τους ξένους παίκτες. Mπορεί να υπάρχουν ακόμα και 12 αν μία ομάδα το επιθυμεί. Και αυτό καταστρέφει τα πάντα. Τα αποτελέσματα είναι χειρότερα λόγω του αριθμού των ξένων παικτών. Αφήστε μας να επιστρέψουμε στο καθεστώς όπου η FIBA ​​επέτρεπε δύο ξένους παίκτες σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Απλά βάλτε μαζί τον αριθμό των νικών που πέτυχαν οι ιταλικοί σύλλογοι σε διεθνείς διοργανώσεις, στο Κύπελλο Πρωταθλημάτων, το Κύπελλο Κυπελλούχχων και στο Κύπελλο Κόρατς. Ήταν το ισχυρότερο και πιο σεβαστό πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Σήμερα, με αυτό το καθεστώς, δεν είναι πουθενά! Το πρωτάθλημα της Ιταλίας είναι έκτο στην Ευρώπη και οι ομάδες του είναι στο …πουθενά αναφορικά με τις διεθνείς διαγωνισμούς.

Σήμερα δεν υπάρχει ενας Ιταλός παίκτης που να κουβαλάει στις πλάτες του έναν ευρωπαϊκό σύλλογο. Έχετε παίκτες που είναι “στραγγαλισμένοι”. Κάθονται στον πάγκο στους αγώνες των ομάδων τους και στην Εθνική Ομάδα πρέπει να είναι ηγέτες. Πέντε υποψήφιοι παίκτες για την Εθνική Ομάδα της Ιταλίας δεν έχουν 13 λεπτά μαζί στην Ευρωλίγκα. Στο ιταλικό πρωτάθλημα ίσως έχουν λίγο περισσότερο. Αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με την ανάπτυξη των παικτών. Αυτό σκοτώνει τους παίκτες, και τη διάθεση των προπονητών να δουλέψουν. Αν θέλετε να κάνετε τον παίκτη να προπονηθεί για 5 ώρες, πρέπει να έχει ελπίδα, να δει την προοπτική ότι θα παίξει μια μέρα σε μία μεγάλη διοργάνωση. Πώς θα το κάνετε αυτό όταν δεν έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν, ή να παίξουν στις δύσκολες στιγμές που κρίνεται ένα παιχνίδι. Αυτή η ευκαιρία πρέπει να έρθει όταν είναι 18 ή 19 ετών και όχι στα 28. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ μεγαλώνουν όσο περισσότερους παίκτες θέλουν. Τώρα μπορείς να αγοράσεις έναν παίκτη από τις ΗΠΑ για 25 χιλιάδες δολάρια. Αυτοί δεν είναι σπουδαίοι παίκτες, αλλά οι άνθρωποι από τους συλλόγους λένε ότι “οι δικοί μας παίκτες είναι ακριβότεροι".

...τις Εθνικές: "Η επιτυχία της Εθνικής Ομάδας σημαίνει πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε αποτέλεσμα φέρει μία ομάδα. Στον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου χτίζουμε ολόκληρο το κίνημα του μπάσκετ που είναι άφθαρτο μέχρι σήμερα”.

...την FIBA: "H FIBA δημιούργησε το ευρωπαϊκό μπάσκετ και δεν υπάρχει αμφιβολία περί τούτου. Ο Μπόρα Στάνκοβιτς με τις ευλογίες του Τζόουνς. Εκαναν φανταστική οργάνωση. Το Τσάμπιιονς Κάπ δεν είναι πιο αδύναμο από τη σημερινή διοργάνωση".

...την ΑΒΑ LIGA: "Είναι η μοναδική Λίγκα που δημιουργήθηκε τη σωστή στιγμή και είναι καλή, όσο και χρήσιμη για το μπάσκετ. Αλλά το κλείσιμό της δεν είναι λογικό. Πάντα προτιμούσα τα αθλητικά κριτήρια, πάντα προτιμούσα την μάχη για τη διεκδίκηση μίας θέσης που διατηρεί την ποιότητα κάθε διοργάνωσης ζωντανή. Ο υποβιβασμός είναι επίσης κάτι φυσιολογικό στη ζωή" .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ