ΜΠΑΣΚΕΤ

Σάνι Τσάμπαρα: Το νέο "φυντάνι" της Ρεάλ

Σάνι Τσάμπαρα: Το νέο "φυντάνι" της Ρεάλ

Τον Σάνι Τσάμπαρα δεν τον ξέρουν πολλοί. Ίσως όμως πρέπει να αρχίσουν να τον μαθαίνουν. Γιατί; Επειδή ενδέχεται σε βάθος χρόνου να εξελιχθεί στον βασικό πόιντ γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης. Και αυτό το κατάλαβε για τα καλά η Γαλλία στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ Εφήβων.

Όσοι ασχολούνται με τις μικρές ηλικίες ίσως να έχουν ακουστά τον Σάνι Τσάμπαρα. Πρόκειται για τον γκαρντ που βρίσκεται στην σκιά ενός εκ των μεγαλύτερων ταλέντων στην Ευρώπη, Ντζάναν Μούσα, αγωνιζόμενος στο πλευρό του στην Εθνική Βοσνίας. Από χθες (30/7) μάλλον κάποιοι θα του έδωσαν περισσότερη σημασία.

Για όποιον δεν το ξέρει, στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ της Σλοβακίας ο Τσάμπαρα κέρδισε σχεδόν μόνος του την – παραδοσιακά δυνατή στις μικρές ηλικίες – Γαλλία! Τι έκανε; Σημείωσε τους 32 από τους 66 πόντους της Βοσνίας (!) στη νίκη της με 66-65 επί των “τρικολόρ” ! Και όλα αυτά βλέποντας όλη την άμυνα των Γάλλων να είναι προσαρμοσμένη πάνω του. Ποιος όμως είναι αλήθεια αυτός ο τρελός πιτσιρικάς; Ένας τύπος που είναι πιο γνωστός από ότι νομίζει ο κόσμος.

Η Ρεάλ τον "είδε" πρώτη

Σάνι Τσάμπαρα: Το νέο "φυντάνι" της Ρεάλ

Ο Τσάμπαρα δεν συστήθηκε τώρα στο Ευρωπαϊκό κοινό. Το έχει κάνει από το Ευρωμπάσκετ Παίδων το 2015, όταν ήταν ο δεύτερος σκόρερ των Βόσνιων (πίσω από τον Μούσα) με 15.7 πόντους και 3.8 ασίστ μέσο όρο, όντας εκ των ακρογωνιαίων λίθων στην κατάκτηση του τίτλου! Απλώς, λόγω του... τυφώνα Μούσα, μάλλον κάποιοι δεν τον πρόσεξαν αρκετά. Υπήρξε όμως μία ομάδα που τον πρόσεξε: Η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία και τον είχε έκτοτε υπό στενή παρακολούθηση, όπως και τον Δημήτρη Μωραϊτη, με τον Έλληνα γκαρντ όμως να μην δέχεται την πρόταση που του έγινε τότε.

Έναν χρόνο αργότερα, ο Τσάμπαρα ήταν ο βασικός πόιντ γκαρντ των Βόσνιων στο Μουντομπάσκετ Παίδων της Ισπανίας, έχοντας πάλι εξαιρετικά νούμερα: 15.9 πόντους και 3.9 ασίστ μέσο όρο. Όταν μάλιστα η διοργάνωση ολοκληρώθηκε, η Ρεάλ του είχε προσφέρει ήδη συμβόλαιο, παίρνοντάς τον από την Σπαρς Σεράγεβο όπου ανήκε, πιστεύοντας ότι βρήκε “φλέβα χρυσού”.

Ο Τσάμπαρα εντάχθηκε αμέσως στην εφηβική ομάδα του συλλόγου, έχοντας την σεζόν που ολοκληρώθηκε 10.4 πόντους, 2.1 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ μέσο όρο. Καθόλου άσχημα δηλαδή για ένα παιδί που αγωνίστηκε για πρώτη φορά μακριά από την χώρα του, το οποίο, όπως φαίνεται, είναι από... άλλο ανέκδοτο. Γιατί; Επειδή, πολύ απλά, δεν φοβάται κανέναν.

Είδωλά του οι Σπανούλης και Τεόντοσιτς

Σάνι Τσάμπαρα: Το νέο "φυντάνι" της Ρεάλ


Ο Τσάμπαρα δεν “γεμίζει” το μάτι σε μία πρώτη ματιά. Στα χαρτιά έχει ύψος 1.88 μέτρα, αλλά είναι ζήτημα να είναι πάνω από 1.85 μέτρα. Δεν είναι πολύ δυνατός και δε μοιάζει τρομερά εκρηκτικός. Είναι όμως πέρα για πέρα αποδοτικός και, το κυριότερο, πανέξυπνος.

Ο Βόσνιος γκαρντ είναι ένας από τους καλύτερους πασέρ στην ηλικία του στην Ευρώπη. Βλέπει γήπεδο όπως λίγοι. Σουτάρει πολύ καλά, είτε μετά από ντρίμπλα, είτε από στάση. Μπορεί να παίξει το Πικ Εν Ρολ σε πολύ καλό επίπεδο. Δεν φοβάται να τα βάλει με τα “θηρία” κάτω από το καλάθι. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχει θράσος και προσωπικότητα, κάτι σπάνιο για ένα παιδί της ηλικίας του. Ίσως αυτό να εξηγεί και το γεγονός ότι τα δύο είδωλά του είναι ο Μίλος Τεόντοσιτς και ο Βασίλης Σπανούλης, παίκτες από τους οποίους προσπαθεί να “κλέψει” πράγματα.

Εδώ και μία διετία ο Τσάμπαρα θεωρείτο καλός παίκτης, αλλά πολλοί υποστήριζαν ότι τα νούμερά του στην Εθνική οφείλονταν στην παρουσία του Μούσα. Η Ρεάλ όμως είδε πέρα από αυτό και έκανε μία επένδυση στο πρόσωπό του. Και, σιγά-σιγά, βλέπει ότι αυτή η επένδυση “πιάνει τόπο”, αφού ο Τσάμπαρα θεωρείται αυτή τη στιγμή ένας από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ της φουρνιάς του (αυτή των γεννημένων το 1999) παρέα με τον Άρνας Βελίτσκα της Μπαρτσελόνα, τον Δημήτρη Μωραϊτη της ΑΕΚ και τον Ισάακ Μπόνγκα των Σκαϊλάινερς. Και, ποιος ξέρει, ίσως σε μερικά χρόνια να είναι και ο βασικός πόιντ γκαρντ των Μαδριλένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ