ΜΠΑΣΚΕΤ

Πάτρικ Μπάουμαν: έφυγε το νούμερο 1 της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας

Πάτρικ Μπάουμαν: έφυγε το νούμερο 1 της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας
AP PHOTO/JAE C. HONG

Ο σοκαριστικός θάνατος του Πάτρικ Μπάουμαν θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία μπάσκετ.

Η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Πάτρικ Μπάουμαν δεν είναι σοκαριστική μόνο γιατί έφυγε ένας υγιέστατος άνθρωπος 51 ετών. Είναι σοκαριστική και συνολικά για το Παγκόσμιο μπάσκετ, διότι έφυγε από τη ζωή το νούμερο 1 της FIBA. Ο άνθρωπος που είχε όλες τις εξουσίες στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, που καλείται πλέον να πάρει μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον της.

Επί της ουσίας από το 2010 και μετά, ο Μπάουμαν ήταν αυτός που έπαιρνε όλες τις μεγάλες αποφάσεις. Ναι μεν πρόεδρος αρχικά ήταν ο Γάλλος Ιβάν Μαϊνινί και στη συνέχεια ο Αργεντίνος Οράσιο Μορατόρε, αλλά στην πράξη ήταν το νούμερο. Είχε συμβόλαιο με την FIBA μέχρι το 2031, με αρμοδιότητες εκτελεστικού διευθυντή, κάτι που του επέτρεπε να παίρνει μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις. Είχε υπογράψει για 12 χρόνια το 2010 κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Τουρκίας, ενώ η επέκταση ήρθε στις 17 Ιουνίου του 2018, όταν συμφώνησε για νέο συμβόλαιο μέχρι το 2031!

Ο Μπάουμαν έκανε όλα τα μεγάλα ραντεβού, για παράδειγμα την άνοιξη ήταν στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο προκειμένου να συζητήσουν την ένταξη του Παναθηναϊκού στο Champions League.

Είχε άριστες σχέσεις και με την ελληνική Ομοσπονδία, έστω κι αν αρχικά υπήρξε ένταση με τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο. Κι αυτό διότι είχε θεωρηθεί ο βασικός υπαίτιος που στις εκλογές για την προεδρεία του 2010 στην FIBA, ο Βασιλακόπουλος έχασε από τον Μαϊνινί. Αμέσως μετά την ανάδειξη του Γάλλου στην προεδρεία, ο Μπάουμαν υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2022 και ουσιαστικά απέκτησε όλες τις υπερεξουσίες.

Πάτρικ Μπάουμαν: έφυγε το νούμερο 1 της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας
AP PHOTO/ANDY WONG

Στην πορεία οι σχέσεις του με την Ελλάδα και τον Βασιλακόπουλο αποκαταστάθηκαν, άλλωστε κανείς στην πραγματικά δεν ήθελε την κόντρα, αφού στην ουσία ο Πάτρικ ήταν παιδί του ισχυρού άνδρα του ελληνικού μπάσκετ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο Μπάουμαν ερχόταν σε κάθε ευκαιρία στην Ελλάδα και του άρεσε πάρα πολύ η Κρήτη. Μάλιστα ετοιμαζόταν να έρθει μαζί με την οικογένειά του το προσεχές καλοκαίρι, προκειμένου να παρακολουθήσει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα U19, στο Ηράκλειο.

Όταν, βέβαια ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει και ο Πάτρικ Μπάουμαν έφυγε από κοντά μόλις σε ηλικία 51 ετών. Απόλυτα υγιής, με πολύ καλή ζωή, δίχως κάτι να δείχνει πως μπορεί να τον κτυπήσει ο μοίρα. Βρισκόταν στο Μπουένος Αϊρες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας, άλλωστε εκτός από Γενικός Γραμματέας της FIBA, ήταν και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Οπως καταλαβαίνει κανείς, ο Μπάουμαν δεν ήταν ένας απόστρατος ή απλά ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μπάσκετ. Με βάση τη λειτουργία της FIBA ήταν η νούμερο 1. Πιο σημαντικός και από τον πρόεδρο. Γι αυτό και πλέον πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις στην Γενεύη. Θα υπάρξει αντικαταστάτης του στη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή με τις υπερεξουσίες ή θα επιστρέψει η FIBA στην παλιά μορφή διοίκησης, που ο πρόεδρος και το υπόλοιπο Συμβούλιο έπαιρναν όλες τις σημαντικές αποφάσεις.

Γι αυτό και πέρα από τα ξαφνικό σοκ του θανάτου ενός 51χρονου, υπάρχει και αγωνία για την επόμενη μέρα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, που βρίσκεται μπροστά σε μια κατάσταση που κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Ο Ελβετός παράγοντας γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου του 1967 και η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό ξεκίνησε πολύ πριν αρχίσει την σταδιοδρομία του στα "γραφεία" της FIBA και μέχρι να καταλήξει να γίνει ο τρίτος γενικός γραμματέας στην ιστορία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Ο Πάτρικ Μπάουμαν δεν ήταν ένας "γραφειοκράτης". Είχε ζήσει τον αθλητισμό εκ των έσω και για να φτάσει να γίνει γενικός γραμματέας της FIBA το 2002 διαδεχόμενος τον Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 2007 δούλεψε πολύ τόσο εντός των γηπέδων, όσο κι εκτός των γηπέδων.

O Πάτρικ Μπάουμαν προσέφερε στο μπάσκετ από όλους τους τομείς, καθώς πριν γίνει παράγοντας της FIBA υπήρξε παίκτης, προπονητής και διαιτητής. Το μπάσκετ ήταν μεγάλη του αγάπη - όσον αφορά τα αθλήματα - αλλά πριν τον κερδίσει η πορτοκαλί θεά ασχολήθηκε επίσης με το ποδόσφαιρο,το τένις και την κολύμβηση.

Tο 1994 άρχισε η πορεία του στους κύκλους της FIBA αρχικά ως δικηγόρος και από το 2002 από την θέση του γενικού γραμματέα.

Το καλοκαίρι η θητεία του παρατάθηκε ως το 2031. Η μοίρα, όμως, είχε άλλα σχέδια για τον Ελβετό παράγοντας, ο οποίος από το 2007 ήταν μέλος της ΔΟΕ και θεωρούνταν ένας από τους "ανερχόμενους" στους κύκλους της Επιτροπής.

Ο Πατρικ Μπάουμαν με σπουδές στη νομική, στη διοίκηση αθλητισμού εξελίχθηκε στο Νο1. της FIBA και βοήθησε στην εξέλιξη των διοργανώσεων και των δομών της, ενώ υπήρξε κάτι περισσότερο από καταλυτικός, ώστε το 3Χ3 να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2020 στο Τόκιο.

Το κενό που αφήνει ο χαμός του Πάτρικ Μπάουμαν στον χώρο του αθλητισμού είναι μεγάλο. Ακόμα πιο μεγάλο, όμως, είναι για την σύζυγό του και τα δύο του παιδιά...

AP Photo/Jae C. Hong AP/Andy Wong

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ