ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Νταρουσάφακα που όλοι βλέπουν σαν... σούπερμάρκετ!

Cleveland Cavaliers head coach David Blatt stands in the bench area in the first half of an NBA basketball game against the Washington Wizards, Wednesday, Jan. 6, 2016, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)
Cleveland Cavaliers head coach David Blatt stands in the bench area in the first half of an NBA basketball game against the Washington Wizards, Wednesday, Jan. 6, 2016, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon) AP

Από τη EuroLeague στο EuroCup, αλλά με πολλά ερωτηματικά να την ακολουθούν, η Νταρουσάφακα μοιάζει με σούπερμάρκετ που τα elite clubs θέλουν να αδειάσουν.

Στο ξεκίνημα της σεζόν 2016-2017 ήταν η πρωτάρα της διοργάνωσης, αλλά και μία από τις πλέον φιλόδοξες ομάδες. Η Νταρουσάφακα έβαλε στόχο να φτάσει στο Final Four της EuroLeague, όμως δεν είχε συνέπεια και τερμάτισε στην 8η θέση της κανονικής περιόδου με αποτέλεσμα να πέσει στην πρώτη Ρεάλ Μαδρίτης και να αποκλειστεί στα playoffs στα οποία είχε μειονέκτημα έδρας. Ένα club με πολλά χρήματα και δίψα για διάκριση άφησε καλές εντυπώσεις, όμως την περίοδο 2017-2018 δεν θα βρίσκεται στην κορυφαία λίγκα της Ευρώπης, αλλά στο EuroCup μέσω του οποίου θα προσπαθήσει να επιστρέψει στην elite.

Αυτή τη στιγμή, η Νταρουσάφακα βρίσκεται σε μια περίοδο που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιο θα είναι το μέλλον της. Ο μεγάλος της χορηγός, η εταιρεία-κολοσσός Doğuş που υποστηρίζεται από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ετοιμάζεται να αλλάξει "καράβι" και να πάει σε αυτό της Πρωταθλήτριας Ευρώπης Φενέρμπαχτσε, ώστε το ρόστερ της ομάδας του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να δυναμώσει ακόμη περισσότερο για να διεκδικήσει κι άλλους τίτλους και μακροπρόθεσμα να γίνει μία από τις σημαντικότερες ομάδες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αυτό είναι και το όραμα του Σέρβου coach που παραδέχθηκε μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού πως αισθάνεται ακόμη πολύ πεινασμένος, πηγαίνει στο γήπεδο νωρίς το πρωί και φεύγει αργά το βράδυ.

Η Doğuş είναι η εταιρεία που έφερε στο προσκήνιο τη Νταρουσάφακα και τη βοήθησε να αγωνιστεί στο ιστορικό πρώτο πρωτάθλημα (με την τωρινή του μορφή) της EuroLeague και με την αποχώρησή της τα δεδομένα θα αλλάξουν, μαζί και το status του συλλόγου. Λέγεται πάντως ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες η συγκεκριμένη εταιρεία να συνεχίσει να επενδύει στη Νταρουσάφακα, με λιγότερα πάντως χρήματα, ώστε εκείνη να κάνει πρωταθλητισμό στο EuroCup και να παραμείνει στο πάνω ράφι του τουρκικού μπάσκετ.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η "σταχτοπούτα" της διοργάνωσης που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Sinan Erdem Dome της Κωνσταντινούπολης μοιάζει αυτή τη στιγμή με το καλύτερο σούπερμάρκετ από το οποίο θέλουν να ψωνίσουν οι κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÍÔÁÑÏÕÓÁÖÁÊÁ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / DARUSSAFAKA - OLYMPIAKOS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÍÔÁÑÏÕÓÁÖÁÊÁ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / DARUSSAFAKA - OLYMPIAKOS EUROKINISSI SPORTS

O Μπράντλεϊ Γουαναμέικερ στα 28 του έγινε μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας της σεζόν και ήδη σκέφτεται το ΝΒΑ. Θα προσπαθήσει να βρει ένα καλό συμβόλαιο στις ΗΠΑ, ξέρει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες που ενδιαφέρονται για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους όπως οι Nets και οι Pelicans, όμως δεν θα κάνει το μεγάλο βήμα αν δεν πάρει μια πρόταση που θα τον ευχαριστήσει και οικονομικά. Αν δεν μετακομίσει στις ΗΠΑ, τότε θα έχει την... εύκολη λύση της Φενέρμπαχτσε η οποία επίσης τον έχει ψηλά στη λίστα της ώστε να δυναμώσει ακόμη περισσότερο την περιφέρειά της μαζί με τον Σλούκα και τον Ντίξον. Για να είμαστε πάντως ακριβείς, ο Γουαναμέικερ έχει out μόνο για το ΝΒΑ, όμως θα είναι θαύμα αν τον δούμε να παίζει στο EuroCup μετά τη φετινή σπουδαία σεζόν που πραγματοποίησε.

O Τζέιμς Άντερσον θα προσπαθήσει κι αυτός είτε να γυρίσει στο ΝΒΑ, είτε να βρει μια ομάδα που θα θέλει να πρωταγωνιστήσει στη EuroLeague, ενώ ο Άντε Ζίζιτς περιμένει να μάθει τι σκέφτονται γι' αυτόν οι Μπόστον Σέλτικς. Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, ο 29χρονος Κροάτης σέντερ θα αποχαιρετήσει μετά από μόλις μισή σεζόν (20 αγώνες έπαιξε με τη φανέλα της Νταρουσάφακα) για να μπει άμεσα στο rotation της ομάδας του Μπραντ Στίβενς η οποία θα τον βάλει να παλέψει με τον 22χρονο Γάλλο Γκερσόν Γιαμπουσελέ που φέτος έπαιξε στην Κίνα και τελείωσε τη χρονιά στην D-League με τους Maine Red Claws.

Ο σούπερ αθλητικός Γουίλ Κλάιμπερν θα προσπαθήσει να βρει μια καλύτερη προοπτική για την καριέρα του, καθώς είναι 27 ετών και προέρχεται από μια πολύ καλή, all around χρονιά στο υψηλότερο επίπεδο. Αντριέν Μορμάν, Νταΐρις Μπερτάνς, Λουκ Χαρανγκόντι, Μάρκους Σλότερ είναι καλοί ρολίστες, ενώ οι Τούρκοι Μπιρκάν Μπατούν, Φουρκάν Αλντεμίρ, Οκμπέν Ουλουμπάι, Ογκιούζ Σαβάς, Εντέρ Αρσλάν, έρχονται σε δεύτερη μοίρα και κάποιοι ενδέχεται να αποκτήσουν σημαντικότερο ρόλο από τον συμπληρωματικό που είχαν φέτος.

Όσο για τον Σκότι Γουιλμπέκιν; Υπέγραψε διετή επέκταση στη διάρκεια της σεζόν και η δική του περίπτωση είναι κάπως πιο... μπερδεμένη. Σίγουρα πάντως θα προσπαθήσει κι αυτός να βρει μια θέση στο ΝΒΑ, ένα χρόνο μετά το "κοψιμό" του από τους Philadelphia 76ers λίγο πριν την έναρξη της κανονικής περιόδου.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÍÔÁÑÏÕÓÁÖÁÊÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - DARUSSAFAKA
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÍÔÁÑÏÕÓÁÖÁÊÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - DARUSSAFAKA EUROKINISSI SPORTS

Το μεγάλο ερωτηματικό μπαίνει βέβαια δίπλα στο όνομα του Ντέιβιντ Μπλατ, που πήγε στην Κωνσταντινούπολη ως... αποτυχημένος μετά την απόλυσή του από τους Cleveland Cavaliers, έκανε καλή δουλειά, όχι όμως πρωταθλητισμό όπως περίμεναν οι άνθρωποι που τον επέλεξαν. Τώρα, λίγο πριν τελειώσει η σεζόν και με τη Νταρουσάφακα να θέλει να παλέψει για το τουρκικό πρωτάθλημα, ο έμπειρος προπονητής έχει ήδη αρχίσει να μιλά με συλλόγους που ενδιαφέρονται για εκείνον. Οι πληροφορίες λένε πως στη διάρκεια του Final Four είχε επαφές με τουλάχιστον τρεις ομάδες, οι φήμες λένε πως μίλησε και με τον Αντρέι Βατούτιν, αλλά και με τον Σιμόν Μιζράχι, ενώ σήμερα ακούστηκε πως συζήτηση έγινε και με παράγοντα της Μπαρτσελόνα. Γενικά ο Μπλατ "πουλάει", άλλωστε προπονητές του δικού του επιπέδου δεν υπάρχουν διαθέσιμοι στην Ευρώπη και ο "υποβιβασμός" της Νταρουσάφακα στο EuroCup θα κάνει πιο εύκολη την αποχώρησή του. Εκτός αν θέλει να καθίσει στα δυο εκατομμύρια δολάρια που παίρνει ετησίως, σε μια ομάδα εκτός EuroLeague με μειωμένο μπάτζετ. Ενδεχόμενο που δεν δείχνει και τόσο πιθανό να πραγματοποιηθεί.

H Doğuş έχει ήδη αποφασίσει να πηδήξει στο καράβι της Φενέρμπαχτσε για συγκεκριμένους λόγους. Στηρίζεται από τον Ερντογάν, που είναι οπαδός της Φενέρ, αν και δεν έχει και τόσο καλές σχέσεις με τον Γιλντιρίμ. Θέλει να κολύμπήσει στις ίδιες θάλασσες με την Πρωταθλήτρια Ευρώπης καθώς βλέπει πως οι φιλοδοξίες της είναι να μείνει στην ιστορία ως ένα από τα κορυφαία clubs της Ευρώπης, ενώ έχει πίσω της δεκάδες εκατομμύρια οπαδούς και δυναμική που μόνο με εκείνη της Γαλατασαράι μπορεί να συγκριθεί στην Τουρκία. Μένει να δούμε αν η εταιρεία-κολοσσός θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί έστω και σε πολύ μικρότερο ποσοστό τη Νταρουσάφακα, τουλάχιστον σε αυτή τη μεταβατική σεζόν που έρχεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ