ΜΠΑΣΚΕΤ

Μάικλ Ότζο: Ένας αγαθός γίγαντας

Μάικλ Ότζο: Ένας αγαθός γίγαντας
Aba-liga.com Crvena zvezda mts ABA-LIGA.COM CRVENA ZVEZDA MTS

Το πτυχίο στις διεθνείς σχέσεις, το μπάσκετ που...σιχαινόταν και το μόνιμο χαμόγελο. Ο Μάικλ Ότζο δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Ήταν ένα θηρίο με καρδιά μικρού παιδιού. Και αυτή είναι η ιστορία του.

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός: Ο Μάικλ Ότζο, ο θηριώδης σέντερ που αγωνίστηκε στον Ερυθρό Αστέρα την τελευταία διετία, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 27 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Η λέξη “σοκ” χρησιμοποιείται με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι πρέπει στις μέρες μας. Δείχνει να έχει χάσει το νόημά της. Μετά όμως έρχεται μία είδηση όπως αυτή του Ότζο. Και όλοι ξαφνικά προσγειώνονται στην πραγματικότητα. Ένας αθλητής που φαινόταν να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα να πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς στα 27 του χρόνια.

Πολλοί παίκτες και ομάδες της EuroLeague έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους. Στις ΗΠΑ η είδηση έγινε μεγάλο θέμα. Ο Ότζο μπορεί να μην ήταν σταρ πρώτης γραμμής, αλλά σίγουρα δεν περνούσε απαρατήρητος. Ήταν αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο με ύψος 2.16 μέτρα, άνοιγμα χεριών 2.34 μέτρα και ένα σώμα που θα ζήλευαν πολλοί. Ήταν ακόμα πιο δύσκολο όταν – σύμφωνα με όσους τον γνώρισαν – ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος. Και αυτή είναι η ιστορία του.

ΤΟΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ

Ο Μάικλ Ολαλεκάν Ότζο, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1993 στο Λάγος της Νιγηρίας. Τον μεγάλωσε η μητέρα του, με τον πιτσιρικά να είναι γενικά ένα χαρούμενο παιδί. Ένα παιδί που δεν είχε ιδέα τι είναι το μπάσκετ. Για την ακρίβεια του άρεσε το ποδόσφαιρο και με αυτό αποφάσισε να ασχοληθεί. Μέχρι που μία μέρα, όταν ήταν 16-17 χρονών και είχε ακόμα ύψος 1.98 μέτρα, πέρασε ένας άνθρωπος από έναν δρόμο κοντά από ένα γήπεδο και του είπε “ γιατί παίζεις ποδόσφαιρο; Πρέπει να παίξεις μπάσκετ. Δε μπορείς να φανταστείς τι θα κάνει για την οικογένειά σου αυτό”.

Μάικλ Ότζο: Ένας αγαθός γίγαντας
AP Photo/Nick Lisi AP PHOTO/NICK LISI

Ο Ότζο άκουσε την συμβουλή του και πήγε να παίξει μπάσκετ. Και το... σιχάθηκε! Η λέξη “άγουρος” είναι μικρή για να τον περιγράψει, με τον ίδιο να λέει σε συνέντευξή του ότι “ νευρίαζα όλη την ώρα. Όποτε έκοβα σουτ έλεγαν “goaltending”! Όποτε έπαιρνα τη μπάλα έκανα βήματα. Η ομάδα μου πάντα έχανε γιατί ήμουν βάρος για αυτή”. Αποτέλεσμα ήταν να τα παρατήσει μετά από δύο εβδομάδες. Ο προπονητής της ομάδας όμως δεν τον παράτησε. Πήγε σπίτι του και του ζήτησε απλώς να έρχεται στις προπονήσεις για να βλέπει. Σταδιακά, όποτε έλειπε κάποιος παίκτης έπαιζε. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι.

Ο Ότζο άρχισε να βελτιώνεται. Και να ψηλώνει. Το 2011 ήταν πλέον 2.08 μέτρα και πήγε σε ένα καμπ για ψηλούς του Μασάι Γιούρι (Πρόεδρος των Ράπτορς). Κάποιοι προπονητές τον πρόσεξαν και του πρόσφεραν υποτροφία. Η μητέρα του όμως ήταν απόλυτη. Δεν ήθελε να δει τον γιο της να φεύγει και να πάει στις ΗΠΑ για να παίξει μπάσκετ και να παρατήσει τις σπουδές του. Ο ίδιος της εξήγησε ότι θα πάει για να σπουδάσει και όχι απλώς για να παίξει μπάσκετ. Τελικά, έμελλε να την πείσει.

Φεύγοντας από τη Νιγηρία, ο Ότζο πήγε στις ΗΠΑ φορώντας απλώς ένα φανελάκι. Ήταν Γενάρης και φτάνοντας στις ΗΠΑ – στην Ατλάντα – διαπίστωσε ότι ο καιρός δεν ήταν όπως στην χώρα του. Πήγε πρώτα σε προπαρασκευαστικό σχολείο, όπου χρειάστηκε μέσα σε ένα εξάμηνο να βγάλει την ύλη ενός ολόκληρου χρόνου προκειμένου να μπορέσει να πάει Κολέγιο την επόμενη σεζόν. Πέρασε την δοκιμασία. Το NCAA τον περίμενε.

ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΘΗΡΙΟ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο Ότζο επέλεξε το κολέγιο του Φλόριντα Στέιτ, καταλαβαίνοντας άμεσα ότι τα πράγματα δεν θα ήταν απλά. Την freshman χρονιά του (2012/13) αγωνίστηκε σε μόλις 9 παιχνίδια, έχοντας 0.7 πόντους και 1 ριμπάουντ μέσο όρο σε 5 λεπτά συμμετοχής. Ακολούθησε μία ακόμα άγονη διετία και ένας τραυματισμός στο γόνατο που τον κράτησε εκτός όλη την σεζόν 2015/16.

Την τελευταία του χρονιά στο Κολέγιο (2016/17) είχε 4.9 πόντους και 3.2 ριμπάουντ μέσο όρο σε 12 λεπτά συμμετοχής, όντας ωστόσο πολύτιμος σε μία ομάδα που είχε ακόμα τους μετέπειτα ΝΒΑερς Τζόναθαν Άιζακ, Ντουέιν Μπείκον, Τέρενς Μαν και τον (μετέπειτα παίκτη της ΑΕΚ), Εξέβιερ Ράταν-Μέις. Ο κόσμος τον αγαπούσε όμως, αφού έβλεπε ότι τα έδινε πάντα όλα στο παρκέ.

Κυρίως όμως ο κόσμος τον συμπαθούσε επειδή ο Ότζο ήταν η ψυχή της παρέας, αλλά και ένας αθλητής που δεν αμελούσε τις σπουδές του. Τουναντίον, στο τέλος της τέταρτης χρονιάς του (αυτής που ήταν τραυματίας) πήρε το πτυχίο του στις διεθνείς σχέσεις και στην 5η του χρονιά ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του, λαμβάνοντας το βραβείο του καλύτερου “φοιτητή-αθλητή” του Φλόριντα Στέιτ. Ο Ότζο απόλαυσε κάθε στιγμή στο Κολέγιο, του άρεσε να συναναστρέφεται με νεαρότερους φοιτητές και δεν το έπαιζε βεντέτα επειδή ήταν αθλητής, ενώ κάποιες φορές μαγείρευε στους συμπαίκτες του φαγητά από την χώρα του. Το επόμενο βήμα πλέον για αυτόν ήταν να γίνει επαγγελματίας.

ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Αποφοιτώντας από το Κολέγιο, ο Ότζο τράβηξε την προσοχή με τα τρομερά στοιχεία του. Έχοντας πλέον ύψος 2.16 μέτρα, άνοιγμα χεριών 2.34 μέτρα και εξαιρετικά αθλητικά προσόντα, ήταν δεδομένο ότι θα έβρισκε δουλειά. Η ομάδα που έμελλε να ποντάρει πάνω του ήταν ο Ερυθρός Αστέρας, ο οποίος του πρόσφερε τριετές συμβόλαιο, αφήνοντάς τον την πρώτη του σεζόν (2017/18) στην θυγατρική του, την FMP. Εκεί, ο Ότζο συνέχισε να βελτιώνεται ως παίκτης, αριθμώντας 11.7 πόντους, 5.9 ριμπάουντ και 1.1 κοψίματα μέσο όρο σε 21 λεπτά συμμετοχής στην Αδριατική Λίγκα, κερδίζοντας την... προαγωγή του στον Ερυθρό Αστέρα.

Στους “ερυθρόλευκους” του Βελιγραδίου ο Ότζο έγινε ακόμα πιο γνωστός. Στην διετία που αγωνίστηκε με τον Ερυθρό Αστέρα πρόλαβε να κερδίσει την φήμη ενός δυναμικού ψηλού που δίνει πάντα το 100%, στηριζόμενος στα πλούσια προσόντα του. Σαφώς και είχε ψεγάδια σε βασικούς τομείς του παιχνιδιού –, ήταν άγουρος είχε πρόβλημα στο διάβασμα των φάσεων και ήταν επιρρεπής στα φάουλ – ωστόσο ο κόσμος δε μπορούσε να μην εντυπωσιαστεί από την εικόνα του να τρέχει στο παρκέ και να αλλάζει τις ισορροπίες. Οι δε συμπαίκτες του τον λάτρευαν, αφού πάντα είχε μία εναλλακτική προσέγγιση στην ίδια τη ζωή, όντας πάντα δημοφιλής. Η νέα σεζόν θα τον έβρισκε λογικά μακριά από τον Ερυθρό Αστέρα, αφού δεν υπήρχε διάθεση ανανέωσης του συμβολαίου του, ωστόσο ο θηριώδης σέντερ λογικά θα έβρισκε δουλειά. Δεν έμελλε όμως να ζήσει περισσότερο.

Στις 7 Αυγούστου, σε μία ατομική προπόνηση στο Βελιγράδι, η μεγάλη καρδιά του θηριώδη σέντερ τον πρόδωσε ενώ προπονείτο. Αποτέλεσμα ήταν να φύγει από την ζωή σε ηλικία μόλις 27 ετών, σκορπώντας την θλίψη σε όλο το μπασκετικό κόσμο, που είδε έναν νεαρό άνδρα να φεύγει πολύ νωρίς. Η επιστροφή στην πραγματικότητα είναι γεγονός για πολλούς, αφού ο θάνατος του Όζο ήταν μία ακόμα υπενθύμιση ότι η ζωή είναι εύθραυστη και όλα μπορούν να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη.

Photo Credits: Aba-liga.com Crvena zvezda mts, AP Photo/Nick Lisi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ