ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπάουμαν: "Τέλος οι wild cards για το Παγκόσμιο Κύπελλο"

International Olympic Committee Evaluation Commission Chair Patrick Baumann speaks during a news conference at Staples Center, Friday, May 12, 2017, in Los Angeles. The IOC officials wrapped up four days of evaluating Los Angeles' bid for the 2024 Games before heading to Paris to check the only other candidate. (AP Photo/Jae C. Hong)
International Olympic Committee Evaluation Commission Chair Patrick Baumann speaks during a news conference at Staples Center, Friday, May 12, 2017, in Los Angeles. The IOC officials wrapped up four days of evaluating Los Angeles' bid for the 2024 Games before heading to Paris to check the only other candidate. (AP Photo/Jae C. Hong) AP PHOTO/JAE C. HONG

Ο Πάτρικ Μπάουμαν παραχώρησε συνέντευξη στο AFP για το θέμα των "παραθύρων", εξηγώντας πως η EuroLeague κινήθηκε με κυνικότητα στο θέμα του προγράμματος. Τι απάντησε για την επιχειρηματολογία περί διαφορετικών κριτηρίων μεταξύ ΝΒΑ και EuroLeague.

Τέσσερις ημέρες πριν διεξαχθούν οι πρώτοι αγώνες των "παραθύρων" των εθνικών ομάδων, με φόντο το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, ο Πάτρικ Μπάουμαν παραχώρησε συνέντευξη στο AFP, η οποία αναδημοσιεύθηκε από τη Marca .

Ο Γενικός Γραμματέας της FIBA απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη λογική με την οποία πορεύεται αυτή στο κομμάτι των αγώνων, αναφέρθηκε εκ νέου στη διαμάχη με την EuroLeague, εστιάζοντας στο γεγονός πως δεν μπορούν να γίνονται συγκρίσεις με το ΝΒΑ.

Έκανε μάλιστα ευθεία επίθεση στον Τζόρντι Μπερτομέου, καταλογίζοντάς του κυνικότητα στον τρόπο δράσης, για να επισημάνει πως η παρέμβαση της Κομισιόν είναι η έσχατη λύση.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το γεγονός πως την ίδια μέρα θα διεξάγονται αγώνες των "παραθύρων" με αυτούς της EuroLeague: " Αυτό έγινε επειδή αυθαίρετα και κυνικά η EuroLeague όρισε αγώνες πάνω στις ημέρες των εθνικών ομάδων, βάζοντας τους παίκτες σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση. Επιλέγω πολύ προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποιώ. Είναι κυνικό επειδή η EuroLeague ήξερε εκ προοιμίου για τους αγώνες των "παραθύρων", εδώ και δύο χρόνια έχουν δημοσιευτεί οι ημερομηνίες και το πρόγραμμα, οπότε ήξερε ότι θα προκαλέσει "σύγκρουση" των δύο διοργανώσεων. Πέρα από αυτό, αποφάσισε να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση, που ζημιώνει και κάνει κακό στους παίκτες, τους φιλάθλους και οτιδήποτε σχετίζεται με το άθλημα. Όλο αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, όταν η FIBA πρότεινε μία λύση, που θα μετακινούνταν απλά οκτώ αγώνες για μία ή δύο μέρες".

Για τους ισχυρισμούς της EuroLeague πως γίνεται παραλληλισμός με το ποδόσφαιρο, δίχως να υπάρχουν τα ίδια δεδομένα: " Πρέπει να καταλάβουμε πως όλο αυτό έχει μακρά διαδικασία προσαρμογής, από την στιγμή που ξέραμε ότι το ΝΒΑ δεν πρόκειται να δώσει τους παίκτες για το Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο, κάτι που θα κάνει για τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο. Αυτό ήταν μια ομόφωνη απόφαση όλων των μελών της FIBA, παγκοσμίως, το πως θα πορευτούμε. Επομένως, ναι, θεωρώ ότι η EuroLeague κινείται με κακή πίστη στο συγκεκριμένο θέμα. Χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο κομμάτι ως δικαιολογία για να μην βοηθήσει στο να βρεθεί λύση, κάτι που θα μπορούσε να κάνει πολύ απλά ο κ. Τζόρντι Μπερτομέου με μία απλή απόφασή του".

Για την επιχειρηματολογία της EuroLeague σύμφωνα με την οποία υπάρχει πολύ διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με το ΝΒΑ: " Το πρόβλημα είναι ότι η EuroLeague θεωρεί τον εαυτό της ως έναν τοπικό αντίπαλο του ΝΒΑ κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το ΝΒΑ είναι δομημένο με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο, λειτουργεί αυθόρμητα εδώ και εβδομήντα χρόνια. Η EuroLeague είναι μια συμπληρωματική διεθνής διοργάνωση, όπου όλοι οι σύλλογοι της συμμετέχουν επίσης σε εθνικά πρωταθλήματα, που αποτελούν κομμάτια των ομοσπονδιών. Οι σύλλογοι είναι άμεσα συσχετισμένοι με τις εγχώριες ομοσπονδίες, οι οποίες λαμβάνουν ευθέως ή μη βοήθεια από την εκάστοτε κυβέρνηση. Όλοι εκτός από την ίδια την EuroLeague αντιλαμβάνονται τη θέση του ΝΒΑ, το οποίο επίσης είναι ενεργό μέλος της παγκόσμιας οικογένειας του αθλήματος και ενθαρρύνει τη FIBA στην προώθηση του".

Για την απουσία των παικτών του ΝΒΑ από τα δύο πρώτα "παράθυρα": " Το νέο σύστημα έγινε αποδεκτό από όλα τα μέλη της FIBA, ομόφωνα, πριν από τρία χρόνια. Από το 2014 οι ομοσπονδίες ήξεραν ότι σε μερικά "παράθυρα" δεν θα μπορούσαν να υπολογίζουν τους παίκτες του ΝΒΑ, παρόλ' αυτά ψήφισαν "ναι". Οι επιλογές δεν μπορούν να βασίζονται αποκλειστικά από τους παίκτες του ΝΒΑ, όλες οι ομοσπονδίες πρέπει να δουλέψουν για να εξελίξουν και να προωθήσουν νέα ταλέντα και να δημιουργήσουν πιο δυνατά εθνικά πρωταθλήματα. Υπενθυμίζω επίσης ότι έχουμε υπογεγραμμένη επιστολή του κ. Τζόρντι Μπερτομέου από τον Νοέμβριο του 2016, όπου επισημαίνει πως η EuroLeague δεν πρόκειται να απαγορεύσει στους παίκτες να συμμετάσχουν στα "παράθυρα" των εθνικών ομάδων. Προφορικά το επιβεβαίωσε αυτό και μερικούς μήνες μετά πρότεινε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει αγώνες της διοργάνωσης πάνω σε αυτούς των εθνικών ομάδων. Αυτή η κατάσταση κάνει πιο αδύναμες τις εθνικές ομάδες και θέτει σε κίνδυνο την παρουσία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο, κι ως εκ τούτου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν η EuroLeague δεν δρούσε έτσι, δεν θα υπήρχε κάποιο ρίσκο ή κίνδυνος, οπότε όλο αυτό δεν είναι αποτέλεσμα του νέου προγράμματος της FIBA".

Για το θέμα που προέκυψε με την Κομισιόν : " Οι προκριματικοί αγώνες ξεκινούν, αλλά η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή. Επιπροσθέτως, ο κ. Τζόρντι Μπερτομέου μού είπε στη Βαλένθια ότι θέλει να μου προωθήσει μια σειρά από ιδέες για να πορευτούμε. Όπως και να έχει, πιστεύουμε ότι η EuroLeague θέλει να "σπάσει" το σύστημα και γι αυτό εμείς θέλουμε να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό και εθνικό αθλητικό μοντέλο. Όποιος θέλει να το μποϊκοτάρει, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Αν κριθεί απαραίτητο, θα αφήσουμε την υπόθεση στα χέρια της Κομισιόν και των Αρχών, για να αποφασίσουν τι είναι σωστό και τι νόμιμο".

Για το θέμα των wild cards για το Παγκόσμιο Κύπελλο : "Δ εν θα υπάρχουν πλέον wild cards! Με εξαίρεση τις ΗΠΑ και την Κίνα που έχουν ήδη εξασφαλισμένη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όλες οι άλλες θέσεις θα προκύψουν μέσα από τα προκριματικά. Όσες ομάδες δεν πάρουν απευθείας το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία μέσα από το Προ-ολυμπιακό τουρνουά. Για να επιβεβαιώσουμε την εκπροσώπηση από όλες τις ηπείρους, κάθε περιφέρεια θα έχει τη δυνατότητα να δώσει δύο ομάδες από τα προκριματικά, βάσει των αθλητικών αποτελεσμάτων: δεν θα δοθούν wild cards".

AP Photo/Jae C. Hong

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ