ΜΠΑΣΚΕΤ

FIBA: "Oι ενέργειες της EuroLeague περιορίζουν την ελευθερία των παικτών"

FIBA: "Oι ενέργειες της EuroLeague περιορίζουν την ελευθερία των παικτών"

Η FIBA με ανακοίνωσή της "ζήτησε" από την ΕuroLeague να σεβαστεί τα δικαιώματα των παικτών, ώστε να μην υπάρχουν περιορισμοί στην επιλογή τους να αγωνιστούν με τις εθνικές τους ομάδες.

Η FIBA βρήκε "πάτημα" σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενώσης για μία διαμάχη της Ομοσπονδίας Ice Skating με δύο επαγγελματίες αθλητές, τον Μαρκ Τουίτερτ και τον Νιλς Κερστχολτ.

Η διαμάχη είχε αρχίσει από το γεγονός ότι οι κανονισμοί της ISU (Ομοσπονδία Ice Skating) απαγόρευαν αθλητές να παίρνουν μέρος σε διοργανωσεις που δεν γίνονται κάτω από τη δική της "ομπρέλα", αλλά η απόφαση της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπό την επίτροπο Μαγκρέτ Βεστάγκερ έκανε σαφές ότι αφήνει περιθώριο 90 ημερών στην ISU να αλλάξει τη στάση της και να μεταμορφώσει τους κανονισμούς της έτσι, ώστε να μην περιορίζεται η επαγγελματική δραστηριότητα των αθλητών.

Επίσης στην ίδια απόφαση γίνεται σαφές πως οι κανόνες που περιορίζουν την ελευθερία των αθλητών χρησιμεύουν και για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων του οργανισμού και την παρεμπόδιση άλλων να δημιουργήσουν δικά τους γεγονότα, άποψη που βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την FIBA.

"Η FΙΒΑ αναγνωρίζει τη δήλωση της Επιτρόπου Βεστάγκερ της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι κανόνες που περιορίζουν την ελευθερία των αθλητών μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν στην προστασία των εμπορικών συμφερόντων του οργανισμού.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση ISU έρχεται σε κρίσιμη στιγμή για τα δικαιώματα των παικτών στο μπάσκετ, καθώς η EuroLeague Commercial Assets (ECA) προσπάθησε να μποϋκοτάρει τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ της FIBA προγραμματίζοντας σκόπιμα ένα συγκρουόμενο καλεντάρι.

Η FIBA καταδικάζει όλες τις ενέργειες (άμεσες κι έμμεσες), είτε από την EuroLeague είτε από τους μετόχους της, που περιορίζουν ουσιαστικά την ελευθερία των παικτών να εκπροσωπούν την χώρα τους στα γήπεδα.

Είναι ώρα η ECA και οι ομάδες της να εναρμονιστούν με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να καταργήσουν τους περιορισμούς στους παίκτες", αναφέρει η ανακοίνωση της FIBA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ