ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι 26 σφαίρες της (στ)οργής

Οι 26 σφαίρες της (στ)οργής

Λίγες ομάδες στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ είχαν πιο απότομη άνοδο από τη Μονακό, κόντρα στην οποία η ΑΕΚ θα δώσει τον αγώνα της χρονιάς σήμερα (8/3). Όσο για το που οφείλεται αυτή η έκρηξη; Η απάντηση περιλαμβάνει έναν Ουκρανό Πρόεδρο και 26 σφαίρες που δεν βρήκαν ποτέ τον στόχο.

Το όνομα “Σεργκέι Ντιαντέτσκο” δεν λέει πολλά στον κόσμο. Στο άκουσμα ότι είναι ένας Ουκρανός τραπεζίτης που ζει στο Μονακό οι πρώτες – λογικές – σκέψεις είναι “πάμπλουτος” και “φυγάς”. Σκέψεις που έχουν βάση. Δεν είναι όμως και οι μόνες που χαρακτηρίζουν τον Ιδιοκτήτη της μπασκετικής Μονακό, τον άνθρωπο τον οποίο στο Μονακό χαρακτηρίζουν ως “τον δεύτερο Τσάρο”, με τον πρώτο να είναι φυσικά ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, Ιδιοκτήτης της Ποδοσφαιρικής Μονακό.

Η ιστορία του ανθρώπου που ανέβασε τη Μονακό από την 4η κατηγορία της Γαλλίας στην κορυφή της LNB (1η κατηγορία) μέσα σε 5 χρόνια δεν είναι συνηθισμένη. Βασικά, βγάζει βγαλμένη από σενάριο ταινίας και περιλαμβάνει μία τράπεζα, ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, μερικούς “περίεργους” θανάτους και μία απόπειρα δολοφονίας.

Από την Ουκρανία στο πλευρό του Πρίγκιπα Αλβέρτου

Οι 26 σφαίρες της (στ)οργής


O Σεργκέι Ντιαντέτσκο γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1971 στην Ουκρανία. Σε ηλικία 17 χρονών άρχισε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Ντόνετσκ, με το “μικρόβιο” του μπάσκετ να έχει ήδη μπει μέσα του από τα 15 του χρόνια όταν παρακολούθησε ένα τουρνουά στο Ντόνετσκ, όταν ακόμα η Σοβιετική Ένωση ήταν ενωμένη.

Ο Ντιαντέτσκο ήταν ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, ο οποίος ενεπλάκη με το τραπεζικό σύστημα, ιδρύοντας μάλιστα την δική του τράπεζα (Rodovid Bank). Ένα εγχείρημα που δεν πήγε όμως όπως το υπολόγιζε, με την οικονομική κρίση να γονατίζει την τράπεζα, που ζήτησε βοήθεια από την Κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία και αποφάσισε την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, κάτι που έγινε με πόρους από τα χρήματα των Πολιτών της Ουκρανίας, δημιουργώντας πανικό στην χώρα. Ο Ντιαντέτσκο και όσοι εμπλέκονταν μπήκαν αυτόματα στο “στόχαστρο”, με δύο βασικούς μάρτυρες μάλιστα της υπόθεσης να πεθαίνουν υπό “περίεργες” συνθήκες, με τον ένα να... γλιστράει στο μπάνιο και τον άλλο να πέφτει από τον 7ο όροφο της Πολυκατοικίας που έμενε στην προσπάθειά του να φτιάξει το... air condition! Στην περίπτωση του Ντιαντέτσκο ωστόσο δεν κρατήθηκαν τα προσχήματα: Στις 19 Μαρτίου 2012 κάποιοι προσπάθησαν να τον εκτελέσουν ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του στο Κίεβο! Μετρήθηκαν 26 σφαίρες στην θωρακισμένη Mercedes του Ουκρανού, χωρίς καμία ωστόσο έστω να τον τραυματίσει. Λίγες μέρες αργότερα ο Ντιαντέτσκο πήρε τα λεφτά του και την οικογένειά και βρισκόταν στο Μονακό, ζητώντας προστασία.

Προστασία μεν, αλλά με το... αζημίωτο

Οι 26 σφαίρες της (στ)οργής


Το Μονακό ξέρει πώς να συμπεριφέρεται σε ανθρώπους με λεφτά (και παρελθόν) και τον υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες, αφού όμως πρώτα ερευνήθηκε το παρελθόν του, όπου και δεν βρέθηκε κάτι μεμπτό. Το Πριγκιπάτο φρόντισε λοιπόν να τον αγκαλιάσει, ωστόσο κατά πολλούς αυτό δεν ήρθε έτσι απλά, αφού ένας από τους όρους που τέθηκε ήταν να επενδύσει κάποια από τα χρήματά του στη μπασκετική ομάδα της πόλης, η οποία είχε επανιδρυθεί το 2010 έπειτα από χρόνια αποτυχιών και “βολόδερνε” στην 4η κατηγορία. Μία πρόταση που την αποδέχθηκε ο Ντιαντέτσκο (χωρίς να είναι σίγουρο ότι είχε επιλογή), ο οποίος όμως δεν ήθελε να φαίνεται, αφού την ίδια περίοδο ήταν Ιδιοκτήτης και της Ουκρανικής “BC Donetsk”, από την οποία σταδιακά αποχώρησε.

Το μπάσκετ είναι η ζωή μου, η ψυχή μου. Στην Ουκρανία ήμουν Ιδιοκτήτης μίας ομάδας και στεναχωρήθηκα πολύ όταν η κατάσταση στην χώρα με ανάγκασε να αποχωρήσω. Τώρα που η ζωή μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω στο Μονακό με την οικογένειά μου ήθελα να έχω μία ομάδα εδώ. Το λαχταρούσα” δήλωσε ο ίδιος κάποια στιγμή σε συνέντευξη που παραχώρησε, θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως ό,τι κάνει το κάνει επειδή το θέλει και όχι επειδή τον υποχρεώνει κάποιος. Όπως και να έχει αυτό είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους φίλους της ομάδας.

Με τα λεφτά του Ντιαντέτσκο η Μονακό επανήλθε σταδιακά στο προσκήνιο, κερδίζοντας διαδοχικές ανόδους, μέχρι που πέρυσι (2015/16) κατάφερε ως νεοφώτιστη στην πρώτη κατηγορία να κατακτήσει το Λιγκ Καπ και να φτάσει μέχρι τα Ημιτελικά του Γαλλικού Πρωταθλήματος! Φέτος, δε, διαθέτοντας ένα πανάκριβο ρόστερ, είναι καταιγιστική, αφού βρίσκεται στην 1η θέση της Λίγκας με ρεκόρ 19-2, με την δεύτερη Ορτέζ να έχει ρεκόρ 16-5, ενώ στην πρώτη Ευρωπαϊκή της παρουσία έχει καταφέρει να προκριθεί στους 16 του Basketball Champions League, με την ΑΕΚ να θέλει να της κόψει τον δρόμο την Τετάρτη (8/3, 21:30) όταν και θα τεθούν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες στα πλαίσια του δεύτερου αγώνα της μεταξύ τους σειράς, με την “Ένωση” να καλείται να υπερασπιστεί τη νίκη με έναν πόντο διαφορά στο πρώτο παιχνίδι.

Δεν θα είναι εύκολο παιχνίδι αυτό για την ΑΕΚ για πολλούς λόγους. Μπορεί η Μονακό να είναι νεόπλουτη και η ιστορία που την ακολουθεί να είναι... περίεργη, αλλά είναι μία εξαιρετική ομάδα. Μία ομάδα που χτίστηκε χάρη σε ένα... καράβι χρήματα, τα οποία προέρχονται από έναν άνθρωπο ο οποίος έχει μάθει να επιζεί με κάθε τρόπο. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Twitter @steflong85

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ