ΜΠΑΣΚΕΤ

Γκόγκα Μπιτάτζε: Ο επόμενος μεγάλος ψηλός του Ευρωπαϊκού μπάσκετ

Γκόγκα Μπιτάτζε: Ο επόμενος μεγάλος ψηλός του Ευρωπαϊκού μπάσκετ
ABA-LIGA

Ο 18χρονος Γκόγκα Μπιτάτζε “τρελαίνει” κόσμο με την φανέλα της Μέγκα Μπεμάξ στην Αδριατική Λίγκα, έχοντας ήδη μπει στα μπλοκάκια των σκάουτερ του ΝΒΑ. Ποιος είναι όμως αυτός ο απίστευτος πιτσιρικάς; Το Sport24.gr έχει την απάντηση.

Το όνομα του Γκόγκα Μπιτάτζε δεν είναι ευρέως γνωστό σε όσους ασχολούνται με το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Όσοι ασχολούνται όμως ενεργά με τις μικρές ηλικίες τον ξέρουν εδώ και δύο χρόνια. Και, πλέον, αρχίζει να τον μαθαίνει και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο 18χρονος πιτσιρικάς (18 χρονών και 2 μηνών για την ακρίβεια) είναι αυτή την στιγμή ένα από τα πιο “καυτά” ονόματα στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δεν έχει δημιουργήσει τον θόρυβο του συνομήλικού του Λούκα Ντόντσιτς της Ρεάλ. Πιθανότατα ωστόσο αυτή τη στιγμή είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής παίκτης στην ηλικία του στην Ευρώπη, ξεπερνώντας ακόμα και τον τρομερό Ντζάναν Μούσα της Τσεντεβίτα. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό!

Ο Γεωργιανός σέντερ έχει χριστεί από το ξεκίνημα της σεζόν ως ο βασικός σέντερ της Μέγκα Μπεμάξ (της ομάδας του Μίσκο Ραζνάντοβιτς) και τα πρώτα δείγματα γραφής του είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά: 15.3 πόντους, 8.3 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ και 3.8 κοψίματα (!) σε 26.3 λεπτά συμμετοχής καταγράφει σε κάθε παιχνίδι το “κοντέρ” έπειτα από 4 αγώνες στην Αδριατική Λίγκα, με τον πιτσιρικά σέντερ να έχει δημιουργήσει αρκετό θόρυβο γύρω από το όνομά του. Ποιος όμως είναι αυτός ο τύπος;

Βίτα Τιμπλίσι, Μέγκα Μπεμάξ και εθνική Γεωργίας μέσα σε 2 χρόνια!

Γκόγκα Μπιτάτζε: Ο επόμενος μεγάλος ψηλός του Ευρωπαϊκού μπάσκετ
ABA-LIGA


Ήταν το καλοκαίρι του 2015 όταν η Μέγκα Μπεμάξ – που τότε ονομαζόταν ακόμα Μέγκα Λεκς – ανακοίνωνε την απόκτηση κάποιου Γκόγκα Μπιτάτζε από την Βίτα Τιμπλίσι. Ο πιτσιρικάς σέντερ είχε ύψος 2.09 μέτρα (πλέον είναι 2.11 μέτρα), είχε ολοκληρώσει πριν λίγες ημέρες τις υποχρεώσεις του με την εθνική παίδων της χώρας του στο Eurobasket Β' κατηγορίας, έχοντας 14.2 πόντους, 8.9 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ και 3.6 κοψίματα μέσο όρο. Και ετοιμαζόταν να γράψει ιστορία ως ο πρώτος ξένος που θα έπαιρνε μέρος στο πρωτάθλημα εφήβων της Σερβίας.

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε. Σε αυτό το διάστημα ο νεαρός Γεωργιανός πρόλαβε να φτάσει με τη Μέγκα Μπεμάξ μέχρι το Final-8 του φετινού “Adidas Next Generation” της EuroLeague, κερδίζοντας μία θέση στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης (κάτι λογικό αφού αριθμούσε 17.1 πόντους, 11 ριμπάουντ και 3.3 κοψίματα μέσο όρο), να πάρει χρόνο συμμετοχής στην ανδρική ομάδα και να συμμετάσχει στο φετινό Eurobasket Ανδρών! Ναι, ακριβώς, ο Μπιτάτζε ήταν στην 12αδα της Γεωργίας, όντας ο βενιαμίν της διοργάνωσης !

Η εξέλιξη του Μπιτάτζε αυτά τα δύο χρόνια ήταν αλματώδης, αφού από παγκίτης στην ομάδα νέων της Μέγκα Μπεμάξ την σεζόν 2015/16 έφτασε να βρεθεί αλλαγή του Ζάζα Πατσούλια στην εθνική Γεωργίας και, τελικά, βασικός σέντερ της Μέγκα Μπεμάξ φέτος. Όσο για το νέο στόχο του; Αυτός είναι αρκετά ξεκάθαρος: Το ΝΒΑ φυσικά!

Ένας Πέκοβιτς με σουτ!

Γκόγκα Μπιτάτζε: Ο επόμενος μεγάλος ψηλός του Ευρωπαϊκού μπάσκετ
ABA-LIGA


Η φετινή σεζόν είναι αυτή που ο Μπιτάτζε αποκαλύπτεται στο κοινό. Τόσο αυτός όσο και ο... Ραζνάντοβιτς προετοιμαζόντουσαν για αυτή τη στιγμή εδώ και δύο χρόνια. Και τώρα βλέπουν όλο τον κόσμο να ρίχνει κλεφτές ματιές προς τη Μέγκα Λεκς, που βρήκε το επόμενο “φυντάνι” να αναδείξει μετά τον Νίκολα Γιόκιτς των Νάγκετς και τον Ίβιτσα Ζούμπατς των Λέικερς. Αν και ο Μπιτάτζε δεν έχει καμία σχέση σε στυλ παιχνιδιού με τους δύο ΝΒΑερς.

Ο Γεωργιανός σέντερ δεν έχει την φινέτσα και την αντίληψη στην πάσα του Γιόκιτς, ούτε το ύψος και την ποιότητα του Ζούμπατς. Είναι όμως ένα πραγματικό... βουνό, που με κάποιον τρόπο συνδυάζει καλές κινήσεις στο post με ένα καλό σουτ από 5-6 μέτρα! Για την ακρίβεια, αρκετοί τον περιγράφουν ως έναν “Πέκοβιτς με σουτ”, με την διαφορά ότι ο Μπιτάτζε είναι καλύτερος αμυντικός από ότι ήταν ο Μαυροβούνιος στην ηλικία του! Δεν είναι βέβαια τέλειος. Έχει πολλά ψεγάδια ακόμα, αφού δεν έχει αρκετή δύναμη στα πόδια του, τα πλάγια βήματά του στην άμυνα χρειάζονται δουλειά, κάνει εύκολα φάουλ και δεν “διαβάζει” ακόμα καλά το παιχνίδι, με αποτέλεσμα να είναι μέτριος πασέρ. Είναι όμως μόλις 18 χρονών και έχει πολλά περιθώρια εξέλιξης.

Δεν μπορεί να ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί ο Μπιτάτζε. Μπορεί να γίνει πράγματι ένας παίκτης επιπέδου ΝΒΑ ή EuroLeague. Μπορεί και να να μείνει στάσιμος. Τα πρώτα δείγματα γραφής ωστόσο είναι εξαιρετικά και μοιάζουν με μία φυσική συνέχεια των εξαιρετικών επιδόσεών του με τις μικρές εθνικές ομάδες. Όλα τα υπόλοιπα είναι στο χέρι του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ