ΜΠΑΣΚΕΤ

Σερβία: Από την κορυφή στον βυθό

Σερβία: Από την κορυφή στον βυθό
FIBA FIBA

Το σερβικό μπάσκετ βίωσε κάτι πρωτοφανές. Υποβιβάστηκε στην 2η κατηγορία σε επίπεδο Νέων, με την ίδια γενιά που το 2017 κατέκτησε το Eurobasket Εφήβων!

Οι απουσίες ήταν σημαντικές. Ο Φιλίπ Πετρούσεβ, το μεγαλύτεροprospectτης γενιάς του 2000, δεν πήγε στο Ισραήλ, όπως και ο Μπάλσα Κοπρίβιτσα και οι Παούνοβιτς, Τριφούνοβιτς, Ιλιτς από την ομάδα του ΠαγκοσμίουU19.Το αποτέλεσμα, πάντως, δεν αλλάζει. Η Σερβία υποβιβάστηκε στην 2η κατηγορία τουEurobasketΝέων Ανδρών , κάτι που μέχρι φέτος δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά. Σε κανένα ηλικιακό επίπεδο.

Από το 2005 μέχρι σήμερα, από τότε δηλαδή που θεσπίστηκε η 2η κατηγορία και ταEurobasketτων μικρών ηλικιών διεξάγονται κάθε χρόνο, έξι ήταν οι χώρες που δεν είχαν υποβιβαστεί ποτέ, μετρώντας 45 συμμετοχές -συμπεριλαμβανομένων και των φετινών- σε ισάριθμες διοργανώσεις πρώτης κατηγορίας σε επίπεδο Νέων Ανδρών (U20),Εφήβων (U18)και Παίδων (U16). Η Γαλλία, η Ισπανία, η Τουρκία, η Λιθουανία, η Ιταλία και η Σερβία. Η τελευταία θα βγει του χρόνου από την λίστα.

Το πιο παράδοξο, μάλιστα, δεν είναι ότι η ομάδα του Όλιβερ Πόποβιτς (παλιού παίκτη του Αμαρουσίου) υποβιβάστηκε παρότι τερμάτισε πρώτη και αήττητη στην φάση των ομίλων. Το πλέον παράδοξο είναι ότι η σερβική γενιά του 1999 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης σε επίπεδο Εφήβων μόλις πριν από δύο χρόνια, με τους οκτώ από τους 12 παίκτες εκείνης της ομάδας (Μίσκοβιτς, Μομίροβ, Ουσκόκοβιτς, Βούλικιτς, Μαριάνοβιτς, Τάντιτς, Μάτιτς συν τον Πετσάρσκι από την γενιά του 2000) να βρίσκονται στο Ισραήλ!

Σερβία: Από την κορυφή στον βυθό
FIBA FIBA

Στα νοκ άουτ παιχνίδια τουEurobasket U20η εικόνα των Σέρβων ήταν απογοητευτική. Αποκλείστηκαν στην φάση των "16" από την Μεγάλη Βρετανία, η οποία είχε 0-3 έως τότε. Μπήκαν σε περιπέτειες μετά την ήττα από την Ελλάδα στην παράταση και έχασαν την γη κάτω από τα πόδια τους στον πρώτο τελικό παραμονής με την Ιταλία για τις θέσεις 13-16. Μάλιστα, ο Μάρκο Πετσάρσκι, ο μικρότερος όλων (ο μόνος γεννηθείς το 2000), ήταν ο μοναδικός επιζών από το σερβικό ναυάγιο στο Ισραήλ.

Ο Νίκολα Μίσκοβιτς,MVPτουEurobasket U18το 2017, έμεινε στα ρηχά σε όλο το τουρνουά. Ο Άντριγια Μαριάνοβιτς, το μεγαλύτερο και πιο πολυδιαφημισμένο ταλέντο της γενιάς του 1999, απογοήτευσε. Το ίδιο και ο Μομίροβ, ο Ουσκόκοβιτς, ο Βούλικιτς. Οι Σέρβοι 99άρηδες βρέθηκαν από την κορυφή στον βυθό μέσα σε μία διετία. Συμβαίνει όμως και στις καλύτερες οικογένειες. Και μας υπενθυμίζει κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Στις μικρές ηλικίες ο αυτοσκοπός δεν είναι το μετάλλιο, αλλά η εξέλιξη.

Οι χώρες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ:

Eurobasket U20 Γαλλία, Ισπανία,Τουρκία,Λιθουανία, Ιταλία
Eurobasket U18 Γαλλία,Ισπανία, Τουρκία,Λιθουανία, Ιταλία,Σερβία,Ρωσία,Ελλάδα*, Λετονία*
Eurobasket U16 Γαλλία, Ισπανία,Τουρκία,Λιθουανία, Ιταλία,Σερβία, Κροατία,Λετονία

* Η Ελλάδα, αν και 14η το 2018,διατηρήθηκε στην πρώτη κατηγορίαεπειδήείχε αναλάβει την διοργάνωση τουφετινούEurobasket U18(Βόλος).Κάτι ανάλογοσυνέβηκαιπριν από δύο χρόνιαμε την Λετονία,η οποίατερμάτισε τελευταία το 2017,αλλάδιοργάνωσε το Eurobasket U18του 2018 και κατέκτησεμάλιστατο αργυρό μετάλλιο.

Photo credits: FIBA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ