ΜΠΑΣΚΕΤ

Νίκος Ρογκαβόπουλος: Ο αρχηγός δήλωσε "παρών"

Νίκος Ρογκαβόπουλος: Ο αρχηγός δήλωσε "παρών"

Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος "έψαχνε" τον εαυτό του επί τέσσερις αγώνες στο Eurobasket U18 του Βόλου. Τον βρήκε (για τα καλά) στον προημιτελικό με την Λιθουανία.

Σε μία ηλικιακή κατηγορία στην οποία ο όρος "σταρ" είναι κάτι σχετικό (και εν πολλοίς άδικος), ο Νίκος Ρογκαβόπουλος ήταν εξ αρχής επιφορτισμένος με αυτό το βαρύ φορτίο στον Βόλο. Ήταν ο παίκτης που όλοι περίμεναν να σηκώσει στις πλάτες του την Εθνική Εφήβων στο Eurobasket U18 , να την πάει ψηλά. Εν τέλει το έκανε. Και με τρόπο εντυπωσιακό μάλιστα.

Ο 18χρονος άσος της ΑΕΚ " σήκωσε όλο το έθνος στις πλάτες του" στον προημιτελικό με την Λιθουανία έγραψε η FIBA στο Twitter. Όσο υπερβολικό κι αν φαίνεται αυτό, η εμφάνιση που πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης (1/8) ο Ρογκαβόπουλος αξίζει κάθε έπαινο. Κάθε υπερβολή. Σε ένα παιχνίδι στο οποίο οι δύο ομάδες σούταραν με ποσοστά κάτω του 30%, τα χέρια του δεν έτρεμαν.

Νίκος Ρογκαβόπουλος: Ο αρχηγός δήλωσε "παρών"

Ο Ρογκαβόπουλος πήρε τις σωστές αποφάσεις, έβαλε τα μεγάλα σουτ, δεν λάθεψε σε ούτε μία κρίσιμη ελεύθερη βολή. Η Εθνική χρειαζόταν ένα καλάθι για να παραμείνει ζωντανή στο τελευταίο λεπτό του κανονικού αγώνα, κι ενώ λίγο προηγουμένως οι Λιθουανοί είχαν ξεφύγει με τρεις πόντους διαφορά. Ο "Ρόγκα" το πήρε πάνω του. Άφησε με μία σταυρωτή ντρίμπλα πίσω τον προσωπικό του αντίπαλο και σκόραρε με floater μπροστά στο απλωμένο χέρι του Αζουόλας Τουμπέλις -που μέτρησε επτά τάπες χθες.

Με το χρονόμετρο να τρέχει προς το μηδέν και την Ελλάδα να βρίσκεται πίσω στο σκορ με 53-55, ο Ρογκαβόπουλος ήταν πάλι αυτός που πήρε την ευθύνη. Μετά την πάσα του Νικολαΐδη, έκανε ντράιβ και σκόραρε με λέι-απ 7,2'' πριν από τη λήξη, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Στην έξτρα περίοδο, δε, είχε 6/6 κρίσιμες βολές, οι οποίες διατήρησαν την Εθνική μπροστά στο σκορ, χαρίζοντάς της εν τέλει και τη νίκη-πρόκριση.

Έχοντας κάνει όλα αυτά, δεν χρειαζόταν καν να κοιτάξει κανείς το φύλλο της στατιστικής για να καταλάβει ποιος ήταν ο MVP του αγώνα. Όχι ότι η στατιστική του διεθνή φόργουορντ ήταν κακή. Κάθε άλλο. Ο Ρογκαβόπουλος τελείωσε το ματς με 25 πόντους (6/16 δίποντα, 2/9 τρίποντα, 7/8 βολές), 15 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, +7 στον δείκτη του "+/-" και 24 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης.

Ξέρετε πολλούς Έλληνες που είχαν 25 πόντους και 15 ριμπάουντ σε αγώνα Eurobasket U18; Η απάντηση υπάρχει βέβαια και είναι "τέσσερις". Από το 1996 και ύστερα, από τότε δηλαδή που η FIBA έχει αναλυτικό στατιστικό αρχείο για τα Eurobasket Εφήβων, οι Έλληνες που έχουν καταγράψει παρόμοια στατιστική είναι ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, ο Κώστας Κουφός (δύο φορές), ο Γιώργος Διαμαντάκος και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Και φυσικά (πλέον) ο Νίκος Ρογκαβόπουλος.

Παίκτης Έτος Αγώνας Στατιστικά
Νίκος Ρογκαβόπουλος 2019 Ελλάδα - Λιθουανία 70-66 25 πόντοι, 15 ριμπάουντ
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος 2014 Ελλάδα - Ισπανία 89-85 25 πόντοι, 18 ριμπάουντ
Γιώργος Διαμαντάκος 2013 Ελλάδα - Ρωσία 74-70 33 πόντοι, 15 ριμπάουντ
Κώστας Κουφός 2007 Ελλάδα - Τουρκία 82-67 25 πόντοι, 15 ριμπάουντ
Κώστας Κουφός 2007 Ελλάδα - Λιθουανία 86-78 37 πόντοι, 20 ριμπάουντ
Σοφοκλής Σχορτσανίτης 2002 Ελλάδα - Λετονία 73-56 28 πόντοι, 20 ριμπάουντ

Η αλήθεια είναι ότι ο Ρογκαβόπουλος "ψαχνόταν" από την αρχή του τουρνουά για την χθεσινή εμφάνιση. Στο πρώτο παιχνίδι με την Λετονία είχε 8 πόντους με 4/14 σουτ. Στην ήττα από την Γαλλία δεν σκόραρε και είχε 0/8 σουτ, αλλά και -22 στο "+/-". Σε κάποιο σημείο μεταξύ του πρώτου και τρίτου αγώνα μετρούσε 13 άστοχα σουτ στην σειρά. Δεν πτοήθηκε όμως και από εκεί και πέρα όμως άρχισε να βελτιώνεται.

Κόντρα στην Σλοβενία ήταν πάλι άστοχος (2/11 σουτ) αλλά μάζεψε 10 ριμπάουντ και βοήθησε στην άμυνα. Στο ματς με την Φινλανδία πέτυχε 16 πόντους με 5/13 σουτ, μάζεψε 8 ριμπάουντ και ήταν καθοριστικός στην ελληνική ανατροπή. Και χθες... ξέσπασε.

Νίκος Ρογκαβόπουλος: Ο αρχηγός δήλωσε "παρών"
FIBA FIBA

" Δεν φοβήθηκα σε κανένα σημείο του αγώνα. Αυτά τα παιχνίδια χρειάζονται συγκέντρωση και να μην τα παρατάς ποτέ. Πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε και θα πάρουμε ένα μετάλλιο. Προσωπικά προσπάθησα να βρω τον εαυτό μου στο τουρνουά και να βοηθήσω την ομάδα μου. Πάμε τώρα να κάνουμε ό,τι μπορούμε απέναντι στην Ισπανία", είπε μετά τη νίκη επί της Λιθουανίας , η οποία χάρισε στην Ελλάδα την 10η παρουσία της σε Eurobasket U18 μετά το 1970, το 1988, το 1992, το 1998, το 2000, το 2002, το 2007, το 2008 και το 2015.

Για την ιστορία, μόνο τρεις φορές η Ελλάδα έφτασε μέχρι την τετράδα ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εφήβων και δεν κατέκτησε μετάλλιο. Το 1988 στο Τίτοβ Βρμπας, το 1992 στην Βουδαπέστη και το 2014 στο Ικόνιο. Με τον χθεσινό Ρογκαβόπουλο, αποκλείεται να γίνουν τέσσερις.

Photo credits: FIBA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ