ΜΠΑΣΚΕΤ

Ράστα Βέχτα: Η νεοφώτιστη ομάδα του Μπομπ Μάρλεϊ που απέκλεισε τον Ζήση

Ράστα Βέχτα: Η νεοφώτιστη ομάδα του Μπομπ Μάρλεϊ που απέκλεισε τον Ζήση

Είναι νεοφώτιστη, αλλά τερμάτισε στην πρώτη 4άδα της κανονικής περιόδου στη Bundesliga και στην πρώτη φάση των playoffs απέκλεισε τη Μπάμπεργκ του Νίκου Ζήση με 3-1. Ο λόγος για τη Ράστα Βέχτα, η οποία πήρε το όνομα της από τον Μπομπ Μάρλεϊ!

Η χρονιά για τη Μπάμπεργκ του Νίκου Ζήση τελείωσε σχετικά νωρίς φέτος. Το βράδυ της 28ης Μαΐου, η Ράστα Βέχτα πήρε τη νίκη με 90-86 στην έδρα της Μπάμπεργκ , έκανε το 3-1 στη μεταξύ τους σειρά και πέρασε στα ημιτελικά της Bundesliga. Ένα αποτέλεσμα έκπληξη, αφού παρά το μειονέκτημα έδρας, οι περισσότεροι περίμεναν πως η ομάδα που μέχρι πέρυσι πρωταγωνιστούσε στη EuroLeague, θα είναι εκείνη τελικά που θα περάσει.

Οι παίκτες της Ράστα Βέχτα, όμως, είχαν διαφορετική άποψη. Στο Game 1, έκαναν το 1-0 με 96-85, στο Game 2 έχασαν στην παράταση με 98-102 κι έπειτα πήραν δύο σερί νίκες (87-78 και 90-86) με αποτέλεσμα να πανηγυρίσουν την πρόκριση στην τετράδα του γερμανικού πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Μία ιστορία που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια.

ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΜΠ ΜΑΡΛΕΪ

Η πορεία της ομάδας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1979 στην περιοχή Βέχτα. Αρχικά, στην ομάδα συμμετείχαν κυρίως μαθητές που μετά το σχολείο ήταν να ασχοληθούν με το μπάσκετ. Αρκετές ομάδες της περιοχής απορροφήθηκαν με τον καιρό, προκειμένου να δημιουργηθεί μία που θα προσπαθήσει να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Έπρεπε, όμως, να βρεθεί ένα όνομα. Και η έμπνευση ήρθε από τον θρυλικό Μπομπ Μάρλεϊ. Πιο συγκεκριμένα, το τραγούδι Rastaman Vibration ήταν η πηγή έμπνευσης, με τους ανθρώπους της ομάδας να έχουν σχεδιάσει και την... κατάλληλη μασκότ όπως μπορείτε να δείτε στη συνέχεια.

Σήμερα, η Ράστα Βέχτα αγωνίζεται στο RASTA Dome το οποίο χωράει κάτι παραπάνω από 3000 θεατές. Στη μεγάλη κατηγορία του γερμανικού μπάσκετ έπαιξε για πρώτη φορά τη σεζόν 2013-14, ενώ ακολούθησε ακόμα μία την αγωνιστική περίοδο 2016-17. Και τις δύο χρονιές υποβιβάστηκε. Φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η Ράστα Βέχτα όχι μόνο δεν κινδύνευσε, αλλά ζει τις πιο σπουδαίες στιγμές της ιστορίας της.

Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η σεζόν ξεκίνησε άσχημα. Με τρεις σερί ήττες. Δύο εντός έδρας -από τη Μπαϊρόιτ και τους Σκάιλαϊνερς- και μία εκτός από τη Μπάγερν Μονάχου. Η συνέχεια, όμως, ήταν διαφορετική. Η Ράστα Βέχτα βρέθηκε στις πρώτες θέσεις, από τις 26 Δεκεμβρίου 2018 κι έπειτα έτρεξε ένα σερί 9 νικών και τελικά ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με 24 νίκες και 10 ήττες. Έκανε θόρυβο. Και φρόντισε να ακουστεί περισσότερο με το 3-1 επί της Μπάμπεργκ στην πρώτη φάση των playoffs. Πλέον την περιμένει η Μπάγερν Μονάχου. Υπενθύμιση: Όλα τα παραπάνω τα πέτυχε μία νεοφώτιστη ομάδα!

ΜΙΚΡΟ ΡΟΤΕΙΣΟΝ ΛΟΓΩ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ

Η σπουδαιότητα των όσων έχει πετύχει έως τώρα η Ράστα Βέχτα φαίνεται και σε ακόμα ένα γεγονός. Αναγκάστηκε να δώσει τη σειρά με τη Μπάμπεργκ με σημαντικές απουσίες. Ήταν το αουτσάιντερ παρά το πλεονέκτημα έδρας κι ο λόγος είναι πως ουσιαστικά βασίστηκε σε μόλις 7 παίκτες. Κι αυτό διότι οι Σεθ Χάινριχς (φόργουορντ, 13 πόντοι, 5 ριμπάουντ), Τάιρον Νας (φόργουορντ, 10 πόντοι, 5 ριμπάουντ), Ρόμπιν Κρίστεν (φόργουορντ, 4.3 πόντοι) και Κλιντ Τσάπμαν (φόργουορντ/σέντερ, 13.6 πόντοι) ήταν στα πιτς λόγω τραυματισμών.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Σας θυμίζει κάτι το όνομα του Κλιντ Τσάπμαν που διαβάσατε προηγουμένως; Ναι, πρόκειται για τον φόργουορντ που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού στη διάρκεια της προετοιμασίας για τη φετινή αγωνιστική περίοδο κι άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις. Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός γνωστός μας στη Ράστα Βέχτα. Βλέπετε, εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας είναι ο Τι Τζέι Μπρέι (γενν. το 1992, ύψος 1.96 μέτρα). Ο άλλοτε γκαρντ του Κολοσσού Ρόδου, που φέτος μετράει 15.1 πόντους, 8.2 ασίστ και 40% στα τρίποντα σε 30+ λεπτά κατά μέσο όρο.

Ράστα Βέχτα: Η νεοφώτιστη ομάδα του Μπομπ Μάρλεϊ που απέκλεισε τον Ζήση
EUROKINISSI

(Eurokinissi)

Πάνω από 30 λεπτά αγωνίζεται κι ο Όστιν Χόλινς (γκαρντ, γενν. το 1991, ύψος 1.96 μέτρα). Ο Αμερικανός γκαρντ σκοράρει 16.9 ανά παιχνίδι, με το ποσοστό του στα τρίποντα να αγγίζει το 40.9%. Τόσο ο Μπρέι, όσο κι ο Χόλινς, ετοιμάζονται για το άλμα στην καριέρα τους. Για τον πρώτο ενδιαφέρεται ζεστά η Μπάγερν Μονάχου και η λογική λέει πως αμφότεροι θα βρίσκονται στη EuroLeague της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Θετικές εντυπώσεις έχει αφήσει ακόμα ο Τζόσουα Γιανγκ (γκαρντ, γενν. το 1988, ύψος 1.85 μέτρα) που σημειώνει 12.3 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ δεν λείπει το γερμανικό στοιχείο με τους Φίλιπ Χέρκενχοφ (γκαρντ/φόργουορντ, γενν. το 1999 ύψος 2.08 μέτρα) και Μίκαελ Κέσενς (φόργουορντ, ύψος 2.06 μέτρα, γενν. το 1991) να έχουν δώσει σημαντικές λύσεις σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και ειδικά όταν προέκυψαν οι τραυματισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ