ΜΠΑΣΚΕΤ

Ευρωπαϊκό μπάσκετ 2018/19: Όλοι οι πρωταθλητές

Ευρωπαϊκό μπάσκετ 2018/19: Όλοι οι πρωταθλητές

Το Sport24.gr παρουσιάζει όλους τους πρωταθλητές ανά την Ευρώπη. Από την Basket League μέχρι την ProA της Γαλλίας, το τελευταίο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε την Τρίτη (25/6).

Η σεζόν 2018/19 έριξε την αυλαία της στο Παρίσι για το ευρωπαϊκό μπάσκετ . Εκεί όπου το βράδυ της Τρίτης (25/6) η Βιλερμπάν νίκησε την Μονακό στον 5ο τελικό της Jeep ELITE ProA της Γαλλίας , το τελευταίο πρωτάθλημα της Ευρώπης που ολοκληρώθηκε για την χρονιά. Η ώρα της αποτίμησης έφτασε λοιπόν.

Στην Ελλάδα ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 38ο πρωτάθλημα της ιστορίας του, σπάζοντας παράλληλα κάθε ρεκόρ διαφοράς σε σειρά τελικών . Η Basket League ήταν όμως μόνο ένα από τα 54 πρωταθλήματα που έγιναν ανά την Ευρώπη κατά την διάρκεια της σεζόν 2018/19, συνυπολογίζοντας τις τέσσερις διοργανώσεις πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (EuroLeague, EuroCup, Basketball Champions League, FIBA Europe Cup) και αυτές που περιείχαν ομάδες διαφόρων χωρών (VTB League, Αδριατική Λίγκα, Βαλκανική Λίγκα, Alpe Adria Cup).

Στα 54 πρωταθλήματα συμπεριλαμβάνεται ακόμα και αυτό του Αζερμπαϊτζάν, το μόνο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η κανονική περίοδος άρχισε κανονικά, αλλά διακόπηκε μετά την 5η αγωνιστική λόγω μποϊκοτάζ πέντε ομάδων, οι οποίες αρνήθηκαν να συνεχίσουν διαμαρτυρόμενες για το χαμηλό επίπεδο και την έλλειψη οικονομικών κινήτρων!

Ευρωπαϊκό μπάσκετ 2018/19: Όλοι οι πρωταθλητές
AP Photo/Alvaro Barrientos AP PHOTO/ALVARO BARRIENTOS

Πάμε όμως να δούμε τι έγινε κατά την σεζόν 2018/19 στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, όπου υπήρξαν 31 αλλαγές σκήπτρων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Είδαμε ακόμα 18 sweeps σε σειρές τελικών, αλλά και 12 πρωταθλήματα να κρίνονται στον τελευταίο αγώνα, δίχως να υπολογίζουμε βέβαια τις διοργανώσεις στις οποίες υπήρξε μόνο ένας τελικός, όπως στο Ισραήλ ή στην Μεγάλη Βρετανία.

ΟΙ "ΣΚΟΥΠΕΣ" ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΓΚΕΣ ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Αναλυτικά, "σκούπες" πήραν οι πρωταθλητές στην Ελλάδα, στην Ρωσία, στην Γερμανία, στην Λιθουανία, στην Τσεχία, στην Σλοβενία, στην Κροατία, στην Αυστρία, στην Λευκορωσία, στην Σλοβακία, στην Δανία, στην Εσθονία, στην Ουγγαρία, στην Ολλανδία, στην Μάλτα, στην Μολδαβία, στην Βόρεια Μακεδονία και στην Ουκρανία. Είτε μιλάμε για σειρές best of 7 (στις 4 νίκες), είτε για best of 5 (στις 3 νίκες), είτε για best of 3 (στις 2 νίκες).

Αντιθέτως, στον τελευταίο αγώνα κρίθηκαν τα πρωταθλήματα σε Τουρκία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Αλβανία, Βοσνία, Γεωργία, Ισλανδία, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Αδριατική Λίγκα και EuroCup. Κοινός παρονομαστής σε δέκα από αυτά ήταν ότι ο γηπεδούχος επικράτησε στον τελευταίο αγώνα και μάλιστα με μέση διαφορά 19,1 πόντων, με κυριότερα παραδείγματα το 97-54 του Ερυθρού Αστέρα επί της Μπουντούτσνοστ στην Αδριατική Λίγκα, το 89-63 της Βαλένθια επί της Αλμπα στο EuroCup, το 98-70 της KR επί της IR στην Ισλανδία και το 87-61 της Βενέτσια επί της Σάσαρι στην Ιταλία. Μόνο η Ανβιλ στην Πολωνία και η Ντέλτα στην Γεωργία κέρδισαν τον τελευταίο αγώνα εκτός έδρας.

Τα σκήπτρα άλλαξαν σε 31 διοργανώσεις, με έξι ομάδες να κατακτούν τίτλο (σε οποιοδήποτε επίπεδο) για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Αυτές είναι η Πριμόρσκα (του Γιούριτσα Γκόλεματς) στην Σλοβενία, η Γκόγκα στην Αλβανία, η Άραγκατζ στην Αρμενία, η Ντέλτα στην Γεωργία, η Φάλκο στην Ουγγαρία και η Μπλοκοτέχνα στην Βαλκανική Λίγκα. Υπήρξαν βέβαια και 23 χώρες, όπου ο πρωταθλητής δεν άλλαξε. Σε κάποια πρωταθλήματα υπήρξε απόλυτη κυριαρχία, όπως παραδείγματος χάριν στην Λευκορωσία, όπου η Τσμόκι-Μινσκ του Ζήση Σαρικόπουλου στέφθηκε πρωταθλήτρια για 11η συνεχόμενη σεζόν (με sweep για 5η στη σειρά), κατακτώντας παράλληλα για 11η σερί χρονιά και το Κύπελλο!

Ευρωπαϊκό μπάσκετ 2018/19: Όλοι οι πρωταθλητές
AP Photo/Alvaro Barrientos AP PHOTO/ALVARO BARRIENTOS

ΝΙΜΠΟΥΡΚ: 58 ΣΕΡΙ ΝΙΚΕΣ, 16 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Καμία ομάδα στην Ευρώπη δεν έχει να παρουσιάσει 11 σερί νταμπλ. Ούτε καν η Νίμπουρκ στην Τσεχία, όπου κατέκτησε φέτος το 16ο συνεχόμενο πρωτάθλημα, έχοντας συνολικό ρεκόρ 47-0! Για την ιστορία, η τελευταία φορά που ηττήθηκε στο τσεχικό πρωτάθλημα η Νίμπουρκ ήταν στις 31 Μαρτίου 2018 από την Παρντουμπίτσε. Έκτοτε μετράει 58 σερί νίκες... Η Νίμπουρκ δεν ήταν βέβαια η μόνη ομάδα που κατέκτησε δια περιπάτου το πρωτάθλημα στην χώρα της την χρονιά που πέρασε.

Κυρίαρχη ήταν για 8η συνεχόμενη χρονιά στην VTB League η ΤΣΣΚΑ Μόσχας , όπου έχει ρεκόρ 20-2 στους τελικούς την τελευταία οκταετία. Μόνο μία ήττα υπέστη όλη τη χρονιά η Πρίστινα στο Κόσοβο (κι αυτή στους τελικούς), η οποία ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με ρεκόρ 34-1 και επέστρεψε στον θρόνο της, κατακτώντας τον τίτλο για 5η φορά την τελευταία 6ετία. Τα εννέα σερί πρωταθλήματα έφτασε η Ζάλγκιρις στην Λιθουανία και τα οκτώ η Οστάνδη στο Βέλγιο. Έξι σερί πρωταθλήματα μετράει η KR στην Ισλανδία και πέντε ο Ερυθρός Αστέρας στην Σερβία .

Τα πρωταθλήματα πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ή με τη συμμετοχή διαφόρων χωρών:

Ευρωπαϊκό μπάσκετ 2018/19: Όλοι οι πρωταθλητές

Όλα τα πρωταθλήματα που έγιναν στην Ευρώπη τη σεζόν 2018/19:

Ευρωπαϊκό μπάσκετ 2018/19: Όλοι οι πρωταθλητές

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ