ΜΠΑΣΚΕΤ

Ντένι Αβντίγια: Το νέο φαινόμενο του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Ντένι Αβντίγια: Το νέο φαινόμενο του ευρωπαϊκού μπάσκετ
FIBA FIBA

Ο 18χρονος Ντένι Αβντίγια απέδειξε στο Eurobasket U20 ότι οι συγκρίσεις με τον Λούκα Ντόντσιτς μόνο υπερβολικές δεν είναι για τον επόμενο Ευρωπαίο σούπερ σταρ (VIDEOS).

Εμφανίστηκε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ το καλοκαίρι του 2017. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων της Ποντγκόριτσα συγκεκριμένα, όπου παρότι το Ισραήλ δεν διακρίθηκε (τερμάτισε 11ο), ο ίδιος φρόντισε να αφήσει το στίγμα του. Δύο χρόνια αργότερα ο Ντένι Αβντίγια είναι ο επόμενος μεγάλος σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο επόμενος Λούκα Ντόντσιτς .

Το Eurobasket U20 που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής (21/7) στο Τελ Αβίβ, με το Ισραήλ να κατακτά το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο , ήταν το καλύτερο πειστήριο ότι ο νεαρός σμολ φόργουορντ είναι το next big thing του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Σε ένα τουρνουά 20χρονων, ο 18χρονος (γεννηθείς στις 3/1/2001) Αβντίγια κυριάρχησε. Οδήγησε το Ισραήλ στον τίτλο και αναδείχθηκε MVP, έχοντας 18,4 πόντους, 8,3 ριμπάουντ, 5,3 ασίστ, 2,1 κλεψίματα και 2,4 κοψίματα κατά μέσο όρο! Είχε ακόμα 22,6 μονάδες στον δείκτη αξιολόγησης (2ος) και +12,3 στο "+/-".

Κάτι ήξερε η Μακάμπι Τελ Αβίβ το Νοέμβριο του 2017, όταν τον "έδενε" με εξαετές συμβόλαιο, αφότου είχε δει τι έκανε σε εκείνο το Eurobasket U16. Έκτοτε ο Ντένι Αβντίγια δεν κάνει κάτι άλλο εκτός από το να δουλεύει, να προοδεύει και να περιμένει. Δεν βιάζεται να κατακτήσει τον κόσμο. Δεν σκέφτεται το ΝΒΑ, κι ας θεωρείται από τώρα lottery pick για το Draft του 2020.

" Έμαθα από τους γονείς μου να είμαι ταπεινός. Πάντα θέλω να κερδίζω ολοένα και περισσότερο. Θέλω να δουλεύω σκληρά και να συνεχίσω να κερδίζω όσο περισσότερα τρόπαια μπορώ. Ωστόσο, δεν βιάζομαι. Θέλω να συνεχίσω την σκληρή δουλειά, ώστε να βελτιώνω το παιχνίδι μου και να δίνω τα πάντα στην ομάδα μου προκειμένου να κερδίζει" έλεγε στα ισραηλινά media πριν από το Eurobasket Νέων του Τελ Αβίβ.

Όπου παίζει στρέφει τα βλέμματα πάνω του. Και προ πάντων. Και κερδίζει.

Το καλοκαίρι του 2018 βοήθησε το Ισραήλ να κατακτήσει τον τίτλο στο Eurobasket U20. Τον περασμένο Φεβρουάριο αναδείχθηκε ο MVP στο Basketball without borders. Το βράδυ της Κυριακής έκανε το back-to-back με τους Νέους στο Eurobasket του Τελ Αβίβ. Λίαν συντόμως ο Ισραηλινός με την διπλή υπηκοότητα (ο πατέρας του, ο Ζούφερ, είναι Σέρβος) θα έχει ρόλο και σε ανδρικό επίπεδο, στην Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ο Αβντίγια δεν έγινε ξαφνικά Ντόντσιτς, ούτε βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με αυτόν. Εντούτοις... Ντοντσίζει έντονα και αυτό δεν κρύβεται. Παίκτες με ύψος 2,01μ., που μπορούν να παίξουν σε τέσσερις θέσεις δεν πέφτουν από τα δέντρα. Και στα 18 του χρόνια ο Αβντίγια είναι πολύ πιο μπροστά από την ηλικία του.

Έχει δυνατό κορμό, είναι πολύ γρήγορος, αλτικός, αθλητικός. Βγάζει πολλή ενέργεια στο παρκέ, έχει υψηλό IQ, του αρέσει να πασάρει (και πασάρει πολύ), σουτάρει καλά έπειτα από ντρίμπλα και μπορεί να σκοράρει με οποιοδήποτε τρόπο. Παράλληλα, έχει δουλέψει πολύ πάνω σε τομείς στους οποίους θεωρούνταν ότι έχει αδυναμίες, όπως η άμυνα. Αν μη τι άλλο, οι 2,4 τάπες και τα 2,1 κλεψίματα που είχε κατά μέσο όρο στο Eurobasket U20, κάτι δείχνουν...

Συν τοις άλλοις, είναι δουλευταράς. Στον προημιτελικό με την Λιθουανία είχε 3/8 βολές και μετά τον αγώνα, κι ενώ όλοι είχαν φύγει από το γήπεδο, βγήκε έξω και σούταρε ασταμάτητα βολές στις 11 το βράδυ.

Στον ημιτελικό με την Γαλλία είχε 12/14.

Ντένι Αβντίγια: Το νέο φαινόμενο του ευρωπαϊκού μπάσκετ
FIBA FIBA

Στο Ισραήλ τον αποκαλούν "φαινόμενο". Οι σκάουτς τον συγκρίνουν με τον Λούκα Ντόντσιτς. Ο ίδιος προτιμά να αποφεύγει τις συγκρίσεις, παρότι ο 20χρονος Σλοβένος άσος των Ντάλας Μάβερικς είναι ένας από τους δύο παίκτες που -όπως ο ίδιος έχει δηλώσει- λατρεύει να παρακολουθεί να παίζουν, μαζί με τον Τζέιμς Χάρντεν.

" Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον Λούκα Ντόντσιτς και όσα σπουδαία έχει κάνει στο ΝΒΑ", λέει . "Ωστόσο, ο καθένας μας έχει το δικό του μονοπάτι και ταξίδι να κάνει, τα οποία είναι διαφορετικά. Τον σέβομαι, αλλά πιστεύω ότι είμαι ξεχωριστός με τον δικό μου τρόπο. Θα είμαι ο Ντένι Αβντίγια και θα παραμείνω ξεχωριστός στο δικό μου μονοπάτι, στο δικό μου ταξίδι".

Ο Ντένι Αβντίγια είναι καλός. Πολύ καλός. Και το ξέρει.

Photo credits: FIBA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ